Hlavní navigace

Marek Singer: Prima chce po souhlasu s TPP zlepšit pokrytí v Praze

18. 8. 2008
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Telefonický rozhovor s Markem Singerem, generálním ředitelem televize Prima, proběhl v pátek navečer, necelé tři hodiny poté, co televize oznámila, že přistoupí na Technický plán přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání. Majitelé Primy, česká skupina GES a švédská společnost Modern Times Group (MTG) o tom podle Singera rozhodli právě až v pátek – poslední den, kdy bylo možné vyslovit souhlas s harmonogramem digitalizace.

Proč se Prima rozhodla přistoupit k Technickému plánu přechodu (TPP)?

Rozhodli jsme se tak ze dvou důvodů: jednak si myslíme, že digitalizace jako taková je příležitostí posílit naši pozici na trhu, a jednak nechceme brzdit celý tento proces tím, že bychom ho komplikovali nějakými podmínkami.

tiskové zprávě (doc, 176kB) ale zmiňujete určité výhrady k TPP. Můžete je specifikovat?

Jsou to spíš obavy než výhrady, a ty se mohou naplnit, ale také nemusí. Je to taková specifikace okruhů, u kterých, když se jim nebudeme patřičně věnovat, a to jak my, tak státní úřady, nemuselo by to dobře dopadnout. V podstatě se jedná o takové tři oblasti. První je technická, kdy se jedná o frekvence. Podle TPP bychom museli jako první vypínat analogové vysílání v Ostravě a dalších regionech. Druhá oblast je v podstatě v tuto chvíli ještě velkou neznámou, a tou je státní informační kampaň. Pokud má digitalizace fungovat, potřebovali bychom, aby kampaň výborně klapala a lidé by si na jejím základě sami kupovali set-top-boxy. A třetí oblast je pro Primu trošku specifická. TPP řeší do detailu celoplošné televizní kanály, regionální televize jsou v něm ale občas jenom naznačené. Řešení pro ně dost často spočívá v nějaké koordinaci kmitočtů, třeba se zahraničím, což nám samozřejmě v tuto chvíli nemůže nikdo garantovat.

Marek Singer velká

Ještě nedávno jste dopisem po vládě žádali písemnou garanci, že vás souhlas s TPP nepoškodí. O co konkrétně šlo?

V podstatě o tyto tři oblasti, které jsem vyjmenoval. Byli bychom rádi, aby nám garantovali nejen to, že se všechno podaří, protože v tuto chvíli to nikdo garantovat nemůže, ale to, že k tomu bude opravdu upřímná a aktivní snaha nám s těmito problémy pomoci. Měli jsme trošku pocit, že všichni čekají, jak 15. srpna přistoupíme k TPP a tím je hotovo a digitalizace už poběží sama. Jenže ona je tak komplikovaným procesem, že jediné, co víme jistě, je fakt, že sama nepoběží.

Znamená to, že i když jste přistoupili k TPP, existuje stále ještě možnost, že od něj odstoupíte?

Ne, to ne. Poměrně přesně jsme popsali, co jsou naše obavy a oznámili jsme, že se připojíme k TPP tak, jak se to od nás požaduje – tedy v jeho současném znění. Spíše upozorňuje, že je v něm spousta neznámých, které, když se špatně pojmenují a nebudou se aktivně řešit, nás mohou konkurenčně poškodit. A to samozřejmě nechceme nechat dopustit.

Jak vláda reagovala na váš dopis?

Jak kdo. To, že jsme zvolili 15. srpna jako termín pro odpověď, neprospělo dialogu, když je půlka vlády na dovolené. Někdo reagoval, měli jsme třeba poměrně kvalitní diskusi s ministerstvem průmyslu a obchodu, a také s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ), a to ne poprvé. A pak byly resorty, které neměly na podobou diskusi čas. Takže si myslím, že dopis byl hlavně o tom, že jsme veřejně upozornili na problémy, které 15. srpnem nekončí a že bychom byli rádi, aby tento dialog pokračoval, protože něco je ještě potřeba dořešit.

V dopise jste například po vládě žádali, aby vám garantovala stejné pokrytí digitálním signálem jako konkurenci, tedy Nově. Proč by vám ale vláda měla garantovat pokrytí, když to je čistě na vaší dohodě s operátorem multiplexu? Jaké pokrytí si zaplatíte, takové budete mít.

To určitě, ale to mluvíte o situaci na konci digitalizace. Nám jde hlavně o průběh přechodu, těch několik let, kdy bude digitální vysílání postupně nabíhat. Podle současného TPP a rozdělených kmitočtů existují oblasti, kde bychom si kvůli nedostatku kmitočtů museli vybrat, že buď vypneme naše digitální vysílání, které už běží, a místo toho tam dáme analog, protože na nás tak zbude jeden kmitočet, nebo zachováme digitál, ale předčasně opustíme analog.

Kde by se to mělo stát?

Například v Ostravě, kde teď Prima provizorně vysílá v DVB-T na frekvenci určené pro veřejnoprávní multiplex. V okamžiku, kdy Česká televize přijde a řekne, že tuto frekvenci potřebuje, musíme si vybrat, jestli vypneme analog nebo digitál. Ani jedno z toho se mi moc nelíbí. Během přechodu jsou tedy oblasti, kde bychom potřebovali pomoci s nějakým dalším řešením, abychom nemuseli buď vypínat analog jako první, což není optimální pozice, anebo abychom nemuseli dočasně vypínat digitál, což také není ideální.

Máte nějaký vlastní návrh řešení této situace?

My jsme hlavně chtěli, aby ten návrh měl ten, kdo ho má mít, tedy ČTÚ. A zaplať pánbůh s ČTÚ byla velmi konstruktivní debata, takže to vypadá, že se podaří zkoordinovat slovenskou frekvenci, což se nyní ČTÚ snaží vyjednat se slovenskou stranou. Mělo by se tam tedy rýsovat řešení. Ale dokud není na papíře a není definitivní, upozorňujeme, že tato oblast potřebuje dořešit.

Takže řešení typu, že by v těchto problematických oblastech vznikl nějaký přechodný multiplex, ve kterém by se dočasně sešla Prima s Novou a jejich bonusovými programy, nepřipadá v úvahu?

Všechno je možné. Takové řešení by ale nepřipadalo v úvahu, kdybyste měl šestnáct programů s oprávněním pro celoplošné zemské digitální vysílání. Těch zájemců v současné době šestnáct není, takže je možné všechno. Nicméně, to se ukáže až v následujícím období, protože operátoři multiplexů právě připravují rozvojové plány sítí a my na základě toho, že Česká televize si už vybrala, kdo pro ni zajistí provoz veřejnoprávního multiplexu, jsme schopni dostávat nové, definitivní nabídky. Dříve nám všichni říkali, že nám nemůžou dát definitivní cenovou nabídku, dokud se nerozhodne o tom, kdo bude operátorem digitálního vysílání ČT.

Prima si vybírá operátora multiplexu? Podle TPP byste měli vysílat v digitální síti 3, kterou provozuje společnost Czech Digital Group (CDG), a ve které už ostatně vysíláte.

Ano, je umístěna do multiplexu 3, ale my pochopitelně chceme znát cenová srovnání, zda-li tam nejsou nějaké velké rozdíly. To je normální obchodní chování. Cenové zatížení pozemním šířením signálu hraje poměrně podstatnou roli, takže jsme chtěli vědět, jak se to pohybuje u různých firem. Je to klasické tendrové chování. Ale podle TPP jsme skutečně přiděleni do multiplexu 3.

Přistoupením k TPP se Primě otevírá cesta k další bonusové licenci, v pořadí už druhé. Už víte, kdy si o ni požádáte a jak tematicky zaměřený to bude kanál?

Budeme o ni žádat s největší pravděpodobností letos na podzim. Předpokládám, že v říjnu. U tematického zaměření máme asi dvě možnosti, ale je předčasné o nich teď mluvit. Ale máme dvě varianty.

Prima klub, váš první bonusový program, má mířit na ženy, druhý bonusový kanál by mohl být sportovní, filmový, zpravodajský, dětský, dokumentární… Víc možností se asi nenabízí. Tedy kromě erotiky.

Do erotiky určitě nepůjdeme. Některé z typů kanálů, které jste jmenoval, jsou komerčně zajímavější, jiné méně. V našem případě hraje dost podstatnou roli skutečnost, nakolik jsme schopni odhadnout, jaký by měl takový kanál komerční potenciál. Je to taky o diskusích se zadavateli reklamy, agenturami a podobně. Jejich výsledek rozhodne o tom, jaký bude vítězný scénář.

Existuje taky možnost, že by v rámci bonusové licence Primy začal v České republice vysílat pozemně některý z programů Viasat, které patří švédskému spolumajiteli Primy, společnosti Modern Times Group (MTG)?

Možné je všechno, protože jak jsem pochopil, i naše konkurence uvažuje o převzatém vysílání MTV (majitel Novy se zajímá o možnost provozování české verze hudebního kanálu MTV, na základě licence od MTV Network, jako to už udělal v Rumunsku, pozn. red.). Je strašně důležité, jak se operátorům poskládá zájem o jednotlivé multiplexy, ale nevylučuji to.

Bonusové programy budete šířit ve stejném multiplexu jako Primu, tedy v digitální síti 3?

Ano, měl by to být ten samý multiplex.

To by ale znamenalo, že některé z televizí, které už v tomto multiplexu vysílají jako převzaté programy z kabelu a satelitu, by musely tuto síť opustit. Teď je tato síť plná.

To je samozřejmě pravda. Je to stejná situace jako třeba s naším digitálním vysíláním v Ostravě, kde pro digitální vysílání Primy dočasně využíváme frekvenci veřejnoprávního multiplexu. Ale jako držitelé licence pro DVB-T máme v tomto případě přednost na programové pozice v multiplexu 3. Operátor nám musí dát přednost.

Čili s vašimi dvěma bonusovými programy a zpravodajským kanálem Z1, pakliže zůstane v multiplexu 3, by tato digitální síť byla už plná. Protože Z1 má taky platnou licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání.

Kdyby tam zůstala Z1 a my bychom provozovali tři programy, teoreticky ano. Pátý by se tam ale také vešel.

V září by měl multiplex 3 společně s Primou začít vysílat ze středočeského vysílače Cukrák. Platí tento termín? Už jste se dohodli s CDG?

To se musíte zeptat CDG, ale moje prvotní informace jsou, že se díky zpoždění startu veřejnoprávního multiplexu, a to je jedna z našich obav, které jsme deklarovali při souhlasu s TPP, dojde k posunům termínů. Myslím si, že jak České Radiokomunikace, tak CDG budou mít nějaké zpoždění, speciálně pak letos na podzim. Místo září bych čekal spíš říjen nebo listopad. Ale to by vám měli potvrdit buď zástupci CDG, nebo ČRa.

V Praze vysílá multiplex 3 ze tří menších vysílačů, jeho pokrytí je horší než u multiplexu, v němž vysílá Nova a ČT. Jednali jste s CDG o možnosti přesunu vysílání na žižkovský vysílač?

V každém případě jsme s nimi jednali o tom, že potřebujeme, aby našli nějaké řešení. Jakmile jsme se přihlásili k TPP, zajímá nás návratnost investic. V okamžiku, kdy operátor ví, že má klienta na delší časové období, má taky daleko větší snahu investovat, aby signál byl kvalitní. Takže si myslím, že teď se dobereme řešení daleko rychleji.

Kde všude by mohla Prima ještě letos zahájit zemské digitální vysílání?

To bych opravdu nerad říkal za operátora, protože teprve teď operátoři podepisují mezi sebou navzájem, i s námi televizemi jako jejich klienty, smlouvy. Od toho se odvine objednávání technologií a tím pádem i definitivní časový plán. Nerad bych v tomto mluvil za ně.

Už jste se dohodli s regionálními televizemi na odpojování jejich vysílání v digitálním multiplexu? Podmínka sdílení programové pozice Primě zůstává i po přechodu na digitální vysílání.

V podstatě jsme se dohodli, a pokud se nemýlím, našlo se i technické řešení pokud ne všech, tak u většiny z nich. U některých posledních se dohody ještě dotahují. Nicméně máme od CDG, skrze ČRa, technické řešení odpojování.

Takže problém není ani s regionálními studii RTA, s nimiž v minulosti Prima neměla dobré vztahy?

RTA v tuto chvíli v podstatě také finalizuje dohodu s CDG, a co mám informace, neměl by tam být problém.

Celkem mě překvapilo, že vyjádření o souhlasu s TPP a výhrady k harmonogramu digitalizace Primy i Novy jsou hodně podobné. Konzultovali jste nějak svůj přístup k TPP?

Spíš to ukazuje, že problematická témata nejsou nijak nová. Všechny oblasti obav se už nějakou dobu objevují a vzhledem k tomu, že to jsou obavy, které se netýkají jenom výhradně Primy, ale většina z nich se váže na proces digitalizace jako takový, není překvapením, že tyto oblasti obav jsou dost podobné. Jsou to problémy všech komerčních televizí. U nás jsou samozřejmě specifické regiony, protože ty Nova nemá, oni zase na druhou stranu dávají větší důraz na penetraci set-top-boxů, která je podle nás také důležitá, ale v tuto chvíli je důležitější, abychom měli dostatečné pokrytí digitálním signálem.

Jak moc jste konzultovali přistoupení k TPP se svými majiteli, zejména švédskou MTG?

Samozřejmě intenzivně, a s oběma vlastníky. Vyjmenovali jsme jim všechna možná rizika, a obsahoval je i nás dokument zaslaný Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), včetně řešení, která se rýsují. Na základě toho přišlo rozhodnutí vlastníků, zda přistoupíme k TPP nebo ne. Jde o tak podstatné rozhodnutí, že management může doporučit, co bychom měli dělat, ale majitelé musí schválit, že se opravdu připojíme.

Kdy vlastníci Primy řekli TPP ano? V pátek, kdy jste ho oznámili veřejnosti, nebo dříve?

Nějakou dobu jsme se už snažili dojít k nějakému závěru. Proto jsme žádali o ony garance. Snažili jsme se vyjádřit, že máme zájem na tom, aby se to stalo. Proč jsme dali souhlas až v pátek, je poměrně jednoduché. Ještě ve čtvrtek jsme byli na ministerstvu průmyslu a obchodu a snažili se zjistit, jaká je vůle nám pomoci s případnými problémy. Proto taky náš souhlas obsahoval i dodatek, že chceme jednat o dořešení problémů.

A souhlas vlastníků Primy přišel až v pátek?

BRAND24

Ano, v pátek.

Fotografie: Prima TV

Jakého zaměření by měl být druhý bonusový program Primy?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).