Hlavní navigace

Krajské volby pokryje Česká televize debatami ve všech třinácti krajích

7. 8. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ VIDEO A PREZENTACE Česká televize bude letos vůbec poprvé před volbami do krajských zastupitelstev pokrývat předvolební debaty ve všech třinácti krajích.

Letošní volby do krajských zastupitelstev na obrazovce České televize se ponesou pod třemi hesly – objektivita, nestrannost a transparentnost. Diváci budou moci na webu najít, jak je sestaven kodex pro volby a jak bude model fungovat. Poprvé v historii bude Česká televize uskutečňovat regionální debaty ve všech třinácti regionech. Pochopitelně nebude opomíjet ani volby senátní a budeme se připravovat i na volby prezidentské. Budeme klást na maximální důvěryhodnost dat, uvedl ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal.

Moderátor předvolebních debat Václav Moravec a tvář volebního studia Marcela Augustová.
Autor: Česká televize

Moderátor předvolebních debat Václav Moravec a tvář volebního studia Marcela Augustová.

Po skončení voleb už od půl druhé bude k dispozici volební studio ČT 24 s Václavem Moravcem a Marcelou Augustovou. Co se týká předvolebních debat, dříve Česká televize vysílala tři plus jednu debatu. V rámci transparentnosti a objektivity se půjde od nejmenšího až po největší kraj. 28. srpna se tedy začne v Karlovarském kraji a skončí se 8. října v Kraji středočeském. Formát debat bude inovován. Studio bude komornější a sály nebudou otevřeny úplné veřejnosti. Nechceme, aby atmosféra přehlušila samotný obsah, uvedl Václav Moravec s tím, že ČT se inspirovala u BBC.

V první hodině volebního studia diváci uvidí předchozí výsledky, aby si diváci udělali obrázek o tom, o co jednotlivé strany hrají. Česká televize bude ve spojení s jednotlivými volební štáby i analytické studio s Václavem Moravcem. Tentokrát bude chybět Exit pool, který by byl ekonomicky a organizačně náročný. Pokud bude vítěz už v prvním kole, diváci se dozvědí jeho jméno, pochopitelně i jeho tvář a případně i profil. Co se týká senátních voleb, Česká televize bude vysílat studio 13. a 20. října. Součástí výsledků bude i volební účast a budou nás zajímat názvy respondentů v jednotlivých krajích, uvedla vedoucí Výzkumu programu a auditoria ČT Renata Týmová.

BRAND24

PREZENTACE: Volby 2012 na obrazovce České televize (PDF, 1,2 MB)

Česká televize bude spolupracovat při volbách s agenturami STEM/MARK a SC&C. V rámci transparentnosti jsme se dohodli, že tentokrát volební model zveřejníme a budeme zcela transparentní, aby každý věděl, jak budeme výsledky počítat, uvedl šéf STEM/MARK Jan Tuček. Do volebního průzkumu se dostanou pouze ti respondenti, kteří půjdou k volbám a vědí, koho budou volit. V každém kraji každá z agentur bude sbírat minimálně pět set rozhovorů. Data pak budou porovnávána. Každý tazatel smí sesbírat v každém kraji pouze dvacet rozhovorů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).