Hlavní navigace

LG 55UH750V: výborná nabídka, výborný poměr mezi cenou a výkonem

28. 9. 2016
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
Elegantní kousek, byť plně plastový, nabídne kultivovaně zpracovanou zadní stěnu, úzké rámečky a solidní obraz za prakticky všech okolností.

Obrazovka televizoru s rozlišením Ultra HD (4K) je tradičně hodně lesklá, a protože momentálně vstupuje do prodeje, doporučená koncová cena od LG je 33 999 Kč. Za ni dostanete 140 cm (55") úhlopříčky, tuner satelitní i pozemní, a to mj. i pro DVB-T2 s plně funkční podporou H.265/HEVC. Je tu však i opravdu funkční podpora technologie HDR, což je v této době také zapotřebí ocenit, protože ne vždy na to momentálně u novinek pro sezónu 2016/17 narazíte.

V případě HEVC je podpora kompletní, a to jak na tunerech, tak na rozhraní USB i při příjmu videa přes internet. Vyzkoušel jsem ji ve všech případech (u tuneru pouze DVB-T2) a ani na experimentálním pozemním vysílání jsem problém nezaznamenal.

Řada UH750 se u nás původně neměla vůbec prodávat a na webu LG jsem ji tak zatím nenašel. Jsou tu jen televizory 7500, resp. 7700. Podle výrobce se UH750V u prodejců momentálně tzv. zalistovává a objevit by se „na pultech“ měla v nejbližší době.

Pomalejší instalace

Podstavec představují dvě plně plastové nožičky, které se zasadí do otvorů na spodní straně. Toť vše. Bílá zadní strana nabídne jen několik rozhraní, zbytek je na boku. Je kultivovaně provedena a při troše „šikovného uklizení“ napojených kabelů by televizor mohl být umístěn i do prostoru.

Instalace na DVB-T byla bezproblémová, i když zejména díky animacím pomalejší, ale naštěstí se i tady pár věcí změnilo k lepšímu. K internetu jsem se přes Wi-Fi ovšem připojil až na potřetí, a to jsem na přístupových údajích neměnil vůbec nic. Jen jsem bezdrátové připojení spustil opakovaně.

Naladěné kanály můžete zařadit mezi oblíbené položky (jednotlivě) a ty vybrané nejoblíbenější lze připnout na lištu chytrých funkcí. Právě tady je vyvoláte nejrychleji.

Pohybový dálkový ovladač je výborný. Systémově by se ale měla vyřešit práce s kurzorovou šipkou, resp. zavést možnost jejího manuálního zapnutí a vypnutí. Potřesení ovladačem či zmáčknutí středového kolečka totiž vždy nefunguje tak, jak má, resp. například v tuneru či aplikaci IPTV/VoD může způsobit třeba přepnutí kanálu.
Autor: Bohumil Herwig

Pohybový dálkový ovladač je výborný. Systémově by se ale měla vyřešit práce s kurzorovou šipkou, resp. zavést možnost jejího manuálního zapnutí a vypnutí. Potřesení ovladačem či zmáčknutí středového kolečka totiž vždy nefunguje tak, jak má, resp. například v tuneru či aplikaci IPTV/VoD může způsobit třeba přepnutí kanálu.

Výborné ovládání dokonce i s vyvoláním naposledy spuštěných aplikací

Dálkový ovladač zvaný Magic Remote je stylový, pohybový a částečně univerzální (dovoluje řídit set-top box). Využívá rádiové frekvence, a nikoli infra, a nabízí v podstatě všechna potřebná tlačítka, včetně EPG či barevných teletextových tlačítek. I tím se liší od jiných ovladačů tohoto typu a LG ho k televizoru nabízí jako jediný. Navíc se dá na stůl i postavit, což nemusí být k zahození.

Tlačítko OK, které je uprostřed kurzorového kříže, představuje kolečko sloužící i pro změnu TV kanálů (jsou tu ale i tlačítka postupné volby), v tuneru ale bohužel nevyvolává seznam naladěných stanic. Ten najdete na speciálním tlačítku List umístěném nad hlasitostí.

Kolem kurzorového kříže najdete vše nejdůležitější – EPG, vyvolání lišty s chytrými funkcemi (Home – domeček) či Zpět.

Menu nastavení nejprve zobrazí podle LG nejčastěji vyvolávané funkce (např. přednastavené obrazové režimy) a také volbu pro zobrazení kompletní nabídky.

Všechna menu a nastavení můžete ovládat buď běžným způsobem, nebo prostřednictvím kurzorové šipky a jde to pohodlně, i když kolovat můžete – v kompletním menu nastavení – pouze v nabídce první úrovně, tedy v té základní zobrazující volby pro obraz, zvuk, kanály atd.

Narazil jsem ale na jinou excelentní funkci. Totiž možnost vyvolat seznam naposledy spuštěných aplikací a o tom se například Google Android TV může jen zdát.

Vyvolání je jednoduché a stačí jen déle podržet tlačítko Home, tedy domečku. Pokud déle podržíte Zpět, vyvoláte pro změnu Exit. Na ovladači je i tlačítko 3D, ale to je určeno pro televizory, které ho podporují, což tento není.

Co se týče ovládání multimédií, to zajišťují softwarová tlačítka na obrazovce spolu s kurzorovým křížem, OK a případně, pokud chcete, i s kurzorovou šipkou.

Programová nabídka se stahuje po vstupu na daný multiplex. Někdy jí to ale trvalo trochu déle.
Autor: Bohumil Herwig

Programová nabídka se stahuje po vstupu na daný multiplex. Někdy jí to ale trvalo trochu déle.

Osmidenní EPG s obrazem a zvukem

Po EPG je možné se libovolně pohybovat, na příslušný kanál se přepnete buď po jeho ukončení, nebo odmáčknutí OK na názvu stanice. Pokud tak učiníte na některém pořadu, včetně toho aktuálního, je vám nabídnuto nahrávání či upozornění na pořad. Televizor se pak dokonce probudí z pohotovostního režimu, což je dnes vidět jen zřídka.

Na drobnou potíž jsem narazil u programové nabídky, která se stahovala až po vstupu na daný multiplex, ale někdy jí to trvalo déle, či spíše vysloveně dlouho (desítky sekund).

Stovky filmů si na LG zatím neužijete. Ale aplikace Filmbox Live momentálně nepracuje ani na Samsungu a vina výrobců televizorů to není.
Autor: Bohumil Herwig

Stovky filmů si na LG zatím neužijete. Ale aplikace Filmbox Live momentálně nepracuje ani na Samsungu a vina výrobců televizorů to není.

Pohodlně ovladatelné chytré funkce, opět nefunkční FilmBox Live

Ty jsou i u WebOS 3 umístěny na liště ve spodní části obrazovky. Z jedné strany jsou aplikace a také třeba vstup do přehrávání multimédií, z druhé si můžete naskládat vaše oblíbené televizní a rozhlasové kanály. Vše se dělá snadno a rychle buď přes kurzor, nebo šipkovými tlačítky. Aplikace, stejně jako kanály, si můžete na liště poskládat podle svého a následně drží na místě. Přesunout na nová místa můžete všechny ikony s výjimkou dvou – hledání a LG Content Store (obchod s aplikacemi).

Videotéka Voyo překvapila možností používat kurzorovou šipku WebOS a nakonec jsem zjistil, že ji s menším či větším úspěchem jde používat i v řadě dalších aplikací. Nicméně ve Voyo to šlo plně a zadání přístupových údajů tak bylo dílem okamžiku. Zjednodušilo se i ovládání.

Aplikace pracovala bez sebemenších potíží, i když je škoda, že si stále nemůžete manuálně regulovat kvalitu. Navíc i to maximum, kterého například na mé 10megabitové lince dosáhnu, nebylo obrazově příliš ideální, videotéka také stále nemá rozlišen SD a HD obsah.

Voyo, resp. aplikace pro televizory LG, má rovněž nastaveno automatické přerušení přehrávání po pěti minutách od doby, kdy ho pozastavíte. Naštěstí při následném spuštění mi bylo vždy nabídnuto pokračování od dané pozice.

Kurzorovou šipku WebOS 3 pro zadání přihlašovacích údajů a ovládání šlo částečně používat i u FilmBox Live, ale aplikace – stejně jako u televizoru Samsung UE49K6372SU – nepracovala.

Umožnila přihlášení, ale při pokusu cokoli spustit jsem se opět ocitl na úvodní stránce.

Při zkoušení HBO GO jsem narazil na dvě věci. I když aplikace fungovala velice dobře, v části Nedávno přehrávané se seznam měnil sám od sebe a byly tu i pořady, které jsem nikdy nepřehrával. Zjevně se aplikace nedokázala propojit s účtem, protože při přístupu z mobilu bylo vše v pořádku. Druhou potíž představovala kurzorová šipka. Ta totiž reagovala přehnaně citlivě a seřídit bohužel nešla, a to ani v rámci WebOS; jde pouze vybrat styl/velikost kurzoru a rychlost pohybu. Po konzultaci s LG jsem se dozvěděl, že se to občas stává a pomůže jen výměna dálkového ovladače. Ten je sice vynikající, ale v souvislosti s kurzorem by to přece jen potřebovalo dvě věci: jednak přiřazení tlačítka pro zapnutí/vypnutí šipky, protože pohnutí ovladačem či zmáčknutí OK se zjevně neosvědčuje, a za druhé dát uživateli možnost nastavit citlivost stejně, jako u myši.

Jinak ale stále považuji kurzorovou šipku WebOS 3 za velkou výhodu, a pokud by pracovala správně, a to mi v drtivé většině případů při testování LG TV dělá, rozhodně by usnadnila ovládání. Mimochodem aplikace HBO GO nabízí i výběr audia (typicky česky a originální) a případně i titulků. A má také integrovánu volbu Q.Menu dovolující přímý vstup do menu nastavení televizoru, což ale uděláte i přes tlačítko dálkového ovladače.

Na závěr jsem u HBO GO narazil ještě na jednu drobnost – aplikace nešla ukončit bez odhlášení. Neukončoval jsem ji tedy a rovnou přešel přes tlačítko Home (domeček) do živého vysílání.

Aplikace pro YouTube představovala klasiku, která sice bezproblémově funguje, ale nedá se nastavit kvalita přehrávání a nedá se ani zjistit, v jaké kvalitě video přichází. Je prostě určena jen pro ty, co tyto údaje nezajímají a chtějí videa sledovat bez ohledu na výsledek.

Zabudované HbbTV je verze 1.5 a prověřil jsem ho jednak na kanálech České televize, jednak u FTV Prima. V obou případech pracovalo bez chybičky.

U HbbTV kanálu Seznam.cz TV se už spustilo i poslední přidané video, což je nová funkce, ale vše mělo nepříjemnou vlastnost způsobující několikasekundovou prodlevu v možnosti posouvat se v nabídce pořadů. Někdy to ale vadilo vertikálnímu posunu, jindy pro změnu horizontálnímu a vertikální pracoval bez potíží. Bez potíží jsem se také – během celoobrazovkového přehrávání videa – mohl přepnout na jiný kanál, což poměrně často u Seznam.cz TV zlobí.

Pokud jde o HbbTV na stanicích Kino Svět a Óčko, v prvním případě se nabídka vůbec neobjevila, v druhém ano, ale aplikace se i přes zjevnou snahu vůbec nespustila.

Narazil jsem také na občasné potíže se sdílením obrazovky mobilu a paradoxně šlo o LG Flex 2. Kvalita při sdílení videa byla tak nějak standardní a relativně hluboko pod úrovní přijatého signálu, a navíc komunikace tu a tam vypadávala i přes připojení na bezproblémový Wi-Fi směrovač (router) Netgear R7000.

Rozumná obrazová nastavení, automatika pro audio

Přednastavených obrazových režimů je plných deset (viz foto v galerii výše), z toho dva pro kalibrační režim ISF a je tu i volba HDR efekt snažící se softwarově vylepšit danou scénu. Zkušenosti s tím zatím žádné nemám, při občasném zkoušení v průběhu testu televizoru z toho zatím příliš moudrý nejsem a nezdálo se mi, že by volba výsledný obraz nějak pozitivně ovlivňovala, ale bude určitě záležet na obsahu. Na soudy je ale příliš brzo.

Pokud pustíte obsah se skutečným HDR, máte možnost vybrat si ze tří režimů speciálně určených právě pro High Dynamic Range, tedy vysoký dynamický rozsah. Standardně mi v tomto okamžiku naběhla volba „HDR jasný“.

Manuálně upravíte úroveň podsvícení, čemuž je třeba jen tleskat, dále pak sytost barev, u LG obvyklý poměr zelená červená a také teplotu barev. Je tu ale i vylepšení rozlišení a barevného rozsahu a mj. i přímá úprava pleťové barvy. Výrobce se toho snaží nabídnout hodně, ale zároveň co nejdostupnější cestou. Díky možnosti vrátit se kdykoli k původním hodnotám se nemusíte bát experimentovat. Televizor má však základní režimy, včetně Eco, nastaveny natolik citlivě, že většinou nebylo zapotřebí na cokoli sahat.

U zvuku je vidět šest přednastavených režimů s možností úpravy přes ekvalizér, nastavení synchronizace výstupu na externí A/V zařízení a je tu i tzv. Magic Sound Tuning. Ten využívá mikrofonu v ovladači a snaží se přizpůsobit zvuková nastavení televizoru vaší místnosti. V mém případě to zvuk příliš nevylepšilo, ale to nejspíše bude individuální.

Ovlivnit můžete i úsporu energie, a to v pěti režimech plus vypnutí obrazovky, takže pracuje pouze zvuk. V případě výběru režimu Auto si stupeň úspory řídí televizor sám.

Souborový manažer i s přepnutím do režimu seznamu

Po několika letech je to myslím poprvé, co narážím u masové značky na možnost výpisu souborů nejen s náhledem à la miniatura, ale i jako prostý seznam, i když mě až tak za slovo nechytejte (viz galerie).

Tento styl výpisu určitě pomůže, a i když se více položek (soubory plus adresáře) na stránce nedočkáte (vždy je jich deset), může to být pro někoho přehlednější, což v mém případě platí. Jedna věc mě však na manageru souborů vadí, totiž to, že přepnout se mezi jednotlivými druhy multimédií k přehrání jde jen omezeně. Pokud totiž zvolíte „Fotografie a video“, nepřepnete se na muziku, protože tato volba v menu chybí a musíte zpět na lištu Smart TV a vybrat Hudba. Ta je navíc hůře ovladatelná, protože vedle nabídky skladeb se objevoval jakýsi karusel se skladbami, který však komplikoval situaci natolik, že jsem nemohl v seznamu listovat kurzorovými šipkami a musel vyvolat „ukazovátko“.

Televizor v tomto okamžiku přehrál jak MP3, tak například WMA či FLAC. Se skladbou ve FLAC a DTS jsem však už neuspěl, a přitom u videa je podporována.

U fotografií byla v základu velikost snímků nastavena na Originální, a pokud chcete, aby se zobrazovaly do celého panelu, je třeba volbu změnit na Plný. Televizor zvládl JPG a PNG, 3D snímky, resp. jejich zobrazování à la JPG, však pro formát MPO neumí.

Ve videu si televizor pamatuje poslední pozici, i když mezitím přehrajete něco jiného, a pamatuje si ji dokonce nejen po odchodu do TV tuneru, ale i po vypnutí televizoru (u mě to alespoň takto fungovalo).

Kompatibilita je nadprůměrná a ve videu nebyl problém přehrát zvuk DTS HD Master Audio. Televizor do rozlišení Full HD zvládl testovací ukázky jak v H.264, tak v HEVC bez sebemenších potíží, včetně špičkové Full HD nahrávky v H.264 s tokem kolem 25 Mb/s a zvukem v Dolby Digital. Potíže nebyly ani s MKV (L4.0, L4.1).

V případě Ultra HD (4K) už u H.264 tu a tam zazlobil, ale s testovacími soubory v H.265/HEVC, včetně například nahrávky z kanálu pearl.tv, problém neměl.

Obsah s technologií HDR a 4K správně identifikoval a zobrazil bublinu s oznámením. A také ho perfektně přehrál. LG v tomto okamžiku u běžných Ultra HD televizorů, ke kterým tento model i přes vyspělou elektroniku a IPS panel patří, podporuje systém HDR 10.

Na drobné firmwarové problémy jsem narazil v okamžiku, kdy jsem po volbě Hudba vybral nabídku „Fotografie a video“. Televizor se totiž v tomto okamžiku přepnul do režimu „pouze fotografie“. Jakmile jsem manuálně vybral i video, občas se přehrávač muziky ve videu ukazoval a bylo zapotřebí ho manuálně ukončit.

Slušný obraz, výborná podpora HDR

Nový WebOS 3.0 je většinou svižný, nicméně zvuková prodleva při vstupu (a odchodu) do EPG tu je, což je rozhodně škoda. Škoda je ale i to, že se nabídka nedokáže stahovat na pozadí, což by mělo být u moderního OS naprosto automatické. Občas jsem narazil na delší prodlevu typicky při vyvolání kompletního menu nastavení nebo prvního vyvolání seznamu kanálů (informace se berou z EPG). Při přepínání kanálů jsem ale žádné výrazné zpoždění nepozoroval a zvuk šel po zapnutí ztlumit okamžitě, což se bohužel také málo vidí.

Televizor jsem rovněž vyzkoušel na experimentálním vysílání Českých Radiokomunikací v DVB-T2/HEVC a LG 55UH750V bez potíží přehrál všech pět vysílaných streamů. U 540p a ČT Sport to bohužel bylo místy tristní, ale pochybuji, že si s ním nějaký televizor rozumně poradí, ať už bude stát cokoli. Kanál FunBox 4K působil výborně stejně, jako Full HD režim 1080p na ČT Sport.

Resamplování obrazu, třeba při přehrávání 45minutového seriálového dílu o velikosti 300 MB (H.264, 720 × 418 bodů), bylo skutečně výborné a bylo vidět, že televizor opravdu vylepší, co se jen trochu vylepšit dá, a tohle dnes bývá znakem spíše kategorie o deset či více tisíc dražší. Někdy mě sice překvapilo více elektronického šumu, a to i ve studiových záběrech na ČT 24, ale ty se dají částečně ovlivnit úpravou nastavení a je také hodně o vysílaném kanálu. Co rozhodně potěšilo, bylo přehrávání obsahu s HDR, kterého bude čím dál tím více, protože tohle žádná technologická bublina není. U něj se totiž jasně ukazuje rozdíl v obrazové kvalitě, resp. zobrazení detailů u komplikovaných scén. Pokud dnes hodláte pořizovat dražší či drahý televizor, doporučuji na to hodně dbát. Bez HDR bych si ostatně televizor nad nějakých 30 000 Kč už ani nepořizoval.

Hodnocení

pro: výborný poměr cena/výkon, solidní resamplování, výborná podpora obsahu s HDR, vzhledem ke koncepci TV někdy až překvapivě slušný zvuk, spolehlivý WebOS, vynikající podpora externích titulků u multimédií, možnost vyvolat naposledy spuštěné aplikace (!), výborné ovládání, ale…

BRAND24

proti: bez kolování v menu nastavení druhé a další úrovně, občasné potíže se sdílením obrazovky (u mého telefonu), zvuková prodleva při vyvolání EPG

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač (i pro set-top box)
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)
  • záruka: 24 měsíců

Ultra HD, nebo Full HD?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).