Hlavní navigace

Kulatý stůl DigiZone.cz: Nova bude s vypnutím analogu váhat do poslední chvíle

1. 4. 2009
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Včera se v pražském Hotelu Jalta uskutečnila již VI. Konference Kulatý stůl o digitalizaci, kterou pořádal server DigiZone.cz. Nejzajímavější byl hned její první blok, na kterém generální ředitel televize Nova Petr Dvořák oznámil, že kanál se rozhodne pro vypnutí analogového televizního vysílání až 28. dubna, kdy by měla dostat výstup z výzkumu, který rozhodne o tom, zda se vyplatí ukončit starý způsob šíření. Diskutovalo se mj. také o televizi s vysokým rozlišením obrazu, kde mohl v reálných obrysech hovořit pouze ředitel Novy Sport Marek Kindernay.

Vypne Nova v Praze analog? Dozvíme se pravděpodobně 28. dubna

První blok Kulatého stolu o digitalizaci, který pořádal včera server DigiZone.cz, byl zřejmě nejočekávanější částí celé konference, a to proto, že na něm vystoupil např. ředitel české komerční jedničky TV Nova Petr Dvořák. Spolu s ním se ho pak zúčastnili také předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák, šéf projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš, ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací Kamil Levinský a technický ředitel televize Prima Patrik Slavík. Tématem bylo vypínání analogového vysílání v Praze. Petr Dvořák řekl, že pokud budou zachovány podmínky TPP, tak není problém vypnout analogové vysílání také jeho televize. TPP obsahuje řadu podmínek, ke kterým jsme se vyjadřovali na konci loňského roku a nejsme s ním úplně spokojeni, konstatoval Dvořák. Podle něj je dobře, že se do dokumentu dostala např. přítomnost digitálního signálu a druhá podmínka – masivní informační kampaň. Na konci dubna bude mít Nova k dispozici informace o výzkumu, díky kterému se dozví, zdali se vyplatí v Praze vypnout analog, nebo ne. S výsledkem se konkrétně počítá kolem 28. dubna a jde o iniciativu subjektů sdružených v Asociaci televizních organizací (ATO). Petr Dvořák dále řekl, že jeho televize diváky o digitalizaci informuje, ale jde o iniciativu z dobré vůle. Pro Novu by sice bylo problémem v Praze pokračovat v souběhu analogového i digitálního vysílání, ale pokud by nebylo zajištěno dostatečné pokrytí, Nova tento krok podstoupí.

Petr Dvořák Patrik Slavík

Ředitel televize Nova Petr Dvořák a technický ředite Prima TV Patrik Slavík. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Prima vypne analogové dokrývače v hlavním městě, Nova zatím ne

Na otázku, zdali Nova vypne kromě analogového signálu na Žižkově také dokrývače, odpověděl její generální ředitel Petr Dvořák, že takové rozhodnutí ještě nepadlo. Patrik Slavík z Primy naopak prohlásil, že vykrývače komerční dvojka napojuje na primární vysílače, takže se s jejich vypnutím počítá ke stejnému datu. V našem sdělení, které vkládáme do vysílání, upozorňujeme diváky v běžícím textu, že o signál přijdou, dodal Slavík. Šéf projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš z České televize pak konstatoval, že není možné dělat dokrývání oblastí digitálním signálem do doby, dokud nejsou všechny hlavní digitální vysílače v provozu.

Generální ředitel TV Nova Petr Dvořák dále řekl, že digitální kampaň ohledně vypnutí analogu v Praze prakticky neprobíhá. Chybí mu především oslovení diváků prostřednictvím televizí, jiné formy prezentace nepovažuje za dostatečné ani efektivní. Jestliže chcete přesvědčit diváky, nejlepším médiem je právě televize. Připadá mi absurdní, že v době kdy má běžet intenzivní kampaň, tak se jen vybírá agentura. Nestačí, že uspořádáte pět veřejných besed o digitalizaci, na které přijde 20 lidí na každou, a to ještě v lepším případě. Podobně je problém i s Diginovinami. Rád bych věděl, komu vůbec přišly do schránky? ptá se Dvořák. V sálu hotelu Jalta se přihlásil jediný člověk ze všech účastníků konference, který opravdu dostal Diginoviny do schránky. To není moc dobrý výkon, komentoval Dvořák. Do dneška za námi do Novy nikdo nepřišel, a neřekl, že by chtěl pomoct s realizací kampaně, že má ty a ty nápady, a že by měl možnost je zafinancovat, to se zatím nestalo.

Kamil Levinský

Ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací Kamil Levinský. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

O vypnutí analogu musí ČRa vědět alespoň 24 hodin dopředu

I po případném vypnutí analogového vysílání v Praze ponechá společnost České Radiokomunikace systémy v pohotovosti, aby analogové vysílání mohlo být případně obnoveno. Vše bude záviset od pokynů klientů, tedy analogových televizí. Technicky je samozřejmě možné obnovit analogové vysílání i po dubnovém vypnutí v Praze. Nebudeme okamžitě demontovat analogové systémy. Pokud si náš klient bude přát, aby vysílače byli držené v pohotovostním stavu, tak je držet budeme, řekl na včerejším Kulatém stole o digitalizaci ředitel pro transformaci ČRa Kamil Levinský. Operátor chce vyjít svým klientům vstříc i flexibilitou, a proto dává televizím poměrně výrazný časový prostor na případné přehodnocení stanoviska. O vypnutí potřebujeme vědět minimálně 24 hodin dopředu, dodal. Prakticky to znamená, že vedení Novy i Primy může do poslední chvíle zvažovat, zda vypne analogové vysílání nebo nikoliv. Pavel Dvořák, předseda Rady ČTÚ řekl, že pokud ani jedna z komerčních televizí nevypne analog, napíše regulační orgán dopis Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), aby byly zahájeny patřičné kroky, a budou popřípadě zdraženy ceny za vysílání na analogových kmitočtech. Technický ředitel televize Prima Patrik Slavík dodal, že v současné době není jasné, jaké procento společných televizních antén je připraveno pro příjem pozemního digitálního signálu. Upozornil, že se v Praze vysílá v DVB-T již několik let, a přesto nebyli někteří vlastníci ochotni do úpravy společných televizních antén investovat.

Pavel Dvořák - ČTÚ

Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Úpravy STA někde brzdí i správci domů nebo obce

Předseda tak znovu upozornil na problém nevýhodné legislativy, která se týká provozu společných televizních antén. Zákon totiž nestanovuje, jakým způsobem má majitel nebo pronajímatel zajistit televizní signál a nehrozí ani sankce pro ty, kdo odmítnou upravit společnou anténu pro své nájemníky a neumožní jim neplacený terestrický, nebo jiný příjem televize. Když je v domě například kabelová televize, která je placená, a je to jediný způsob příjmu televize, tak ty podmínky legislativně vyhovují, i když část diváků by určitě chtěla mít víc možností. Je to v zákoně stanoveno velmi volně a zatím nebyla navržena změna v tomto směru, řekl Pavel Dvořák.

Nepříjemný je i fakt, že někteří pronajimatelé odmítnou udělit souhlas na zřízení satelitního příjmu a umístění paraboly. Některé města investují do modernizace kabelové televize, protože nechtějí na domech satelity, a divák tak přichází o možnost volby příjmu televize. Jinde zase investují do modernizace STA, jenže neupravují je pro všechny multiplexy. Když už se to dělá, tak proč ne pro všechny multiplexy? zeptal se předseda ČTÚ.

Petr Dvořák Janka Vozárová Rudolf Pop Marek Singer

Zleva: ředitel televize Nova Petr Dvořák, předsedkyně představenstva TV Barrandov Janka Vozárová, technický ředitel ČT Rudolf Pop a ředitel televize Prima Marek Singer. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Druhé kanály Novy a Primy se vyplatí, tvrdí oba ředitelé

Část diskuze se vedla i ohledně rentability druhých programů televizí Nova a Prima. Filmový kanál Nova Cinema generuje sledovanost v jednotkách procent, kanál Prima Cool na tom zřejmě nebude zpočátku o nic lépe. I přesto se ředitelé obou stanic shodli, že jejich provoz se vyplatí. Kdyby se to nevyplatilo, nedělali bychom to, zaznělo v sále. Ředitel Novy zároveň vyzval přítomné novináře, aby neinterpretovali nízkou sledovanost druhého kanálu Nova Cinema jako neúspěch. Čílem tohoto programu je dosáhnout přibližně 10 procent share v průměru, což bude dle Dvořáka úspěch. Český trh je světová rarita, kde jedna televize měla i 50 procent. To už se nebude opakovat. Jinde by i 10 procent bylo dost. RTL má v Německu 15–17 procent sledovanosti a patří mezi nejúspěšnější, do­dal.

Marek Singer z Primy připomněl, že sledovanost je sice důležitá, ale není pro provoz televize nejzásadnější. Je tady nebezpečný předpoklad, že 10% sledovanost znamená stejné procenta z reklamního trhu. To neznamená. Jednotky procent jsou naprosto v pořádku, jde o to, jestli k tomu budou i jednotky procent z příjmu na reklamním trhu.

Jiří Balvín Ivo Ferkl

Ředitel hudební televize Óčko Jiří Balvín a technický ředitel TV Nova Ivo Ferkl. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

TV Barrandov chystá výstupy z peoplemetrů, Óčko stále pracuje na licenci

Zajímavé byly i další diskusní bloky Kulatého stolu o digitalizaci. Např. ten druhý přivítal za stolem předsedkyni představenstva digitální plnoformátové televize Barrandov Janku Vozárovou. Podle ní je nevýhoda, že je tento kanál nováčkem a není možné se k divákům jednoduše dostat. Jsme svým způsobem průkopníky, je obtížně konkurovat těm, kteří už mají zkušenosti, konstatovala Vozárová. Podle ní jde o běh na dlouhou trať a s rozšiřováním digitálního pokrytí bude cílit kanál užším způsobem. Janka Vozárová dále konstatovala, že TV Barrandov by měla být od května přidruženým členem ATO, tzn., že by byla zařazena jako samostatný subjekt pro výstup z měření peoplemetrů. Hudební televize Óčko pak stále pracuje na kompenzační licenci, protože němečtí majitelé čekají na nové výpisy z rejstříku trestu. Kompenzační licence je pro nás pouze formalitou. Jsme však na stejné cenové hladině za šíření jako ostatní subjekty. Řádná licence pro nás není prioritou. Pořád máme víc práce, ale kdybychom byli vystaveni jakémukoliv tlaku, jednali bychom jinak. Jestli požádáme dnes nebo zítra, nemá to žádný vliv, řekl Balvín.

BRAND24

Marek Kindernay

Ředitel Novy Sport Marek Kindernay. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Pokud bude HDTV drahé, tak do něj nepůjdeme, shodli se ředitelé kanálů

Na konferenci Kulatý stůl DigiZone.cz také zajímalo účastníky, zdali komerční televize chystají vysílání v HDTV. Bude-li stát distribuce např. čtyřikrát tolik než současná, tak do toho nepůjdeme, řekl ředitel Z1 Martin Mrnka. Důležité podle něj u zpravodajské televize není kvalita obrazu, ale jeho sdělení. Vybavení máme, ale záleží to také na agenturách a kapacitě našeho odbavení, dodal Mrnka. Milan Fridrich z České televize řekl, že ČT 4 do HDTV určitě půjde, ale není to aktuální otázka. Záleží na tom, zdali se nám finance vrátí. Pokud se to stane trendem a bude to finančně výhodné, pak do toho půjdeme, konstatoval Fridrich. Technický ředitel Rudolf Pop řekl, že ČT začne vysílat v HDTV na ostro od příštího roku v únoru, kdy nabídne olympijské hry z Vancouveru. Co se týká Novy Sport, ta chce udělat pro diváky jako placený kanál maximum, takže proto odstartovala v tomto formátu v IPTV a od včerejška nabízí HDTV i na satelitu. Přenosy v nativním HD formátu tvoří v současné době téměř 40 % programu této stanice. 3 přímé přenosy Premier League týdně, 2 přímé přenosy NHL týdně, vybrané přenosy NBA a sportovní magazíny, přímé přenosy 10 turnajů European PGA tour (včetně Czech Golf Open 2009 a British Open 2009). Ze všech těchto přenosů jsou týdně vysílány 2 nezkrácené záznamy, které jsou rovněž šířeny v HD kvalitě. V blízké budoucnosti připravuje Nova Sport další programové akvizice, které budou také vysílány ve Full HD. Hudební televize Óčko do vysokého rozlišení zatím nepůjde, protože není téměř nikdo, kdo by klipy takto kvalitně natáčel.

Vypne podle vás televize Nova koncem března v Praze analogový signál?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).