Hlavní navigace

Liga mistrů: ÚS zamítl stížnost UPC proti předběžnému opatření O2

11. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ve středu proběhlo u brněnského Ústavního soudu jednání ohledně stížnosti UPC na předběžné opatření, iniciované společností O2 Czech Republic.

Společnost UPC podala ústavní stížnost, jejímž prostřednictvím žádala o zrušení předběžného opatření, které si ve věci vysílání Ligy mistrů zahraničními stanicemi vyžádalo O2. Operátor jako majitel exkluzivních práv na valnou část vysílání Ligy mistrů pro území České republiky požádal soud, aby na jejich ochranu vydal předběžné opatření zakazující vysílání jiným subjektům prostřednictvím převzatého vysílání zahraničních stanic.

Městský soud v Praze této žádosti O2 vyhověl a nařídil předběžné opatření, které ukládá ostatním subjektům začerňovat své vysílání po dobu přenosů z Ligy mistrů. UPC na protest podalo ústavní stížnost, ve které namítá, že nemůže zasahovat do převzatého vysílání zahraničního partnera, která má práva na LM zaplacena, a že autorská práva nejsou nikterak porušována.

Ústavní práva UPC porušena nebyla

UPC také namítalo, že předběžné opatření nebylo dostatečně soudem odůvodněno a může být protizákonné. Ústavní soud se s argumentací UPC neztotožnil, stížnost zamítl a předběžné opatření potvrdil. K zmíněnému nedostatečném odůvodnění dodal, že procesní pochybení nebylo natolik závažné, aby vedlo k protizákonnosti předběžného opatření.

Ústavní soud potvrdil, že procesní práva UPC porušena nijak nebyla. Rovněž zdůraznil, že UPC nepředkládá jakýkoli rozumný výklad celé věci a ani netvrdí, že by práva k šíření vysílání zápasů legálně měla, uvedla pro server DigiZone.cz Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2 a dodává, že O2 si exkluzivní práva pro Českou republiku zakoupila, a je proto oprávněným držitelem. UPC žádná práva k vysílání Ligy mistrů nedrží. To lze ověřit i z oficiálních stránek UEFA, upozorňuje Mikšovská.

Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2

Případ se tak vrací k pražskému městskému soudu, u kterého bude v této věci nařízeno hlavní jednání. UPC musí i nadále po dobu přenosů z Ligy mistrů začerňovat převzaté vysílání. Dnešní rozhodnutí Ústavního soudu není meritorní, ale pouze procesní. To znamená, že nejde o rozsudek v jednání o žalobě, ale vztahuje se pouze na zmíněné předběžné opatření, které vždy slouží jen jako dočasné, prezentuje oficiální stanovisko UPC jeho mluvčí Jaroslav Kolár.

BRAND24

Rozhodovat se bude u městského soudu, datum zatím nebylo stanoveno

O2 podalo proti společnosti UPC žalobu spolu s návrhem na nařízení zmíněného předběžného opatření. Městský soud v Praze tomuto návrhu vyhověl, předběžné opatření nařídil a následně ho potvrdil i Vrchní soud. Ústavní stížnost UPC, kterou společnost na toto předběžné opatření reagovala, včera zamítl Ústavní soud. To je ale jen rozhodnutí ve věci předběžného opatření. Meritorní rozhodnutí, tedy rozsudek ve věci, stanoví až soud v rámci jednání o věci samotné, vysvětlil Kolár.

Mluvčí UPC Jaroslav Kolár

Termín prvního jednání na pražském Městském soudě zatím nebyl stanovený. Rozhodnutí Ústavního soudu, týkající se nařízení předběžného opatření, samozřejmě respektujeme. Každopádně jsme přesvědčeni, že argumenty vznesené naší společností jsou opodstatněné, tvrdí Kolár a dodává: Věříme, že během jednání o žalobě samotné obhájíme postoj, který bude ku prospěchu všech televizních diváků v České republice. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).