Hlavní navigace

Krotký Trpaslík opravdu není vulgární. Je milý a zábavný, ale vulgární určitě ne

12. 2. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Česká televize
Tvůrci seriálu nás varovali, že prudérní lidé se nemají na Trpaslíka dívat. To byl ale zcela zbytečný marketingový tah.

Seriál České televize, který právě skončil, je pohádkou pro dospělé. Naprosto průměrná rodinka – rodiče někde okolo padesátky, kteří si lezou na nervy tak, jak to dokážou jen ty páry, kde chlapa (Jarda Staněk / Michal Suchánek) už víc než ženská láká jeho brloh v garáži, kde „hulí trávu a poslouchá Citrony“, manželka (Katka Staňková / Marika Procházková), která potřebuje sex a nedostává se jí ho, patnáctiletý hiphoper (Luděk Staněk / Jakub Šorm), co řeší problémy s holkama a metalistama, a jeho o pár let mladší sestra (Jana Staňková / Tereza Taliánová), vcelku rozumná bytost.

Pokud vám nevadí kulisa českého maloměsta…

Pak ještě Katčin otec (Václav Novotný / Josef Abrhám), bývalý právník, který je v domově důchodců, Katčin bratr (Vladimír Novotný / Martin Hoffman), současný právník, který bere hlavně korupční zakázky a tahá se s kozatou slovenskou blondýnou (Pavlína / Milka Minichová), co smysl života najde, akorát když je na plech, jeho koncipient (Šoural / Martin Kyšperský), který se považuje za natolik neschopného, že se chce oběsit na mostě, a pár pitoreskních postaviček, jako například lesbická učitelka tělocviku (Eva Leinweberová), důchodce (Kutlák / Petr Nárožný), jenž psí hovna v parku považuje za nejvyšší veřejný zájem, nebo hysterická stará herdekbába (Janáčková / Jana Šulcová), která volá pětkrát denně městskou… prostě takový běžný maloměstský (konkrétně se děj odehrává v Nymburku) mix s předvídatelným dějem – kdyby se do hry nezamíchal kouzelný trpaslík, který lidem plní přání (každému jedno) a nepřeházel všechno vzhůru nohama.

Děj prozrazovat nebudu, jen snad malý spoiler: děj výborně graduje, v šestém díle se dočkáme dokonce i bitvy se zombie. Pokud vám tedy nevadí české maloměsto jako pozadí, Trpaslík je dobrou volbou – ostatně, Jan PrušinovskýPetr Kolečko dokázali jak v Okresním přeboru, tak v Hotelu Modrá Hvězda, že jsou jedni z mála, kteří dokážou napsat humorný seriál tak, aby se při něm divák necítil úplně trapně.

Kontroverze jako prevence problémů

Jedna věc je ale zarážející. Tvůrci se bijou v prsa drzostí a troufalostí seriálu a jeho dialogů. Je pravda, že se v seriálu často mluví o negrech, o tom, že „my jsme tady všichni rasisti“, je to ale takový ten malý český maloměstský rasismus. Vulgárních slov padne také pár, ale ubezpečuju vás, že v životě každého průměrného obyvatele reálného Nymburka jich padne mnohem, mnohem více, a ostřejších. Když Michal Suchánek říká tělocvikářce, která se mu snaží svést ženu: „Sama seš kukla, ale od nějaký můry vole!“ zní to teatrálně, ale protože si seriál nehraje na věrné kopírování skutečnosti a společenskou kritiku, tak to zas tak moc nevadí.

Vulgární to ale určitě není, tak proč tedy před každým dílem běží v archívu ČT upozornění, že by se měli na televizi dívat děti do 15 let pouze pod dohledem rodičů? Uvedu dva příklady. První z nich je legendární Česká Soda, která ve své době byla opravdu zjevením a něčím, co se v televizi nikdy předtím neobjevilo. Jasně, lze to přičítat tehdejší porevoluční době, ale jemně obhroublý humor Trpaslíka není vlastně žádnou nadsázkou – ano, takhle se opravdu ve skutečnosti ve středostavovských rodinách mluví, takhle mluví děti ve školách, takhle mluví lesbické tělocvikářky… atd.

Pokud by někdo chtěl vidět, jak vypadá opravdu vulgární současná mluva, ať se podívá na facebookové stránky neuvěřitelně populární partičky, která si říká KKRD Boys, a přečte si kterýkoliv z jejich příspěvků, případně rozhovor s nimi, který na webu Primy vyšel pod názvem Žena je jako linoleum nebo zavařovačka.

BRAND24

Chápu, nikomu se nechce moc se dohadovat s Genderovou komorou, Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, regresívní levicí a s podobnými. Ale nemusíte tomu opravdu říkat velmi odvážný seriál – pokud to samozřejmě není marketingový tah, případně přirozená obrana proti možným budoucím problémům. Je to samozřejmě fajn, že nevznikají seriály podle předem daného a jediného správného a společensky přijatelného vzorce.

Navíc když jsou tak zábavné, jako je Trpaslík (kterého jsem po delší době dal zase všech šest dílů najednou), dává vám to naději, že české komediální seriály nemusí být jen trapné. Nečekejte od Trpaslíka zázraky, je to oddechovka. Ale není hloupá, a pokud nejste studenty brněnské fildy nebo gender studies v jakémkoliv městě, je dost velká šance, že vás bude těch pár hodin slušně bavit.

  • Zábavnost: 7
  • Dialogy: 5
  • Herecké výkony: 6
  • Vybízí k dalšímu sledování: 7

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).