Hlavní navigace

Martin Komárek vs. Česká televize: kde se bere ta nenávist?

4. 6. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Šéf sněmovního volebního výboru pokračuje ve svých výpadech proti veřejnoprávní televizi. Výjimkou nebylo ani středeční projednávání výroční zprávy o činnosti ČT.

Zkraťte to. Ne, napište to delší

Kdyby záleželo na názoru předsedy Volebního výboru Poslanecké sněmovny Martina Komárka (ANO), otevřeli by si politici ve středu cestu k odvolání generálního ředitele České televize Petra Dvořáka. Volební výbor totiž projednával Výroční zprávu o činnosti ČT od Rady ČT a Komárek byl vůči ní – tradičně – značně kritický. Dokonce natolik, že se neváhal před početnou odbornou i novinářskou veřejností pustit do otevřené výměny názorů s Petrem Dvořákem. Komárkovi se nelíbilo, že výroční zpráva obsahuje pouze výčet úspěchů ČT a suchá data z analýz, aniž by poslanci znali metodiku, na jejímž základě tyto analýzy vznikly. Radním vytkl, že loni nezadali kontrolu efektivity výroby ani u jednoho pořadu ČT.

Všichni víme, že ČT rozpouští jakýsi finanční polštář, který má z minulosti, a přesto stoupá počet repríz v jejím vysílání, rozlítil se Komárek, který patří k vytrvalým kritikům ČT. Z formálního hlediska pak zprávě vytkl fakt, že jako každoročně obsahuje organizační strukturu ČT, kterou již poslanci znají. Jinými slovy, nenechal na zprávě nit suchou, přičemž se mu zdála být příliš stručná. Při loňském schvalování téhož dokumentu za rok 2013 přitom volební výbor požadoval naopak zestručnění rozsáhlého dokumentu, který byl podle něj nepřehledný. Tohoto protimluvu si přímo na středečním zasedání všiml sociálnědemokratický poslanec Roman Sklenák. Dovedu si představit, že příště nám zase bude vadit, že tam není organizační struktura ČT, vmetl do tváře Komárkovi.


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

Tak blízko, a přeci tak vzdáleni (předseda volebního výboru sněmovny Martin Komárek a generální ředitel ČT Petr Dvořák na středeční schůzi volebního výboru)

A co jste dělali vy, poslanci?

Schválení výroční zprávy o činnosti ČT je pro Radu ČT a potažmo generálního ředitele veřejnoprávní televize životně důležité, protože pokud by ji sněmovna opakovaně odmítla, automaticky by to znamenalo pád celé Rady ČT a volbu nových radních. A to by ohrozilo pozici Petra Dvořáka. Na středečním jednání Volebního výboru to chvílemi vypadalo, jako by právě toto byl scénář, podle kterého se bude projednávání klíčového dokumentu odehrávat. Poslanci hledali zástupné problémy, kvůli kterým by mohli zprávu minimálně zpochybnit. Nelíbilo se jim třeba, že neobsahuje některé informace o hospodaření, i když těm je určena samostatná Výroční zpráva o hospodaření ČT, kterou televize zpracovává na základě zákona.

Stejný zákon také určuje, do kdy nejpozději má Rada ČT volebnímu výboru každoročně předkládat jak zprávu o hospodaření ČT, tak o činnosti veřejnoprávní televize. Poslanci volebního výboru už loni požadovali obě zprávy sloučit do jedné, dodnes ale v této věci nepodnikli žádnou zákonodárnou iniciativu, což jim na středečním zasedání připomněl radní ČT Michal Kratochvíl. I když výroční zpráva o činnosti ČT nemá obsahovat údaje o hospodaření, předsedovi výboru Martinu Komárkovi v ní chyběly například informace o tom, jakým způsobem ČT vybírá projekty koprodukčních filmů, které finančně podpoří. Chybí mi výčet kritérií, podle kterých se ČT rozhoduje, a to i v případě zadávání výroby pořadů u externích produkcí, řekl Komárek.


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

Loni jsme chtěli výroční zprávu zkrátit, letos se nám zdá příliš krátká. Nechceme v ní organizační schéma ČT, ale věřím, že příští rok nám tam bude chybět. (poslanec Roman Sklenák z ČSSD)

Vaše hodnocení mě nezajímá, pane řediteli

Už v minulosti Martin Komárek opakovaně označil hospodaření ČT za „netransparentní“. Vysloužil si za to výtku nejen od generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, ale také od televizních radních. Jeden z nich, Luboš Beniak, ji ve středu ve sněmovně zopakoval, když řekl, že Rada ČT je připravena reagovat na jakékoli konkrétní podněty, ale těžko se jí odpovídá na obecná obvinění z netransparentnosti hospodaření ČT, když neví, v čem by mělo být netransparentní. Kritiku ČT si nenechal líbit ani sám generální ředitel ČT Petr Dvořák a snažil se Martinu Komárkovi vyvrátit všechna jeho obvinění. Jenže tady padla kosa na kámen: Komárek Dvořákovi opakovaně odsekl, že od něj žádná vysvětlení slyšet nechce, protože generální ředitel ČT není partnerem pro volební výbor.

Nás nezajímá vaše hodnocení vaší činnosti, nás zajímá, jak vás hodnotí Rada ČT,opakoval Komárek, načež mu Dvořák opáčil, že v některých záležitostech, například programových, musí logicky odpovídat zástupce ČT, protože o nich Rada ČT ze zákona nesmí rozhodovat. Předsedovi Rady ČT Jaroslavu Dědičovi pak Martin Komárek připomněl, že mu neodpověděl na otázku, proč radní za celý rok 2014 neprovedli kontrolu výroby žádného pořadu ČT. Je to výroční zpráva o činnosti ČT, namítl mu Dědič. Vy jste tak ale nečinili, nenechal se odbýt Komárek a donutil tak Dědiče k řečnické otázce, jak by tedy asi měla vypadat ideální výroční zpráva o činnosti ČT, aby s ní byl volební výbor spokojen. Kladu si otázku, zda jde stále o výroční zprávu, když má obsahovat tolik dalších položek, podotkl.

BRAND24


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

Jaroslav Dědič, předseda Rady ČT: Tak nám řekněte, jak má ta výroční zpráva vypadat

Šest hlasů pro zprávu, Komárek se zdržel

Nutno dodat, že projednávání výroční zprávy o činnosti ČT hrotil pouze Martin Komárek, ostatní poslanci dokument tolik nekritizovali. Roman Sklenák pouze využil přítomnosti ředitele ČT a postěžoval si na úroveň zpravodajství ČT z Poslanecké sněmovny, konkrétně z jednání o vyslovení nedůvěry vládě, z něhož se prý v Událostech objevil jen krátký šot s výměnou názorů sociálnědemokratického poslance Vítězslava Jandáka s opozicí. Šlo o velice malý výsek z pětihodinové debaty, podotkl Sklenák. Nad úrovní zpravodajství ČT se zamýšlel i bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček, který byl zpravodajem bodu věnovaného projednávání výroční zprávy o činnosti ČT. Citoval přitom výtky prezidenta Miloše Zemana a sám si přisadil obvinění ČT, že se snaží manipulovat dějinami.

Velký zájem vzbudil Grebeníček citací profesora Jana Jiráka, který měl o současném řediteli ČT prohlásit, že rok 2014 bude klíčový a rozhodne o jeho dalším osudu. Bude to rok, kdy se projeví změny, které naplánoval generální ředitel Petr Dvořák a měly by rozhodnout o jeho osudu. Jde o to, zda generální ředitel a ČT splnili očekávání a také v jaké kvalitě,uvedl doslova Grebeníček a položil si řečnickou otázku, v čem přetrvávají dluhy ČT vůči společnosti. Na úplný závěr debaty ale překvapivě navrhl volebnímu výboru, aby doporučil Poslanecké sněmovně výroční zprávu schválit. Souhlasilo šest ze sedmi přítomných členů výboru, jediný se zdržel – Martin Komárek.


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

Zdržel se (Martin Komárek)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).