Hlavní navigace

Martin Mrnka: Vysílání Z 1 zahájí Jan Němec s Veronikou Sedláčkovou

27. 5. 2008
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Bývalí moderátoři Událostí, komentářů na České televizi Jan Němec a Veronika Sedláčková zahájí tuto neděli v 19 hodin vysílání nové digitální zpravodajské televize Z 1. Moderátorská dvojice provede hodinovou hlavní zpravodajskou relací. Další hlavní zprávy o poloviční stopáži budou následovat od desáté hodiny večer. Kde všude a jakým způsobem diváci naladí Z 1 už v den jejího startu, říká v rozhovoru pro DigiZone.cz generální ředitel této televize Martin Mrnka a šéf techniky Vít Novotný.

Pozor, rozhovor je kvůli značné délce rozdělen na dvě části. Odkaz na druhou polovinu interview, věnovanou především obsahu Z 1 a vysílání po Internetu, najdete na konci tohoto textu.

Z 1 minulý týden spustila reklamní smyčku na satelitu a také v zemském digitálním multiplexu 3 v Praze a Brně. Na Internetu už inzerujete jako termín startu neděli 1. června. Skutečně to stihnete?

Martin Mrnka: Děláme všechno pro to, abychom odstartovali v neděli 1. června.

Všude říkáte „děláme všechno pro to, abychom stihli odstartovat“. Zároveň jsem ale zaslechl o problémech s redakčním systémem Dalet, ve kterém má Z 1 pracovat. Už se vám je podařilo odstranit?

Martin Mrnka: Ne všechno chodí tak, jak bychom si představovali, ale stále máme poměrně velkou šanci, že 1. června vyjedeme tak, jak jsme si představovali.

O jaké problémy s redakčním systémem jde?

Martin Mrnka: Přesněji by vám to řekl někdo více technicky orientovaný, ale jde o takové záležitosti jako komolení určitých typů písma. Dalet třeba místo měkkého „i“ zobrazí nějaký čínský znak. Tento konkrétní problém jsme ale už odstranili.

Čili Z 1 bude umět dobře česky.

Martin Mrnka: Doufáme.

Martin Mrnka

Také jsem zaslechl cosi o problémech s dodávkou kamer.

Martin Mrnka: Ano, došlo k určitému skluzu, ale kamery už máme. Berte to tak, že startujeme poměrně velký projekt a ten s sebou vždycky nese řadu problémů. Přesto jsme přesvědčeni o tom, že bez ohledu na to, že nám něco přišlo později nebo ne v té kvalitě, jak bychom chtěli, vyjedeme skutečně v ten den a tak kvalitně, jak jsme si předsevzali.

Z 1 začne oficiálně vysílat těsně po tom, co spustila zkušební vysílání „do zdi“. Jak dlouho jedete toto zkušební vysílání?

Martin Mrnka: Jde o to, co za takové zkušební vysílání považujete. V režimu, který je poměrně blízko modelování reálné situace, funguje Z 1 už tři týdny. Pokud všechno půjde dobře, měli bychom během tohoto týdne absolvovat klasický měsíc vysílání „do zdi“. Ale časový rozsah tohoto vysílání není takový, jak jsme si původně představovali.

Takže zkušební vysílání neprobíhá čtyřiadvacet hodin denně a nezkoušíte živě za sebou všechny pořady včetně plánovaných talk show?

Martin Mrnka: Těžko můžete zkoušet aktuální diskusní pořad, ten nenatrénujete. Buď máte moderátora, který ho zvládne, nebo ne. Nebudeme je nutit k vysílání nanečisto, rovnou je usadíme do živého vysílání. Pokud jde o zkušební vysílání, které by zcela kopírovalo celý vysílací den, vyzkoušíme si ho během tohoto týdne.

Startovat máte v neděli 1. června večer. V kolik hodin a čím začnete?

Martin Mrnka: V 19:00 hlavními zprávami.

Kdo bude jejich moderátorem?

Martin Mrnka: Jan Němec a Veronika Sedláčková.

Počítáte tedy s moderátorskými dvojicemi?

Martin Mrnka: U hlavní zpravodajské relace ano. Budeme je mít dvě, a tou první od sedmi do osmi večer budou provázet dva moderátoři, přičemž jeden těmito zprávami ukončí svoji odpolední službu a druhý začne večerní službu, která na tyto zprávy navazuje. Tento druhý moderátor provede diváky také druhou hlavní zpravodajskou relací, která poběží od desáté hodiny večer.

Hlavní zpravodajská relace od 19:00 tedy potrvá celou hodinu? To je docela dlouhá stopáž. Navíc půjdete proti všem hlavním zpravodajským relacím na stávajících televizích: Zprávám TV Prima, Událostem i Televizním novinám.

Martin Mrnka: Máme-li ambici přinést něco nového a být alternativou, musíme mít ambici nabídnout alternativu vůči všem možným konkurentům.

Druhé hlavní zprávy od 22:00 budou trvat také hodinu?

Martin Mrnka: Ne, ty budou trvat 25 minut. Půjde o klasickou zpravodajskou relaci, tak jak ji znáte z jiných televizí.

Od neděle 1. června budete dostupní i v kabelových sítích a nabídkách IPTV?

Martin Mrnka: V IPTV budeme zřejmě i dřív, alespoň co se týká služby O2TV od Telefóniky O2. Vše nasvědčuje tomu, že by naši promosmyčku měli pustit dříve než v neděli. Dohoda s UPC je zatím taková, že bychom v jejich nabídce měli být od 1. června. Je možné, že promosmyčku zařadí do kabelových rozvodů dříve. Co se týče dalších kabelových operátorů, obdrželi náš dopis s upozorněním, kdy a jak začneme vysílat, takže předpokládám, že naplní literu zákona a zařadí nás do svých nabídek.

UPC vás původně na protest proti rozšíření počtu povinně šířených programů nechtěla v některých regionech zařadit do základní omezené nabídky svojí kabelové televize. Jak jste se nakonec dohodli?

Martin Mrnka: Vnímali jsme to jako jakousi součást vyjednávací taktiky. Poslední jednání s generálním ředitelem UPC Václavem Bartoněm jsme měli v pátek. K oboustranné spokojenosti jsme si vyjasnili pozice a budeme k dispozici v jejich základní nabídce.

Jenom v digitální, nebo i v analogové kabelové televizi?

Martin Mrnka: Nevím přesně, jak to bude v analogové kabelové televizi, to záleží na UPC. Rozhodně budeme v DVB-C, tedy v digitální kabelovce.

A tam byste měli být pro naprosto všechny zákazníky UPC?

Martin Mrnka: Ano. U analogové nabídky závisí na přípojných místech, protože UPC má i některé poměrně malé regionální kabelové rozvody a teď jde o to, jakým způsobem do nich dostanou náš signál. Mohou si ho stáhnout z družice, ale v některých případech preferují optickou síť. O tom bychom měli jednat ještě v průběhu tohoto týdne.

Ptám se proto, jestli nakonec nedopadnete jako Óčko, které UPC nejprve vyřadila z analogové kabelové televize, a později ho tam vrátila, ale jenom do rozšířené nabídky, zatímco v té omezené je dostupné pouze v digitálním slotu a divák k jeho sledování potřebuje set-top-box.

Martin Mrnka: To je spíš otázka na UPC. Obecně jsme se dohodli, že nás zařadí a že si vyjdeme vstříc tam, kde si to můžeme dovolit. Ale jak to udělají v jednotlivých městech, záleží spíš na nich.

Jak dopadla jednání s dalšími operátory IPTV kromě Telefóniky O2?

Martin Mrnka: Nabídli jsme jim, že si nás mohou stáhnout. Jednáme s nimi, ale je to jedna z dvaceti věcí, kterými se zabývám každý den, takže momentálně nejsem schopen přesně říct, jak to vypadá s konkrétními provozovateli.

Operátorům IPTV jste také rozeslali dopis, že startujete a podle zákona by vás měli zařadit do své nabídky?

Martin Mrnka: Nechtěl bych, aby to vypadalo, že někomu vyhrožujeme. U IPTV je trošku jiná situace než u kabelovek. Vítají, že nás mohou získat zdarma. Nevidíme u nich žádné problémy.

Ale také se jich týká rozšířená podmínka must carry, tedy povinné zařazování pozemně šířených digitálních programů jako je Z 1, protože se musí registrovat u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) jako kabeloví operátoři.

Martin Mrnka: Ano, ale jak říkám, dlouhodobě mám z jednání s nimi pocit, že rozšířenou podmínku must carry spíše vítají. Na rozdíl od některých kabelových operátorů, kteří ji nevítají.

Martin Mrnka kancelář Z 1

Martin Mrnka ve své kanceláři, kde permanentně sleduje vysílání Z 1 a konkurenční ČT 24 (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

Budete provádět kontroly, zda vás kabeloví operátoři skutečně zařazují do nejnižších programových nabídek?

Martin Mrnka: My si určitě žádné kontroly dělat nebudeme, nicméně kabeloví operátoři podléhají RRTV, a ta je v případě, že nedodržují zákon, může sankcionovat, a to dokonce i nejdrsnějším způsobem, takže předpokládám, že se zachovají tak, jak říká zákon.

Takže necháte kontrolu na divácích, kteří by si případně mohli stěžovat RRTV, že jejich kabelovka Z 1 nenabízí v nejnižším programovém balíku?

Martin Mrnka: Buď se ozvou radě, anebo nám a my můžeme toho konkrétního kabelového operátora upozornit, že by bylo vhodné, aby nás zařadil.

Na satelitu vysíláte volně na pozici 23,5 stupně, kterou využívá platforma CS Link a také slovenský SkyLink. Objevíte se i v dalších dvou českých satelitních službách, UPC Direct a Digi TV?

Martin Mrnka: O zařazení do UPC Direct jednáme, ale zatím nejsem schopen říci, kdy se v něm objevíme. Ale nebudeme v něm od 1. června, protože kolegové z UPC říkají, že je momentálně přetlak zájmu o programové pozice. S Digi TV jsem osobně zatím žádná jednání nevedl. Myslím, že s nimi proběhla nějaká korespondence.

Proč vysíláte na společném transpondéru s Novou, kde je už poměrně dost televizních programů? Nebojíte se špatné kvality vysílání? Čtenáři už dopředu upozorňují, že by na vás nemusel vyjít zrovna velký datový tok.

Martin Mrnka: Na satelitu můžete dostat buď standardní datový tok, třeba 4 Mbit/s, anebo máte určité rozpětí datového toku. My, stejně jako většina dalších televizních stanic, máme určité rozpětí a teď jde o to, že pokud na některém z dalších programů, které vysílají na stejném transpondéru, běží něco mimořádně náročného na datový tok, ostatním televizím, a tedy i nám, to tok ubere. Je tedy možné, že by tam pak v daný okamžik mohla být kvalita vysílání nižší. Nemyslím si ale, že bychom v tom byli nějak výjimeční.

Smluvně tedy nemáte garantovaný minimální datový tok pro satelitní vysílání?

Vít Novotný: Na Slovensku, kde se vytváří statistický multiplex pro naše satelitní vysílání a kam vedeme signál po optické trase datovým tokem 4 Mbit/s, bychom se měli s tímto datovým tokem pohybovat ve středové hodnotě 3,5 Mbit/s. Nejsme v žádném náročném multiplexu, kde by byl nějaké sportovní kanál, který by nás mohl obrat o datový tok. CS Link používá dva multiplexy a my nebudeme v tom, kde se bude vysílat Sport 5. Byla to naše podmínka. Nechtěli jsme garantovat jenom střední bitový tok, ale také nejnižší. Za jakékoli situace bychom měli vysílat alespoň na hodnotě 2 Mbit/s.

To je pro vás minimum?

Vít Novotný: Rád bych, aby bylo. Ale to zjistíme až ve chvíli, kdy opravdu začneme naostro vysílat. Promosmyčka sice už po satelitu vysílá, ale zatím nemám k dispozici zpětný analyzátor, abych byl schopný ověřit skutečný datový tok. Nejprve potřebujeme mít dobrou distribuční cestu, abychom slušně předali signál, a teprve potom si budeme zpětně kontrolovat, jestli náš smluvní partner dodržuje podmínky. Zatím máme jenom fixní kompresní technologii, díky které vidíme, kolik datového toku jsme si ubrali tím, že jsme otevřeli více řádků pro teletext nebo skryté titulky pro neslyšící. Normálně vysíláme datovým tokem 4 Mbit/s, po přidání titulků to je 3,5 Mbit/s.

Teletext nabídnete také rovnou od 1. června?

Vít Novotný: Ne, to nestihneme. Vkladač teletextu ale musíme mít kvůli skrytým titulkům pro neslyšící. Teletextovou redakci a naplňování obsahu teletextu budeme spouštět postupně, ze začátku je naší prioritou vlastní vysílání šířené všemi možnými prostředky a internetový portál jako doplňková záležitost a nadstavba zpravodajství, kam půjde to, co se nám nevejde do klasického vysílání. Pokud třeba na obrazovce odvysíláme rozhovor o stopáži minutu a půl, ale ve skutečnosti bude mít čtyři minuty, tak by byl nesmysl ho nedat na internet jako doplňující informaci.

Kdy se objeví ony skryté titulky pro neslyšící?

Vít Novotný: Snažíme se, aby byly připravené od začátku vysílání. Doufám, že nezkolabujeme, protože chceme použít automat, abychom nemuseli používat rychlopísaře jako kdysi na České televizi. Zvolili jsme automatický překlad – i s tím rizikem, že občas někde něco zkomolí a ne vždy tento automat ladí s hlasovým fondem moderátorů. Největší fór je asi u živého vysílání, protože dokumenty bychom si dokázali připravit dopředu. Bude to takový dvoj až tříhlasý dabing.

Martin Mrnka: Řešili jsme, jak dělat titulky pro neslyšící, protože zákon to neříká. Buď můžete posadit do redakce jednu paní a ta vám jednou za půl hodiny něco napíše. Druhá varianta je udělat pro neslyšící maximální servis, což je automat, který přepisuje mluvené slovo do textu, ale u toho je určité riziko. Vydavatel říká, že 80 až 90 procent přepsaného textu může být správně, ale 10 až 20 procent může obsahovat chyby. My si ale myslíme, že lepší službou je mít všechno s několika chybami, než toho mít málo a zcela bez chyb.

Vít Novotný: Pojistili jsme se proti urážkám na cti, kdyby se tam náhodou nějaké slovo zkomolilo tak, že by bylo pro někoho nepřijatelné. Je to stejný automat, který zkouší společnost Newton IT pro monitoring médií. Knihovna tohoto automatu má docela dost fondů, jsou v ní různé komparace jednotlivých slov, dají se v ní nastavit hlasové filtry pro jednotlivé moderátory, protože každý artikuluje jinak a knihovna na to musí být dopředu připravena. Špatně se převádějí reportáže, které se natáčí venku a je u nich spousta dalších šumů, které automat matou. Ale když jde o čistý studiový hlas, riziko nepřesnosti překladu je relativně nízké. Zvyšuje se s ruchy, které automat „zblbnou“, protože se nedají úplně odfiltrovat.

Ještě k datovým tokům. Jak velkým tokem bude Z 1 vysílat v pozemních multiplexech v Praze, Brně, Ostravě a Plzni?

Vít Novotný: Měli bychom mít garantovaných 3,5 Mbit/s.

Martin Mrnka: Smlouva s operátorem multiplexu 3, společností Czech Digital Group (CDG) je dočasná, není to pro nás definitivní digitální síť, i když ani to nemohu vyloučit. Tím, že Technický plán přechodu (TPP) vyšel teprve 15. května, není ukončena soutěž na technického operátora veřejnoprávního multiplexu, a tudíž České Radiokomunikace ani Telefónica O2, která se původně chtěla této soutěže také zúčastnit, neznaly ceny a nebyly schopny nám říci úplně přesně, jak to bude, jsme neměli jinou možnost, než zvolit dočasné řešení. Počítáme s tím, že v září bychom se znovu rozhodovali, jestli zůstaneme u CDG nebo půjdeme k Telefónice či k Radiokomunikacím.

Radiokomunikace mají blokovaný svůj multiplex 2 právě do září, protože do té doby bude v jejich síti společně s Novou vysílat i Česká televize.

Martin Mrnka: Jisté je, že v daný okamžik jsme první a ještě nějakou dobu budeme jediná televize s kompenzační licencí, která začne pozemně vysílat. Zatímco ještě nedávno to vypadalo, že poptávka po službách operátorů sítí bude převyšovat jejich možnosti, teď je to obráceně. Sám jsem zvědavý, jak se to vyvine. Je tu spousta neznámých: třeba jak dalece půjdou TV Noe, Public TV a Óčko do zemského digitálního pokrytí dalších lokalit.

Óčko už začalo testovat digitální vysílání v Brně a tvrdí, že s vámi a Primou půjde i do Ostravy a Plzně.

Martin Mrnka: Óčko s námi určitě půjde do těchto lokalit. Jsem-li správně informován, TV Noe chce pozemně vysílat v Brně, což je logický krok vzhledem k jejich divákům. Jak to bude s Public TV, nevím. Ale to všechno nejsou televize, které by platily rozvoj digitálních sítí – pokud by tedy mezi nimi nebylo více uchazečů s platnou licencí pro zemské digitální vysílání, jako jsme třeba my.

Proč jste pro Z 1 zvolili zrovna multiplex 3 společnosti Czech Digital Group?

Martin Mrnka: Má to několik důvodů. CDG nám nabídla nejlepší obchodní podmínky, jistou flexibilitu, a pro nás je samozřejmě zajímavé být při tom, když je zvýšený zájem o digitální vysílání Primy v souvislosti s fotbalovým Eurem. Vnímáme to jako výhodu, kterou nám přináší CDG tím, že Prima začne digitálně vysílat tam, kde dosud nebyla tímto způsobem zachytitelná, nebo tam měla špatný analogový signál. Myslíme si, že to bude motivace pro řadu diváků, kteří by si jinak nekoupili set-top-box nebo neladili digitální signál. Takto se k nim můžeme dostat.

Není pro vás trošku problém, že musíte povinně vysílat pozemní cestou pro většinu obyvatel České republiky? Když jste v roce 2004 žádali o licenci, bylo jasné, že jiným způsobem neoslovíte masu diváků, dnes je ale pozemní příjem televize na ústupu a je to vůbec nejdražší způsob distribuce signálu. Není to pro vás spíš zátěž, Pyrrhovo vítězství?

Martin Mrnka: Pyrrhovo vítězství je hezký termín. Mohlo by se to tak zdát. O licenci jsme žádali v roce 2004 a tehdy bylo zcela jasné, že není možné postavit byznys plán jenom na satelitu a kabelu, protože jejich rozvoj byl poměrně malý. Mezitím 15 procent diváků odešlo od velkých analogových televizí a začali se dívat právě na satelit a kabel, takže dnes bych si uměl mnohem lépe než tehdy představit byznys model postavený pouze na kabelu a satelitu. Na druhou stranu si myslíme, že i tak je asi 75 procent domácností závislých z velké části na pozemním příjmu a nebo mají doma další televizor, na kterém přijímají signál pozemní cestou. O2TV sice aktuálně nabízí připojení ke dvěma televizorům a totéž je možné u satelitní služby Digi TV, ale stále existuje spousta domácností, které mají jednu televizi napojenou na satelit nebo kabel, ale další přijímače jsou závislé na pozemním signálu. Takže si stále myslíme, že pokud by tady byla jiná komerční zpravodajská televize, která by šla naším směrem a měla by oprávnění vysílat pozemně, byla by to její konkurenční výhoda oproti tomu, kdybychom my vysílali pouze po satelitu a kabelu. Náš model by byl obtížnější, než je v daný okamžik.

Jinými slovy, chcete konkurovat jediné dosud existující české zpravodajské televizi ČT 24 nejen obsahem, ale také dostupností.

Martin Mrnka: My budeme mít v určitou chvíli asi větší pokrytí než ČT 24. On je také problém s přesnou definicí pokrytí, protože dochází k průniku terestrického digitálního příjmu, kabelu, satelitu a špatně se to reálně počítá. Může dojít k tomu, že jedna domácnost má více možností příjmu televize a nelze provést prostý součet. Ale jsme v pozici, kdy si nemůžeme vybírat. Máme kompenzační licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání a na tu začínáme vysílat.

Ale můžete ji vrátit.

Martin Mrnka: To ano.

Vaše cílová skupina sleduje kabelovou a satelitní televizi více než jakékoli jiné skupiny diváků.

Martin Mrnka: To je pravda, ale čekáme, jak se budou chovat mediální agentury a inzerenti, protože na jedné straně jsme ideální nosič pro naši cílovou skupinu nejvzdělanějších a nejchytřejších lidí, kteří většinou mají technické vybavení lepší než většina populace, na straně druhé ale po nás někteří inzerenti vyloženě požadují co největší pokrytí. Prostě nevíme, uvidíme během příštího roku.

BRAND24

POKRAČOVÁNÍ ROZHOVORU S MARTINEM MRNKOU A VÍTEM NOVOTNÝM O DEFINITIVNÍM MULTIPLEXU PRO TELEVIZI Z 1, VYSÍLÁNÍ NA INTERNETU, ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJÍCH, NÁKUPU POŘADŮ A PROGRAMOVÉM SCHÉMATU NOVÉHO ZPRAVODAJSKÉHO KA­NÁLU

Server DigiZone.cz přinese v pátek další díl seriálu Na návštěvě u…, tentokrát z holešovického studia televize Z 1

Na jaký typ pořadů se u Z 1 těšíte nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).