Hlavní navigace

Kritikům sklaplo: Česká televize představila iVysílání (nejen) v chytrých televizorech

13. 7. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Česká televize učinila důležitý technologický a vstřícný krok směrem k divákům, Sony stáhne kanály AXN Scifi a AXN Crime z Česka a testy DVB-T2 mohou pokračovat.

iVysílání dorazilo do chytrých televizorů a set-top-boxů

Významný technologický krok učinila v úterýČeská televize. Svůj videoarchiviVysílání, který v současné době obsahuje téměř tři tisíce dní záznamů, zpřístupnila napříč všemi chytrými televizory aset-top-boxy, jež mají podporu standarduHbbTV, tedy takzvané hybridní širokopásmové televize. Zájemci tuto novinku najdou klasicky pod červeným tlačítkem na svém dálkovém ovladači. iVysílání je tak v současné době třetí HbbTV aplikací, kterou Česká televize takto nabízí. Doposud šlo o Teletext a Televizní program.

iVysílání dostupné v rámci technologie HbbTV se skládá z několika položek. Po potvrzení této položky na hlavní liště se zájemcům objeví úvodní stránka, která obsahuje rozcestník do dalších sekcí. Zájemci tu najdou například řazení – Domů, Podle data, Pořady A-Z, případně Moje pořady. Právě poslední položka je pro uživatele příjemnou novinkou. Zájemci si mohou dát do seznamu pořady, které sledují a vytvořit si tak přehled oblíbených položek. Na hlavní stránce iVysílání je přehled několika pořadů, které Česká televize doporučuje.

Lukáš Polák: Česká televize zpřístupnila iVysílání pro chytré televizory a hybridní boxy


repro foto: iVysílání

iVysílání České televize nově v chytrých televizorech a set-top-boxech.

Testy DVB-T2 v Praze nabídnou i televizi v rozlišení 4K

Prodloužení stávajícího testu zemské digitální televize druhé generace (DVB-T2) dosáhly České Radiokomunikace. Od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) získaly oprávnění na další půlrok experimentování z pražského vysílače Žižkov. Od ledna příštího roku by v jeho rámci chtěly otestovat kódované vysílání v rozlišení 4K, které má čtyřikrát vyšší kvalitu než aktuálně testovanáHDTV. Agentuře ČTK to řekl nový generální ředitel Českých RadiokomunikacíMichal Čupa.

Vysílání ve 4K má být určeno pro kódované placené služby, zatím však není jasné, zda o něj provozovatelé televizí projeví zájem. Firma má dlouhodobě problém získat klienty pro vysílání v klasickém HD rozlišení, ani po dvou letech s nimi nenalezla shodu na obchodním modelu. Nyní se České Radiokomunikace snaží s ČTÚ vyjednat zrušení časového omezení pro test DVB-T2, podle kterého mohly v tomto standardu denně vysílat jen do 17 hodin. Bývalý předseda Rady ČTÚPavel Dvořáktak podle svých slov chtěl zabránit situaci, kdy by si na testovací vysílání zvykl větší počet diváků a firma by jimi potom argumentovala při žádosti o kmitočty pro řádné vysílání.

Jan Potůček: Test DVB-T2 v Praze bude pokračovat, od ledna 2014 na něj naváže vysílání ve 4K

Ukázka z vysílání v rozlišení Ultra HD
Autor: transponder-news.de

Ukázka z vysílání v rozlišení Ultra HD na satelitu Astra.

Sony Pictures chystá kanály AXN White a AXN Black

Pod novými názvy AXN Black a AXN White začnou letos v říjnu ve střední a východní Evropě vysílat placené kabelové a satelitní kanály AXN Sci-Fi a AXN Crime. K rebrandingu dojde nejenom na českém a slovenském trhu, ale také v Rumunsku, Maďarsku, Bulharsku a Polsku. Oznámila to společnost Sony Pictures Television Network (SPTN), která stanice AXN provozuje. Zároveň slíbila, že nejoblíbeněší tituly z AXN Sci-Fi a AXN Crime na nových kanálech zůstanou. Hlavního kanáluAXNse změny nedotknou.

AXN White slibuje řadu výpravných seriálů z USA a Evropy, založených na inspirativních příbězích a silných postavách. V hlavním vysílacím čase půjde například o seriály „Klientův seznam“(The Client List) a „Grand Hotel“ (Grand Hotel), ale i „Jíst, meditovat a milovat“ (Eat, Pray and Love). Odpolední vysílání bude věnováno „návykovým“ mnohadílným seriálovým řadám jako More than Anything, Life Lines a Heartland, které budou pro většinu českých a slovenských diváků zcela nové.

Jan Potůček: AXN Sci-Fi a AXN Crime v Česku končí, nahradí je AXN Black a AXN White

Ukázka z vysílání HD verze kanálu AXN Spin.
Autor: repro foto AXN Spin HD

Program AXN Spin na český trh nakonec nevstoupí, alespoň prozatím.

Stručně

Nový hudební kanálÓčko Expres, který v horizontu několika týdnů spustí své vysílání, bude primárně distribuován v HD kvalitě. Serveru DigiZone.cz to řekl technický ředitel televizeLukáš Hnilička.

Lukáš Polák: Óčko Expres bude vysílat v HD rozlišení, dostat se chce i do DVB-T v Praze

Hudební televiziŠlágr TV, která je v České republice šířena mimo jiné prostřednictvím zemského multiplexu společnosti Czech Digital Group (CDG), se podařil neobvyklý krok. Na šíření svého obsahu se dohodla s jinou stanicí, konkrétněslovenským MusicBoxem.

Lukáš Polák: Šlágr TV pronikla do vysílání slovenského MusicBoxu, dohodla se na spolupráci

Soudní řízení s lucemburskou společností M7 Group kvůli používání ochranné známkySkylink zahájila britská mediální skupina BSkyB. Informoval o tom serverBroadbanTVnews.com.

Jan Potůček: Britská Sky zažaluje majitele satelitního Skylinku za používání tohoto názvu


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Šéf Skylinku Jaromír Glisník považuje žalobu na operátora za omyl.

Ostravský podnikatelRadim Pařízek by mohl stát nejen zamultiplexem 4, který ovládá prostřednictvím společnosti Digital Brodcasting, a firmou Progress Digital, operátor Regionální sítě 7, ale také chystanou Regionální sítí 13, jež měla doposud přidělený kanál 37 pouze v Brně a nově ho má i v Praze.

Lukáš Polák: Bude provozovat Regionální síť 13 opět Radim Pařízek? Odmítá to komentovat

Nizozemská společnost PH Media BV, která je provozovatelem hard erotických kanálů Penthouse HD, v současné době distribuuje nasatelitech dvě obsahově odlišné verze těchto stanic. Jeden program běží na pozici 9 stupňů východně a jiný na 23,5 stupních východně, tedy odbytišti, kde své programy šíří i satelitní operátorSkylink.

Lukáš Polák: Proč Penthouse šíří dvě verze svých hard erotických kanálů? Dotaz překvapil i Skylink

BRAND24

Od příštího týdne bude mítČeská televizenovou tiskovou mluvčí.Michaelu Fričovou v pondělí 15. července nahradíAlžběta Plívová, která zvítězila v pětikolovém výběrovém řízení. Tendru, který byl vyhlášen 19. dubna, se zúčastnilo celkem 105 uchazečů.

Jan Potůček: Novou mluvčí České televize bude Alžběta Plívová, vzešla z tendru se 105 uchazeči

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).