Hlavní navigace

Majitel Šlágr TV finišuje přípravy vlastního rádia a virtuálního mobilního operátora

30. 5. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nástup novému lidovkovému rádiu Karlu Peterkovi dost znepříjemní vlastník konkurenčního Rádia Dechovka Leoš Pohl. Posluchači budou při hledání nové stanice poněkud zmateni.

Reakce na slovenské Šláger Rádio

Nejen druhou televizní stanici Country no. 1, ale také digitální Šlágr rádio a vlastního virtuálního mobilního operátora Šlágr mobil připravuje provozovatel populární lidovkové Šlágr TV, hudební vydavatelství Česká muzika. V polovině května si k oběma novým aktivitám registrovala ochranné známky a loga u českého patentového úřadu, a minulý týden přidala registraci ochranné známky a loga Šláger rádio u slovenského úřadu průmyslového vlastnictví. Stalo se tak zhruba tři čtvrtě roku poté, co majitel vydavatelství a zakladatel Šlágr TV Karel Peterka v rozhovoru pro časopis Forbes řekl, že uvažuje i o vlastním lidovkovém rádiu.

Hlavním impulsem pro registraci ochranných známek byl fakt, že na Slovensku už mezitím Šláger rádio vzniklo. Neprovozuje ho ovšem Peterkova Česká muzika, nýbrž firma Doko Media podnikatele Mariána Dokoupila z Dubnice nad Váhem. Stanice, která jako by z oka vypadla Šlágr TV, zahájila vysílání loni v červenci a využívá šest analogových frekvencí v FM pásmu na západním Slovensku (Trenčín, Dubnica nad Váhom, Púchov, Považská Bystrica a Bánovce nad Bebravou), přičemž ji lze naladit i na internetu. „Jsme jiní. Lišíme se od ostatních rádií tím, že hrajeme ty největší šlágr hity. Získáváme si stále větší popularitu a nárůst posluchačů všech věkových kategorií, kteří mají rádi tento žánr,“ píše o sobě Šláger rádio na svém webu.


Zdroj: Slagerradio.sk

Logo existujícího Šláger Rádia, které vysílá na západním Slovensku


Zdroj: Úrad priemyselného vlastníctva SR

Logo, o jehož registraci žádá majitel Šlágr TV u slovenského patentového úřadu

Šlágr chce rovnou do digitální sítě DAB

Slovenská stanice se od Peterkovy Šlágr TV, která je dostupná jak v Česku, tak na Slovensku, inspiruje nejen programově, ale i vizuálně. Logo používá podobný typ písma i červenou barvu. Karel Peterka hovoří o parazitování na jeho značce, k registraci vlastní ochranné známky pro slovenské Šláger rádio ale přistoupil až minulý týden. „Názvy jsme si registrovali kvůli konkurenci. Na Slovensku už existuje místní Šláger rádio, které parazituje na naší značce. Teď se s nimi snažíme domluvit na řešení, na nějaké spolupráci,“ řekl serveru DigiZone.cz. Již existující Šláger rádio si ale tu samou ochrannou známku registrovalo již v únoru. Obě známky se liší v jediném písmenu: vysílající stanice používá velké „R“ ve slově „rádio“, Peterka žádá o zápis známky s malým „r“.

Rozhlasová verze Šlágr TV ale zatím hned tak neodstartuje. „Zatím jsme si registrovali ochrannou známku a máme předjednanou pozici v DAB multiplexu Českých Radiokomunikací. Vysílání bychom spouštěli ve chvíli, kdy jejich síť dosáhne pokryjí alespoň 65 procent obyvatel České republiky,“ prozradil Karel Peterka. K tomu ale hned tak nedojde, protože České Radiokomunikace nedávno přišly o kmitočtové příděly pro krajské multiplexy DAB v L-pásmu, které přede dvěma lety vydražily v aukci od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). V podmínkách aukce totiž bylo uvedeno, že pokud operátor na kmitočtech nezačne do dvou let vysílat, propadnou zpět státu.


Foto: YouTube.com

Karel Peterka chce k hudebnímu vydavatelství a dvěma televizním stanicím přidat rádio a virtuálního mobilního operátora

Doménu Slagrradio.cz blokuje Rádio Dechovka

České Radiokomunikace nechaly vysoutěžené a zaplacené kmitočty propadnout, protože rozhlasové digitální vysílání v L-pásmu není tak výhodné jako ve III. pásmu, které ČTÚ teprve chystá přidělovat. Ačkoli o těchto tendrech mluví už dva roky, momentálně je zdržuje příprava nové mediální legislativy, která by měla řešit i rozhlasovou digitalizaci. Například Českému rozhlasu by měla „přiklepnout“ vlastní veřejnoprávní multiplex. Za této situace se ČTÚ rozhodl s aukcí kmitočtů pro digitální rozhlas ve III. pásmu počkat a zastavil i vydávání kmitočtů v tomto pásmu na základě individuálních žádostí z dřívějška (tímto způsobem už některé kmitočty získala společnost Teleko i České Radiokomunikace).

Zajímavé je, že zatímco Šlágr rádio počítá rovnou s digitálním vysíláním, jeho přímý konkurent, Rádio Dechovka, sází na zastaralé analogové střední vlny. Třetinový vlastník této stanice Leoš Pohl si loni v říjnu (tedy v době, kdy se objevily první informace o plánu majitele Šlágr TV s rozhlasovým vysíláním) registroval internetovou doménu www.slagrradio.cz, kterou nyní Karel Peterka nebude moci využít. Peterka si toto pondělí 26. května zaregistroval podobnou doménu www.slagr-radio.cz. O tom, že internetovou doménu bez pomlčky v názvu vlastní přímá konkurence, podle svých slov neví. Pro Leoše Pohla a Rádio Dechovka jde o dost velký trumf: ve chvíli, kdy Karel Peterka spustí Šlágr rádio, mohou návštěvníky webové stránky www.slagrradio.cz přesměrovat na web www.radiodechovka.cz. Tedy pokud doménu Peterkovi neprodají.

BRAND24


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Internetovou doménu chystanému Šlágr rádiu vyfoukl Leoš Pohl, který vlastní třetinový podíl v Rádiu Dechovka

Šlágr mobil odstartuje už koncem června

Dříve než Šlágr rádio chystá majitel České muziky a Šlágr TV spustit vlastního virtuálního mobilního operátora Šlágr mobil. Ochrannou známku na název a logo této služby si registroval letos 12. května. „Šlágr mobil by měla být zajímavá nabídka pro naše diváky, bude to nový virtuální mobilní operátor. Připraven by měl být už za měsíc, tento týden ještě absolvujeme nějaké schůzky, po kterých by mělo být jasněji,“ prozradil Karel Peterka. Nechtěl zatím ale prozradit, jakého velkého mobilního operátora si Šlágr mobil zvolí jako dodavatele a bude fakticky přeprodávat jeho služby. Jasněji by mělo být už začátkem příštího týdne.

Také u Šlágr mobilu patrně nastanou problémy s internetovými doménami. Obě základní verze (www.slagrmobil.czwww.slagr-mobil.cz) si totiž 16. května registroval Tomáš Hejda z Českých Budějovic. Pokud nejde o spolupracovníka Šlágr TV nebo zástupce externího dodavatele, který by měl zajišťovat provoz Šlágr mobilu, bude muset Karel Peterka počítat s tím, že ho čekají jednání s doménovým spekulantem. Z obchodního rejstříku pouze vyplývá, že Tomáš Hejda působí v dozorčí radě prachatické společnosti Remex, která se zabývá stavebními službami, nakládáním s nebezpečnými službami, hornickou činností, projektováním, výrobou, obchodem a poskytováním služeb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).