Hlavní navigace

Letošní podzimní inverze rozšíří divákům v Česku obzory pozemní placené televize

3. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Právě v průběhu podzimu je v Maďarsku plánované ostré spuštění pátého téměř celoplošného zemského multiplexu. Programová nabídka prozatím známa není.

Zájemci o příjem digitální televize ze zahraničí už se nyní mohou těšit na tradiční podzimní inverze, které na území všech států přinášejí stovky kilometrů vzdálené signály, jež není možné za běžných podmínek zachytit. V Maďarsku začaly v uplynulých dnech testy již pátého celoplošného DVB-T multiplexu, který v první fázi pokryje okolo 85 % populace. Mnohem zajímavější z hlediska přijmu, bude tato síť pro „diváky“ ze Slovenska, kde je sledování maďarských bezplatných multiplexů trvale vítaným rozšířením programové nabídky. Jak multiplex D, tak i multiplex E jsou ale bohužel kódovány a určeny pro službu MinDig Extra.

BRAND24

K TÉMATU: Maďarsko tlačí placenou televizi, chystá se na spuštění dalších dvou zemských sítí

V multiplexu D se v uplynulých týdnech rozšířil o stanici FOX. Minimálně zachycení tohoto kanálu bude při podzimních inverzích pro lovce jistě vítanou trofejí, a to i při faktu, že tuto stanici nebudou moci sledovat. O tom, že signál z Maďarska se na sklonku roku do České republiky bez problémů dostane, už jsme se ale přesvědčili několikrát. Před dvěma lety se dokonce našemu čtenáři Danielu Neumannovi podařilo zachytit DVB-T s těmito programy až v Plzni. Nová síť bude distribuována z 34 velkých a 19 středně-velkých vysílačů, doplněných o 15 dokrývačů. K dalšímu rozšiřování sítě dojde v příštím roce po vypínání analogového vysílání v Srbsku, na Ukrajině a v Rumunsku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).