Hlavní navigace

Komu vadí Rádio Česko na frekvencích BBC?

24. 3. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila správní řízení s českou společností BBC Radiocom, která do února letošního roku provozovala české vysílání BBC. Nelíbí se jí, že BBC šíří na svých frekvencích program digitálního zpravodajského okruhu Českého rozhlasu Rádio Česko. BBC tímto převzatým vysíláním plní svoje licenční podmínky, podle kterých by měla vysílat jak anglicky, tak česky. V čem je tedy problém?

Anglicky, česky, anglicky

Jde o docela spletitou historii. Problémy s českým vysíláním BBC začaly už loni na podzim, konkrétně 25. října, kdy Nigel Chapman, generální ředitel BBC World Service, pod kterou spadala i česká BBC, oznámil, že české vysílání začátkem letošního roku skončí. BBC se rozhodla vrhnout veškeré síly a finanční prostředky do nového servisu pro arabsky mluvící země. Stejný osud jako českou BBC potkal dalších devět zahraničních redakcí BBC včetně polské nebo slovenské. Jenže BBC se zároveň odmítla vzdát vysílací licence v České republice, která platí do července 2012 a zahrnuje dvanáct VKV vysílačů ve většině krajských měst s velmi slušným pokrytím. Začal boj o to, zda si BBC zachová část českého vysílání, nebo zda bude vysílat jenom anglicky.

Vít Kolář

Dopředu bylo jasné, že pokud by na BBC mělo zůstat i české vysílání, nebude ho financovat BBC World Service. Šéf české BBC Vít Kolář proto přišel s nápadem, že by toto vysílání přešlo pod jinou divizi BBC, konkrétně pod „komerční“ sekci BBC Worldwide. Podmínkou by bylo zařazení reklamy a český investor, který by pokryl zbytek nákladů. Ještě než došlo k těmto jednáním, BBC pro jistotu požádala Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o zrušení licenční podmínky vysílat v určitých časech česky. Tuto žádost BBC následně stáhla, protože to vypadalo, že našla vhodného partnera v České republice. Stačilo jen získat souhlas BBC Worldwide, která měla tento „slepenec“ původního anglického vysílání BBC a českého zpravodajského servisu posvětit. Nestalo se.

S investorem, bez investora

Vít Kolář vysvětloval krach těchto jednání nedostatkem času. Česká BBC přitom měla z čeho vybírat: nabízelo se jí celkem pět investorů, z toho v úvahu připadaly tři firmy. S jednou vedla BBC Worldwide vážné jednání, ovšem ne na nejvyšší úrovni. Jakmile bylo jasné, že tudy cesta nevede, požádala česká BBC, zastupovaná společností BBC Radiocom, vysílací radu opět o zrušení licenční podmínky vysílat česky. Mezitím začala omezovat vysílání v češtině: loni na Silvestra skončily všechny publicistické pořady včetně Interview BBC. Koncem ledna mělo skončit i zpravodajství v češtině, ale protože rada žádost nestačila projednat, BBC musela česky vysílat ještě v únoru. Poté doběhly pracovní smlouvy všem redaktorům českého vysílání a BBC zůstala bez novinářů.

Za této situace přišel za Vítem Kolářem generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík a nabídl mu, že české vysílání BBC nahradí speciální zpravodajské bloky digitální zpravodajské stanice Rádio Česko. Kolář souhlasil a podruhé stáhnul žádost o změnu licenčních podmínek. Společně s Kasíkem pak radu písemně informovali o své dohodě a údajně dostali s takovým řešením předběžný souhlas. Jenže oficiální cestou nic takového neproběhlo. První dva březnové týdny BBC vysílala jenom anglicky. Už tím porušila platné licenční podmínky, podle kterých měla denně pět hodin vysílat i vlastní český servis. Od středy 15. března se na vlnách BBC objevil program Rádia Česko složený ze dvou tříhodinových zpravodajských bloků denně.

Václav Kasík

Vypněte to hrozné Rádio Česko!

Proti zařazení Rádia Česko do vysílání „české“ BBC se okamžitě vzedmula vlna nevole. Ve srovnání s českým servisem BBC je tato stanice opravdu horší. Mnozí posluchači se domnívali, že tím BBC v České republice definitivně skončila – i s anglickým vysíláním. To ale není pravda: program Rádia Česko se na frekvencích BBC omezuje na časy od 8:00 do 11:00 a od 13:00 do 16:00. Po zbytek dne vysílá původní anglická BBC. Pro Rádio Česko je to nicméně nejlepší možnost, jak se dostat k posluchačům: zatím vysílalo jen v digitálním multiplexu A v Praze, Brně a Ostravě a na internetu. Nyní ho mohou naladit posluchači VKV vysílání v Praze, Brně, Ostravě, Zlínu, Olomouci, Liberci, Plzni, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Pardubicích, Jihlavě a Karlových Varech.

Přesto, že BBC a Český rozhlas o svém záměru informovali Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, ta s BBC zahájila tento týden hned dvě správní řízení. Jedno za to, že první dva týdny v březnu nevysílala česky, čímž porušila licenční podmínku, a druhé za přebírání programu Rádio Česko, ke kterému dochází od 15. března. Podle rady jde totiž o „převzaté vysílání“, které by ale radní měli předem odsouhlasit. Potíž je také v tom, že platná licence BBC nehovoří jenom o tom, že její program se má skládat z anglického a pěti hodin českého vysílání, ale přesně definuje, jak má české vysílání vypadat. Do detailů, včetně názvů pořadů a jejich vysílacích časů (včetně Interview BBC). To samozřejmě tříhodinové bloky Rádia Česko nesplňují.

BRAND24

Co je to převzaté vysílání?

Petr Pospíchal

Na druhou stranu, rozhlasové vysílání nezná pojem „převzaté vysílání“. Ten se v zákoně používá pouze u kabelových televizí. Nicméně rada trvá na dodržení licence, na základě které v Česku vysílá společnost BBC Radiocom, a ta skutečně obsahuje jasně definované české zpravodajské a publicistické bloky. Pokud se tedy BBC dohodla s Českým rozhlasem na přebírání programu Rádia Česko, měla také požádat o změnu licenční podmínky, která by upravovala podobu českého vysílání. Pak by nemusely vzniknout spory o slovíčka, co je a co není převzaté vysílání, a všechno by odpovídalo vydanému oprávnění. Na takové řešení ale BBC ve spěchu zřejmě zapomněla. Český rozhlas je v téhle věci mimo hru: není provozovatelem českého vysílání na frekvencích BBC, ale pouze dodavatelem programu.

Co se tedy stane s vysíláním „české“ BBC? Podle místopředsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petra Pospíchala má BBC Radiocom patnáctidenní lhůtu na vyjádření k oběma správním řízením. Poté rada rozhodne, zda si pozve zástupce provozovatele, zřejmě Víta Koláře, k ústnímu jednání. Je velmi pravděpodobné, že správní řízení skončí upozorněním na porušení licenčních podmínek, případně pokutou a vydáním lhůty k nápravě. BBC pak bude mít čas na podání žádosti o změnu licenčních podmínek a uvedení licence do stavu s reálným stavem vysílání. Pak bude záležet na radních, zda takovou změnu povolí. Pokud ne, dostane se BBC do dalších problémů: jiného dodavatele českého programu nemá, a pokud by vysílala jen anglicky, zase by porušovala licenci. Tomu se říká Kocourkov.

Jak hodnotíte vysílání Rádia Česko na frekvencích BBC?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).