Hlavní navigace

Názory k článku Koscom DTR 4000: cenová jednička s pomalejší reakcí

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 11. 2005 7:51

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Prominte, ale dovoluji si v nekolika Vasich tvrzenich nesouhlasit. Uvadite, ze pro pouziti v karavanu je treba "další zdroj proudu také pro anténu", zaroven vsak na dalsim miste v textu uznavate, ze pristroj umoznuje napajet aktivni antenu napetim 5V. Ani vybava neni "uplne" nejchudsi, protoze RS-232 pro upgrade firmwaru nemaji ani zakladni modely vehlasnych znacek jako Humax ci Technisat. Velmi se mylite take v tom, ze dekoder teletextu je zcela beznou vybavou kazdeho set-top boxu. V kategorii do 3 tisic Kc je presny opak pravdou a vetsina pristroju vlastni dekoder teletextu nema (je treba aby jej mel pripojeny televizor). Mylite se i v unahlenem odsudku nemoznosti vyberu jazyka behem instalace. Neni to pravda. Jen neni treba mackat hned tlacitko OK, ktere spousti instalaci, ale vybrat nejprve sipkami konverzacni jazyk, pripadne jeste napajeni aktivni anteny a pak teprve spustit automaticke ladeni stiskem OK. Zadna chyba ve firmwaru neni, je to jen chyba uzivatele. Mozna to leckomu "ujede" podobne jako Vam, ale na druhou stranu spousta uzivatelu takto extremne snadnou instalaci oceni (a verte, ze vim o cem mluvim). Netusim proc pristroj stale mezi radky shazujete a proc cela recenze pusobi matoucim dojmem a ma zbytecne negativni podbarveni (ani ty casove prodlevy se od konkurence nijak zvlast nelisi). Pritom pristroj Koscom DTR-4000 je podle meho nazoru i dosavadnich zkusenosti pres svou nizkou cenu velmi zdatnym konkurentem pristrojum i o tisicovku drazsim (i jeho poruchovost je naprosto minimalni, coz vsak z testu nemuzete vedet). Pisu tyto vyhrady zcela zamerne verejne, protoze to neni reklama, ale pravda.
    Radek Donat, DVBTshop.net
  • 18. 11. 2005 9:05

    Jan Kálal
    Vážený pane Donáte,

    děkuji Vám za reakci k mé recenzi, musím se k ní ale vyjádřit. Vaše výhrady se dají doufám shrnout do pěti základních bodů:

    1) napájení antény
    2) teletext
    3) výběr jazyka
    4) prodlevy
    5) celková zaujatost

    Abych se citoval přesně, v bodu jedna narážíte na tuto větu: Otázkou však zůstává, kolik lidí si třeba na dovolenou do kempu vozí přenosnou televizi a zda tito jedinci najdou ve svém voze ještě další zdroj proudu také pro anténu a set-top-box. Máte pravdu v tom, že některým anténám 5 Voltů stačí, ale jistě sám dobře víte, že na jiným je to málo a chtějí víc. Hlavní poselství bylo však v tom, že zdroje proudu jsou potřeba minimálně 2: pro televizi a pro set-top-box. V karavanu jich bývají jistě mraky, ale co jsem v českých kempech viděl, většinu karavanové populace tam tvoří zpravidla Holaňďani a Češi mívají spíše auto a stan.

    Teletext jsem ocenil v tom, že ho přístroj dokáže ukázat na celou obrazovku - vkládání do obrazu, které nabízejí některé jiné set-top-boxy, mi přijde často nepěkné na pohled. Na DigiZone.cz měly v nějaké podobě zatím teletext všechny digitální přijímače, a tak jsem si ho za základní výbavu považovat dovolil. Pokud tomu tak není, omlouvám se - vy jste prodejce a víte to lépe.

    Za špatně zvládnutým výběrem jazyka v úvodním menu si ale stojím. Původně jsem si myslel přesně to, co říkáte vy, že jsem jen zbrkle stikl tlačítko dálkového ovladače. Proto jsem věc zkusil ještě podruhé, a to už jsem si dával sakra pozor. Moje pozorování bylo takové, že šipky reagují v instalačním menu sice ztuha, ale přesto je dokážu přesvědčit pro výběr jiné položky. Jakmile jsem měl - teď už najisto - zvolenou možnost jazykové úpravy, přeneslo mě tlačítko OK opět bez ptaní rovnou do ladění.

    Prodlevy byly podle mé zkušenosti ze všech dosud testovaných přístrojů nejpomalejší a i na místech, kde jiné set-top-boxy časem uživatele nemrhaly.

    A celková zaujatost? Co k tomu říci? Snažím se na každý testovaný přístroj pohlížet, jako kdybych já byl zákazník, který za něj má zaplatit. Podle hesla, že "dobré zboží se chválí samo (a když ne, udělá to za něj jeho prodejce :-)", se určitě vždy snažím upozornit na nedostatky, které při zkušení přístroje vysleduji. Na klady a výhody ale doufám také upozornit nezapomínám. Koscom DTR 4000 vyniká svojí cenou, je to jistě dobrý přístroj, ale nějaké mouchy má. Můj odhad situace je takový, že většina lidí si bude kupovat k jedné televizi set-top-box (přechodné zařízení před dostupností digitálních televizorů) zhruba tak jednou dvakrát za život, myslím, že neprohloupí, když budou chtít mít doma model cenově přijatelný, ale zároveň co nejlepší. Pro Vás, jako pro prodejce, se tím nic nekazí. Lidé set-top-boxy budou potřebovat stejně, jen se možná zamyslí, jestli nestojí za to připlatit si pár stokorun např. za menší prodlevy.
  • 18. 11. 2005 15:25

    CCblue (neregistrovaný)
    Teď jsem ho taky pár dní zkoušel, instalece naprosto jednoduchá, problémů s výběrem jazyka jsem si nevšimnul. Umí to všechno, co jsem u nejlevnějšího set-top boxu očekával. Jediný co mi schází, aby dálk.ovládač uměl zapnout/vypnot TV, pak by TV-ovladač nebyl prakticky potřeba.
  • 13. 11. 2006 17:13

    Huhulák (neregistrovaný)
    Ty prodlevy jsou opravdu delší, než u jiných set top boxů, měl jsem jej zapůjčený a tohle mi na něm vadilo nejvíce
  • 18. 11. 2005 9:53

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Jiste, je to Vas nazor zacinajiciho uzivatele proti me dlouhodobe zkusenosti prodejce. Tenka nitka vseobecne neduvery, ktera je z recenze na prvni pohled patrna, bohuzel moc objektivne nevypada. Je Vam doufam jasne, ze rozhodne neni mym zajmem vychvalit jakykoli smejd, abychom pak resili desitky reklamaci nespokojenych zakazniku. Jednoduse receno, hledate ocividne chyby i tam kde nejsou (pokud Cesi podle Vas na kemping s karavanem nejezdi, proc tuto moznost navic vlastne zpochybnujete?), a ja vazne vubec netusim proc. Pocet vyhrad uzivatelu k tomuto pristroji je pres nekolik set prodanych kusu naprosto zanedbatelny, takze pripadne zajemce musim upozornit, ze rozhodne nejste typickym uzivatelem :-)
    Radek Donat, DVBTshop.net
  • 18. 11. 2005 17:46

    Jan Kálal
    Pokud někteří čtenáři četli moji recenzi na Koscom DTR 4000 stejně jako Radek Donát, který se prodejem set-top-boxů dlouhodobě zabývá, a vysledovali v něm negativní náladu vůči tomuto přístroji, mám pro ně pár vět.

    Set-top-boxům se v recenzích na DigiZone.cz snažím měřit vždy spravedlivě a stejným metrem. Je však pravdou, že objektivitu mých vyjádření rámuje počet testovaných přístrojů, moje zkušenosti s nimi a vyšší princip mravní ve spolupráci se selským rozumem. Nechtěl bych ale, aby tento odstavec vyzněl ve smyslu, že recenze na našem serveru nejsou dostatečné - to doufám ne, a pokud se najdou čtenáři, kteří si něco takového myslí, ať nám to určitě napíší. Míním tím pouze fakt, že po deseti vyzkoušených přístrojích můžou být především skupinově srovnávací informace méně přesné, než až bude recenzí na DigiZone.cz třeba padesát.

    Koscom DTR 4000 nabízí za cenu dvou tisíc korun dost na to, aby obstál proti konkurence podobně drahých přístrojů. Konektorů ani funkcí nenabízí sice přespříliš, ale příjem digitálního signálu zvládá dobře a o to v jeho cenové kategorii jde především. Drobné výtky a nedostatky, které jsem v recenzi uvedl, byly spíše povzdechem, že by mohlo být ještě lépe. Neznamená to však, že by byl Koscom lacinou černou ovcí v bílém stádu konkurenčních přístrojů, což doufám uzná spolu se čtenáři i pan Donát.
  • 18. 11. 2005 20:28

    Jiří Snížek (neregistrovaný)
    Mám DVB-T přijímač Koscom DTR 4000 necelý měsíc a jsem s ním plně spokojen. Bez jakýchkoliv předchozích praktických zkušeností, pouze na základě návodu jsem zapojil přijímač, nainstaloval fungující multiplexy a zadal češtinu. EPG je velice účelně a jednoduše vyřešen, takže s mohu číst údaje i z menší obrazovky televizoru. V multiplexu A jsem až do tohoto týdne měl texty plně české - v průběhu tohoto týdne čeština z tohoto multiplexu zmizela. V ostatních multiplexech je čeština v pořádku. Přístroj má velice dobrý příjem signálu. Na multiplex A nepotřebuji (v Praze na Žižkově) ani anténu, jinak používám standardní starší pokojovou anténu (určenou původně pro analogové vysílání). Všechny funkce popisované v menu či v manuálu mi fungují. Shrnu-li své téměř měsíční poznatky, je tento set - top - box vhodný pro začínající uživatele, je vhodný i pro televize s menšími obrazovkami a vzhledem jak k ceně, tak dobrým příjmovým vlastnostem (na zahradě na bývalém okrese Praha - východ jsem ho zkoušel přes standardní venkovní anténu) bych ho doporučil i chatařům a chalupářům.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).