Hlavní navigace

Názory k článku Lemon 030-T: technicky kvalitní, uživatelsky nevlídný

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 4. 2006 0:34

    Trident (neregistrovaný)
    Tento pristroj mi silne svym popisovanym charakterem v recenzi pripomina mobilni telefony znacky Siemens.
  • 14. 4. 2006 12:46

    Pepe (neregistrovaný)
    A navíc se v dnešní době výrobci vzpamatovávají a začínají si uvědomovat region kde se prodávají stb a jaksi je uživatelsky zpříjemnují.Toto je opak.Je třeba si uvědomit že hodně majitelu stb ani nemá možnost dodatečných uprav softw. a proto je dobře touto cestou je na případné obtíže s provozem upozornit. Osobně si myslím že stb bez např. plné CS lokalizace už by na trhu neměly vubec být!!!!!!
  • 14. 4. 2006 21:44

    René Němec
    Myslím, že pokud lidé budou poptávat POUZE set-top boxy s podporou české diakritiky v EPG, prodejci postupně začnou nabízet pouze modely, které ji podporují a samotným výrobcům nelokalizovaných příjimačů klesne exportní hladina příjimačů vyvážených do ČR. Teď je otázka, je-li náš trh pro ně natolik zajímavý, aby příjimače lokalizovali. Nedokážu na tohle s určitostí odpovědět, ale doufám, že ano. Vůbec nejsem spokojený s nabídkou DVB přístrojů v ČR, nejvíc mi vadí absence DVD rekordérů s DVB-T tunerem. Také by mě zajímalo, jak dlouho bude trvat, než dojde k integraci počítačů s TV příjimači...
  • 14. 4. 2006 22:47

    Pepe (neregistrovaný)
    Rozumite mě jde o to proč mám běhat za prodejci pětkrát za rok pro nahrání softu abych měl čárku a po druhé třeba háček nad písmenem. A počítače a internety si přeci nikdo kvuli tomu nebude pořizovat. Já to chci koupit a používat a asi nejenom já.
  • 14. 4. 2006 23:01

    Pepe (neregistrovaný)
    A navíc není přeci nutné aby na trhu bylo v současné době padesát stb v ceně kolem 2500Kč. Protože jiné podle mne nemá cenu kupovat nebot nic není věčné a hlavně uzavřené.
  • 15. 4. 2006 13:00

    Pepe (neregistrovaný)
    Jasně satelit mám a toto tam funguje.Ale mám vážné pochybnosti že tato funkce bude u nás v DVB-T příštích 10 letech dostupná.Já tvrdím že ani náhodou!!!Takže sme opět na začátku mojich připomínek nebo ne? Jinak znám pár šílencu co dali za STB 12000Kč i více a to už není pár tisícovek a paradoxně řeší problém s češtinou nejvíce a hlavně neuspěšně!!!!
  • 16. 4. 2006 10:32

    Miroslav Rychecký
    Dobrý den,
    dovolte mi reagovat na tuto recenzi a následnou diskusi z pozice prodejce STB a "zapůjčovatele do recenze" přístroje Lemon 030 T.

    Předně bych se chtěl omluvit za zaslání "pískacího" kousku. Bylo nám dodavatelskou firmou přislíbeno, že obdržíme kus z bezvadné dodávky a my jsme tento STB bohužel již neprověřovali, protože na to nezbyl čas. Ono pískání je způsobeno nezafixovanými feritovými jadýrky v měniči napětí, které se dají ukotvit např. vteřinovým lepidlem. Jistěže to působí velmi nekvalitním dojmem, nicméně další dodávky by již měly být v pořádku.
    Co se týče kritiky češtiny, chtěl bych konstatovat, že stav češtiny v přístroji by neměl být rozhodujícím kritériem ve výběru přístroje. (vyřeší to upgrade SW, možnost upgrade pomocí vysílaného streamu se v ČRa chystá - min. týden jsem obdržel email z ČRa, kteří mapují zájem. K těm kritériím, podle kterých se zákazník rozhoduje bych chtěl dodat, že spousta zákazníků např. v Praze, kde přijímače prodáváme nemůže k příjmu použít kvalitní směrovou venkovní anténu, protože jsou na nevhodném místě (např. na ose vysílačů dvou různých multiplexů), nebo instalaci antény nedovolí vlastník domu, či památkáři. Tito zákazníci pak volí řešení příjmu na pokojovou anténu, kde stejně jako v případě příjmu z velmi vzdálených lokalit hraje významnou roli citlivost přístroje.
    Je paradoxem, že přístroj Technisat digipal, ačkoli je nejméně citlivý ( -65 až -20 dBm) z STB, které máme v nabídce je v ČR nejprodávanější. Je to způsobeno faktem, že jako první uměl bezchybně česky. Osobně jsem provedl srovnání přijímačů na dvou různých místech s problematickým signálem a rozdíl mezi vítězným Lemonem a nejméně citlivými přijímači byl ten, že v místě kde Lemon přijímal všechny 3 multiplexy bezproblémově, méně citlivé přístroje MUx C nenaladily vůbec a MUx B sice vyhledaly, nicméně se velice často zasekával obraz.......Chtěl jsem tím jen říct, že SW přístroje je jednoduše přehratelný, s HW už to je horší :-)
    Vzhledem k výborné citlivosti, vysoké konektorové vybavenosti, modulátoru a příznivé ceně se domnívám, že je tento přístroj velice dobrou volbou ......nechci Lemona nijak protěžovat, ale myslím si, že rozhodující a zásadní při volbě přístroje je skutečnost, zda příjem mít budu, nebo nebudu, což nemusí vůbec řešit ten kdo je v místě se silným signálem a ten nechť se rozhoduje třeba dle aktuálního stavu češtiny v přístroji. Redakci Digizone bych doporučoval provést test na rozdíly v citlivostech přístrojů a výsledky testu interpretovat čtenářům obsáhleji.
  • 16. 4. 2006 12:14

    Trident (neregistrovaný)
    Pravda. U nás tohle nebude, protože to by někdo musel přemýšlet hlavou a ne peněženkou. V TV vysílání u nás vždycky byl a bude bordel.
    Ti šílenci co dali za stb více než 12 000(mezi něž se řadím i já - 15 000Kč) by si měli důkladně přístroj odzkoušet a po zjištěných závadách pak vrátit. Špatná funkce diakritiky je myslím vada skrytá po které mají nárok přístroj vrátit.

    Prostě je také nutné aby část vnitřní konfigurace STB byla zákazníkovi nebo hlavně dodavateli odkryta, aby si mohl nastavit nějaké podrobnější parametry. Například pod nějakým Expert režimem nebo přes onen XML konfigurační soubor. A to je o tom vybrat si ten správný STB. Ne jenom hodnotit funkce, ale i konfigurovatelnost. Hovořím o běžných levných stb s uzavřeným softwarem.

    Můj STB běží na otevřeném firmware na bázi operačního systému Linux a jakkákoliv modifikace sw je velmi jednoduchá. Existuje oficiální a neoficiální firmware. Ta neoficiální podpora je o několik řádů lepší než by byla oficiální. Na oficiální podporu můžete čekat i několik měsíců. Zde je eventuelní oprava otázkou několika dní. S diakritikou problém byl, ale ve velmi krátké době byl vyřešen. Navíc jako prevence proti národním bordelům v diakritikách je možno nastavit ke každému PIDu napevno diakritiku v případě, že bude špatně rozpoznána. Detekce diakritiky ale dlouho funguje bez problému a tak nějak nemám potřebu to přenastavovat;)
  • 16. 4. 2006 13:05

    PEPE (neregistrovaný)
    Ano citlivost přijímače hraje určitou roli nikoliv však tak významnou jakou se jí snažíte přisoudit.Dovolím si použít teorii pana ing. Donáta který před časem publikoval článek kde více než citlivost preferoval odolnost proti ruzným druhum rušení. Pro dálkový příjem je možná trochu podstatná citlivost ale já bych preferoval kvalitní anténu. A co se týče pokojovky to je vždy!! sázka do loterie a mám zkušenost že je na ně bezchybný!! příjem ve velmi málo případech protože žádná spec. pro DVBT není a ani být nemuže. A když to tak vemete zajímala někoho před dvěma lety citlivost tuneru kupovaného TV? A to je to samé nebo ne? Pro mne je čeština ve všech funkcích podstatnější ale už při koupi!
  • 16. 4. 2006 14:11

    PEPE (neregistrovaný)
    Ale já nepovažuji vubec nic za dogma já sem to četl a jenom přetlumočil jako názor jiného prodejce.Ale odpovězte mi na to jestli někoho zajímala ta citlivost v nedávné době při koupi TV. Já mám za to že profesionálně namontovaná anténa nebo v nutnosti antény je základ všeho.
  • 16. 4. 2006 17:57

    PEPE (neregistrovaný)
    Ano analog. příjmu. Vždyt mnoho odborníku tvrdí že vlastně příjem dig. je dost shodný s příjmem analog. v pásmu UHF. že je to dokonce stejné lovení signálu jako dřív. Proto moje pozastavení nad citlivostí analog. tuneru.
  • 16. 4. 2006 18:35

    Miroslav Rychecký
    No je tu jedna dost podstatná odlišnost: analogový signál v podstatě chytíte na kus drátu i v kanále - v jaké kvalitě, o tom asi netřeba psát. S digitálem je to tak, že obraz buď máte, nebo nemáte a divil byste se, jak vysoké procento zákazníků jsou v podstatě na hranici, kterou se pokouší nějakým způsobem překročit. Nejvyšší procento zákazníků tady v Praze přijímá DVB-T na pokojou anténu z důvodů, o kterých jsem již psal a parametr citlivosti pro ně může (ale nemusí) hrát významnou roli. Významně by pomohlo i zvýšení výkonu vysílačů.
  • 16. 4. 2006 18:53

    bez přezdívky
    Jakym zpusobem stanovite jakousi stupnici, podle jakych kriterii by se to hodnotilo. Doufam ze ne podle mericu v jednotlivych prijimacich.
  • 16. 4. 2006 13:22

    Miroslav Rychecký
    Dobrý den,
    děkuji za reakci. Neznám teorii p. Donáta, ale měl jsem na vlastní oči možnost vidět výsledky dvou testů na citlivost. Z pohledu prodejce mi je jedno. který STB prodám, nicméně jsem se snažil prezentovat objektivní názor na věc, vycházející z výše zmíněných testů a z konkrétních zkušeností zákazníků. Pokusím se na Digizone vyjednat realizaci testu citlivosti, a pak pojdme diskutovat. Považovat ničím nepodložený názor někoho jako dogma je trochu zavádějící. Podle mého názoru je nejdůležitější samotný příjem, kterému v problematických místech může citlivost tuneru významně napomoci .....pokud je tedy pro Vás čeština v přístroji rozhodujícím parametrem, máte asi dobrý signál, ale zkuste se pobavit s někým, kdo ho nemá.
  • 16. 4. 2006 16:23

    Miroslav Rychecký
    Ano, profesionálně namontovaná anténa je základ všeho ...... nechci se tady s Vámi přetahovat, ale v původním příspěvku jsem psal: "K těm kritériím, podle kterých se zákazník rozhoduje bych chtěl dodat, že spousta zákazníků např. v Praze, kde přijímače prodáváme nemůže k příjmu použít kvalitní směrovou venkovní anténu, protože jsou na nevhodném místě (např. na ose vysílačů dvou různých multiplexů), nebo instalaci antény nedovolí vlastník domu, či památkáři."
    Poznámku, jestli někoho zajímala citlivost při koupi TV v nedávné době bohužel nechápu .... myslíte v případě analogového příjmu?
  • 16. 4. 2006 19:23

    PEPE (neregistrovaný)
    Samozřejmě výkon vysílaču by velmi pomohl naprosto s Vámi souhlasím.Potom si troufám tvrdit že bychom ani tuto debatu nevedli.Ale ta pokojovka je opravdu sázka do loterie. Moje zkušenost z Nuslí je tato.Strong 5155 udajně velmi dobrá citlivost a Digipal 2 malá citlivost naprosto stejné výsledky občasné vypadávání aspon jednoho MPX nikdy nebyl možný současný příjem alespon dvou a že sem lovil kde se dalo.Proto trochu té skepse ohledě té citlivosti. Možná že ostatní mají více štěstí ale já sem všechny mux. viděl na pokojovku snad v jediném případě myslím naprosto bezvadný příjem.Jinak se Vás chci zeptat jestli ste zkoušel porovnat tu citlivost u jednoho výrobce ale více přístroju.Možná že budete překvapen.Doufám že každá diskuse přinese něco dobrého.
  • 16. 4. 2006 19:53

    PEPE (neregistrovaný)
    No to vubec ne. Kdybych měl možnosti tak bych jednoduše utlumoval signál a porovnával při jakém utlumu daný přístroj ještě bez výpadku hraje.Nekde to zkoušeli už nevím kde to bylo a právě tam zjistili že skoro každý přístroj od jednoho výrobce vykazoval dost odlišné parametry.
  • 16. 4. 2006 20:33

    bez přezdívky
    Ano, tak s tim souhlasim, aby totiz nekoho nenapadlo to porovnavat dle mericu (S, Q) v prijimacich ;-). Indikatory urovne a kvality signalu v prijimacich se urcite jednotne nekalibruji (navic vzhledem k citlivostim vstupnich dilu ruznych prijimacu). Jako nastroj pro dostaveni anteny a sledovani chovani "vlastniho" prijimaneho signalu na jednom konkretnim prijimaci je to dobre, ale pro porovnavani je to na nic.
  • 16. 4. 2006 21:04

    Miroslav Rychecký
    to samozřejmě ne .... stupnice na přijímačích jsou ryze orientační.... každopádně myslím že by to mohl být zajímavý test...
  • 16. 4. 2006 21:10

    Miroslav Rychecký
    Ano, z důvodu objektivity by bylo dobré vzít výsledky alespoň 3 stejných přijímačů a třeba je i zprůměrovat, popř. nějak podobně statisticky zkvalitnit. Máte někdo návrh, jak by se pro test mohl signál utlumovat?
  • 16. 4. 2006 23:04

    bez přezdívky
    Odporovy utlumovy clanek s plynulou nebo skokovou (napr. 1,2,3,5,10,20dB) regulaci utlumu, tech 20 dB je zeslabeni 100x. Ke zhotoveni potreba pajka, pajecka, odpory s malou indukcnosti vypoctenych hodnot.
  • 17. 4. 2006 18:26

    PEPE (neregistrovaný)
    A podle mne by i bylo možné signál rovnoměrně rozbočit a takto testovat aspon dva STB najednou a rovnou porovnávat.
  • 17. 4. 2006 20:56

    bez přezdívky
    Rozbocovacem ano, ten ma na vystupech zhruba stejny rozbocovaci utlum, oproti odbocovacum > pruchozi utlum je o dost nizsi, nez odbocovaci (jen poznamka, vim ze jste mluvil o rozboceni ;-).
  • 22. 5. 2006 8:13

    Miroslav Rychecký
    Dobrý den,
    je potřeba v prvé řadě řešit anténu. Zároveň je ale možné, že citlivější přijímač by mohl ve Vašem případě významně pomoci. Chce to vyzkoušet - pokud budete chtít, můžete se zastavit pro zápůjčku Lemona u nás na prodejně. Je to zdarma, oproti vratné záloze. Rozdíl v citlivosti mezi Lemonem a DigitMod je poměrně značný.

    S pozdravem Rychecký
  • 8. 8. 2006 10:23

    aksaj (neregistrovaný)
    Lemon 030T používám právě 25 měsíc. Přesně ty samé zkušenosti které jsou v článku popsány znám. Tento přijímač jsem vlastně kupoval právě pro jeho vysokou citlivost neboť bydlíme jakoby uvnitř vnitrobloku a nemáme jinou možnost chytat signál než signálové odrazy.Lemon slouží a máme signál . Občas nám některé "kanály" nedrží signál ,ale je to spíše otázka krátkého času. Dále Jeli nedostatečný tok tak obraz jakoby cukne . Jinak je Lemon jediné možné řešení v dané situaci. Do dnes jsme ani nevěděli že je tak dobrý i když má samozřejmě ony mouchy.
  • 8. 8. 2006 10:34

    aksaj (neregistrovaný)
    Jo zapoměl jsem napsat, Lemon mi nikdy nepískal, dělal jsem si upgrade firmware /whttp://www.lemonworld.tv/support.asp?cat=1/Lemon 030T - Firmware Versions B930 and B940
    Myslím si že právě problém citlivosti je pro mnohé postižené nemohoucí mít dobrou anténu zásadní věc.
  • 21. 5. 2006 21:09

    Josef Novak(strelec) (neregistrovaný)
    Patřím k těm zájemcům o příjem DVB-T, který má tu smůlu, že je sice ve vzdálenosti asi 15 km od vysílače Žižkov, na téměř přímé viditelnosti (konkretně mezi obcí Říčany a Mukařov), přitom však z nějakých místních, blíže nejasných důvodů, je zde problém s příjmem analogového signálu - vcelku spolehlivě je možné sledovat ČT1, někdy NOVU, vůbec ne PRIMU. Protože nejsem žádný odborník, podlehl jsem lákavému letáku s nabídkou dodání a hlavně instalace SetTop boxu. Samozřejmě přijel "odborník" v bílém oblečení,který zručně vybalil přístroj TechniSat-DigitMod T1 a na několik prvních pokusů nic nenaladil. Po mém nesmělém návrhu, že by asi bylo dobré se podívat na zapojení mých několika víceméně amatersky pospojovaných a různě nasměrovaných anten. To bíle oblečeného "odborníka" poněkud zaskočilo, protože anteny jsou na cca 2 metry vysokém stožáru na střeše. Nakonec váhavě vylezl alespoň na půdu, zde několikrát nahodile změnil zapojení anten do slučovačů a zesilovačů, načež se mu podařilo zachytit nějaký signál, na který se podařilo naladit multiplex A v přijatelné kvalitě a mutiplex B v nepřijatelné kvalitě. Poté odborník konstatoval novinku, že v místě musí určitě signál být, ale že bude závada v antenně, urychleně vypsal fakturu a odjel. Takže jsem věnoval jedno odpoledne prověřování a zkoušení různého zapojení antenní soustavy a výsledkem je, že přijímám jen s malými výpadky multiplex A, což jsem rád, protože mohu sledovat NOVU, která v současném období na analogu nefunguje. Primu pak sleduji ze satelitu. Samozřejmě s tímto řešením nejsem moc spokojen, protože jsem uvažoval s převedním satelitního signálu na druhý televizor "aby byl klid v rodině".
    Z toho důvodu pročítám už několik dní různé diskuse a recenze na internetu, jak situaci vyřešit. U několika přijímačů jsem se dočetl, že mají významně vyšší citlivost, konkretně u přijímače Lemon 030-T (Inverto IDL-3000T) a u přijímače Topfield TF-6000T. Naštěstí moje matka, která bydlí na západním okraji Prahy si chce koupit taká SetTop box, takže asi dostane můj TechniSat a já se poohlédnu po něčem jiném. Přitom budu výrazně větší váhu dávat citlivosti přijímače před ostatními parametry a kvalita zobrazení češtiny bude zřejmě na jednom z posledních míst.

    Strelec
  • 15. 4. 2006 2:49

    Trident (neregistrovaný)
    STB je pocitac s vlastnim operacnim systemem a aplikacemi. A ten bude nutno neustale opravovat a aktualizovat. Uvedomte si slozitost cele veci. STB _neni_ rychlovarna konvice. STB je srovnatelne treba s mobilnimi telefony. Kupujete vyrobek za par tisicovek a ne za desetitisice. Na druhou stranu vyrobce uz pri prvni verzi softwaru ma myslet na pouzivanou diakritiku. A nejsme jedina zeme ve ktere je vice jak jedno pouzivane kodovani. Byt v jejich poctu jsme asi rekordmani. Problem je hlavne v tom, ze u nas nikdo neni schopen napevno stanovit JAKE KODOVANI se bude pouzivat pro EPG. Vyrobci by se podle toho zaridili a nebyl by soucasny bordel. Misto toho je spousta obecnych zvastu od rrtv,ctu a ministerstva informatiky.

    Neni nutne aktualizovat software pripojovanim stb k pocitaci ci vozit do servisu. Staci aby u nas nekdo premyslel hlavou(provozovatele muxu) a dohodl se s vyrobci stb!!! Aktualizace SW by si preci mohl sam stahnout stb z datoveho kanalu na muxu tak jak je to bezne na satu. STB upozorni ze je nova verze a v predem zvolenem case nebo hned fw zaktualizuje. Nebo neupozorni a uzivatel krom novych polozek v menu nic nepozna;) Jednoduchy a transparentni pro babku Dymakovou. Tohle v praxi uz hooodne dlouho funguje na satu. Co myslite jak UPC aktualizuje fw a setting na tech Philipsackych receiverech? A na nesledovanejsich druzicich najdete klidne kanal Strongu,Humaxe,Mascoma,Pace a co ja vim koho jeste. U nas by v DVB-T stacil jeden kanal v nejakem muxu s rotujicimi novymi verzemi fw.
  • 16. 4. 2006 10:34

    Miroslav Rychecký
    Dobrý den,
    dovolte mi reagovat na tuto recenzi a následnou diskusi z pozice prodejce STB a "zapůjčovatele do recenze" přístroje Lemon 030 T.

    Předně bych se chtěl omluvit za zaslání "pískacího" kousku. Bylo nám dodavatelskou firmou přislíbeno, že obdržíme kus z bezvadné dodávky a my jsme tento STB bohužel již neprověřovali, protože na to nezbyl čas. Ono pískání je způsobeno nezafixovanými feritovými jadýrky v měniči napětí, které se dají ukotvit např. vteřinovým lepidlem. Jistěže to působí velmi nekvalitním dojmem, nicméně další dodávky by již měly být v pořádku.
    Co se týče kritiky češtiny, chtěl bych konstatovat, že stav češtiny v přístroji by neměl být rozhodujícím kritériem ve výběru přístroje. (vyřeší to upgrade SW, možnost upgrade pomocí vysílaného streamu se v ČRa chystá - min. týden jsem obdržel email z ČRa, kteří mapují zájem. K těm kritériím, podle kterých se zákazník rozhoduje bych chtěl dodat, že spousta zákazníků např. v Praze, kde přijímače prodáváme nemůže k příjmu použít kvalitní směrovou venkovní anténu, protože jsou na nevhodném místě (např. na ose vysílačů dvou různých multiplexů), nebo instalaci antény nedovolí vlastník domu, či památkáři. Tito zákazníci pak volí řešení příjmu na pokojovou anténu, kde stejně jako v případě příjmu z velmi vzdálených lokalit hraje významnou roli citlivost přístroje.
    Je paradoxem, že přístroj Technisat digipal, ačkoli je nejméně citlivý ( -65 až -20 dBm) z STB, které máme v nabídce je v ČR nejprodávanější. Je to způsobeno faktem, že jako první uměl bezchybně česky. Osobně jsem provedl srovnání přijímačů na dvou různých místech s problematickým signálem a rozdíl mezi vítězným Lemonem a nejméně citlivými přijímači byl ten, že v místě kde Lemon přijímal všechny 3 multiplexy bezproblémově, méně citlivé přístroje MUx C nenaladily vůbec a MUx B sice vyhledaly, nicméně se velice často zasekával obraz.......Chtěl jsem tím jen říct, že SW přístroje je jednoduše přehratelný, s HW už to je horší :-)
    Vzhledem k výborné citlivosti, vysoké konektorové vybavenosti, modulátoru a příznivé ceně se domnívám, že je tento přístroj velice dobrou volbou ......nechci Lemona nijak protěžovat, ale myslím si, že rozhodující a zásadní při volbě přístroje je skutečnost, zda příjem mít budu, nebo nebudu, což nemusí vůbec řešit ten kdo je v místě se silným signálem a ten nechť se rozhoduje třeba dle aktuálního stavu češtiny v přístroji. Redakci Digizone bych doporučoval provést test na rozdíly v citlivostech přístrojů a výsledky testu interpretovat čtenářům obsáhleji.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).