Hlavní navigace

Televizor LG 50PW450: za málo peněz hodně muziky (i ve 3D)

17. 8. 2011
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 322915
PW450 u LG představuje základní řadu plazmových televizorů pro aktivní 3D s rozlišením HD Ready, v tomto případě tedy 1 024 x 768 bodů. Vzhledem k velice nízké ceně tohoto televizoru s úhlopříčkou 127 centimetrů se tomu divit nemůžeme. Stejně jako faktu, že je nutné aktivní 3D brýle dokoupit. Panel je hluboký pouhých 53 mm, nechybí konverze 2D-3D a mimo jiné i výborná multimediální podpora, včetně titulků v češtině. Ostatně i jinde je lokalizace výborná.

Ve zmiňované základní 3D řadě PW450 najdete dvě velikosti úhlopříček – 107 cm v podobě 42PW450, která má doporučenou koncovou cenu 14 990 Kč a která je tak nejlevnější 3D televizí vůbec, a zde testovaných 127 cm za 21 999 Kč. Pro koho jsou určeny, je myslím zřejmé. Troufnu si ale říci, že neurazí snad nikoho s trochou selského rozumu. Neříkám, že je obraz dokonalý, a ani to nemůžeme při dané ceně a úhlopříčce očekávat, ale nabízí rozhodně více, než bych čekal. A to včetně výbavy.

Televizor je zkrátka určen pro ty, kdo požadují co největší úhlopříčku a co největší výbavu za co nejméně peněz. Tohle se LG daří na 100 % a nějaké ty chybky či obrazové nedokonalosti, ke kterým se ještě dostaneme, cena pohodlně vyváží.

Tak mě napadá, že LG 50PW450 je nejspíše přesně taková, jakou ji tvůrci chtěli mít, a při pohledu brýlemi s výše uvedenou cenovou optikou s přehledem obstojí. À propos 3D brýle. Jak bylo řečeno, musíte je dokoupit. K dispozici je jedna velikost a nejsou nejlevnější – 2499 Kč. Snad LG časem připraví nějaký ten balíček…

LG 50PW450 s fotem

I když je tento plazmový 3D televizor velice levný, vůbec nevypadá špatně a kupodivu nemá větrák. I to jsou kladné body!

Bezproblémová instalace

Televizor je vybaven tunerem DVB-T, který je i ve verzi pro HD, a klasickým DVB-C. Instalace u LG tradičním postupem je pohodlná a v případě DVB-T, na kterém jsem televizor zkoušel také, jako obvykle rychlá. Nicméně je vám nabídnuta i možnost zapnout demonstrační režim.

Setřídění je pohodlné a rychlé a vystačíte si s kombinací šipková tlačítka a jedno teletextové. Stejně jako snad u všech televizorů LG se televizní a rozhlasové stanice ukládají zvlášť. Na dálkovém ovladači najdete tlačítko pro přepnutí do jednoho nebo druhého režimu.

LG 50PW450 menu základní

Na základním menu se prakticky nic nezměnilo. Včetně výborné lokalizace.

Klasické menu

LG 50PW450 bok

Na dálkovém ovladači s výtečným rozložením máte vše po ruce a evidentně je tu preferována postupná volba kanálů před číselnou. Okolo kurzorového kříže s OK uprostřed najdete všechna potřebná základní tlačítka, včetně EPG (Guide) a rychlého menu zvaného zde Q.Menu. V něm kdykoli střelhbitě upravíte např. poměr stran, režim obrazu či režim zvuku.

Ke zpracování této části mám dvě výhrady – škoda, že tu pro multimédia chybí samostatná tlačítka pro přeskok o písničku či kapitolu dále a že „OK“ nevyvolá přehled naladěných kanálů. Ten obstarává tlačítko „List“.

Pokud jde o menu, to se nijak nezměnilo. Jak vidíte z obrázku, jeho základní úroveň obstarávají piktogramy a stejně jako i jinde i zde se nechá kolovat.

V menu se LG drží klasiky, a určitě je to jen dobře.

Spousta možností

Začněme trochu nezvyklým EPG. Jakmile do něj vstoupíte zjistíte, že obraz zabírá celé pozadí a zvuk se nepřeruší. Nadaném multiplexu se programová nabídka stahuje bezproblémově a EPG si můžete přepnout i do podoby typu „teď a další pořad“. Tedy dvousloupcové.

Na pořad se můžete nechat upozornit a televizor se spolehlivě budil i z pohotovostního režimu.

K dispozici je osm voleb pro poměr stran, které se PW450 při automatickém režimu snažil zachovávat, resp. tu a tam změnil poměr stran (zda i jindy přišel signál či nikoli, pochopitelně nemohu říci). Jinak tu k dispozici máte např. stále nastavení 4:3 a také příjemných 14:9 a nechybí nastavení originálu.

Osm je i přednastavených obrazových režimů a za pozornost stojí APS (Auto Power Safe), obvyklé dva expertní režimy a výborný režim ASF s přizpůsobením okolnímu světlu.

Obrazové režimy můžete doladit ve spoustě voleb a v běžných režimech jde například o dynamický kontrast, zabarvení, barevný rozsah či vylepšení ostrosti hran. Pokud navolíte jeden z expertních režimů, v „Ovládání pro odborníky“ vám přibude spousta dalších možností, jako třeba barevný filtr, teplota barev, kontrast (červené, zelené a modré) a jasu (totéž). Pochopitelně nechybí ani návrat k původním hodnotám.

Příjemná je i úprava zvuku sázející na klasiku – výšky a basy.

Je tu i virtuální zvuk fungující jako obvykle proměnlivě.

Odpovídající spotřeba, vynikající při vypnutí panelu

Televizor jsem jako obvykle resetoval do základního nastavení. To u LG 50PW450 znamená především obrazový režim „Standardní“, čidlo hlídající úroveň okolního osvětlení je zapnuto.

Úsporu energie si jinak sami můžete nastavit na minimum, střední a maximum a obrazovku můžete i vypnout a ponechat běžet pouze zvuk. Uděláte to jednak přes menu nebo pohodlněji přes tlačítko „Energy Saving“ na dálkovém ovladači, označené lístečkem.

Udávaná spotřeba je 129 W a LG o ní mluví jako o maximální. Nic takového se pochopitelně nepotvrdilo a obávám se, že jde o nějakou chybu.

V základním nastavení si televizor po hodině provozu vzal energii v rozmezí 80 až 306 wattů s průměrem 260 wattů. To odpovídá i zdravému selskému rozumu.

Při vypnuté obrazovce však spotřeba kupodivu kmitala ve velkém rozmezí 14 až 20 wattů, ale i tak je spotřeba v tomto režimu vynikající a nedosahují jí často ani přístroje s podsvícením LED o 20 cm menší.

LG 50PW450 zleva

Už při pohledu mírně z boku vynikne štíhlý design. Štíhlý, ale nikoli přehnaně natolik, aby si vynutil někdy rušivé aktivní chlazení.

Na multimédia se dá spolehnout

Filmy v DivX a Xvid pracovaly včetně nejnovějších kodeků a při přehrávání můžete ovlivnit nejen titulky, ale i celou řadu nastavení obrazu a zvuku. Zásadní jsou ale titulky. Vedle synchronizace, jazykové sady či pozice tu máte k dispozici 5 (!) velikostí titulků. A mohu říci, že ty největší byly dost i na testovanou úhlopříčku, tedy na 127 cm. Pokud jde o MKV, přehrál se základ, tj. L4.0, 8RF, bez potíží byl MPEG-4 „transport stream“ TS, včetně HD a 3D.

Samotný souborový manažer se ovládá tradičně pohodlně a pracuje v bezproblémové češtině (lokalizace je perfektní i jinde). Z filmu můžete vyskočit klidně i do DVB-T tuneru, zkouknout třeba televizní noviny a zase se vrátit na to samé místo, které jste opustili. Jen nesmíte mezitím přehrát něco jiného.

Televizor si bez problémů poradil s 3D fotografiemi, běžné snímky se natahují rychle, a to i ze zrcadlovky. Barevně jsou vyrovnané a velice příjemné se sklonem k teplejším a přirozenějším barvám. Fotografie doprovázejí vynikající informace o souboru – vidíte celý název (i přes 50 znaků), rozlišení i velikost.

I v tomto režimu můžete ovlivnit nastavení televizoru, včetně ekologických voleb.

V případě hudby se přehrál jen formát MP3 a názvy se už zobrazují pouze prostřednictví rotace jména souboru, včetně jeho přípony.

LG 50PW450 nastavení 3D

Všechny možnosti nastavení 3D tak, jak je LG uvádí v anglické příručce (v televizoru jsou už česky, jen je takto najednou nezachytím). V levém spodním rohu vidíte dvě rozličné výzvy k zapnutí brýlí, nad nimi podporované 3D formáty, včetně konverze 2D-3D zcela vlevo. Obrázky vpravo ukazují možné variace nastavování 3D obrazu od regulace jeho hloubky, přes místo sledování 3D (3D Viewpoint) až po korekci obrazu. Je toho opravdu hodně a v tomto případě se samozřejmě počítá cokoli navíc.

Aktivní 3D včetně fotek!

Přiznám se, že jsem se hodně divil, když se 3D fotografie ve formátu MPO suše spustily a zobrazily. To opravdu není v televizní nabídce pro rok 2011 samozřejmé a tady LG udělalo dobrý krok. Počet fotoaparátů s 3D funkcí totiž roste opravdu utěšeně.

A víte, co LG uvádí ke sledování 3D na svých plazmových televizorech v příručce? Tedy vedle stránky s nejrůznějšími upozorněními…

– Vzdálenost, na kterou zde můžete 3D sledovat: 2 – 10 m.
– Úhel pohledu při vzdálenosti 2 m: 120 stupňů.

Nejsou to sice hodnoty špičkové, ale úhel se se vzdáleností zvětší a je vůbec solidní, že se o tom firma mluví.

Pokud jde o prostorový efekt, ten se při příjmu z Blu-ray disku (sekvenční 3D) spíná automaticky, jen jste upozorněni, abyste si zapnuli brýle. Jinak máte přes tlačítko na dálkovém ovladači k dispozici volbu mezi základními režimy (viz foto), včetně vertikálního 3D používaného u satelitního vysílání – zde se 3D automaticky nezapne – a konverze 2D-3. Ta se nijak nevymyká a tak někdy funguje lépe a jindy hůře. Nicméně máte tu volbu hloubky efektu a upravit obecně vzato můžete i vyrovnání 3D obrazu a jeho korekce jako prohození obrazu pro pravé a levé oko. To už známe z dřívějších modelů.

Jinak televizor přehrál i ty nejnáročnější 3D ukázky na testovacích discích Panasoniku a Philipsu a i když se tu a tam objevila dvojitá hrana, což bylo vidět i na firemních ukázkách 3D souborů (TS) pouštěných přes rozhraní USB, vše bylo podstatně lepší, než bych vzhledem k ceně a dané úhlopříčce čekal.

Viděl jsem hůře zvládnuté aktivní 3D u podstatně dražších přístrojů.

LG 50PW450 3D brýle

Aktivní 3D brýle AG-S-250 (2499 Kč) mají vestavěný akumulátor, dobijí se za asi 1,5 hodiny a synchronizujete je s televizorem tlačítkem. Pokud nemají signál, vypnou se.

Solidně odvedená práce

Ve spojení s Blu-ray přehrávačem Sony BDP-S780 bylo 3D podáváno většinou lehce a s přehledem i na těch nejnáročnějších ukázkách s nejvyšším datovým tokem. I tady byly barvy teplejší a mazlivější a tu a byla tam vidět nějaká ta zdvojená hranka, a to jak na ukázkách ze souborů provedených ve vertikálním 3D přes rozhraní USB, tak ze zmiňovaného přehrávače.

Jak jsem už naznačil, 3D brýle AG-S-250 nejsou nejlevnější 2499 Kč, ale jsou překvapivě lehké, příjemně se nosí a málo je ovlivňuje boční světlo. Byly jedny z nejlepších, jaké jsem měl možnost zkoušet. Za to příručka zahrnující v sobě současně zřejmě polovinu televizní produkce LG je opravdu příšerná a doufejme, že se dočkáme doby, kdy firma konečně zavede elektronický manuál v televizoru přímo pro konkrétní přístroj.

Pokud jde o resamplování, tedy převod z nízkého rozlišení (DVB-T) na vysoké rozlišení (panel HD Ready), to je vzhledem k ceně velice slušné. Pochopitelně mu napomáhá fakt, že se převádí nikoli na Full HD, nýbrž jen na 1 024×768 bodů.

V případě přehrávání filmů v DivX pak jsou při malých objemech, resp. nízkém datovém toku, znát nějaké ty artefakty. Jsou znát i při pohybu (stranovém i na závěrečných titulcích) a je zřejmé, že televizor nezvládá odpovídajícím způsobem překreslovat. Není to nic, co by v rámci kategorie vybočovalo.

Taktéž obraz je odpovídající se zmiňovaným sklonem k teplejším barvám, ale celkově vzato – a to i ve 3D – musím přiznat, že mě mile překvapil. Přece jen mám u takhle velkých a levných plazmových televizorů zažito něco zcela jiného.

Ať už ale máte na tuto plazmu jakýkoli názor, co potěší každého, je nepochybně absence větráku, panel hluboký jen 53 mm a také zvuk linoucí se ze skrytých reproduktorů. Ten je sice místy trochu zvonivý až drnčivý, ale je výrazný, a to se cení. Vše však proměřujme cenou. A jejím rámci se LG podařilo navrhnout výborný televizor pro ty, kteří chtějí za málo peněz hodně muziky. A podle mého ji také dostanou.

BRAND24

LG 50PW450 parametry

Balení obsahuje
– dálkový ovladač
– natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (počítačový, třížilový)
– utěrka
– uživatelská příručka v papírové podobě a na DVD

foto: autor a LG

Pokud byste chtěli 3D, přemýšleli byste i nad výrazně levnějším rozlišením HD Ready?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).