Hlavní navigace

LG 42LD550: velký, levný a solidní LCD televizor

16. 2. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
V době důrazu na podsvícení typu LED tu pro vás máme jeden klasický LCD televizor v podstatě pro každého. Je rozměrný, má solidní vlastnosti a kupodivu se dá koupit i za levno. Vzhledem k ceně jsou pochopitelně jeho funkce omezeny, ale ne tolik, jak bych očekával. A navíc – poměr cena/výkon je hodně vysoký, a to se počítá prakticky v jakékoli kategorii. Obrazovka s úhlopříčkou 107 cm a výbornou odezvou 2,4 ms je provedena ve Full HD, tedy s rozlišením 1 920 x 1 080 bodů. Digitální tuner je k dispozici jediný (DVB-T), letos má však firma přijít s dalšími variantami.

Televizor nabízí jednak propracované úsporné režimy, včetně vypnutí obrazovky a jednak je připraven pro bezdrátové připojení k internetu (Wireless Ready), což je vzhledem k ceně výborné a také překvapivé. K tomu si připočtěte pohodového průvodce obrazovým nastavením, výbornou lokalizaci do češtiny a chuťovku jménem Marek Levinson. Tedy jím laděné reprosoustavy. Na to, že se LG 42LD550 dá v úhlopříčce 107 cm pořídit v dobrém obchodě pod 14 000 Kč, to opravdu nevypadá zle…

I s průvodcem nastavením obrazu

Instalace je jednoduchá a je otázkou několika minut. Potíže nebudete mít ani se setříděním kanálů, které se dělá jejich prohozením. Nadefinovat si můžete až čtyři skupiny, které se pak dají vyvolat přes tlačítko „Fav“, tedy „Oblíbené“. Prvotní nastavení obrazu si můžete provést hned po instalaci v menu „Obraz“ a volbě „Průvodce nastavením obrazu“. Dělá se jednoduše a snadno na ukázkách, mezi nimiž si zvolíte podle vašich preferencí. Škoda jen, že se průvodce nevyvolá automaticky hned po instalaci. Takto možná někdy poněkud zapadne.

LG 42LD550 - celkový pohled zepředu

Vypadá velice dobře, a to ještě nemluvím o nízké ceně. LG 42LD550 se opravdu povedl.

LG 42LD550 - menu úvod

Úvodní menu je jako každé jiné, tedy jako u každého jiného televizoru LG. Dobře se ovládá a působí spolehlivě. Firma jen tu a tam upraví jméno nějaké volby. Vysoká funkčnost zůstává zachována, čehož je třeba si v dnešní době cenit. Uvidíme, jak tomu bude u modelových řad pro rok 2011.

Pohodové ovládání

LG tohle umí. Od výborného rozložení tlačítek dálkového ovladače, přes pohodové menu, které drží už léta a které je stále vysoce funkční. Na ovládání se u téhle značky zkrátka můžete spolehnout. Dálkový ovladač sice nemá tlačítka pro přeskok po kapitolách, ale vše důležité je umístěno kolem kurzorového ovladače s OK uprostřed. Škoda jen, že se jím nedá vyvolat seznam naladěných kanálů. Pro něj musíte kousek výše na speciální tlačítko „List“. Příjemné je i „Q. Menu“ (viz foto níže), s jehož pomocí operativně změníte přednastavené režimy obrazu, zvuku či poměr stran.

LG 42LD550 - menu rychlé

Grafika z příručky je sice ještě v angličtině, ale i tato část menu je už lokalizována do češtiny. S její pomocí se dá operativně měnit celá řada parametrů. Je to něco jako rychlé menu na fotoaparátu. Ostatně také se proto jmenuje „Quick Menu“ i když na dálkovém ovladači najdete pouze zkratku „Q. Menu“.

Osmidenní EPG na dva způsoby

Elektronický programový průvodce (EPG) je rovněž bezproblémový. Obraz a zvuk fungují vesele dál na pozadí, znaky jsou rozměrné a určitě je nepřehlédnou ani lidé se špatným zrakem. Dodatečné informace o pořadu vyvoláte tlačítkem „Info“, které je hned po ruce (pod šipkou dolů) a pokud potřebujete další informaci, používají se k tomu barevná teletextová tlačítka.

EPG se nicméně poměrně rychle ztrácí, pokud nejste na daném multiplexu. To je ale jeho jediná nevýhoda, protože si ho můžete přepnout do dvousloupcového režimu, kdy pro dané kanály vidíte pouze pořady stávající a následující. Na pořad se můžete nechat i upozornit a televizor se dokáže probudit z pohotovostního režimu. V dnešní době, kdy se mění způsob sledování televize, je to obzvláště příjemné.

LG 42LD550 - detail podstavce

Televizor vypadá velice dobře i v detailu, a to z jakékoli strany. Podstavec je bytelný a panel na něm dobře drží. I přesto ho můžete připevnit dodávaným páskem.

Překvapivá spousta nastavení

Televizor má sice vysokou doporučenou cenu, ale seženete ho za podstatně příjemnější peníze a rozdíl je více než značný (až třetina). To se poslední dobou stává častějším jevem než dříve, a to dokonce i ve více než dvojnásobných cenových relacích, kde to opravdu nebývalo zvykem. Nicméně o tom jsme nechtěl hovořit. LG 42LD550 nejen že má příjemnou pořizovací cenu a dobře vypadá, ale nabízí i skutečnou spoustu nastavení, zejména obrazových.

Pět volitelných režimů obrazu doplňuje režim „Inteligentní senzor“ a dva pokročilé režimy „Expert 1 „ „Expert 2“. Pokud televizor přepnete do jednoho z nich, zjistíte, že se vám otevírají možnosti jako v kategorii o dvě třídy výše. Volby jsou velice podrobné, můžete si s nimi opravdu vyhrát. Jde například o kontrast a jas u modré, zelené a červené, vylepšení ostrosti hran či úpravu barevného rozsahu. Pokud by vám to nestačilo, jsou tu například ještě podrobnější nastavení žlutého odstínu, tyrkysového odstínu či tyrkysové barvy a pochopitelně nechybí ani regulace teploty barev. Televizor však dobře ukazuje už při základním nastavení.

Nezvykle mnoho voleb je i u poměru stran obrazu. Je jich osm a vedle automatického rozpoznání, které bylo přiměřeně funkční či roztažení obrazu na celou plochu, potěší i „Original“ či „14:9“. Nejinak na tom budete i u zvuku, kde je možností pět a osvědčila se mi zvláště „Hudba“. Pokud povolíte „Infinite Sound“, budete moci ještě regulovat basy a výšky.

LG 42LD550 - detail infra

Ovládání vidíte na pravém boku a chybí jen tlačítko úplného vypnutí. Na čelní straně vpravo je zase dobře vidět čidlo pro příjem infra signálu.

Měření spotřeby

Po instalaci je úspora energie nastavena na vypnuto, obraz a zvuk jsou v režimu standardní. Úsporu energie ovlivníte prostřednictvím menu nebo tlačítka „Saving“. Vedle „Vypnout“ je tu pět dalších režimů včetně „Vypnout obrazovku“. Síťový vypínač chybí. Po hodině provozu jsem naměřil 113 až 138 wattů při průměrné spotřebě 125 wattů, což vůbec není špatné. Jakmile vypnete obrazovku, vidíte poměrně velký rozptyl hodnot, většinou se pohybujících kolem 19W, což je vynikající. Vypovídá to výmluvně o tom, jak dobře to má LG uděláno a takovouto hodnotu jen tak neuvidíte.

LG 42LD550 - shora

LG LD550 používá klasické podsvícení trubicemi CCFL, samotný panel je hluboký 79 mm.

Základní multimédia

Levný televizor, a tento levný nepochybně je, sebou nese jistá omezení. V multimédiích to představuje především omezenou kompatibilitu. Přes USB přehrajete pouze muziku a fotografie, filmy nikoli. Ovládání je i zde průhledné a jednoduché a jak je u LG pravidlem, vynikající je i česká podpora zahrnující také názvy souborů, které – pokud se nevejdou – rotují. Fotografie v JPG se natahují rychle i při větších a velkých velikostech, muziku, která je podporována pouze v MP3, si můžete pustit i jako hudební podkres při promítání. Příjemné je, že pokud se přepnete do režimu „Hudba“, zvuk ožije a získá na hloubkách i výškách, které si ostatně můžete i upravit. V tomto ohledu nelze mít proti televizoru naprosto žádné námitky.

LG 42LD550 - zepředu nahnutý doleva

Obraz je velice dobrý i přesto, že jde o televizor prakticky nejnižší řady. Dokonce i ČT 24 a další nepříliš kvalitně šířené a snímané kanály jsou dobře sledovatelné. Jen si občas musíte navyknout na „zoubky“ na šikmých hranách znaků.

Pohodový

Umí dobře česky - pečeť

Výtečná aktuální cena na trhu, na danou třídu solidní resamplování, tedy převod signálu z PAL na Full HD, a výborné ovládání, včetně dálkového ovladače. Obraz jde bohatě upravit, ale už v základu je vidět, že režim „Standardní“ je pečlivě navržen, a pro mě osobně jsou příjemné i nepřepálené barvy. Komu to nevyhovuje, stačí když si zvolí režim živých barev nebo si prostě jas, kontrast či barevnost „našteluje“ podle svého. Ty, kteří provozují televizor pouze přes zabudované reprosoustavy potěší fakt, že na to, že je výkon zvukového systému pouze 2× 5 W, se z něj podařilo dostat maximum.

BRAND24

LG 42LD550 je pohodová televize pro ty, kdo chtějí velkou úhlopříčku a nechtějí za ni příliš platit. Zakoupení doporučuji ale jen tehdy, pokud jste v oblasti s dobrým signálem. DVB-T tuner je totiž podprůměrně citlivý a jak možná víte, průměr je u televizorů už tak poměrně nízko. V jiných oblastech vám to ale LG bohatě vynahradí. Třeba na poměru cena/výkon, který je tu vynikající!

Technické parametry televizoru LG 42LD550
Cena 18.999 Kč
Úhlopříčka, formát LCD, 1 920×1 080 bodů, jas a kontrast neudán (dynamický 70 000:1); úhel pohledu 178°, odezva 2,4 ms
Tuner a zvuk DVB-T (i HDTV (MPEG-4), analogový; zesilovač 2× 5 W
Přehrává (udáváno) přes USB: MP3, JPG, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 AVC (H.264), AVI, DivX (bez titulků)
Spotřeba 210 W (spotřeba podle normy IEC62087 Ed.2 – 127 W); méně než 0,3 W (pohotovostní režim)
Vstupy/výstupy vzadu: 2× HDMI, YUV, SCART, digitální audio výstup (optický), VGA (PC), audio vstup (pro DVI), servisní, audio výstup (cinch), bezdrátové ovládání; na boku: HDMI, sluchátka, A/V výstup (cinch), USB, PCMCIA (CI)
Rozměry (švh); hmotnost 1 024×695×261(bez podstavce 79) mm; 15,4 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • natáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (počítačový, třížilový)
  • utěrka
  • uživatelská příručka v papírové podobě a na DVD

Foto: LG a autor

Koupili byste si rozměrný televizor (řekněme kolem 1 m a větší), s klasickým podsvícením, tj. bez podsvícení LED?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).