Hlavní navigace

Koupí Bontonfilmu se Nova nedostane k českým filmům před rokem 1989

29. 3. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
29. 3. 2011

Zvýhodněnou pozici při nákupu televizních práv pro klasické české filmy natočené před rokem 1989 nezíská koupí největšího českého a slovenského filmového distributora Bontonfilmu majitel televize Nova, skupina CME. Bontonflim sice spravuje fond těchto filmů, nárok na jejich televizní práva ale není součástí akvizice firmy, za kterou CME zaplatí okolo 200 milionů korun. Deníku MF Dnes to řekla mluvčí CME Romana Wyllie.

K TÉMATU: Vlastník televize Nova, společnost CME, kupuje filmového distributora Bontonfilm

Konkurenční české televize se zvýhodnění Novy při nákupu klasických českých filmů obávaly. Tato práva v akvizici nejsou. Máme práva na českou klasiku pouze pro DVD a blu-ray disky, přiblížila Wyllie. Nova však bude výrazně ovlivňovat distribuci novějších českých i zahraničních filmů. Toho se obávají konkurenční distribuční společnosti. Pokud CME naloží s Bontonem stejně jako s Novou v posledních letech, bude to pro nás výhoda. Ale je možné, že toto spojení na nás dopadne negativně, cituje MF Dnes nejmenovaného šéfa konkurenčního filmového distributora.

ČTĚTE TAKÉ: Nova zvýší svou podporu tuzemské kinematografii. Má to však své ale

Domníváme se, že nákup Bontonfilmu může být pro CME smysluplným krokem ve dvou směrech. Za prvé CME získá společnost pro distribuci vlastní tvorby ze segmentu Media Pro, přičemž Bontonfilm může hrát významnou roli i při distribuci filmů z dílny největšího vlastníka CME, americké mediální skupiny Time Warner, která před časem navýšila v CME podíl. Za druhé CME může přes Bontonfilm získat levněji filmovou tvorbu, kterou potřebuje pro vysílání, jež je pro ni hlavním zdrojem příjmů, komentoval obchod analytik brokerské společnosti Atlantik FT Pavel Ryska.

NAPSALI JSME: Z majitele Novy se stává světový distributor rumunských telenovel

Z pohledu valuačních násobků (P/Sales na 0,3×, P/EBITDA na 4,2×) zaplatila skupina CETV za transakci dobrou cenu, míní analytik Patria Finance Tomáš Tomčány. Nicméně se domníváme, že se jedná o relativně malou transakci, pokud jde o přírůstek CETV v oblasti tržeb a OIBDA, dodal. Cena akcií CME na pražské burze v pondělí reagovala na oznámení akvizice Bontonfilmu růstem o 1,4 procenta na denní maximum 368 korun za akcii. Obchod ale ještě musí posvětit antimonopolní úřad.

K VĚCI: Sarbu prodal CME další svoji firmu, MediaPro Pictures. Obchod šetří antimonopolní úřad

BRAND24

Koupě Bontonfilmu zapadá do plánů prezidenta a generálního ředitele CME Adriana Sarbu, který chce ze skupiny vytvořit velkého středoevropského filmového producenta. Kvůli tomu také CME před časem vyčlenila svoji produkční divizi do samostatné firmy MediaPro. S naší produkční společností MediaPro děláme Hollywood střední Evropy, prohlásil Sarbu loni v březnu v dosud jediném rozhovoru pro česká média, jenž přinesl magazín Hospodářských novin Proč ne?!

Chceme být Endemol a Warner Studios střední Evropy. To je náš model, ne sen. To budujeme. Proč bychom nemohli produkovat filmy v CME, jako to dělají Američani? Už teď děláme přes tisíc hodin programu za rok. Loni jsme vyrobili osm filmů, náš cíl je dvacet za rok v šesti zemích. Většina z nich ale bude z Česka a Rumunska, dodal ve zmiňovaném rozhovoru Sarbu. V České republice momentálně MediaPro Pictures produkuje novou pohádku režiséra Zdeňka Trošky Čertova nevěsta, která bude mít premiéru 28. dubna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).