Hlavní navigace

Loewe Bild 3.48: výtečná volba pro ty, kteří o svých penězích přemýšlejí

29. 3. 2017
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: Loewe
UVNITŘ FOTOGALERIE – Po přejmenování výrobků, které je ale opět jasné a průhledné, přichází německý výrobce s vyšší střední třídou. Oproti konkurenci i zde nabízí něco navíc. Testujeme i se subwooferem.

Řada Bild 3 představuje televizory se třemi velikostmi úhlopříček: 40" (102 cm), testovaných 48" (122 cm) s hodně lesklou obrazovkou a konečně 55" (140 cm). Všechny jsou v rozlišení Ultra HD (4K) s dobře rozprostřeným podsvícením v rámu, tedy Edge LED.

Design je zcela ve stylu Loewe. Obrazovka nehrající si na žádnou ultratenkost má jednolitý kovový rámeček a pod ní je umístěna kvalitní zvuková lišta potažená textilií. Vše ale spíše vzbuzuje dojem solidnosti a kvality než přehnaného luxusu a tak by to mělo být. Styl dokresluje jméno televizoru na malém kovovém štítku pod pravým rohem, který v běžném provozu vůbec nevnímáte.

Základní výbava je na velmi vysoké úrovni a plně odpovídá ceně, resp. ji ve srovnání s konkurencí převyšuje. Samozřejmostí je kompletní tunerová sada ve zdvojené podobě (opravdový PiP – obraz v obraze) a tedy možnost jeden program nahrávat a další na jiném kanálu sledovat. Nicméně televizor tentokráte nemá zabudovaný disk (nahrává se na externí) a nepodporuje systém vyspělejšího nahrávání DR+, jako například Bild 7.

Nechybí u Loewe obvyklá možnost přepnout se na DVB rozhlas nebo rovnou využít plnohodnotné internetové rádio, včetně českých stanic. Anebo si zakoupit televizor v upravené designově podobě třeba s jiným podstavcem, včetně podlahového či šikovné tyče jdoucí od podlahy ke stropu. Na výběr jsou také dva odstíny šedé u krycí textilie audiosystému se zesilovačem typu 5.1. Pokud se ale chcete podívat na kompletní nabídku, nejlepší je vyžádat si list s parametry, protože jít na webové stránky Loewe znamená tak akorát přivodit si infarkt nebo si v lepším případě ukroutit krk v horizontální podobě. Loewe sice nyní vyrábí excelentní výrobky, ale webové stránky má, jako kdyby dělalo designový nábytek.

S televizorem byl zapůjčen i volitelný Loewe Subwoofer 300, resp. podle nového označení Loewe Klang 1 Subwoofer, a o něm se na stránkách nedozvíte zhola nic s výjimkou několikařádkového popisku, ceny a nabídky na koupi. Pocity a zhodnocení této novinky se zemitými basy najdete, spolu s jeho podrobnými parametry a fotogalerií, v samostatném boxu.

Praktické drobnosti

  • Jak dlouho trvá zapnutí (plné naběhnutí) TV: 18–20 s, zvuk naběhne většinou o sekundu, dvě dříve
  • Jak dlouho po zapnutí TV mohu ztlumit zvuk: různé, cca od 2 do 4 s
  • Prodleva při vyvolání EPG: max. 1 s
  • Zvuková prodleva při vyvolání EPG: 0 s
  • Prodleva při přepnutí kanálu: 2 s
  • Prodleva při vyvolání seznamu kanálů: prakticky okamžité

Poznámka: měřeno stopkami

ČTĚTE TAKÉ: Loewe One 40: nový základ, ale s jasnými přednostmi

Televizory Loewe: pozor na správné umístění baterií v dálkovém ovladači

Loewe Bild 7.55: To nejlepší, co si dnes můžete pořídit

Tradiční instalace i se spuštěnými titulky z teletextu

Balení je naprosto ukázkové a cenu dalece převyšuje (víme, jak je to u jiných, mnohem dražších TV). Jednak je tu kvalitní polystyren, o kterém se vám už dnes může jen zdát i u TV za sto či sto padesát tisíc, a je tu i neméně kvalitní papír. Toť vše a bohatě to stačí. Za co platíte, je zřejmé už z prvního pohledu na krabici, ze samotného balení a poznáte to i z toho, když vezmete panel do ruky. Váží totiž 19 kg a tomu odpovídá i stojan, který dostanete v ceně, což není u Loewe vždy zvykem. Vše je špičkově zpracované a opět zaplaceným penězům více než odpovídá.

Instalace představuje klasické Loewe, včetně použití neobvyklých tlačítek, a jak probíhá, jsme se už několikrát zmiňovali. Podstavec se s panelem sesadí velice snadno, v balení je i speciální klíč, protože hlavy šroubů nejsou běžného typu. Vše i přes značnou hmotnost panelu zvládne jeden člověk, protože držák podstavce lehce zapadne do obrazovky.

Po instalaci jsou opět na kanálech, které tuto službu poskytují, spuštěny doplňkové titulky, které se tak automaticky ukazují v pořadech, což je pro naprosto drtivou většinu diváků zbytečně obtěžující a musejí tuto funkci zasutou v menu vypínat.

Třídění kanálů je možné dělat na několik způsobů, přesouvat jde jak stanice, tak ucelený blok a vytvořit můžete i několik seznamů oblíbených. Velice příjemná je možnost vyvolat několik nejoblíbenějších stanic přes ikonové menu na tlačítku Home a i zde jsou možné úpravy.

Dálkový ovladač je slušný, ale není perfektní. Řada s EPG by chtěla přesunout níže (prohodit), často potřebné Back by si rozhodně zasluhovalo lepší pozici.
Autor: Loewe

Dálkový ovladač je slušný, ale není perfektní. Řada s EPG by chtěla přesunout níže (prohodit), často potřebné Back by si rozhodně zasluhovalo lepší pozici.

Ovládání někdy specifické, většinou ale vysloveně pohodlné

Na toto téma toho už bylo na stránkách DigiZone řečeno dost, naposledy u Loewe One 40. Základem ovládání je tlačítko Back kombinované s Endem (delší podržení) a možnost kolovat, a to všude, což výrazně urychluje a zpohodlňuje ovládání pro ty, kteří to umí využít. Například Nastavení je v menu na tlačítku Home na posledním místě, ale jste tam v cuku letu. Právě Home je třetí ze základů ovládání, který nabídne nejen vstup do chytrých funkcí a třeba i skutečného internetového rozhlasu, ale třeba i do DVB rádia či seznamu vybraných TV stanic. Právě tady můžete kanály i přesouvat a mazat a také je jednoduše přidávat. Stačí jen v tuneru zmáčknout tlačítko Menu a najet na Oblíbené. Tohle je hodně příjemný způsob vyvolávání kanálů, ale do nabídky si můžete zařadit i další položky. Ostatně vstup do YouTube tu máte už připravený.

Tlačítko Menu zobrazuje aktuální nabídku, třeba seznam, v němž vidíte vstup do naladěných kanálů, nahrávání a úpravu obrazu a zvuku. Šikovné, ale Loewe jde i zde proti proudu, protože „Menu“ prakticky vždy označuje vstup do nastavení televizoru a kontextové nabídky jsou nazvány jinak.

V horní části ovladače také vidíte tlačítko označené hvězdičkou, které si – v případě stlačení a delšího podržení – můžete naprogramovat podle svého třeba na přímé vyvolání internetového rozhlasu. Stačí vstoupit do Nastavení, Obsluha a Další.

Ovládání multimédií je v dolní části pod barevnými teletextovými tlačítky. Sada je bez tlačítek pro přeskok po kapitolách.

OK vyvolá v tuneru seznam naladěných kanálů, v multimédiích pak bohužel vyvolá okamžitý odchod z přehrávaného videa. Pokud je ale zobrazena úvodní nabídka, přehled funkcí neudělá nic. Kurzor byl umístěn na volbě pro přeskok na čas, takže televizor čeká na zadání těchto údajů.

Loewe Klang 1 Subwoofer: drahý, výborný, ale…

Subwoofer byl speciálně designován k televizorům One (původně se jmenoval Subwoofer 300), lze ho však použít i s dalšími televizory Loewe. Tělo je vyrobeno z 18 mm tlustého „akusticky prověřeného kompozitu“, jak praví zpráva, „horní deska je tvořena osmimilimetrovým hliníkovým plátem“. Napojit na něj jde i dvojice zadních satelitních reproduktoru nebo další Subwoofer 300 s další dvojicí „satelitů“. Vytvořit tak lze, ve spolupráci s televizorem, zvukový systém v konfiguraci až 5.2.

Klang 1 Subwoofer, který můžete mít ve třech barvách, není za 24 000 Kč žádnou levnou srandou. Je ale příjemně kompaktní, tři reproduktory o průměru 15,2 cm (6") vyzařují do stran, přičemž jeden je aktivní, další dva jsou pasivní a naspodu najdete přípojná místa a také nastavení se šikovným a hodně nezvyklým ovládáním (viz galerie). Bohužel jsou tu i dva problémy: chybí síťový vypínač (vypíná se automaticky, nebo je trvale zapnut), a pokud ztlumíte televizor, nebo jeho hlasitost stáhnete na nulu, zcela se neutlumí a je tak stále slyšet. Tedy při napojení na Loewe Bild 3.48 a přes dodávané cinchové kabely. Ty asi také nepotěší potenciální majitele. Jsou totiž značky Hama (nic proti ní) a působí tu tak nějak nepatřičně. Připravte se i na to, že seřízení pro televizor nebude nijak jednoduché. Naopak výhodou jsou bohaté úpravy, příjemně hutné basy, které bylo třeba v případě této TV hodně utlumovat (s nastavením je třeba si pohrát), a také možnost, v případě připojení přes tzv. Digital Link, napojit dvojici satelitních reprosoustav. Zda se pro Loewe Bild 3.48 vyplatí, či nikoli, je na vás, ale reprosystém je tu výborný sám o sobě.

Loewe Subwoofer 300: jednocestný aktivní, výkon sinusový 150 W (výkon hudební 300 W), výkon pro další kanály: sinusový 75 W (výkon hudební 150 W); ± 6 dB, frekvenční rozsah 35–250 Hz (6 dB), ostatní kanály 30 Hz–20 kHz (3 dB), impedance napojených repro: 4–8 ohmů; spotřeba: max. 370 W, pohotovost < 0,4 W; rozměry 241 × 258 × 241 mm, 6,8 kg.

Hodnocení

pro: hutné basy, malé rozměry vs. zvukový výkon, výtečné ovládání/nastavování, možnost napojit další repro, možnost vytvoření systému 5.2

proti: chybí síťový vypínač, u Bild 3.48 se při vypnutí zvuku zcela netlumil

Hladké devítidenní EPG s obrazem, zvukem i probuzením

Programová nabídka nemá naprosto žádný problém s přechodem z vysílání a zvuk se nepřeruší ani v opačném směru. Vše je tak naprosto hladké a plynulé, televizor reaguje svižně a dokonale, drobné potíže formálního charakteru tu ale jsou. V seznamu jednak nejsou rozlišeny SD a HD stanice ČT a také narazíte na zvláštní překlady do češtiny, což je vidět i jinde. Volba pro možnost nechat se na pořad v EPG upozornit je tu nazývána „Zaznamenat“, což v praxi vyznívá ještě hůře, protože hned nad ní je volba „Nahrávka“.

Po EPG se můžete libovolně pohybovat, dokud nezmáčknete OK. Pak jste na stanici přepnuti. V seznamu je pět kanálů, pro vybraný pořad vidíte čas začátku a konce a také úvod a popisky, což je dobře vidět ve fotogalerii. Doplňkové údaje vyvoláte tlačítkem Info a vidíte v nich i možnost nahrání a také seznam časovačů. Pokud se při pohybu v EPG nacházíte na nějakém pořadu v budoucnu, objeví se i přímá volba pro nastavení upozornění na daný pořad, bohužel chybně nazvaná, o čemž už byla řeč. Televizor se však z pohotovostního režimu probudí, takže vše odpuštěno.

Pokud v EPG máte nějaké upozornění na pořad či nahrávky, chvíli po jeho vyvolání trvá, než se u daného pořadu zobrazí.

Chytré funkce stále bez českého obsahu, PiP pouze standardní

Seznam dostupných aplikací se vyvolává přes tlačítko Home a v základu tu vidíte například YouTube, Tidal či berlínské filharmoniky. Česká aplikace, resp. nějaká s českým obsahem, tu stále žádná není.

YouTube přehrávalo videa bez potíží, a dokonce ani neotravuje s hlasovým vyhledáváním, které tu není podporováno. Video ve 4K suše přehraje s nenápadným označením HD a možnost úpravy rozlišení nenabídne, takže je to – jako obvykle – stejně k ničemu.

HbbTV na kanálech ČT a FTV Prima pracuje bez potíží a není třeba ho nikde povolovat. Po úplném přehrání pěti, deseti pořadů nebyly vidět žádné potíže, a to ani u vnitřních reklam na FTV Prima. I zde se videa přehrála celá. Obrazová kvalita byla vždy výborná, její regulace na ČT pracovala bez kazu, včetně výběru Full HD.

Napojení mobilu přes Wi-Fi Miracast Loewe nepodporuje a je třeba využít speciální aplikaci pro mobil, resp. tablet. Aktualizace, která by měla vnést pořádek i sem, je v běhu.

Pokud chcete využít PiP, tedy skutečný obraz v obraze, tady můžete. Dvoutunerový stroj to nabízí v regulérní podobě, i když výrobce mnoho možností neposkytuje. V podstatě jen dvojici velikostí náhledů a čtyři možnosti pro jejich pozici. Žádné přepínání zvuku, žádný statický náhled třeba deseti kanálů najednou. Tady vidíme jednu z mála rezerv jinak prakticky dotažených televizorů.

Naopak internetový rozhlas je velice kvalitní a je také velkou výhodou značky. Jeho funkce jsou bezchybné, výběry stanic pohodové a na úrovni specializovaného přijímače. Jen po spuštění nebyly v nabídkách typu Doporučené žádné stanice.

Řada možností nastavení, spousta časovačů

Možností úprav je daleko nad míru obvyklou a i jim jsme se už několikrát důkladně věnovali, takže jen stručně. Přednastavené obrazové režimy jsou čtyři, včetně toho pro instalaci na prodejně, zvukových je pět. U nich upravíte klasické basy a výšky, zvolíte typ audiosystému (to když připojíte např. externí subwoofer) a také jde audio synchronizovat či upravit hladinu zvuku, např. u reklam, a to i trvale. Bluetooth tu není (jde dokoupit), takže bezdrátová sluchátka napojit nejdou.

U obrazu upravíte běžné parametry, ale také něco navíc, jako třeba automatické funkce pro tlumení jasu podle promítaného videa a osvětlení místnosti. Můžete však sáhnout i po úpravě sytosti barev, barvě pleti, korekci pro přeexponované či podexponované video, změnit teplotu barev či po volbách pro změnu poměru stran videa tak, aby byla pokryta co největší plocha obrazovky.

Časovače vidíte i v EPG a nabízena je možnost automatického vypnutí či například pravidelného vypínání a zapínání. I v tomto směru nabízí značka celou řadu voleb.

Ikonové náhledy v multimédiích jsou dělány s citem a tady by se mnohé velké značky… Multimédia jde také přehrát na jeden zátah a i to potěší!
Autor: Bohumil Herwig

Ikonové náhledy v multimédiích jsou dělány s citem a tady by se mnohé velké značky… Multimédia jde také přehrát na jeden zátah a i to potěší.

Multimédia stále bez podpory externích titulků, vynikající souborový manager

Ten je nyní upravený a jde mu to k duhu. Ikony graficky znázorněných složek a jednotlivých souborů mají rozumnou velikost, vše pracovalo rychle a bezchybně. Přehrávat multimédia můžete navíc na jeden zátah a nemusíte tudíž dopředu vybírat, co chcete přehrát, jak to z neznámých důvodů dělá většina, resp. drtivá většina konkurence.

Z fotografií se nepřehrají 3D v MPO a televizor v adresáři ani nic nenajde. Snímky v JPG a PNG jsou podávány možná trochu pomaleji, ale obrazově výborně. Softwarové ovládání na obrazovce, resp. konkrétně tlačítko „i“, však velice často nedokázalo o snímku nic říci. Kupodivu po zmáčknutí tlačítka „info“ na dálkovém ovladači se už informace objevují.

V muzice nebyly problémy s MP3, WMA ani s WAV, Bild 3 si poradil i se šestikanálovou skladbou s DTS ve formátu FLAC. FLAC na tomto televizoru zní jako malé domácí kino a audiosystém si často vysloveně užijete.

U videa stále nejsou podporovány externí titulky, a to vůbec, což je největší handicap současných televizorů Loewe. Platilo to i zde. Jinak nebyl problém s žádným z běžných formátů a ani se špičkovou Full HD nahrávkou s datovým tokem 20–25 Mb/s (BDAV, m2ts). Bez potíží se přehrál i soubor v rozlišení 720p, HEVC, podobně na tom bylo i rozlišení Full HD a Ultra HD (4K). S kodekem HEVC se několik testovacích souborů přehrálo bez velkých obtíží, jen zejména s mírným zpožděním (necelá sekunda) obrazu za zvukem na samotném začátku. Co bohužel televizor nepodporuje, je 4K v H.264 a chybí zvuk v DTS-HD Master Audio. Nahrávka se sice přehrála, ale bez audia, což je u zabudovaného zesilovače typu 5.1 škoda.

Obsah s technologií HDR podporován zatím není, ale už v době vydání tohoto článku by měla být uvolněna aktualizace firmwaru. Ta zprovozní HDR pro dva standardy: HDR10 a HLG, které je primárně určeno pro TV vysílání.

Dobrý základ.

Přirozené barvy, skvělé překreslování, co dodat…

Díváte se po televizoru v této cenové relaci? Než sáhnete po masové značce, srovnejte si vlastnosti nejen s tímto modelem. Nepochybně budete překvapeni. To, co je ještě nedotažené nebo nepříliš ideální, vidíte v hodnocení a dlužno říci, že „nové Loewe“ se potíže snaží napravovat (na rozdíl od „starého“). Obrazově námitek mít nelze, včetně pohybové ostrosti, excelentní překreslování je znát například i při dnes často zrychleném výpisu závěrečných titulků. Plynulost, výborná černá na pozadí, dobře rozložené a vyvážené podsvícení a kvalitní podání rychlého švenku či scény je hodně příjemnou změnou, se kterou se našinec u LCD nesetkává až tak často. Výbornou reakci na pohyb ale vidíte například i při sportovních přenosech a i HD vypadá na Bild 3.48 tak nějak lépe…

Audio systém je opravdu dobrý, televizor nabízí i poměrně hutné, i když někdy trochu hluché basy a napojení externího subwooferu může v některých situacích pomoci. Snad jen to nešťastně umístěné USB 3.0, což je vidět v úvodní fotogalerii, bude problémem, pokud televizor nebudete instalovat do prostoru. Umístění na boku, kde je kryt, by bylo rozhodně lepší a pro častější vyjímání dostupnější. Takto lze jen doporučit prodlužovací kabel.

Loewe Bild 3.48 je výbornou volbou pro ty, kteří hledají kvalitní televizor na pomalu půlku života. Nechtějí investovat do OLED a nejsou takoví fajnšmekři, aby sáhli po Reference, nebo prostě za televizor nechtějí dát tolik peněz. Jsou ale náročnější, nebo klidně i nároční, a za své peníze chtějí kvalitní, nadstandardně vybavený televizor, který vydrží a který si budou moci přizpůsobit pro své prostředí. Tady budou doma a i z tohoto pohledu je Bild 3 výtečnou kombinací cena/výkon, ať to může znít v této cenové relaci jakkoli zvláštně. Pokud nechcete vydávat peníze za originální subwoofer, klidně si kupte nějaký levnější. Připojení přes audio cinch není problém. I u Bild 3 pak značka nabídne funkce, které jinde nenajdete vůbec, nebo prakticky vůbec.

Bild 3.48 je perlou na našem trhu a je to i koncentrát toho, čím Loewe je, kam směřuje a co umí.

Bravo!

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: vynikající obraz, výborný zvuk, výtečné balení TV i její zpracování, excelentní vlastnosti operačního systému (spolehlivost, rychlost…), zdvojené tunery, EPG bez zvukové prodlevy a s probuzením z pohotovostního režimu, plnohodnotné internetové rádio, atd. atd.

proti: žádná česká aplikace nebo obsah, někdy trochu speciální ovládání, nepřehrává 4K/H.264, DTS-HD Master Audio a také nepodporuje externí titulky v multimédiích, nešťastně umístěné USB 3.0

Loewe Bild 3.48
cena: 64 000 Kč
úhlopříčka, formát: 122 cm (48"), 16:9
obrazovka: LCD, podsvícení LED (v rámu – Edge LED), Ultra HD, 3840 × 2160 bodů; úhel pohledu 178°, jas 385 cd/m2, odezva 8 ms, kontrast neudán
tuner a zvuk: 2× DVB-T/C/S, DVB-T2/S2 (HEVC), analogový; zesilovač 2× 20 W (sinusový, hudební 2× 40 W), integrovaný zesilovač 5.1, subwoofer, Dolby Digital Plus, dts 2.0
přehrává (udáváno): přes USB (formáty neudány): JPG, PNG; MP3, WMA, WAV, OGG, M4A, FLAC; AVI, MKV, MP4, MPG, WMV, FLV, MTS, M2TS, M4V, MOV, TS, PS, VOB, H.264, MPEG-4 AVC, H.265, MPG; titulky neudány
spotřeba (udávaná podle EU): 104 W, pohotovostní režim: < 0,38 W; tlačítko úplného vypnutí; roční spotřeba 144 kWh; energetická třída B
vstupy/výstupy: vzadu (směrem dolů): 2× HDMI (4K), digitální koaxiální audio výstup (cinch), Digital Audio Link (RJ-45), Ethernet (LAN), anténní vstupy, USB 3.0; na boku: 2× HDMI, A/V (speciální konektor), audio výstup (jack), sluchátka (jack), 2× USB 2.0, 2× PCMCIA (CI+), servisní (RS-232, spec. konektor); Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), 2,4 i 5 GHz
rozměry (Š x V x H); hmotnost: 1078 × 698 × 250 (bez podstavce 55) mm; 21,3 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • natáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)
  • záruka: 24 měsíců

Jakou máte představu o životnosti televizoru?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).