Hlavní navigace

Mata Hari v novém. RTVS uvede její další zpracování

15. 9. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ VIDEO – Bohatá výprava a skvělé herecké obsazení pod taktovkou mezinárodního týmu režisérů. Tak vypadá nový dvanáctidílný seriál o nejznámější špiónce všech dob.

Její skutečné jméno bylo Margareth Geertruida Zelle, ale to skoro nikdo nezná. Za to její přezdívku znamenající v malajštině „oko nového svítání“, tedy Slunce, zná prakticky každý. Jako dítě přišla velmi brzy o rodiče a vyrůstala u příbuzných. Jako mladá se vdala za důstojníka holandské armády a odešla s ním do Asie. Manželství ale dobře nedopadlo, takže vrací zpět, a to bez své dcery. V Evropě si začala vydělávat jako tanečnice a kurtizána a sháněla muže, kteří by jí pomohli dostat dceru zpět. Mata Hari mluvila pěti jazyky a během 1. světové války vstoupila nejen do služeb německé rozvědky, ale také francouzské. V lednu 1917 se však Francouzům dostala do rukou šifra, která ji prozradila. Následně byla za zavřenými dveřmi odsouzena a popravena jako špión. Její tělo prý zasáhly pouze tři z dvanácti výstřelů. Bylo jí 41 let.

O Matě Hari toho bylo natočeno hodně a v roce 1970 i český televizní film, v němž ji ztvárnila Slávka Budínová. V novém seriálu z roku 2016 v koprodukci Ruska a Portugalska si příběh vzala na starosti trojice režisérů: Julius Berg (Francie), Dennis Berry (USA) a Olga Riashyna (Rusko). Natáčelo se mj. v Portugalsku a Rusku, velké bojové scény se točily na Ukrajině.

NAPSALI JSME: RTVS získala práva na další šampionáty a přátelská utkání slovenské reprezentace až do 2022

Natáčení výpravného dvoudílného filmu o Marii Terezii je před dokončením

Matu Hari si zahrála francouzská herečka Vahina Giocante, mimo ni v seriálu uvidíte herce jako Oisin Stack, John Corbett, Gérard Depardieu, Rutger Hauer, Christopher Lambert, John Malkovich, António Camelier, Joana de Verona či Yehezkel Lazarov.

Výprava mj. zahrnovala 70 kostýmů šitých podle dobových fotografií na míru. Do detailu mají být reprodukované i francouzské uniformy. Aby vše bylo přesné, v řadě scén nahradily Vahinu Giocante i přes její baletní minulost profesionální tanečnice. Není divu, že produkce jednoho dílu přišla na asi milion amerických dolarů.

BRAND24

Slovenská Jednotka uvede Matu Hari každé úterý od 19. září, 20:25 hod. ve dvou dílech za sebou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).