Hlavní navigace

LG Signature OLED aneb LG OLED65G6V aneb První pohled na zázrak

4. 5. 2016
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: LG
Dvojí název pro špičku nejšpičkovitější v podání výrobce, který OLED stále věří. Věří a doufá? Nebo věří a ví? To bohužel ví jen on sám.

Rozebírat situaci kolem této technologie nemá smysl. Napsáno toho bylo už dost a spousta z toho jsou pouze dohady. Věnujme se tedy raději televizoru se dvěma jmény. Jedno zejména říká „patřím do řady Signature, která jde u LG napříč spotřební elektronikou a můžete si v ní koupit třeba i chladničku“. To druhé zase „patřím k těm televizorům, které jsou vybaveny obrazovkou OLED bez podsvícení a nic lepšího není“. À propos „bez podsvícení“. Představte si třeba, že vám tam létají svatojánské mušky, které jsou na rozdíl od trpaslíků držících v ruce LED diody podstatně menší, takže obrazovka může být i podstatně tenčí. :)

A teď vážně: obrazovka má hloubku 3 mm (přesně je udáváno 2,57 mm) a samozřejmě nemluvím o hloubce televizoru. Ten je podstatně hlubší, protože má elektroniku, přípojná místa a hlavně zvukový audio systém soustředěn do podstavce s výrazným pasivním chlazením. A pochopitelně jsou tu i reproduktory, protože ty by se jinam prostě nevešly. Natolik tenký reproduktor, aby zvládl zabudování do necelých tří milimetrů obrazovky, ještě nikdo nevymyslel a ani nikdy nevymyslí. Tohle není elektronika. Ta je nejen v podstavci, ale část z ní je umístěna i do drobného „hrbu“ na zadní části skleněné desky, na kterou je přilepena samotná obrazovka (viz galerie níže). Televizor je pak podle LG v této části hluboký 68 mm.

K TÉMATU: Ondřej Ťapušík: LG míří k OLED. LCD s Quantum dot jsou jen zastávkou

Panasonic TX-65CZ950: Viděl jsem budoucnost aneb první OLED s certifikací THX

Novoroční přehled televizorů nejvyšší třídy (nad 100 000 Kč)

Ještě než se dostaneme k článku, předesílám, že jsem televizor zkoušel během několika hodin přímo u zastoupení LG, a nejde tudíž o tradiční recenzi, nýbrž jen o takový „první pohled“. Je to ale jediné možné, protože přebírat bych si ji u mě doma rozhodně netroufl. A to ani ne tak kvůli ceně, jako spíše kvůli návrhu. I když dorazí kompletně složená, vyjmout ji z balení není nic triviálního a obával bych se i přepravy. V každém případě, pokud byste do něčeho takového investovali, nikdy nelitujte peněz a objednávejte zásadně pouze tam, kde vám televizor přivezou, vybalí a nainstalují. A ideálně také kalibrují a předvedou pochopitelně jeho bezchybnou funkci.

To vše se zárukou, protože jinak jsou to peníze vyhozené do luftu.

Seznamte se

OLED obecně vzato charakterizuje několik věcí: obrazové body, které se vysvěcují samy a nepotřebují žádné vnější osvětlení, v podstatě absolutní kontrast, černá barva i pohledové úhly. A také zvýšené pokrytí zobrazení barevného spektra. Pro něj LG v tomto konkrétním případě uvádí 99 % standardu DCI, ale v podstatě je jedno, který standard použijete.

V případě LG Signature (219 990 Kč) k tomu přistupuje ještě také naprosto unikátní provedení, což nic nemění na faktu, že bych byl osobně daleko raději, kdyby bylo klasické, plně ploché.

To je ale jiný příběh.

Po změření jednotlivých částí je vidět, že samotná OLED obrazovka je hluboká asi 2,5 mm a je nalepena na méně než 3 mm tlusté průhledné skleněné desce. Celek vypadá impozantně a detaily rohu jsou vidět v galerii výše (co jsem zvládl v daných podmínkách vyfotit).

Design, resp. vnější styl, je rozhodně impozantní. Obrazovka se mírně klepe, pokud o ni zavadíte, což je vzhledem ke konstrukci naprosto pochopitelné. Je to ale jednak méně, než bych očekával, a jednak to nemá naprosto žádný vliv na stabilitu celku. Ta je na podstavci kombinovaném se zvukovou lištou naprosto bezchybná a rozhodně v tomto směru nemusíte mít obavu.

Díky unikátní koncepci naklopitelného podstavce, který je na pantech (viz galerie), lze spodní část otočit na výšku a celek pak díky dokoupitelné montáži zabudovat na stěnu. Můžete ale prý použít i klasickou montáž VESA.

Přiznám, že tohle bych opravdu rád viděl v praxi.

Reproduktory poté navíc stále vyzařují ve stejném směru, tedy k posluchači, a údajně se některé i naklopí.

Jak vidno, i klasický design je proveden výborně. S výhradou vůči celkové koncepci, ale to je má osobní záležitost.

OLED a „refresh“ obrazových bodů

Tzv. nahození, nabuzení či refresh (slyšel jsem za poslední dobu několik termínů) se provádí u LG Signature ve dvou krocích, a pokud byste chtěli zakoupit OLED od LG (jak je to u Panasonicu, jsem se přes veškerou snahu oficiálně nedozvěděl), dejte si pozor na to, kde ji budete kupovat. Některé prodejny, a nejspíše jich nebude málo, po skončení pracovní doby prostě centrálně vypnou instalované televizory tak, že je odpojí od elektrické energie, a to je u OLED problém a nejspíše nejen u LG.

Televizory si totiž po každém vypnutí asi 8 minut tzv. refreshují obrazové body, tedy pixely. Po vypnutí tudíž není ideální odpojovat televizor od elektrické sítě.

Jak mi bylo řečeno, nevadí, pokud to uděláte jednou, dvakrát či čtyřikrát, nebo to za vás občas udělá třeba ČEZ. Pokud se to ale děje dnes a denně, problém to být může.

Vedle toho si OLED televizor sám o sobě jednou za asi dva měsíce automaticky spustí proces nazvaný „Vyčistit šum panelu“. Nebo ho také můžete zapnout manuálně ve volbě Obraz, Nastavení OLED panelu tak, jak vidíte v galerii výše.

Mám pocit, že právě toto bude pro funkci OLED obrazovky kritické a bude třeba na to dbát.

V praxi se ale vlastně u vás doma nemusíte o nic starat. Jde jen o to, jak to mají uděláno na prodejně.

Podruhé zkouším HDR a mám i s čím

Když jsem před nedávnem testoval televizor DX900 od Panasonicu, poprvé jsem použil 4K videoukázku vyhovující technologii HDR. Šlo o hořící oheň před bazénem s průhledem na tmavé pozadí s průměrným datovým tokem 45 Mb/s, 10bitovou barevnou hloubkou a 60 sn./s.

HDR nepracovalo.

U LG Signature OLED už ale vše jelo a bylo to naprosto jasně vidět. Navíc není třeba nic zapínat, podpora technologie se spustí automaticky při detekci obsahu, avšak obsluhu nijak neupozorní. Na tmavém pozadí zřetelně pobíhal pes, stíny a zatmavené detaily se projasnily a obraz vypadal tak, jak jsem si ho představil ve skutečnosti.

U LG jsem vyzkoušel i druhou HDR ukázku z filmu Life of Pi. Ta mě ovšem už tolik neuspokojila, protože vše je poněkud umělé, jako ostatně celý film.

V případě, že LG Signature zjistí HDR obsah, povolí tři obrazové režimy. Standardně byl nastaven „HDR živý“, což je pro televizor s obrazovkou OLED až nevkusné a opravdu to nemá zapotřebí. Dále tu jsou „HDR jasný“ a „HDR standardní“, do kterého jsem přístroj také přepnul a který pro první ukázku bohatě vyhovoval. Zkoušení navíc probíhalo v místnosti bez oken.

LG Signature OLED má bohužel v tomto okamžiku jednu méně příjemnou vlastnost, kterou vidíte i v případě 3D obsahu (3D je tu pasivní). Nedá vám totiž vůbec nic najevo a neřekne „máte tu 3D obsah, chcete si vzít brýle, nebo ho mám ukázat ve 2D?“ Totéž platí i u HDR, kde by alespoň mohlo problesknout hlášení „je to HDR obsah, přepínám na zobrazení s technologií HDR“. Nejde o nic, jen o připomenutí, že to, co vidí, by na běžné televizní obrazovce při běžném obsahu (a běžně zpracovaném obsahu) ve skutečnosti vůbec neviděli. V tom je technologie HDR úžasná – snahou přiblížit se vašim očím a opravdovému vidění skutečnosti.

Poznámka: Snímky, které vidíte na začátku galerie, kde hlášení o přítomnosti obsahu HDR jsou, jsou ukázky LG a hlášení jsou přímo integrována do obrazu.

WebOS 3 na tlačítku domečku (Home) nabídne jak klasickou ikonovou lištu s aplikacemi, které můžete umístit tam, kam chcete či vymazat, tak možnost pracovat s nejoblíbenějšími kanály. Ty které chcete, si jednoduše uložíte do nabídky vlevo od ikonové lišty.
Autor: Bohumil Herwig

WebOS 3 na tlačítku domečku (Home) nabídne jak klasickou ikonovou lištu s aplikacemi, které můžete umístit tam, kam chcete, či vymazat, tak možnost pracovat s nejoblíbenějšími kanály. Ty, které chcete, si jednoduše uložíte do nabídky vlevo od ikonové lišty.

Základní vlastnosti a funkce

OLED – hodně lesklá obrazovka a leskne se samozřejmě i sklo, na kterém je přilepena, a to i zezadu. Detaily rohů (obrazovky i skla) můžete vidět v galerii. Celek působí impozantně, včetně sklápěcího podstavce kombinovaného se zvukovou lištou a elektronikou.

Chlazení televizoru obstarává pasivní chladič a OLED je tak zcela tichá stejně, jako drtivá většina LCD. Alespoň jsem během cca tříhodinového zkoušení žádný větrák neslyšel. Díky koncepci s tím asi nebude problém, protože v široké a hluboké základně (stabilita bezproblémová) je místa dost.

Dálkový ovladač – dodávány jsou dva a vidíte je na snímku u konce článku. Menší stylový ovladač je pohybový, kurzor se v základním nastavení ovládal docela pohodlně, ale čas věnovat se jeho seřízení, pokud k dispozici vůbec nějaké je, nebyl.

WebOS 3 – nejnovější verze systému opět o něco zrychlila (jak uvidíte dále, stále to není stoprocentní), ale není to ani zdaleka tak markantní jako mezi verzí jedna a dvě. Tady jde spíše o plynulost pohybu třeba v menu.

Domovská obrazovka (foto výše) – ikony služeb či vstupu do EPG nebo na rozhraní si můžete usadit na pevné místo, nebo je třeba i vymazat. Je také možné, na druhou část lišty, nastavit vaše oblíbené kanály. A jde to snadno a pohodlně. Stejně jako například sejmout obrazovku a uložit si ji. Proč ty vlastnosti nemá OS Android TV, je mi záhadou.

EPG, které má LG označeno jako Guide, je tradičního vzhledu. Televizor na DVB-T však po chvilce váhání stahoval programovou nabídku pro všechny multiplexy najednou, a to bez ohledu na to, na kterém jsem se aktuálně nacházel. Hezké!
Autor: Bohumil Herwig

EPG, které má LG označeno jako Guide, je tradičního vzhledu. Televizor na DVB-T však po chvilce váhání stahoval programovou nabídku pro všechny multiplexy najednou, a to bez ohledu na to, na kterém jsem se aktuálně nacházel. Hezké.

EPG – při přechodu byl slyšet krátký zvukový výpadek, programová nabídka je klasická – viz foto. Zajímavostí je, že televizor stahoval nabídku bez ohledu na multiplex, na kterém jsem byl, a možná půjde o vlastnost nové verze WebOS 3. Nechme se překvapit.

Menu nastavení,jak můžete vidět v galerii na konci článku, je dostupné z rychlých voleb nabízejících základní změny typu výběr z přednastavených obrazových režimů. Ovládá se dobře, ale bohužel v něm nešlo kolovat. Volby jsou logicky rozdělené a mj. tu najdete i zajímavou položku „Nastavení HDMI HDR“, kterou jsem ale nemohl vyzkoušet. Zřejmě totiž bude chtít kompatibilní zařízení, typicky asi nějaký 4K Blu-ray přehrávač. Disky pro něj, a některé i s HDR obsahem, ostatně už začaly přicházet na trh.

Přednastavených obrazových režimů je deset plus tři pro obsah s technologií HDR. Dva z nich pracují s kalibrací ISF a jedna volba se jmenuje „HDR efekt“. Ta se ve třech stupních snaží při přehrávání vylepšit scénu natolik, aby byla lépe viditelná v tmavých i světlých detailech à la HDR. Jak dobře funguje, resp. s jakou mírou účinnosti to dělá, ukáže čas. V nabídce jsem viděl i jeden speciální režim pro fotografie, televizor se však do něj zatím nepřepínal. V galerii také můžete spatřit pokročilé volby pro manuální úpravu obrazu.

Přednastavené zvukové režimy – je jich šest, manuálně upravíte ekvalizér, byť pouze pětipásmový. Ovlivnit ale můžete i synchronizaci s napojeným A/V zařízením a je tu také volba „Kouzelné ladění zvuku“, což je průvodce audionastavením. Šikovný může být pro ty, kteří se v dané oblasti příliš neorientují.

HbbTV pracovalo hned po instalaci a není třeba ho povolovat. Pracovalo bez potíží jak na kanálech ČT, tak na FTV Prima, kde jsem ho také krátce vyzkoušel.

Zdvojené tunery – LG Signature je jediný televizor z kolekce 2016/17, který má zabudovány zdvojené tunery. Mechanika PCMCIA pro přístupovou kartu je však jedna a vidíte ji v úvodní „hardwarové“ galerii. Do funkce PiP, tedy obraz v obraze, se dostanete z domovské lišty přes ikonu „Multi-view“. Dovoluje (opět zdůrazňuji: na dané verzi firmwaru) pouze jediný náhled dvou stanic, a to vedle sebe. Jsou tu ale i volby pro nastavení vstupu, včetně tunerů či rozhraní, takže si zobrazíte i tzv. obraz v grafice.

Wi-Fi – Wi-Fi Miracast fungovalo s mým LG Flex 2 bez potíží, zajímavé ale bylo, že s danou verzí firmwaru televizor nešel k routeru napojit přes tlačítko WPS a muselo se zadávat heslo. Zabudováno je Wi-Fi ac, tedy to nejlepší.

Multimédia – souborový manager je pouze obrázkový, ovládání je sice jednoduché, ale díky velkým ikonám a nemožnosti zobrazit seznam je při větším počtu souborů také poněkud nepřehledné. Televizor bez potíží zobrazil 3D fotografie (používá pasivní 3D systém), jen 3D nijak neohlásí stejně, jako neohlásí obsah s HDR. Opět zdůrazňuji: na dané verzi firmwaru.

Jaký je OLED televizor se jménem Signature?

Zatím je toho možné říci jen málo. V republice je jediný kus, a i když nešlo o vzorek, ale o skutečný prodejní výrobek, bylo jasně vidět, že firmware je ještě neusazený. Znát to mj. bylo u resamplování, kde slabší datový tok, resp. soubory s nízkým rozlišením, nebyly podávány tak, jak by být mohly, a občas i televizor trochu rozhodily. Doufám také, že LG pro zákazníka zabuduje upozornění na HDR obsah (nějaká problesknuvší ikona v rohu) a v případě 3D pak zcela standardní hlášení typu „nasaďte si brýle, je tu 3D“ nebo „obsah je ve 3D, jak ho chcete zobrazit?“ Mimochodem na Alza.cz visí upozornění, že televizor bude dostupný v říjnu 2016. Nejnovější informace ze zastoupení už praví, že by mělo jít o přelom června a července, takže při střízlivém – a kvalifikovaném :) – odhadu dorazí „někdy o prázdninách“. V každém případě má ještě výrobce čas na dopracování firmwaru a nepochybně si nebude chtít u takového extra kousku poškodit pověst. To rozhodně nehrozí. Navíc potíže nebyly nijak tragické, spíše jen takové nedodělky, protože inženýrům zjevně marketing šlapal na paty.

V místnosti, kde jsem LG Signature G6 zkoušel, byl k dispozici pouze signál z DVB-T a z pokusného DVB-T2/HEVC, které televizor také naladil a zobrazil stejně, jako obsah experimentálního pozemního vysílání v rozlišení Ultra HD (4K). O tom už ale byla na stránkách DigiZone.cz řeč.

LG Signature OLED – dodávané dálkové ovladače. Povšimněte si výrazných nápisů STB. LG dodává i utilitku pro naprogramování ovládání set-top boxu.
Autor: LG

LG Signature OLED – dodávané dálkové ovladače. Povšimněte si výrazných nápisů STB. LG dodává i utilitku pro naprogramování ovládání set-top boxu.

Televizor měl na dané neusazené verzi firmwaru zřetelnou snahu prosazovat režim obrazu Živý. Nastaven byl nejen po instalaci, ale občas se objevil i během zkoušení (samovolně se přepnul). Je s podivem, že LG něco takového vůbec umísťuje na přístroje s obrazovkou OLED. Tato technologie sama o sobě nabízí hodně živé a výrazné barvy, takže nějaké zdůraznění skutečně nepotřebuje.

Doufám, že se k TV časem ještě dostanu a vyzkouším nějaké možnosti utlumení barevnosti a třeba i chování v režimu kalibrace ISF a po zapnutí tzv. efektu HDR, který se pokusí běžný obraz v detailech vylepšit. Z technologie HDR, tedy z té skutečné, jsem měl opravdu dobrý pocit a reálná scéna u bazénu a ohně mě dostala, protože přesně tak si představuji, že bych ji ve skutečnosti viděl.

Obrazově byl televizor v okamžiku, kdy jsem mu dodal alespoň Full HD, dokonalý. Boční posuny, hloubka obrazu i hloubka v detailech, pohybová ostrost, úroveň černé, nic z toho nemělo chybu.

Alespoň co jsem z krátkého zkoušení mohl postřehnout.

Přehrávání UHD videa přes USB 3.0, které je tu bohužel opět jediné, bylo jak u kodeku H.264, tak u H.265 perfektní. Filmový zvuk občas ještě zahaproval, ale to opět dávám za vinu neusazenému firmwaru. Místy mi navíc trochu připadalo, jakoby část audio systému vypadla nebo jela jen na poloviční výkon. Zjevně dotáhnout ještě potřebuje i resamplování z nízkého rozlišení, ale o výsledku nepochybuji a bude minimálně na úrovni špičkových LCD modelů.

Chytré jsou funkce pro práci s HDR obsahem (tři úrovně obrazového režimu, abyste postihli i vyšší světelnou hladinu v místnosti) a chytrý je i návrh jako takový. Mimochodem, pamatujete někdo, že byste kdy viděl televizor se sklopným podstavcem pro přimontování na stěnu? Já tedy nikoli.

OLED technologie ale zjevně nabízí ještě další netušené možnosti.

A to jsme teprve na počátku…

BRAND24

Hodnocení – nehodnoceno

pro: –

proti: –

Co si dnes myslíte o OLED?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).