Hlavní navigace

Léto na Nově: Chalupáři, oslava padesátin Michala Davida a české komedie

14. 6. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Jaký program nabídne přes léto nejsledovanější česká televize? Loni Nova vsadila na reprízy a doplatila na to velkým poklesem sledovanosti. Letos se rozhodla nasadit více premiérových zahraničních seriálů a filmů, zatímco původní seriály si dají prázdninovou přestávku. Pokud by se něčím dalo letošní novácké léto charakterizovat, pak asi tím, že bude výrazně české. Nova sází na loňský úspěch Chalupářů a české komedie, které se objeví i na filmovém kanálu Nova Cinema. Nova Sport se zaměří hlavně na motorismus a MTV nabídne tematické víkendy. UVNITŘ BROŽURA S PROGRAMOVÝMI NOVINKAMI NOVY

Chalupáři jsou z nouze ctnost, Nova chtěla jiný starší seriál

Za největší letní tahák letošního roku Nova označuje Chalupáře, s nimiž loni dosahovala neuvěřitelné sledovanosti. Pravou však je, že letos v létě chtěla nabídnout jiný starší český seriál: Ženu za pultem, Chlapce a chlapy nebo Sanitku. O všechny tři Nova projevila zájem, narazila však na nové obchodní podmínky České televize, která tyto staré seriály, natočené ještě komunistickou Československou televizí, spravuje. Nejen že stoupla jejich cena, často na trojnásobek sumy, požadované ČT v loňském roce, ale také se zkrátila doba platnosti nakoupených práv. Zatímco ještě loni mohly komerční televize starší seriál, zakoupený od ČT, odvysílat opakovaně po dobu dvou nebo tří let, podle nových podmínek ho získají pouze na jeden rok.

Chalupáře Nova koupila v loňském roce ještě podle starých obchodních podmínek ČT, a má tedy právo odvysílat je minimálně ještě jednou. Vzhledem k tomu, že nejsledovanější česká televize výrazně šetří, je volba opakování Chalupářů přesně po roce od jejich úspěšného odvysílání vlastně logická. Otázkou zůstává, jak zabere na diváky. Loni Nova tento seriál vysílala v neděli večer od 20 hodin, letos zvolila za vysílací den pondělí, rovněž od 20 hodin. Česká televize v tuto dobu dává atraktivní dokumentární cykly. V den, kdy Nova začne vysílat Chalupáře – v pondělí 21. června – bude končit série Letecké katastrofy. Chalupáři mají jedenáct dílů a vydrží Nově až do konce letních prázdnin (nahradí Kobru 11).

Seriál Chalupáři

Chalupáři se na Novu vrátí přesně po roce. Televize ale změní vysílací den, zatímco loni je vysílala v neděli, letos je nasadí v pondělí – opět do hlavního večerního času od 20:00 hod.

Ordinaci nahradí Odložené případy, Comeback zase české filmy

Pondělní večer po Chalupářích bude patřit magazínu Víkend (od 21:00 hod.) a premiérové šesté řadě seriálu Námořní vyšetřovací služba (od 21:40 hod.). Ordinaci v růžové zahradě nahradí od 29. června každé úterý a čtvrtek od 20 hodin sedmá řada amerického seriálu Odložené případy, kterou Nova uvede rovněž v premiéře. Na ni naváže, rovněž v úterý a ve čtvrtek večer od 21:10 hod. nový amerických krimi seriál Zapomenuti. Úterní večery pak uzavře devátá premiérová řada seriálu Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti. Středeční večery budou patřit českým komediím. Nova jim dá prostor v hlavním vysílacím čase od 20 hodin místo Comebacku, a začne již 23. června filmem Zítra to roztočíme, drahoušku…!

Během léta pak Nova v těchto časech odvysílá snímky Jan utopit dr. Mráčka aneb konec vodníků v Čechách, Co je doma, to se počítá, pánové…, Jáchyme, hoď ho do stroje, Copak je to za vojáka…, Černé barony, trilogii Slunce, seno…, Na samotě u lesa a Marečku, podejte mi pero! Na české filmy ve středu od 21:45 navážou „šokující“ dokumenty. Poslední červnovou středu půjde o Maximámu: dokument o ženě, která porodila živá osmerčata. Další středy večer pak Nova odvysílá dokumenty Nová tvář pro Marlie, Gigantický nádor, Jedna hlava – dvě srdce a Můj šokující příběh.

Film Slunce, seno...

Kolika televizních repríz se už dočkala trilogie Slunce, seno…? Na Nově nebude chybět ani letos v létě.

Tudorovci místo Stahováku, Mejdan roku s Michalem Davidem

Čtvrteční večery po seriálech Odložené případy a Zapomenuti budou patřit druhé řadě historické ságy Tudorovci z produkce HBO (od 21:55), které Nova nasadí od 1. července. Zřejmě tak během prázdnin nahradí pořad Stahovák, v němž Vojta KotekJirkou Mádlem ukazují nejzajímavější videa dostupná na videoportálu YouTube. Páteční večery budou tradičně patřit filmům, a to jak zahraničním (které budou převládat), tak českým. Od 20 hodin se postupně představí Záplava, Spider-Man 1 a Spider-Man 2, Terminál, Sahara, Růžový panter, a české komedie Poslední plavky, Dědictví aneb kurvahošigutntag a Trhala fialky dynamitem.

Filmy budou vládnout také sobotním večerům od 20 hodin, s výjimkou soboty 26. června, na kterou Nova naplánovala bombastickou oslavu padesátin Michala Davida, nazvanou „Michal David 50 – Mejdan roku“. Zábavný pořad má moderovat Leoš Mareš a vystoupí v něm například Lucie Bílá, Helena Vondráčková, Hana Zagorová, Karel Gott, Josef Vojtek, Petr Kolář a Daniel Hůlka. Od července se ve stejném čase objeví televizní premiéry filmů O rodičích a dětech, Dokonalá bouře, Hon za svobodou, Lepší pozdě nežli později, Troja (již v české televizní premiéře odvysílala před časem Prima), Dračí války, Norbit, Mezi řádky, Mimzy a Kněz je poděs.

Michal David

Padesátiny zpěváka Michala Davida oslaví Nova „největší diskotékovou show“, kterou bude v sobotu 26. června moderovat Leoš Mareš

Pojišťovna štěstí si dá přestávku, místo ní půjdou romantické filmy

Také Pojišťovna štěstí se před léto odmlčí a o nedělních večerech od 20 hodin ji nahradí zahraniční romantické filmy. Konkrétně půjde o Holky z lepší společnosti, Vdáš se, a basta!, Jen trochu štěstí, Jen přes její mrtvolu, 50× a stále poprvé a Protivný sprostý holky. Některé úspěšné filmy z hlavního programu Novy se v létě objeví v druhém runu na Nově Cinema. Například nedávno odvysílaný Kill Bill 1 a 2, ale také Líbánky v Las Vegas, Velmi nebezpečné známosti a Americká krása. Nova Cinema bude přes léto pokračovat s posilování českých filmů, zejména komedií. Zatímco na Nově půjdou v sobotu večer premiéry zahraničních snímků, Nova Cinema nabídne alternativu v podobě české klasiky.

Oč půjde? Například o trilogii Ecce Homo Homolka, Hogo Fogo Homolka a Homolka a tobolka, ale také o Hru o jablko, Pana Tau či oblíbenou pohádku Tři veteráni. Speciální vysílání připravuje Nova Cinema k mezinárodnímu filmovému festivalu v Karlových Varech. „Hvězdný reportér“ Tomáš Kraus nabídne od 2. do 11. července každý den od 19:55 souhrnné zpravodajství z aktuálního dne festivalu, a po jeho skončení pak Nova Cinema odvysílá ve čtvrtek 15. července večer souhrnný dokument. Je to vůbec poprvé, co bude Nova věnovat karlovarskému filmovému festivalu tak velký prostor ve svém vysílání.

Film Homolkovi

Také Homolkovi patří mezi kolorit českých televizí. V létě je nabídne filmový kanál Nova Cinema.

Léto na Nově Sport na české MTV

Také další dva tematické kanály Novy, placené programy Nova Sport a MTV, chystají na léto několik novinek. Nova Sport začala už o uplynulém víkendu přenosem cyklistické Tour de Swiss a za týden nabídne tradiční tenisový Wimbledon. Jinak se ale zaměří spíše na motoristické sporty: přípravku na formuli 1 GP2 Series, samotnou formuli 1 a Moto GP. Z tenisu přinese kromě Wimbledonu také dva turnaje série ATP World Tour Masters 1000 z Toronta a Cincinnati. V polovině srpna Nova Sport odvysílá také přenosy z nejstaršího golfového turnaje na světě, British Open. Z fotbalu nabídne ruskou Premier League, která pokračuje i v létě, zatímco na anglickou Premier League si diváci budou muset nechat zajít chuť, protože Nova Sport nezískala vysílací práva.

Česká MTV nechystá na léto nic převratného. Ačkoli Nova dlouhodobě slibuje větší podíl původních českých pořadů na tomto hudebním kanálu, diváci se budou muset spokojit s premiérovými zahraničními seriály a reality show v původním znění s českými titulky. MTV ale nabídne tematické víkendy zaměřené na letní festivaly, party, hip-hop, popové princezny, extrémní sporty, rock, urban music, náctileté, podzimní Talentmanii na Nově a The Best Of, kterým chce MTV zakončit letošní léto. Každý pátek od 22 hodin nabídne World Stage – záznamy koncertů (19. června Green Day, 26. června Shakiru a Lady Gaga). Z nových zahraničních seriálů se na MTV objeví Jessica Simpson: Krása bez hranic (pondělí od 21:10), Real World: DC (každou sobotu od 20:20) a Dudesonovi v Americe (každou neděli od 22:00 hod, ale až od srpna).

BRAND24

Wimbledon centrální kurt prázdný

Wimbledon je tradiční třešinkou na dortu letního vysílání Novy Sport. Letos to bude asi nejzajímavější sprotovní událost léta na tomto programu, protože Nova Sport po létech přišla o možnost vysílat anglickou fotbalovou Premier League.

Kdy přijde Talentmanie a v jakém vysílacím čase?

Nova zatím úpěnlivě tají, kdy odstartuje její hlavní podzimní programový tahák, česko-slovenská talentová soutěž Talentmania. Kvůli konkurenčnímu formátu Česko-Slovensko má Talent, který připravuje Prima společně se slovenskou televizí Joj, chce start co nejvíce utajit. Zdá se však, že Nova bude chtít se svou soutěží přijít dříve než Prima. Naznačují to rychlé castingy na soutěžící, které začínaly o týden dříve než u Primy a Joj, a skončí dokonce o měsíc dříve než u konkurence. Víkend věnovaný Talentmanii na MTV naplánovala Nova na 20. až 22. srpna, takže je možné, že soutěž se na obrazovce objeví už na přelomu srpna a září.

brožura Nova léto 2010

STÁHNĚTE SI: Oficiální brožura Novy k letnímu programovému schématu

Chcete se sami podívat, jak Nova prezentuje svoje letní vysílání a novinky? Stáhněte si oficiální brožuru, kterou tato televize rozesílala novinářům. Kromě programu Novy se v ní dozvíte také o novinkách na Nově Cinema, Nově Sport, české MTV a internetových portálech Nova.cz, tn.cz a Doma.cz. Více v samotné brožuře (PDF, 10MB).

Co vás na letní programové nabídce Novy zaujalo nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).