Hlavní navigace

Mascom MC32LFH44DVD USB-PWR: solitér Made in Europe

30. 5. 2012
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Čekali byste od této značky perfektní ekologické zabalení? Já tedy ne! Nápis Made in Europe (televizor byl vyroben v Litvě) má zjevně něco do sebe.

Když jsem zmínil výborné ekologické zabalení do papírových kartónů, musím zmínit i výtečně navrženou krabici jako takovou s obvyklým podrobným popsáním vlastností přístroje. Jediné, co jsem zcela nepochopil, je onen extrémně dlouhý název. Faktem ale je, že z něj i laik pozná (skoro) vše zásadní, takže…

Televizor má úhlopříčku 32 (později zjistíte, že 31,5 palce), tedy 80 cm, zabudovanou mechaniku DVD a rozhraní USB s podporou nahrávání. Doplnit je třeba ještě nezvykle vysoký zvukový výkon 2× 12 W, hliníkovou obrubu rámující televizor z boku a nepochybně také bytelné čelní sklo. To kryje opravdu celou přední část televizoru, takže nejen elegantně vypadá, ale hlavně se podstatně jednodušeji udržuje. Zakoupit ho můžete ve dvou barvách (bílé a černé), které vždy doplňuje stříbrno-černý dálkový ovladač, který se k nim určitě hodí.

Poslední věc, kterou bych ještě rád úvodem poznamenal, je efektně vyřešená zadní strana s plně integrovanou DVD mechanikou (viz foto) na což nejsme zvyklí nejen v této cenově kategorii, ale i v této kategorii produktové. Tento Mascom můžete bez obav umístit do prostoru. Ostudu vám jako solitér určitě neudělá.

Někomu se možná mohou zdát široké rámečky zastaralé, ale díky sklu jdoucímu přes celý panel vypadá celek výborně, jak ostatně sami vidíte. Dotykové ovládání reaguje okamžitě, DVD disk však můžete zasunout (či vysunout) pouze tehdy, když jste přepnuti do příslušného režimu.

Někomu se možná mohou zdát široké rámečky zastaralé, ale díky sklu jdoucímu přes celý panel vypadá celek výborně, jak ostatně sami vidíte. Dotykové ovládání reaguje okamžitě, DVD disk však můžete zasunout (či vysunout) pouze tehdy, když jste přepnuti do příslušného režimu.

Instalace s možností setřídit naladěné kanály

To, co chybí všem velkým značkám, umí Hyundai i Mascom. Tedy, co si alespoň vzpomínám na televizory, které jsem v poslední době testoval. Po naladění vám Mascom naběhne do režimu ve kterém máte k dispozici jednak ruční doladění, informace o síle signálu a mj. tu také najdete volbu „Editace programu“ (viz foto níže). V ní snadno a rychle setřídíte naladěné kanály na DVB-T na kterém jsem televizor zkoušel. Instalace je tudíž dílem okamžiku, a to včetně montáže podstavce, kde nejdéle trvá zastrčit správně šroubky. Podstavec je totiž v jednom kusu, včetně nohy spojující ho s panelem, a otvory pro šroubky jsou hluboce zapuštěny, takže kdo má šroubovák s magnetickou špičkou, vyhrává. Jak asi už teď tušíte, je napevno a tudíž neotočný, což u televizoru tohoto rozměru nijak nevadí.

Hned po instalaci vám televizor naběhne do tohoto menu, takže jste hned připraveni vstoupit do režimu třídění. To se dělá velice snadno prostým přesunem kanálu.

Hned po instalaci vám televizor naběhne do tohoto menu, takže jste hned připraveni vstoupit do režimu třídění. To se dělá velice snadno prostým přesunem kanálu.

Většinou pohodlné ovládání

Mascom přišel s novým dálkovým ovladačem (viz foto níže), který má podstatně širší záběr infrapaprsku. Jeho tlačítka jsou také podstatně lépe čitelná, i když rozložení ještě nějaké ty mušky má (především EPG, které je odsunuto na okraj).  

Multimédia se ovládají poměrně specificky. V souborovém manažeru se sice naviguje pomocí kurzorových šipek, ale ke spuštění, například filmu, se nepoužívá obvyklé OK, nýbrž Play (podobně to dělá značka Changhong). OK pak v režimu televizoru vyvolá seznam naladěných kanálů a k dispozici jsou i samostatná tlačítka pro přeskok po kapitolách či skladbách, která se využívají i při ovládání DVD přehrávače. Ten má také jednoduché vlastní menu, které ale v podstatě – možná jen s výjimkou preference audia a titulků – nepotřebujete.

I když nemá ideální rozložení, je oproti předchozí verzi dálkového ovladače výrazným pokrokem. Mimo jiné i v podstatně širším záběru infrapaprsku.

I když nemá ideální rozložení, je oproti předchozí verzi dálkového ovladače výrazným pokrokem. Mimo jiné i v podstatně širším záběru infrapaprsku.

Menu nastavení televizoru vyvoláte tlačítkem Setup a je k dispozici i v multimédiích i v DVD přehrávači, takže kdykoli můžete ovlivnit jak zvuk, tak obraz, což je příjemné

Menu je textové, pohodlně ovladatelné (dá se v něm kolovat) a zásadní položky jako úprava poměru stran či výběr mezi přednastavenými režimy zvuku a obrazu mají na dálkovém ovladači svá tlačítka.

Přepínání vstupů najdete na klávese Source, a jak bývá zvykem u televizorů malých značek, tímto způsobem se přepínáte i na mechaniku DVD a také do multimédií, tedy na rozhraní USB.

EPG je jednoduché a má dva náhledy. Můžete z něj nahrávat či se na pořad nechat upozornit. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudí, pouze se rozbliká LED dioda.

EPG je jednoduché a má dva náhledy. Můžete z něj nahrávat či se na pořad nechat upozornit. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudí, pouze se rozbliká LED dioda.

Jednoduché osmidenní EPG

Program kanálů se stahuje po vstupu na daný multiplex. EPG je velice jednoduché, ale obraz a zvuk se nepřeruší. Má dva režimy – „Čas“, kdy se ukazuje pouze jeden pořad pro maximálně osm stanic najednou (na další se podívat nemůžete), a „Kanál“, kdy je pro jednu stanici zobrazen seznam pořadů daného dne.

Abyste se přepnuli na jiný den či do jiného režimu EPG, musíte v přehledu pořadů vystoupat až na vrchol, což někdy zdržuje.

EPG v režimu „Čas“ ukazuje pouze název pořadu, v režimu „Kanál“ pak navíc i čas jeho začátku a konce.

Na pořad se můžete nechat i upozornit, televizor se však z pohotovostního režimu neprobudil, jen se rozblikala LED dioda. Z EPG také můžete nahrávat, k čemuž se ještě dostanu.

V menu nastavení se můžete vrátit k původním hodnotám a ve volbě „Systém souborů PWR“ také naformátovat vaše nahrávací médium, což je vždy nejlepší. USB paměť není fixována na konkrétní televizor jako u přístrojů „velkých“ značek a záznam jde tudíž přehrát i v počítači. Nahrává se v tzv. transportním streamu s koncovkou TS a soubor je šikovně nazván například „20120527_125904_[9 CT 24]_[Otázky Václava Moravce].ts“.

V menu nastavení se můžete vrátit k původním hodnotám a ve volbě „Systém souborů PWR“ také naformátovat vaše nahrávací médium, což je vždy nejlepší. USB paměť není fixována na konkrétní televizor jako u přístrojů „velkých“ značek a záznam jde tudíž přehrát i v počítači. Nahrává se v tzv. transportním streamu s koncovkou TS a soubor je šikovně nazván například „20120527_125904_[9 CT 24]_[Otázky Václava Moravce].ts“.

Základní úpravy obrazu

K dispozici je pět přednastavených zvukových a čtyři obrazové režimy. Vyvolat je můžete i tlačítkem na dálkovém ovladači, ale do těch obrazových se vloudila drobná chybička. Když totiž zmáčknete „P.Size“, které je mění, neobjeví se jméno režimu, který je nastaven, ale rovnou se přepne. U zvuku je už vše v pořádku, stejně jako u voleb pro poměr stran. Těch je pět a vedle 4:3 a 16:9 je tu i automatický režim reagující na signál WSS, který určuje, v jakém  poměru stran je pořad vysílán. Automatický formát je nastaven jako základní a pokud mohu posoudit, slušně reagoval na WSS a přepínal mezi 4:3 a 16:9.

Režimy obrazové i zvukové jsou nastaveny pevně s výjimkou módu Uživatel. V něm si můžete nastavit parametry podle svého.

U zvuku jde o úpravu pětipásmového ekvalizéru a zapnutí virtuálního prostorového zvuku, u obrazu o teplotu barev, jas, kontrast, ostrost a sytost barev.

Na boku najdete decentní štěrbinu DVD mechaniky typu slot-in. Jak vidíte z tohoto pohledu, mechanika je do zadní stěny integrována zcela bezešvě a tak se televizor výborně vyjímá i v prostoru.

Na boku najdete decentní štěrbinu DVD mechaniky typu slot-in. Jak vidíte z tohoto pohledu, mechanika je do zadní stěny integrována zcela bezešvě, a tak se televizor výborně vyjímá i v prostoru.

Zajímavé možnosti a nahrávání

Překvapením v této cenové relaci jsou i zabudovaná rozhraní. Nejen trojice HDMI, ale především SCART bez jakéhokoliv adaptéru, což je při zanedbatelné hloubce panelu 45 mm (uvědomte si, že zabudována je i mechanika DVD) překvapivé. Nicméně si to vyžádalo převod všech HDMI a hlavně anténního konektoru na pravý bok, takže kabely se standardními koncovkami trčí do prostoru. Nicméně občas lze sehnat i rohová zakončení, která to vyřeší.

Mezi zajímavé funkce patří stanovení času vypnutí, automatický přechod do pohotovostního režimu po určeném čase (3, 4 a 5 hodin) a zejména pak čas zapnutí. Ten dovoluje zvolit nejen hodinu a minutu, kdy se televizor zapne, ale i typ tuneru a kanál, na který přejde. A dokonce i hlasitost, se kterou začne hrát.

Do výbavy patří i rozhraní USB s podporou nahrávání. Televizor se spokojí s jakoukoli flash pamětí, klidně i s 1 GB, který dostačí na asi půl hodiny nahrávání klasického vysílání a asi 7 minut vysílání v HD.

Záznam se spouští pouze z EPG, kde to jde i napřímo, červeným teletextovým tlačítkem. Iniciace jako obvykle pár sekund trvá (pod deset) a ikonka nahrávání se hned poté objeví v levém horním rohu.

Pokud chcete v okamžiku nahrávání změnit televizní kanál, televizor na to upozorní. Bohužel pokud okamžitě nezareagujete a neřeknete, že chcete v nahrávání pokračovat, televizor to vezme jako potvrzení, že nechcete, a nahrávání vypne.

Kvalita záznamu je dána už tím, že hodině běžného DVB-T vysílání odpovídají zhruba dva gigabajty. Je tedy v podstatě na úrovni u nás šířeného DVB-T. Subjektivně vzato je o něco horší, odhadl bych ji na zhruba 90%.

Slova „bezpečnostní sklo“ berte s rezervou. Samozřejmě to není něco jako Gorila Glass, ale i tak je tlusté 3 mm! „Ochranný hliníkový rám“ představuje obrubu, která televizor pásá z boku. Z čela ho nevidíte, což je tak trochu škoda, protože dobře vypadá.

Slova „bezpečnostní sklo“ berte s rezervou. Samozřejmě to není něco jako Gorila Glass, ale i tak je tlusté 3 mm! „Ochranný hliníkový rám“ představuje obrubu, která televizor pásá z boku. Z čela ho nevidíte, což je tak trochu škoda, protože dobře vypadá.

Měření spotřeby

Televizor se po instalaci nastaví do režimu Standardní. S výjimkou propracovaných časovačů či automatického přepnutí do pohotovostního režimu tu ale nejsou žádné ekologické volby.

Spotřeba na stanici ČT 24 byla tentokráte nezvykle vyrovnaná. Po hodině provozu jsem naměřil neuvěřitelných 37 wattů s rozpětím 36–38 wattů.

Spotřeba po přepnutí do rozhlasového režimu, což se dělá tlačítkem na dálkovém ovladači, byla obdobná a televizor si zjevně obrazovku nevypíná.

Naměřená spotřeba je v každém případě překvapením a abyste se nemuseli dívat do tabulky, která je níže připomínám, že oficiální údaje podle metodiky EU praví: 68 W, roční spotřeba 85 kWh a energetická třída B.

Už dlouho jsem u televizoru nenarazil na takovou odchylku od mého a EU měření. Chyba bude nepochybně u mě, ale nepodařilo se mi ji – ani přes opakované měření – nalézt.

Souborový manažer je jednoduše ovladatelný šipkovými klávesami s podporou dlouhých názvů v češtině a náhledem jednotlivých souborů. Pokud chcete cokoliv spustit, jde to pouze přes tlačítko Play.

Souborový manažer je jednoduše ovladatelný šipkovými klávesami s podporou dlouhých názvů v češtině a náhledem jednotlivých souborů. Pokud chcete cokoliv spustit, jde to pouze přes tlačítko Play.

Solidní kompatibilita i u HD nahrávek z foťáků a kamer

Do režimu rozhraní USB se přepnete tlačítkem Source zajišťujícím i přepnutí mezi analogovým a digitálním tunerem. Souborový manažer je jednoduchý, totožný s modely Changhong, a jak už bylo řečeno, pohybujete se v něm šipkovými tlačítky a přehrávání spouští tlačítko Play.

Manažer podporuje dlouhé názvy v češtině do asi 30 znaků (někdy i rotují, takže je vidíte celé), bližší informace o souboru vyvoláte – s výjimkou režimu videa – kdykoli, tlačítkem „i“ (Display), kdy se mj. objeví i softwarová klávesnice.

Fotografie nabíhají překvapivě svižně a pracuje nejen JPG, ale i PNG a BMP. Hudbu si můžete poslechnout v MP3, WAV i WMA.

Titulky ve filmech v Xvid jsou bohužel bez češtiny a neznámé písmeno v tomto okamžiku vypadne, takže je text velice obtížně čitelný. Výrobce ale pracuje na nové verzi firmwaru, která by měla vše napravit.

Filmy nedokáží po přerušení navázat, ale mezi podporovanými formáty naleznete kupodivu i momentálně populární x.264. WMV se v žádném rozlišení, včetně Full HD, nepřehrálo, překvapivě slušná byla podpora nahrávek z HD kamer a fotoaparátů. Soubory s koncovkami MOV (Nikon) a M2TS (Sony, Panasonic) pracovaly bez sebemenších potíží.

Televizory, ať už ve variantě s DVD či nikoli, můžete mít v bílé i černé barvě a úhlopříčce 56 a 61 cm. Chystá se i jeden model červený.

Televizory, ať už ve variantě s DVD či nikoli, můžete mít v bílé i černé barvě a úhlopříčce 56 a 61 cm. Chystá se i jeden model červený.

Obraz nejvíce závisí na kvalitě signálu

Obraz z velké části záleží na kvalitě signálu. V případě toho špatného, což je typicky DVB-T, či u horších filmových nahrávek v DivX a XviD, není podání nijak slavné. Barvy jsou plakátové, přespříliš živé s místy přesvětlenými částmi, typicky v oblasti pleti. To není žádné překvapení.

Pokud do televizoru pustíte kvalitní signál, ať už v nízkém či vysokém (HD) rozlišení, vše se výrazně vylepší, nicméně i tak jsou vidět dosti živé a výrazné barvy, což má ovšem většina zákazníků ráda.

V případě kvalitního Full HD, byl obraz jako brus, i když i tady při bočním švenku kamery vidíte v některých okamžicích překreslování, stejně jako například ve standardním DVB-T při titulcích jdoucích na výšku. Nicméně ani u tohoto Mascomu se nejspíše neubráníte opětnému pocitu, že kvalitní Full HD je jako parádní obraz na stěně.

Resamplování, tedy převod z nízkého na vysoké rozlišení bylo pro tuto úhlopříčkou vcelku dostatečné. Uvědomte si ale, že právě za tohle se hodně platí, takže vše posuzujme v rámci cenové kategorie.

Pokud jsem resamplování nechal na Blu-ray přehrávači Philips BDP8000, který je pochopitelně bez televizního tuneru, byl výsledek řádově kvalitnější, ale i to je pochopitelné a BD přehrávač skoro v ceně tohoto televizoru by se takto chovat měl.

Obrazovým podáním Mascom MC32LFH44DVD taktéž odpovídá své třídě, zvukovým jde ovšem nad ni a vysoký výkon zesilovače je tu znát, a to i v multimédiích či při výstupu z Blu-ray disku.

Ve stejném duchu jako tento 80centimetrový přístroj můžete – v černé i bílé – zakoupit i 56 a 61 cm, a to ve variantách s mechanikou DVD i bez ní. I tady najdete jednolité krycí sklo, které z televizoru dělá něco víc, než jen další levný přístroj. Dodává mu šarm a osobitost.

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– nenatáčitelný podstavec
– adaptéry na A/V a YUV
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– papírová uživatelská příručka

foto: autor a Mascom

Koupili byste si televizor s DVD přehrávačem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).