Hlavní navigace

Které programy musí kabelovky nabízet povinně a "zadarmo"?

17. 7. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Čas od času nám do redakce DigiZone.cz přijde dotaz od zákazníka některé z kabelových společností, jaké televizní programy by mu měl kabelový operátor nabízet automaticky, bez dalších poplatků. Otázky se obvykle točí okolo toho, jestli sportovní kanál ČT 4 Sport nebo zpravodajská ČT 24 patří do základní omezené nebo do dražší rozšířené programové nabídky. Kabelové společnosti mají ze zákona několik povinností, a není od věci si je připomenout.

Co říká zákon

Kabelové společnosti musí ze zákona nabízet v základní omezené programové nabídce, tedy té nejlevnější, několik základních českých televizních stanic. Jde o takzvanou podmínku „must carry“, šíření povinných programů, které lze celostátně přijímat i z pozemních vysílačů. Donedávna se toto ustanovení týkalo jen programů České televize, Novy, Primy a regionálních stanic. Novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, platná od letošního ledna, rozšířila počet povinně šířených programů i o všechny celoplošné zemské digitální televize, jako je například zpravodajská Z1.

V devadesátých letech to byly samy kabelové televize, kdo do zákona o rozhlasovém a televizním vysílání prosadil, aby všechny pozemně šířené televizní stanice musely povinně vysílat i na kabelu. Dokonce tak, že svůj signál musí kabelové společnosti doručit zdarma, a kabelovka nemá televizním stanicím za zařazení do své služby nic platit (což je naopak u čistě kabelových nebo satelitních programů šířených v kabelech naprosto běžné a jde o základní příjem kabelových programů). V nejnižší nabídce všech kabelových operátorů se tak musely objevit programy ČT 1, ČT 2, Nova a Prima se vstupy konkrétního regionálního vysílatele (v Brně tak nesměla v kabelu vysílat Prima s pražským regionálním vysíláním, ale jenom s brněnským). K nim pak ještě přibyly nové veřejnoprávní kanály ČT 4 Sport a ČT 24.

Povinné programy na kabelu podle staré úpravy
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
TV ČT 2 logo 2007 zmenšené
TV ČT 4 Sport logo 2007 zmenšené
TV ČT 24 logo 2007 zmenšené
TV Nova logo
TV Prima logo 2008 zmenšené
Místní infokanál

Místní infokanály a rozhlas

Kromě těchto stanic zákon myslel i na městské informační kanály. Pokud je neprovozuje přímo kabelový operátor, jako v případě stanice UPC Express, a příslušné město projeví o provoz takové stanice zájem, musí mu kabelová společnost uvolnit prostor v základní omezené programové nabídce. Kabelovky se snaží městům vyjít vstříc a připravují vlastní verze infokanálů, na kterých se pak zpravidla donekonečna opakují smyčky se zpravodajstvím, které operátor vyměňuje jednou týdně a mezi nimi propaguje svoje programové balíčky a láká diváky na prémiové filmové kanály, připojení k internetu přes kabel a podobně.

Dalšími povinně šířenými programy jsou stanice Českého rozhlasu. Všechny kabelové společnosti by měly nabízet jak analogově šířené celostátní okruhy ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha a ČRo 3 – Vltava, ale také publicistický ČRo 6, stanici ČRo 4 – Rádio Wave pro mladé a čistě digitální programy Rádio Česko, ČRo D-dur a ČRo Leonardo. Stejná povinnost se vztahuje i na poskytovatele digitální televize přes internetový protokol (IPTV), kteří nejsou definovaní v zákoně, a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání je proto nutí k registraci coby kabelové operátory.

Povinné rozhlasové programy na kabelu
Rádio ČRo 1 - Radiožurnál logo
Rádio ČRo 2 Praha logo
Rádio ČRo 3 Vltava logo
Rádio ČRo 4 - Radio Wave logo
Rádio ČRo 5 Region logo
Rádio ČRo 6 logo
Rádio ČRo 7 Praha logo
Rádio ČRo Radio Česko logo
Rádio ČRo Leonardo logo
Rádio ČRo D-dur logo

Přibudou i nové digitální televize

Novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání z roku 2007 rozšířila počet povinně šířených programů i na všechny pozemně šířené digitální televize s celostátním pokrytím. Postupně by se toto rozhodnutí mělo týkat šestice členů Asociace digitálních televizí, připravované TV Barrandov, Febio TV, již vysílající Z1, RTA, TV Pohoda a také hudební televize Óčko. Právě Óčko doplatilo na vstřícnost novely k novým digitálním televizím, protože kabelové společnosti s rozšířením počtu povinných programů nesouhlasily a konkrétně UPC se rozhodla toto ustanovení vysvětlit po svém: Óčko sice nabídla v základní programové nabídce, ale jenom u digitální kabelové televize, zatímco z analogové kabelovky ho vyřadila.

Nebo ještě přesněji, UPC zrušila v základní omezené nabídce analogové kabelové televize programovou pozici Óčka a na její místo zařadila digitální slot, jehož součástí jsou všechny programy omezené nabídky plus Óčko. Bez kabelového set-top-boxu ho ale diváci omezené analogové nabídky nenaladí. V digitálním kabelu je Óčko plně v souladu ze zákonem v základní omezené nabídce. Podobný postup plánuje UPC i u dalších pěti nových digitálních televizí (uplatňuje ho i u televize Z1). Povinné programy by měli diváci naladit prostřednictvím kabelového set-top-boxu nebo integrovaného digitálního televizoru s kabelovým tunerem i bez dekódovací karty.

BRAND24

Povinné programy na kabelu podle diginovely platné od 1.1.2008
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
TV ČT 2 logo 2007 zmenšené
TV ČT 4 Sport logo 2007 zmenšené
TV ČT 24 logo 2007 zmenšené
TV Nova logo
TV Nova Cinema 2008 mini
TV Prima logo 2008 zmenšené
TV Barrandov 2008 růžové mini
TV Z1 logo 2008 perex
Subjekt RTA logo
TV R1 mini
Rádio ČRo 1 - Radiožurnál logo
Rádio ČRo 2 Praha logo
Rádio ČRo 3 Vltava logo
Rádio ČRo 4 - Radio Wave logo
Rádio ČRo D-dur logo
Rádio ČRo Leonardo logo
Rádio ČRo Radio Česko logo

Pozn.: stav k 16.2.2009

Pro satelit podmínka neplatí

Pro satelitní operátory povinnost zařazovat některé programy do základní omezené nabídky neplatí. Přesto to všichni dělají – po vzoru kabelových společností, ale také kvůli konkurenci. Například distributoři přístupových karet k satelitní službě CS Link, společnosti Trade&Technology a Gital, nabízejí za jednorázový poplatek časově neomezené sledování všech programů České televize, televizí Nova a Prima. U konkurenčních platforem UPC Direct a Digi TV jsou tyto televizní programy součástí základních programových nabídek, operátoři tedy jejich příjem nepodmiňují žádným příplatkem za speciální programový balíček.

Dodržuje vaše kabelovka podmínku "must carry"?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).