Hlavní navigace

LG 49UB850V: zajímavý pomalejší televizor s přek­vapivě dobrým obrazem

12. 11. 2014
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: LG
Levný Ultra HD televizor s parádním celokovovým podstavcem a podporou režimu 4K 60p, tedy 60 progresivních snímků. Mít ho můžete ve 124 nebo 140 cm.

Novinka má elegantní vzhled a velice úzké rámečky, takže obraz vypadá, jakoby se vznášel v prostoru. Zabudována je kompletní sada tunerů, ovšem bez podpory kodeku HEVC u DVB-T2, který ale jinak televizor podporuje jak na rozhraní USB a HDMI, tak pro připojení z internetu. Na televizor napojovaná zařízení tak tuto podporu mít nemusí a televizor je schopen si 4K signál zpracovat sám.

Vedle toho televizor nabízí operační systém WebOS už prakticky kompletně lokalizovaný do češtiny. Není ale v některých funkcích z nejrychlejších, k čemuž se ještě dostaneme.

Design je rozhodně elegantní a panel na atypickém podstavci velmi stabilní, což je dobrá zpráva. Za nápisem LG najdete joystickové tlačítko a umístění zcela dole za panelem není pro ovládání právě nejšťastnější. Doufejme, že nikdy nebude zapotřebí!
Autor: LG

Design je rozhodně elegantní a panel na atypickém podstavci velmi stabilní, což je dobrá zpráva. Za nápisem LG najdete joystickové tlačítko a umístění zcela dole za panelem není pro ovládání právě nejšťastnější. Doufejme, že nikdy nebude zapotřebí!

Nepříliš svižná instalace s „animákem“

Při instalaci mě zaujala pomalost, animovaný průvodce (ptáček) a na tři části rozložený atypický podstavec, který se nemontuje zcela triviálně. Navíc zapůjčený kus měl u jedné strany ohnutý zobáček, takže i to při montáži udělalo své a stát se to může i vám.

Zaujal i výrazný nápis „HDMI (4K@60Hz)/DVI IN“ jdoucí přes všechny HDMI konektory na boku. Faktem ale je, že HDMI 2.0 určené pro Ultra HD je tu pouze jedno.

Jak tušíte, instalace nebude z nejrychlejších na čemž se jednak podepisuje operační systém WebOS, kterému řada věcí poměrně dlouho trvá a jednak zmiňovaná animace, která ji provází celoobrazovými hlášeními typu „Paráda“. Na vině je i samotné programování, protože „kurzor“ ne vždy skáče tam, kde by měl být, resp. kde je zapotřebí, a také sáhodlouhé odsouhlasování podmínek. Nicméně připojení do internetu je dělané výborně a všude v instalaci jsou použity velké znaky, takže je vše výtečně viditelné.

Škoda, že nikde nevidíte, kolik má instalace kroků, resp. kolik jich ještě zbývá.

Kolem kurzorového kříže jsem k mému překvapení našel dvě tlačítka pro teletext (???) – Text a T.Opt.
Autor: Bohumil Herwig

Kolem kurzorového kříže jsem k mému překvapení našel dvě tlačítka pro teletext (???) – Text a T.Opt.

Ovládání pomalejší až pomalé

V ceně dostanete kompaktní tradiční ovladač a ovladač pohybový. V prvním případě je kupodivu přehledný, což nebývá zvykem, ale díky jeho malé velikosti se na něj nevešla kompletní tlačítka pro multimédia a hlavně – rozložení není zrovna podle českého, potažmo evropského gusta. Typicky tlačítko EPG je odhozeno zcela nahoru stejně jako dříve často potřebné Q.Menu, které se ovšem nyní chová jinak ( viz dále). Po ruce je naopak Settings (vstup do menu), dnes už prakticky nepotřebný klasický teletext a cosi jménem T.Opt opět určené pro teletext (jeho nastavení).

Při ovládání menu si rovněž musíte zvyknout na to, že na další úroveň se neposunete obvyklým OK, nýbrž pouze šipkou vpravo. OK vyvolá jen pár informací o aktuální stanici, seznam všech naladěných kanálů najdete na List. Tam se mi ale při prvním zmáčknutí nejdříve objevovaly volby Kanály a Nahráno. Přehled naladěných stanic tak na jedno zmáčknutí nevyvoláte, což je hodně velká škoda!

Ovládání je někdy poměrně pomalé a zdálo se mi, že především tehdy, když danou funkci vyvolávám po spuštění televizoru poprvé. Zcela jasně to bylo vidět např. u zmiňovaného List.

Také první spuštění menu Settings trvalo kolem sekundy, následně už ale bylo prakticky okamžité. Vždy pomalé bylo přepínání mezi jednotlivými položkami menu a někdy to bylo opravdu hodně znát!

V menu nastavení se bohužel nedá kolovat, což ovládání ještě prodlužuje a znepříjemňuje. Tlačítko Q.Menu dříve vyvolávající konktextové menu nedělá na televizní stanici nic jiného, než to, že vyvolá Settings (nastavení). Tímto způsobem se tak bohužel nedostanete ani k eko volbám ani k například rychlé úpravě zvuku. Přitom na samém začátku menu Settings je položka Rychlý přístup a zřejmě bylo původním záměrem vyvolat přes Q-Menu tuto část.

EPG nabíhá až po vstupu na daný multiplex (v rámci EPG).
Autor: Bohumil Herwig

EPG nabíhá až po vstupu na daný multiplex (v rámci EPG).

Devítidenní EPG jinak a i s probuzením

I zde trvá první spuštění poměrně dlouho a celou dobu práce s EPG jste bez obrazu a zvuku. Jakmile ale EPG naběhne, je tu obraz i zvuk, což ovšem trvá nějaké tři sekundy, jindy ale také třeba pět, či šest. Další spuštění už vždy bylo podstatně rychlejší. Pokud vás teď napadá, co se stane po vypnutí a opětovném zapnutí televizoru a následném spuštění EPG, bohužel musím potvrdit to nejhorší. Je to to samé, takže slova o rychlejším, či podstatně rychlejším naběhnutí platí jen v rámci jednoho cyklu, tedy jednoho zapnutí televizoru. A týká se to i dalšího ovládání, resp. dalších funkcí. LG se v tomto ohledu zatím příliš neukázalo.

Po EPG se můžete libovolně pohybovat, po zmáčknutí OK vám naběhne informace o pořadu. Pokud ji ale televizor nemá staženu, neobjeví se nic a musíte na daný multiplex nejprve vstoupit. Na stanici jste přepnuti až v okamžiku, když zmáčknete OK a zvolíte Sledovat. Je to trochu komplikovanější, ale dá se na to zvyknout.

Pořady si můžete filtrovat podle oblíbených stanic, a to jak televizních, tak i rozhlasových. Z EPG se také můžete nechat na pořad upozornit a televizor se dokonce z pohotovostního režimu i probudí. Tohle dnes zvládne málokterý!

Tlačítko aplikací (My Apps) ukáže základní chytré funkce, včetně například přístupu na český FilmBox.
Autor: Bohumil Herwig

Tlačítko aplikací (My Apps) ukáže základní chytré funkce, včetně například přístupu na český FilmBox.

Chytré funkce s řadou českých widgetů

Vyvolání přes tlačítka Smart nebo My Apps je překvapivě rychlé i když někdy narazíte na to, že si televizor dělá co chce. Někdy totiž vypadá, jakoby si pamatoval pozici (widget) na které jste v rámci lišty (viz foto výše) byli naposledy, jindy se zcela nevyzpytatelně vrátí na začátek, tedy na Youtube (viz foto). Českých aplikací je tu však celá řada a jmenujme alespoň Filmbox, Voyo či port.cz. Všechny nabíhají do pruhu ve spodní části obrazovky i když jinak pro tlačítko Smart (tady je funkcí více a pruh je vyšší, protože ukazuje i vaši nedávnou aktivitu) a jinak pro My Apps, tedy Moje aplikace.

WebOS se v tomto okamžiku chová solidně a často i překvapivě svižně, což se týká i samotného vyvolání chytrých funkcí.

Pohodová je i práce s HbbTV, které není třeba nikde povolovat a u České televize fungovalo naprosto bez problémů.

Pochválit je třeba také otevřený webový prohlížeč, v němž najdete několik předpřipravených záložek s hojně navštěvovanými českými servery a tohle jsem u žádného televizoru snad ještě neviděl! Prohlížeči ale bohužel chybělo tlačítko Domů, kterým byste se dostali na úvodní stránku. Nepodporuje Flash, což je ovšem pravidlem a takhle technologie by se navíc měla zákonem zakázat!

Pohybový ovladač se i v tomto okamžiku chová výborně, posun webové stránky zabudovaným kolečkem, které se tak vlastně chová jako kolečko počítačové myši, je velice jednoduchý a tak není divu, že patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy u televizoru viděl. Škoda jen, že mu chybí tlačítko EPG a možnost vyvolat seznam kanálů. Kolečkem můžete pouze listovat mezi nimi.

I když LG tvrdí, že televizor podporuje Wi-Fi Miracast, mně se ho s telefonem LG Flex, který ho zvládá také a já ji u něj mám i vyzkoušenou, rozchodit nepodařilo. V menu televizoru také položka Wi-Fi Miracast chyběla, pouze jsem narazil na Wi-Fi Direct.

Miracast jsem náhodně objevil až ve volbě Screen Share. Bohužel ani zde mi televizor telefon nepřipojil.

Mimochodem volba Screen Share není v menu nastavení, ale najdete ji mezi chytrými funkcemi.

Na počátku menu Nastavení vidíte tzv. Rychlá nastavení (Rychlý přístup – dle překladu) a až poté jsou vidět obvyklé volby typu Obraz, Zvuk atd.
Autor: Bohumil Herwig

Na počátku menu Nastavení vidíte tzv. Rychlá nastavení (Rychlý přístup – dle překladu) a až poté jsou vidět obvyklé volby typu Obraz, Zvuk atd.

Spousta možností nastavení

Manuálně pro obraz upravíte podsvícení a mj. i barevný odstín a teplotu. V pokročilých nastaveních pak gama korekci, barvu pleti, trávy a barvu nebe (jak jsem koupil, tak…). Na televizor za třicet tisíc se to může zdát málo, ale tohle jsou možnosti hned po instalaci a pro továrně nastavený obrazový režim Eco. K dispozici však ještě máte dalších osm přednastavených obrazových voleb a pokud zvolíte například Expert s podporou isf uvidíte navíc ještě například kompletní systém správy barev nabízející úpravu sytosti, odstínu a jasu pro šest barev. Vyřádí se tu v podstatě kdokoli…

Co se týče zvuku, máte k dispozici šest režimů, upravit však můžete pouze pětipásmový ekvalizér.

Poměr stran obrazu je po instalaci nastaven na 16:9, tlačítkem můžete změnit volbu na 14:9, 4:3 či mj. na Originální. Pak televizor – alespoň co jsem mohl posoudit – zachovával formát podle příchozího pořadu. Tohle je víc, než v současné době najdete zejména u Panasoniku a Samsungu.

Zadní strana, včetně podstavce působícího jako jeden celek. Po smontování ze tří dílů tak opravdu působí.
Autor: Bohumil Herwig

Zadní strana, včetně podstavce působícího jako jeden celek. Po smontování ze tří dílů tak opravdu působí.

Dobrá spotřeba, slabší úsporný režim

Televizor má v základním nastavení obraz na Eco, „Úspora energie“ je na Minimum. Po hodině provozu na DVB-T a stanici ČT24 si vzal 118 wattů s rozmezím 51–132 W.

V menu Obraz, Úspora energie najdete i volbu „Vypnout obrazovku. Je hluboko v menu, ale jakmile jsem ji spustil dostal jsem se na 48 wattů, což se sice může zdát málo (zvláště oproti udávané spotřebě 123 W), ale nesvědčí to o právě důsledném vypnutí obvodů panelu. Špička je na méně než polovině.

Tlačítko úplného vypnutí chybí, na spodní straně najdete za nápisem LG (viz také foto výše) jen pětipolohový joystick, kterým televizor i „vypnete“. Jde však o tlačítko elektronické a takto vypnutý televizor nebyl problém dálkovým ovladačem zase zapnout, takže je vlastně k ničemu.

Jak vidíte, ikony souborového manažeru jsou hodně velké a jiný náhled nastavit nešel. Ovládání je ale logické a jasné.
Autor: Bohumil Herwig

Jak vidíte, ikony souborového manažeru jsou hodně velké a jiný náhled nastavit nešel. Ovládání je ale logické a jasné.

Solidní kompatibilita, avšak bez titulků v češtině

Souborový manažer je velice pohodlný, ale bohužel nabízí jen hodně rozměrné ikony a přepnout do prostého seznamu nešel, takže se na obrazovku vešlo v nejlepším případě pouhých osm souborů. Bez potíží jsem však na jeden zátah přehrával všechna dostupná multimédia a provozoval disky jak v NTFS, tak ve FAT32. Pouze u exFAT vypsal televizor hlášení, že jde o nepodporovaný souborový systém. Televizor má ale zjevně nějaké kapacitní omezení, protože můj standardní testovací disk Freecom s kapacitou 1 TB, NTFS nepřipojil, avšak s 32 GB flash paměť v témže formátu pracoval bez potíží.

Na rozhraní USB se buď dostanete přes chytrou část televizoru nebo tlačítkem Input. Zde také najdete funkci SmartShare, která spolupracovala s DLNA serverem, ovšem bez podpory externích titulků v češtině.

Televizor při přehrávání fotografií v JPG a PNG nabízí řadu efektů, ale nebyl schopen snímky automaticky roztáhnout na celou obrazovku. Tlačítko lupy bylo dostupné pouze ve 2D režimu a nikoli u 3D snímků, které lze taktéž zobrazit, a protože se tlačítko Q.menu nechovalo kontextově, volba „přizpůsobit obrazovce“ nebyla k dispozici. Zobrazování nicméně bylo velice rychlé a pokud sáhnete po pohybovém ovladači, můžete pohodlně zvětšování snímků řídit kolečkem s OK. Vadilo mi ovšem, že jsem se při posunu na další snímek vždy musel manuálně vrátit do zobrazení ve velikosti 100 %.

Muzika nepracovala ve FLAC, MP3, WMA či WAV bylo bez problémů, včetně výborného zobrazování informací o skladbě.

HD nahrávky z kamer a fotoaparátů fungovaly jak na čistém MP4 (koncovka MP4), tak v H.264 (či AVCHD (koncovky MTS i M2TS), prakticky bezproblémové jen s drobnými zaváháními při bočních a šikmých švencích. Nejinak tomu bylo kupodivu i u VMW HD, včetně drobností při bočním posunu obrazu.

Video v MKV (L4.0 i L4.1) se přehrálo bezproblémově, a to včetně titulků. Ty se mi ovšem nepodařilo nastavit do češtiny.

Vysloveně plakátové a přepálené barvy se objevovaly při přehrávání kodeku X.264 a například podání 45minutového seriálového dílu o velikosti 400 MB (H.264, 720 × 400 bodů) bylo hodně slabé. To je ale bohužel úděl Ultra HD televizorů. Ty občas nepravidelně ujíždějí na věcech, které klasickému Full HD přístroji problémy nedělají. Na druhou stranu, ale umí – při kvalitním Full HD signálu – víc než on.

Potíže byly tu a tam znát i při běžném televizním vysílání (SD), kdy se občas scéna najednou rozostřila, což je ale opět běžné i u jiných přístrojů tohoto typu.

Co se týče přehrávání souborů UHD přes rozhraní USB 3.0, televizor nepřehrál ani jednu z mých třech testovacích ukázek. Resp. přehrál je, ale přerušovaně. Šlo o stejné soubory, které jsem s úspěchem vyzkoušel na 4K televizorech Panasonic, Samsung i Toshiba: „Sintel_4K_24P.mp4“, „DUBAI_29P_H264.mp4“ a do čtyř souborů rozloženou ukázku „UHD_QFHD_demo_a_Landscape.mp4“.

Firemní testovací soubory s koncovkou LGE už televizor přehrál bez problémů.

Podstavec pochopitelně nejvíce vynikne při pohledu z čela. Za nápisem LG se z druhé strany skrývá ovládací joystick.
Autor: LG

Podstavec pochopitelně nejvíce vynikne při pohledu z čela. Za nápisem LG se z druhé strany skrývá ovládací joystick.

Excelentní pohledové úhly

Při nižším datovém toku běžném například u DVB-T (s ním jsem televizor také zkoušel), je možné při bočních posunech obrazu pozorovat drobné překreslování, které však s kvalitnějším signálem, jaký najdete u HD pořadů, rychle mizí. Při převodu z nízkého rozlišení však i zde dochází, stejně jako u všech ostatních UHD televizorů, které jsem kdy testoval, k občasným výpadkům a mj. i zašuměnosti obrazu, po většinu času ale převod v podstatě odpovídá Full HD. V tomto ohledu se toto LG od ostatních neliší. Neliší se ani v tom, že převod je při kvalitním signálu, resp. příjmu Full HD, či alespoň HD Ready, opravdu výborný. Jen tu a tam se potká s převodem na 4K, jak je ostatně zvykem, a skokově se na okamžik zhorší. Viděl jsem to i v záběrech ze studia, pravdou ale je, že se to více stávalo na SD než na HD.

Pokud použijete kvalitní Full HD, například Casino Royale ze špičkového Blu-ray přehrávače Philips BDP 8000, uvidíte obraz jako víno plný detailů a bez pro mě viditelných vad. Nejinak je tomu i u Ultra HD pouštěného přes rozhraní USB 3.0. Pokud testovací ukázky pracovaly obraz neměl chybu. To ale nic neznamená. Daleko důležitější je to, že má sklon k přirozeným barvám, pohledové úhly jsou opravdu vynikající a vše odpovídá kvalitnímu IPS panelu, který je zabudován.

Výbava je vzhledem k ceně rozhodně odpovídající, i když se může zdát líto, že je tu pouze jeden konektor HDMI 2.0 a jeden USB 3.0, a televizor se solidně chová i při nastavení upozornění v EPG. Probudí se totiž z pohotovostního režimu, což je v současnosti vidět opravdu málokdy. Faktem ale také zůstává, že je v řadě operací pomalejší či dokonce pomalý, což lze pozorovat v rámci jednoho cyklu zapnutí a vypnutí. Zde se při prvním vyvolávání funkce někdy i notně načekáte (řádově sekundy), při dalším vyvolání je už vše nesrovnatelně rychlejší. Jakmile ale přijde na nový cyklus zapnutí/vypnutí, vše se opakuje. Je vidět, že WebOS ještě není u televizoru zcela vyladěn a někdy je až nepochopitelné, proč například prosté přejetí mezi dvěma položkami v menu trvá tak dlouho.

Pokud tohle překousnete (budeme doufat, že to nějaká systémová aktualizace napraví), dostane se vám televizoru se solidním zvukem a obrazem, který má někdy až vysloveně překvapivou hloubku (ve 2D) a příjemně podávané barvy. Cenu 29 990 Kč lze v tomto ohledu označit jako skutečně dobrou!

BRAND24

Hodnocení

pro: solidní cena, často výborný a s hloubkou podaný obraz i při dnes běžném datovém toku (pokud se nepotká s převodem na 4K, jak je zvykem), excelentní pohledové úhly, elegantní design, televizor se probudí z pohotovostního režimu při nastavení upozornění v EPG (!), výtečný pohybový ovladač…
proti: …ale bohužel bez možnosti vyvolat seznam kanálů a tlačítka pro EPG, pomalejší a někdy vysloveně pomalý (typicky při prvním vyvolání funkce po zapnutí), nevhodně umístěné multifunkční ovládací tlačítko na televizoru, multimédia přes USB a DLNA bez podpory externích titulků v češtině

Balení obsahuje

  • 2× dálkový ovladač
  • adaptérové kabely pro YUV, SCART, A/V
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka přímo v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Jaký televizor byste si nejraději (bez ohledu na náklady) pořídili – Ultra HD nebo Full HD?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).