Hlavní navigace

Názory k článku Martin Mrnka: Chtěli nás odstavit

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 3. 2007 8:44

    vedro (neregistrovaný)
    1. Nové digitální televize bez licence nepotřebují odstavit ČT, Nova a Prima - oni nemusí dělat nic, tuto práci za ně dělá stát a moc soudní. Stát vydal zákon podle kterého je možné napadnout jakoukoliv licenci (i opakovaně) a moc soudní nemá časové limity do kterých musí o stížnostech/žalobách rozhodnout. Takže již dnes je jasné, že nové televize skončí krachem a zmařenou investici zaplatíme opět my všichni (čím déle se to bude protahovat tím víc nás to bude stát). Vzpomeňme si kdy se odebraly televizím licence a co se za tu dobu stalo? Vůbec nic! Stát(poslanci, vláda a ministerstva, RRTV) se ani neobtěžoval s tím něco dělat. Po roce se to nepohlo dopředu ani o cm. Že o tom někdo mluví a pořádají se kulaté stoly, to na věci nic nemění.
    2. Z1 a satelit/kabel - tady pan Mrnka asi neví co mluví. Zpravodajská stanice je ukázkový příklad toho, jak lze využít satelitního vysílaní k rychlému pokrytí diváků. TA3, ČT24, 24.cz jsou toho příkladem - ty nejdřív vysílaly přes sat a až pak v kabelech a DVBT. Pokud chce pan Mrnka zvolit jinou metodu a čekat na DVBT tak se nemusí dočkat. Nebo chce vysílat přes sat kódovaně?
  • 1. 3. 2007 9:29

    ABC (neregistrovaný)
    Ono to není zcela tak jak říkáte. Na satelitu si člověk vybírá z několika desítek podobných programů. Je tam velká konkurence, ketrá Vám vysílání rozředí, nikdy nevíte, jak se Vaše vysílání chytne. Navíc se dostanete jenom k divákům, kteří mají satelit, nebo kabel a jsou ochotni za tento příjem TV platit. Na digitálu (DVB-T) zatím nevysílá prakticky nikdo (tedy nikdo zajímavý), na současně vysílané programy se nedá dívat, ČT, Prima, Noha a ostatní se snaží diváky unudit k smrti kuními seriály. Stále v digitálu není nic zajímavého. Tam když vstoupí nové TV s neokoukanými pořady, osloví mnohem více diváků, než jiné formy vysílání. Navíc se pozemní digitální vysílání dostane díky použité digitální technologii i do oblastí, kde je příjem analogu obtížný až nemožný, což je minimálně 60% území ČR. Digitální vysílání, po jeho celoplošném rozšíření, lidi chytí ve velmi dobré kvalitě obrazu a zvuku se zachováním všech (v daném území) vysílaných programů. A to právě analog neumí a umět nebude.
  • 1. 3. 2007 10:26

    ivovi (neregistrovaný)
    "Anketa: Kdo by mi ale dal jistotu, že se se mnou provozovatel multiplexu nebude chtít dohodnout?"
  • 1. 3. 2007 11:20

    radon (neregistrovaný)
    všichni tihle Mrnkové a Dvořáci budou pochopitelně preferovat řešení výhodná pro ně. Přitom jsme měli ideální příležitost pustit na trh nové projekty, které mohly přijít s jiným přístupem a nápady a trochu narušit ten náš Novákovský stereotyp. Samozřejmě by po čase řada z nich zkrachovala a byly by odkoupeny silnějšími zahraničními vlastníky, ale i kdyby z nich zůstala jen jedna silná stanice, která by komerční vysílání dělala lépe a inteligentněji, stálo by to za to.
    Bohužel to skončí asi česky, scházející pravidla vyvolají lobbing podpořený dárky, teprve dárky budou motivovat úředníky k větší aktivitě, ti navrhnou řešení výhodné pro darující, národu se vysvětlí že dané řešení je nejlepší ... mezitím nám všem budou utíkat prachy za pronájem frekvencí a v TV se budeme koukat na pořád stejné ksichty.
    Naštěstí jde jen o pitomé TV vysílání :-)
  • 1. 3. 2007 11:20

    Karel Cibulka
    Víte ať se to zbojníkům typu Z1 či Febio líbí nebo ne,TV Nova a CT drží trumf v podobě analogových kmitočtů,a dohoda těhle dvou silných hráčů byla při nejmenším logická protože obouma jde o jedno výhodně a na celém ůzemí ČR vysílat,v tom si tito dvě TV rozumí a zbojníci si stejnak nic nepomohou,skřítkové kopající do hory...
    Jsem však rád že soud dal za pravdu TV Nova,protože ČSSD předpokládám chtěla vyšachovat TV NOva a možná i TV Prima ze hry protože hlavně Nova TV chtěla pokud možno celý Multiplex(třeba B)a to se těmhle soudruhům vůbec nelíbilo,takhle podporovat kapitál,jsem rád že se tak nestalo...díky
    Když to tak beru tihle skřítkové dají maximálně vymáhat na státu jakési bolestné za investici zmařenou jako posledně tomu bylo u ČNTS-Nova v mediální sféře,ale tito skřítkové by však nevysílali,taky nepředpokládám tedy nedoufám že mají tito žadatelé šanci na vědší ůspěch při svých pohledávkách u soudu,protože základem je to že nebyla stanovena základní a jasná pravidla provozu a licencování digitálních stanic,pro to to soud zrušil,ty nové licence pro nepřesnost a nevěcnost,to jen zavánělo diskriminací ůspěšných a podnikavých spolu s ůspěšných hráčů(TV Nova...)na trhu...díky za to že se tak nestalo...
  • 1. 3. 2007 14:57

    vedro (neregistrovaný)
    Já reagoval na to, že právě zpravodajská televize chce čekat až na DVBT. Vždyť na satelitu můžou vysílat volně pro celou Evropu, náklady jsou menší než na provoz 10-ti vysílačů DVBT.
  • 3. 3. 2007 20:33

    K.I.T.T. (neregistrovaný)
    Nemyslel jsem tím (výše), že by měly pořád vysílat jen seriály (sci-fi, apod.), ale i filmy a reklamu (nemám namysli program podobný některým internetovým, kde dokolečka celý den běží seriál typu Star Gate, celá jedna řada od rána do večera). Souhlasím s nevýhodami úzké specializace, ale pokud by případné nové programy nebyly tak úzce specializované (spojovaly by dohromady třeba 2-4 žánry, tak si myslím, že by to tak prodělečné nebylo). Naši "velcí hráči" nedávají pořady výše uvedených žánrů téměř vůbec.
  • 1. 3. 2007 15:45

    K.I.T.T. (neregistrovaný)
    Už dlouho sleduji diskuze, ale až teď jsem se odhodlal reagovat. Souhlasím s tím, že je u nás naprostý (hlavně legislativní) Kocourkov, za který můžeme poděkovat našim "dokonalým" zákonům. Ale současné komerční TV nenabízí nic nového, za celý den jsou tam pro mne ke koukání tak 1-2 pořady a jinak jejich telenovely a reality show si mohou strčit někam. Věci jsou tak jak jsou pouze kvůli nenažranosti těch tzv. velkých hráčů, když je vše o penězích, tak to u nás jinak dopadnout nemůže. Když jsem poprvé uslyšel o DVB-T technologii a experimentálním vysílání v Praze, tak jsem si představoval, že do pár let bude dostatečné množství nejrůznějších specializovaných programů (Sci-fi, Adventure, věda a technika,....), ale zřejmě asi ještě dlouho nebude a stále nás budou krmit těma ohranýma kravinama a tzv. vlastní tvorbou, na kterou se skoro nedá dívat (jen můj názor). Napsal jsem kdysi email tzv. velkým hráčům (ohledně jakéhosi pořadu) a oni se ani nenamáhali odpovědět. Digitalizace je stejně nevyhnutelná záležitost a příkladem jdou Rakušáci (i když u nich je z hlediska členitosti území situace poněkud jiná a spoléhají se i na DVB-S). Tam se (z mého pohledu) nikoho neptají, prostě vypnou analog a budou vysílat je digitálně. Ona se podle mne situace stejně změní, až bude daleko na naše území zasahovat vysílání od okolních sousedů a rušit. Nám nezbude nic jiného než čekat.
  • 3. 3. 2007 20:04

    Karel Cibulka
    tyto ůzce specializované pořady lámou jeden problém,kdo to zaplatí?,problém je v tom že takto ůzce specializovaný program i když nemusí vysílat 24 hod denně má problém s financováním takové TV,vše se točí kolem kouzelného slova Sledovanost a reklama pokud to však není placená TV,tam bych to právě viděl jako bezproblémové,protože ani veřejno-právní TV nemusí vyslechnout,protože se i té nemusí vyplatit tento typ pořadu,myslím tím ČT,i když mají vysílat pro menšiny,národostní,etnické a taktéž nekomerční pořady,ovšem ČT využívá pořád reklamy,ale i bez reklamy bude mít ČT odhadem za rok že bude chtít vysílat spíše na ČT 1 pořady komerčního rázu a na ČT 2 zbytek a to se tam fakt už nevejde vše,sci-fi,klasika,pro pamětníky,dokumenty,nezávislé filmy,filmový klub,...
    Takže to opravdu vidím na PAY TV,placenou tv,máme je tady pokud to však nabízí,teď nevím,třeba to sci-fi,myslím že třeba UPC mají toto žánrové TV v nabídce,ale nejsem si s tím 100%jist.
  • 5. 3. 2007 0:24

    donalw (neregistrovaný)
    Ja tvrdim že v prvni řadě jde o prachy a to o prachy z reklamy a proto nova vysíla nejlevnejší stupidity a blokuje rozjezd digitalu ale před veřejnosti se tvaři jako svatoušek položme si otazku co se stane po rozjezdu digitalu dojde k rozděleni reklamniho kolače tim pádem k poklesu příjmu novy to se rovná pokles hodnoty akcii cme myslite že jim to vyhovuje ani nahodou dik za vaše reakce
  • 1. 3. 2007 9:38

    Divakxy (neregistrovaný)
    Bohužel je to snůška blábolů a pocitů typu "Cítíme k tomu jasné náznaky, ale nemáme žádné přímé důkazy."
  • 1. 3. 2007 18:09

    vedro (neregistrovaný)
    Děkuji za upozornění. No stejně je reklamy na ČT24 míň než na komerční stanici s podobným zaměřením.
  • 1. 3. 2007 16:10

    Martin Mrnka (neregistrovaný)
    Dobrý den,
    nedá mi to na Vás nereagovat. V případě satelitu nebo kabelu samozřejmě vím o čem mluvím. Pokrytí populace těmito technologiemi v ČR ovšem nedosahuje ani 20 procent, takže nelze oslovit dostatečně velký počet diváků. Když nemáte možnost oslovit dost diváků, není možné mít peníze na tvorbu opravdu kvalitního a hodnotného zpravodajství.
    Hranice, od které by to možné bylo, je v ČR zhruba 30 - 40 % pokryté populace. Právě to je hranice, kterou má díky satelitu, kabelu a lokálním analogovým vysílačům (!) TA3 na Slovensku.
    V případě, že by to bylo méně, kvalita obsahu by byla obdobná jako dnešního kanálu 24.cz. To ale podle nás nedává smysl ani pro diváka ani pro investora.
    Mluvíte-li o ČT24 pak v tomto případě se nejedná o televizi, která je z pohledu diváka zadarmo, tzv. free-to-air, ale o televizi placenou z koncesionářských poplatků. Ta pak na pokrytí populace nebo počtu diváků není závislá.
    Hezký den přeje Martin Mrnka
  • 1. 3. 2007 17:22

    vedro (neregistrovaný)
    Děkuji za Vaši reakci pane Mrnko.
    Bohužel opět musím reagovat:
    1. TA3 nejdřív vysílala na satelitu, dokonce teď i na Astře 19,2°E!! Pak byla zařazená do kabelů (rozšířená nabídka) a až v posledním roku začala vysílat analogově v Bratislavě pidivýkonem, který nepokrývá ani půlku Bratislavy. A v DVBT (SK) je sledovanost 0,1 promile.
    2. ČT24 je síce placená z konc. poplatků ale ostatní 3 stanice ČT taky, a nemá reklamu! Vy ji mít budete, a příjem z reklam zůstane jenom Vám nemusíte se dělit s jinými stanicemi, tech. kvalita vysílaní nemusí být tak vysoká jak u plnoformát. programu. To jen na vysvětlenou.
    Ale i tak respektuji Váš záměr čekat na DVBT. Bohužel tak jako před rokem tak i dnes (a možná i za rok) nebudete vědět kdy to budete moct rozjet.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).