Více

Láďa Hruška: S Babicou se respektujeme, na Pohlreicha nemám. Nejsem kuchař

Jeho kuchařka bude letos v Česku nejčastěji nadělovanou knihou pod stromečkem. Jeho televizní recepty sledují miliony lidí. Má ale i řadu odpůrců. S Láďou Hruškou o pozadí projektu „Levně a chutně“.

Před několika dny televize Nova ohlásila prodej 300 tisíc kuchařek Vaříme s Láďou Hruškou. Koncept televizních reportáží „Levně a chutně“ tak úspěšně prorazil i na knihkupecké pulty. Láďa Hruška objíždí republiku a rozdává autogramy. Na jedné takové autogramiádě v pardubickém knihkupectví Papyrus vznikl i tento rozhovor. Mezi kupami kuchařek, které bývalý Potravinový inspektor během našeho povídání čile podepisoval, a za občasného vyrušení televizními fandy, kteří se přišli podívat na svůj idol jinak než přes televizní obrazovku.

Jak vlastně vznikl fenomén „Levně a chutně“? Původně jsi dělal na Nově Potravinového inspektora. Už nebylo co kontrolovat?

Podle mě to bylo logicky další pokračování, které jsem si na rozdíl od Potravinového inspektora sám nevymyslel. Vymyslel ho můj šéf Martin Švehlák. Nebylo to jednoduché rozhodování, protože se necítím na to, abych poučoval lidi, co a jak mají vařit. Proto jsem si nechal asi týden čas na rozmyšlenou.

A bylo to tak, že na tuto roli bylo na Nově víc adeptů, takže kdybys nekývl na nabídku ty, dělal by recepty v Televizních novinách někdo jiný?

Myslím si, že kdybych to nevzal já, Martin Švehlák by to asi nabídl někomu jinému z redakce, protože to byl jeho nápad. Nechal jsem si to proležet v hlavě a pak řekl, že to zkusím. Stanovil jsem si ale podmínku, že nebudu prezentovaný jako kuchař a že po éře kůžiček si už budu všechny recepty vyhledávat já. Že to bude všechno v mojí režii, aby na prvním místě nebyl prvek vaření, ale zábavnosti, jednoduchosti, hravosti a to vše spojené s vařením.

Pokud vím, na Primě, kde jsi dlouho působil ve zpravodajství, jsi žádnou takovou úzkou specializaci neměl. Nabídka z Novy byla od začátku spojená právě s těmito speciálními projekty?

Ne, určitě ne. Dodnes jsem vlastně reportérem zpravodajství. Moje poslední reportáž na Primě byla paradoxně velmi podobná Potravinovému inspektorovi. Byl jsem nakupovat něco k večeři v jednom supermarketu a strašně jsem se rozčílil nad tím, co tam prodávali. Druhý den jsem to šel natočit se skrytou kamerou. Mělo to veliký úspěch, ale paradoxně to byla moje poslední reportáž na Primě. Díky ní jsem si ale uvědomil, že spotřebitelská témata okolo jídla a potravin lidi zajímají. Proto jsem se o ně začal zajímat i já, protože rád slyším hlasy davu a cítil jsem, že reportáže tohoto typu, ačkoli jimi může někdo opovrhovat, pro mě mají mnohem větší smysl než řada reportáží, které jsem točil dřív a dnes už ani sám nevím, o čem byly.

Televizní recepty si vymýšlíš sám? Nebo ti s nimi někdo pomáhá?

Celý rozhovor čtěte v prémiové sekci DigiZone.cz

Tento článek patří do prémiového obsahu

Chcete-li mít přístup k exkluzivním informacím, zvolte prosím jednu z níže uvedených možností.

Jednorázová platba

30 Kč s DPH

Ztratili jste přístupový kód? Vyplňte stejnou emailovou adresu jako při původní objednávce a my vám kód znovu zašleme.

Předplatné

Předplatné pro soukromé osoby
785 Kč bez DPH za rok

Firemní předplatné
od 3 900 Kč bez DPH za rok

Proč číst premiový obsah?

Objednávka předplatného

Již máte předplatné?

Přihlaste se

Zaplatit můžete online pomocí některého z bohaté nabídky platebních kanálů od mobilních plateb až po platební karty. GoPay

Sledujte DigiZone.cz

Facebook Google+