Hlavní navigace

LG 55EG9A7V: výborná kombinace cena/výkon, rezervy ale jsou

22. 8. 2017
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: LG
UVNITŘ FOTOGALERIE – Máme tu pro vás test nejnovějšího OLED televizoru s rozlišením Full HD z modelové řady 2017. Prodává se v jediné úhlopříčce.

Nejprve si řekněme, v čem že je televizor, který vás při zveřejnění zprávy o jeho uvedení tolik zaujal, oproti dalším OLED kouskům roku 2017 omezen. Že má rozlišení obrazovky OLED Full HD (1920 × 1080 bodů), a nikoli Ultra HD (3840 × 2160 bodů), je zřejmé, možná ale nevíte, že postrádá podporu obsahu s HDR a že je také vybaven operačním systémem WebOS ve verzi 2.2 (aktualizovaná 2.0). Nedisponuje tudíž nejnovější verzí 3.5 a LG se rozhodlo vymezit ho i v tomto ohledu. Někomu možná bude chybět i výstup na sluchátka a Wi-Fi na frekvenci 5 GHz.

Co naopak má, je tradičně hodně lesklá obrazovka, kompletní tunerová sada, tedy včetně podpory příjmu DVB-T2/HEVC či DVB-S2, a zabudován je audiosystém typu 2.0, tedy bez basového reproduktoru. Pokud byste chtěli využít napojení na externí audio, což jsme také vyzkoušeli, je tu v televizorech v poslední době nejobvyklejší optický digitální audiovýstup.

EG9A7V je bez podstavce hluboký 49 mm, samotná obrazovka (bez „hrbu“ s elektronikou, konektory a reproduktory) má ovšem hloubku pouhých 5 mm. Jak je u OLED obvyklé, nejsou tu žádné potíže s pohledovými úhly. Zabudováno je také pouze Wi-Fi ve standardu 802.11 n, 2,4 GHz, naopak nechybí nahrávání, TimeShift, Intel WiDi, Wi-Fi Miracast či Bluetooth.

LG 55EG9A7 s obrazovkou typu OLED, tedy na rozdíl od LCD, včetně například Samsung QLED, nevyžadující podsvícení, je v prodeji za úvodní cenu 49 990 Kč.

K TÉMATU: Displejová stěna LG OLED Wall v nákupním centru v Dubaji

LG OLED55B7: rozlišení 4K a technologie OLED za 80 tisíc korun

Philips 55POS9002: OLED televizor s rozlišením 4K, Google Android TV 6 a příjemnou cenou

Chytrý návrh podstavce i zadní strany

Zadní strana televizoru je kultivovaně navržena, takže pokud vyřešíte kabeláž, nemusíte se bát umístit ho do prostoru.

Televizor zvládne uvést do provozu jeden člověk. „Hrb“ s elektronikou jde totiž až do stran, takže se nemusíte bát za něj televizor uchopit. Podstavec je dodáván v jednom celku a obrazovku stačí do jeho vybrání pouze zasunout (drží samovolně) a následně přišroubovat. Televizor se tudíž nemusí nikde pokládat a nemusí vám ho nikdo ani držet.

Za vnější design rozhodně za jedna.

Instalace opět probíhá s „ptákem fazolákem“, takže musíte přetrpět jeho výstřelky, výkřiky a zdržování. LG také neumí nastavit po výběru jazyka správnou zemi. Pokud budete televizor připojovat k internetu bezdrátově, připravte si heslo, tlačítko WPS použít nešlo. Na závěr vás čeká ještě rodičovská kontrola (a protestující „fazoláci“, pokud řeknete ne) a také odsouhlasení spousty právních papírů.

Po instalaci televizoru nebyla povolena automatická aktualizace firmwaru. Jakmile jsme ji spustili, hned naběhla zpráva o „velmi důležité“ aktualizaci. K našemu překvapení nakonec mezi základními službami VoD/IPTV chybělo HBO GO. Doinstalovat ale šlo, navíc všechny zkoušené aplikace vyžadovaly samostatné aktualizace. Vše tak zabere poměrně hodně času.

Naladěným kanálům můžete dát nová čísla, nebo je můžete přesunout. V tomto případě jich lze také vybrat i více.

Ovládání i přes mobilní aplikaci

Že jde o nižší verzi operačního systému WebOS, než je dnes aktuální, znalci poznají okamžitě. Prodleva například při vyvolání EPG, seznamu stanic a někdy i v menu nastavení je patrná, i když je nutno říci, že není nijak katastrofální a zvykli jsme si. Poslední verze 3.5 je ale přece jen svižnější.

Menu nastavení tradičně u LG nabídne nejprve rychlé volby, tedy ty nejpotřebnější, jako přednastavené obrazové a zvukové režimy, dá se z něj také vstoupit do nastavení kompletního. Kolovat se dá pouze na první a druhé úrovni (rychlé volby, kompletní menu nastavení), na dalších už to nejde a nejde to ani například v nabídce na tlačítku Home. Tady však setřídíte ikony aplikací tak, jak potřebujete, nebo je dokonce vymažete. Můžete si tak dlouhé, předlouhé menu zkrátit.

Ovládání na televizoru je zcela naspodu panelu uprostřed a tvoří ho malé joystickové tlačítko fungující i pro vypnutí (elektronické). Dálkový ovladač opět dostanete jediný, a to obvyklý a vynikající pohybový MR15RA, jinak řečeno „magický“. O něm toho bylo řečeno dost například u recenze LG OLED55B7. U tohoto televizoru jsme proto pro změnu vyzkoušeli ovládání přes mobilní aplikaci LG TV Plus a odchycené obrazovky vidíte v galerii výše.

Mobil a televizor musí být klasicky napojen na stejný router, řídit přes aplikaci sice nejde všechno (například televizor nezapnete), ale pracuje velice dobře a ani zpoždění není tak velké. Jakmile jsme na tlačítko Home přidali nějakou aplikaci, naběhla i do jedné z obrazovek ovladače.

Největší potíž u tohoto způsobu ovládání tak dělala nutnost párovat ovladač s TV, a to velice často, navíc někdy i při maličkostech jako spuštění jiné aplikace, telefonát apod. Pokud by se tohle vyřešilo, bylo by to zcela o něčem jiném.

Pomalejší osmidenní EPG, ale s probuzením

Po programové nabídce se můžete volně pohybovat, na kanál se přepnete buď po vyskočení z EPG, zde nazývaného Guide, nebo přes OK na libovolném pořadu (volba Sledovat).

Při práci se připravte klidně i na několikasekundové čekání po zmáčknutí tlačítka (pět, šest), které se však může i dvakrát třikrát prodloužit v případě prvního vyvolání funkce; prvního v rámci cyklu zapnutí/vypnutí TV. Chvíli před tím, než se objeví samotná nabídka pořadů, začne fungovat zvuk. Prodlení je však výrazné.

Jakmile vše naběhne, objeví se také malý obrazový náhled.

Pořady se u DVB-T/T2 stahují po vstupu na multiplex, pokud si zadáte upozornění, televizor se i probudí z pohotovostního režimu a to je stále zřídkavé.

Domovská nabídka zahrnuje jak aplikace, tak například přístup do multimédií. Umístit si sem ale můžete i oblíbené stanice.
Autor: Bohumil Herwig

Domovská nabídka zahrnuje jak aplikace, tak například přístup do multimédií. Umístit si sem ale můžete i oblíbené stanice.

Několik lokálních aplikací, HBO GO jde doinstalovat

V základu na tlačítku Home najdete vedle YouTube či třeba Netflixu a FilmBox Live také Voyo a Stream.cz. HBO GO tu tentokráte chybí, a přitom doprovází základní nabídku LG pravidelně. Naštěstí jde nainstalovat z knihovny aplikací, a pokud si na svém PC necháte vygenerovat PIN, stačí ho do aplikace zadat a jste na svém účtu. Práce s HBO GO byla bezproblémová, pořady šlo, jak je zde zvykem, začít přehrávat například v aplikaci na televizoru a zbytek zhlédnout na mobilu apod. Tohle HBO umí a dělá to opravdu výborně. Povede se to v drtivé většině případů.

Pokud jde o YouTube, to sice pracovalo, ale s otravným cvakáním při zmáčknutí volby, v doporučených videích byly opět namísto českých věcí ty ruské. Ale co, je to jen o kousek vedle… (Viděno z USA pochopitelně.)

On-line videotéka Voyo pracovala, jak měla, bohužel pokud dáte Pause, začne vám pětiminutové odpočítání, po němž se přehrávání přeruší. Voyo pak někdy navázat dokáže, jindy ale nikoli. Proč se tato funkce u videotéky stále objevuje, není jasné. V případě OLED TV je zcela k ničemu. Ta má svůj vlastní – a bezchybně fungující – spořič obrazovky.

V případě FilmBox Live se nakonec ukázalo, že nejde o českou, nýbrž o tureckou verzi. Proč byla k dispozici v české lokalizaci, je záhadou.

Všechny výše zmiňované aplikace byly ovladatelné i přes ovládání z mobilního telefonu, a to včetně možnosti zadat jejich přihlašovací údaje (pokud to bylo zapotřebí).

HbbTV na kanálech FTV Prima a ČT pracovalo bez chybičky, povolovat ho netřeba, protože je funkční hned po instalaci, resp. napojení televizoru na internet. U stanice Seznam.cz TV pracovalo automaticky spouštěné video při vstupu na kanál a také všechny zkoušené další. Na jiný kanál se dalo přepnout například i při přehrávání hlouběji v nabídkách. Vyzkoušeli jsme také, s úspěchem, aplikace HbbTV na O2 TV Free a KinoSvět.

Napojení mobilu Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0 přes Wi-Fi Miracast potíže taktéž nedělalo a propojení proběhlo hned napoprvé. Kvalita přenášeného videa byla velice dobrá, prakticky na úrovni zdroje.

Menu nastavení a zvukové režimy. Kolovat se v něm dá pouze na první úrovni a v rychlých volbách. Tady už nikoli…
Autor: Bohumil Herwig

Menu nastavení a zvukové režimy. Kolovat se v něm dá pouze na první úrovni a v rychlých volbách. Tady už nikoli.

Přiměřená nastavení, která pomalu ani nepotřebujete

Přednastavených obrazových režimů je šest plus dva tzv. expertní s kalibrací ISF. Režimy jsou nastaveny výtečně a tady nevadí, pokud se na ně spolehnete v podstatě bez úprav. Režimy ISF jsou pak vhodné zejména pro sledování filmové produkce, ovšem hladina světla v místnosti musí být výrazně nižší než běžná (pokud nebydlíte ve sklepě), resp. vyžaduje spíše noc či částečné zatemnění.

Manuálně ovlivníte zejména úroveň jasu panelu OLED, teplotu barev, poměr mezi červenou a zelenou a sytost barev. V pokročilých nastaveních pak ještě preferovanou barevnost pro „pleť, trávu a nebe“ a gama korekci. Panel 5. generace (LG udává životnost na 30 000 hodin při sledování 8 hodin denně) je možné si nechat na zkušebním snímku otestovat kvůli případným problémům.

Přednastavených zvukových režimů je šest, manuálně upravíte mj. synchronizace na výstupu a také tzv. zvukové efekty. V nich najdete i jednoduchý pětipásmový ekvalizér. Není příliš zapotřebí, reálný výkon zesilovače a jeho chování v praxi bylo překvapivě netelevizní.

Co se týče údržby panelu OLED, ta v menu neměla – na dané verzi firmwaru v době testu aktuální – žádné funkce a zajištěna je tedy plně automaticky. I zde je proto zapotřebí – jako u každé jiné OLED – neodpojovat televizor po přepnutí do pohotovostního režimu alespoň hodinu od 230 V. Ve skutečnosti to prý v tomto konkrétním případě trvá pouhých 8 minut (zřejmě díky rozlišení Full HD). Nějaká komplexnější údržba, která obvykle zabírá zhruba hodinu, tu k nalezení nebyla.

Nechybí podpora HDMI (CEC), zde nazývaná SimpLink, a příjemná je také možnost vypnutí kontrolky pohotovostního režimu, která může rušit.

Z dalších funkcí je třeba zmínit HbbTV. To můžete centrálně zapnout nebo vypnout a lze pracovat i s reklamními soubory cookie a vymazat historii. Možná to není dnes potřebné, ale zanedlouho jistě bude. Faktem je, že se možnost ovlivnit HbbTV, reklamu v TV či bezpečnost televizoru objevuje čím dál tím častěji.

Jediný náhled na multimédia. Spustíte je ovšem všechna a není zapotřebí dopředu vybírat zda chcete muziku, fotky či video.
Autor: Bohumil Herwig

Jediný náhled na multimédia. Spustíte je ovšem všechna a není zapotřebí dopředu vybírat, zda chcete muziku, fotky, či video.

Kompatibilita u videa vynikající

Do multimédií se vstupuje přes ikonu SmartShare. Souborový manager se ovládá pohodlně, ať už běžnými šipkovými tlačítky, nebo přes snadno vyvolatelný kurzor. Ve třech řadách nabízí obrazové miniatury, textový výpis souborů možný není. Na druhou stranu si zase nemusíte dopředu volit, co chcete přehrát.

Fotografie bez formátu MPO (3D) pracovaly v JPG a PNG, muzika v obvyklém MP3, WMA a WAV. U formátu FLAC jevil televizor snahu o přehrání, ale po chvíli vždy vypadl, aniž by dal najevo jakékoli chybové hlášení.

U videa stojí za povšimnutí výborné externí titulky nastavitelné jak co do volby znakové sady a synchronizace, tak co do velikosti písma (pět možností). SmartShare si pamatuje pozici nejen po přehrání jiného videosouboru, ale také po návratu z TV tuneru anebo vypnutí televizoru.

Jsme u rozlišení Full HD, takže nemělo smysl se zabývat přehráváním 4K nebo HDR. V případě nízkého rozlišení, HD Ready a Full HD, ale televizor přehrál prakticky vše, co mu bylo z testovacích souborů předloženo. Nahrávky s H.264 i H.265/HEVC klidně i s datovým tokem přes 20 Mb/s a zvukem Dolby Digital nebo dokonce DTS-HD Master Audio. Zvládl také nejrůznější nahrávky z kamer a fotoaparátů v čistém MPEG-4, MOV či AVCHD. Kompatibilita u videa je jedním slovem vynikající, díky WebOS si můžete polohu ikony zakotvit na domovské liště prakticky kdekoli chcete.

Seznam naladěných kanálů sice nabízí řadu informací, ale získává je z EPG a tak si často pár sekund počkáte. Za čekání ale může i méně výkonná platforma televizoru.
Autor: Bohumil Herwig

Seznam naladěných kanálů sice nabízí řadu informací, ale získává je z EPG, a tak si často pár sekund počkáte. Za čekání ale může i méně výkonná platforma televizoru.

Parádní pohledové úhly, horší resamplování, dlouhá životnost obrazovky

Pohledové úhly jsou excelentní. Pokud se například díváte na film s titulky, můžete si být jisti, že budou viditelné i při pohledu prakticky z boku. Video v tomto okamžiku nemění ani barvy, ani neskrývá detaily. I to je výhoda technologie OLED.

Resamplování však tak dobré není a elektronika televizoru ho úplně nezvládá. U rychlých scén bylo lehce znát překreslování, resp. pohybová neostrost, a více se to projevovalo na multimédiích přes USB než v běžném televizním vysílání. V tomto případě šlo například o promítané video o velikosti 330 MB (45 min.) a XviD. Znát to někdy ale bylo i u kvalitních videí ve Full HD (MPEG-4 AVC, 66 min., 2 GB) například při rychlejším přibližování scény. Jindy se však neděje zhola nic a obrazové podání roste s kvalitou zdroje.

Na hodně kvalitním videu s datovým tokem kolem 23 Mb/s a opět ve Full HD už vše bylo perfektní a naprosto hladké. Zjevně ale záleží i na tom, co televizoru sedne a co nikoli. V každém případě i při přehrávání běžných věcí v SD a HD Ready a také u běžného vysílání byl obraz často velice dobrý a pohybová ostrost zůstala zachována. Podání mizerně šířeného DVB-T2 je možná nad průměrem, i když to v tomto případě moc neznamená, protože je hodně nízko, a to napříč značkami a cenovým rozpětím. Stát bohužel neřekl, jaká má být minimální kvalita, resp. minimální parametry, a za to budeme dlouho platit. Ti, kteří si mohou – či chtějí – dovolit lepší obraz, jednoduše odejdou k placeným službám, hlavně k těm, jejichž krédem bude vyšší obrazová kvalita. To se už ale netýká televizoru, a to ani tohoto. Ten je obrazově velice dobrý, i když úroveň resamplování má někdy rezervy.

Po zvukové stránce se dá i v rámci ceny označit za nadprůměrný, podporován je příjem, resp. přehrávání jak například v H.265/HEVC, tak ve VP9, a to i se zvukem DTS-HD Master Audio. I když jde o systém 2.0, tedy bez basového reproduktoru, je audio podáváno v prakticky celém spektru čistě a nezkresleně, méně basů je ale někdy znát. Zesilovač i přes hudební výkon 20 wattů, tedy nijak vysoký, má dostatečné rezervy, a to je znát také.

WebOS 2.2 není z nejrychlejších a připravte se na to, že někdy budete čekat krátce, jindy však déle. Zejména při vyvolávání seznamu kanálů beroucích si informace z EPG, někdy ale i při využívání některé z funkcí. Jistá pomalost je cítit i při pohybu v menu. Prakticky nikdy to ale není tragické, jak by se možná mohlo zdát. EPG naběhne za asi tři sekundy (zvuk a obraz kolem pěti, šesti), seznam kanálů se zobrazí taktéž za asi dvě, tři sekundy. Počítejte však s tím, že při prvním spuštění (v rámci cyklu zapnutí/vypnutí), bude zřejmě EPG nabíhat podstatně déle a stávalo se, že šlo i o 15 s.

Vyváženo je to obrazovkou OLED s vynikající černou a neznatelnou odezvou panelu s excelentními pohledovými úhly. A v dnešní době také vynikajícím poměrem cena/výkon. Na ten bychom rozhodně zapomínat neměli, stejně jako na vysoký stupeň výbavy, který ovšem nezahrnuje zejména HDR, což je značná škoda. Pokud pro vás není důležité, chcete rozlišení Full HD a vysokou obrazovou kvalitu na běžném, a zejména pak na HD vysílání, tohle by mohl být televizor pro vás. Kvalita obrazovky OLED je totiž i v tomto rozlišení nesporná. A známé určitě překvapí, až jim ukážete, že má pouhých pět milimetrů…

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: na dnešní dobu vynikající poměr cena/výkon, výtečná výbava (až na absenci HDR), excelentní pohledové úhly, zesilovač s výkonnostní rezervou, díky WebOS možnost úpravy prostředí na tlačítku Home, ale…

proti: …spokojit se musíte s jeho pomalejším chodem, resp. někdy i reakcí na příkazy, někdy slabší resamplování (záleží na tom, co TV sedne), není podporováno HDR, někomu může chybět výstup na sluchátka či Wi-Fi na 5 GHz

  LG 55EG9A7V
cena: 49 990 Kč
úhlopříčka, formát: 140 cm (55"), 16:9
obrazovka: OLED (bez podsvícení), Full HD, 1920 × 1080 bodů; další parametry neudány
tuner a zvuk: DVB-T/C/S a DVB-T2/S2 (HEVC), analogový; zesilovač 2× 10 W, systém 2.0, DTS, DTS HD
přehrává (udáváno): neudáno
spotřeba (udávaná podle EU): 111 W, pohotovostní režim: < 0,3 W; tlačítko vypnutí (elektronické); roční spotřeba 162 kWh; energetická třída A
vstupy/výstupy: vzadu: HDMI (ARC), A/V vstup (spec. konektor), YUV vstup (spec. konektor), digitální optický audio výstup, USB 2.0, Ethernet (LAN), RS-232 (spec. konektor), anténní vstupy; na boku: 2× HDMI, 2× USB 2.0, PCMCIA (CI+); Bluetooth 4.0, Wi-Fi (802.11 mj. „n“, 2,4 GHz), Intel WiDi, Wi-Fi Miracast
rozměry (švh); hmotnost: 1129 × 759 × 225 mm (bez podstavce 49) mm; 20 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • 2× adaptér pro YUV a A/V
  • napájecí kabel (pevný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka (nápověda) přímo v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Full HD OLED s HDR nebo i bez?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).