Hlavní navigace

Komedie jménem volba Rady České televize a Rady Českého rozhlasu

9. 2. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Půl roku po předčasných parlamentních volbách bude nová sněmovna opět vybírat mezi rádoby zahrádkáři, sportovci, historiky a umělci v politických dresech

Pětadevadesát kandidátů míří do volby tří radních České televize a dvou radních Českého rozhlasu. Dvaapadesát lidí chce kontrolovat činnost ČT a jejího generálního ředitele Petra Dvořáka, sedmatřicet si brousí zuby na Český rozhlas a jeh šéfa Petra Duhana. I když ono „brousí zuby“ neplatí pro úplně všechny kandidáty. Jak jsme na DigiZone.cz psali již v pátek, mezi kandidáty do Rady Českého rozhlasu jsou i lidé blízcí Petru Duhanovi, kteří by mu spíše kryli záda, než by plnili kontrolní roli coby zástupci široké veřejnosti – tedy koncesionářů.

Při pročítání kandidátek se člověk neubrání úsměvu. Půl roku po předčasných parlamentních volbách bude v březnu nová Poslanecká sněmovna, odhodlaná změnit zavedené pořádky, vybírat opět z bývalých politiků a skrytých nominantů politických stran, přesně podle proporčního rozložení sil v dolní komoře parlamentu. A zřejmě s tím nikdo nic nenadělá, protože hnutí ANO chce pravidla hry měnit až po této volbě. Stále tedy platí, že stačí, aby politická strana našla zajímavého adepta, tomu sehnala nebo dokonce založila nějaké občanské sdružení a to ho oficiálně navrhlo do mediální rady.

Vtipné to je dvojnásob, když si pročítáte subjekty, jež navrhují bývalé známé a populární politiky. Třeba takového exministra kultury za lidovce Jaromíra Talíře, t.č. člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, nominuje do Rady ČT Jihočeská společnost přátel hudby (jakoby v RRTV neměl k tematicky spřízněné Šlágr TV blíže). Další lidovec Daniel Váňa se zaštiťuje nominací obecně prospěšné společnosti Jeden svět. Bývalou komunistickou poslankyni Ivanu Levou tlačí do Rady ČT krajská odborová rada z Plzně. Bývalého generálního ředitele Českého rozhlasu Richarda Medka, svého času silně protěžovaného ODS, do téže rady navrhuje Unie armádních sportovních klubů ČR (čekali bychom spíše něco z oblasti psychiatrie).

Mohl bych začít vyjmenovávat nejabsurdnější občanská sdružení a „ópéesky“, která se zjevují za kandidáty do jedné nebo druhé „malé“ mediální rady, ale nemá to smysl. Už to není ani k smíchu. Zákon jasně nestanovuje, jaké organizace mohou podávat návrhy na kandidáty, pouze to zapovídá politickým stranám. Jejich nominanti ale nakonec ve volbách radních vítězí. Mediální rady pak svým složením odpovídají poměru sil v Poslanecké sněmovně, ale navenek se tváří děsně nezávisle. I generální ředitelé České televize a Českého rozhlasu jsou voleni nezávisle – právě těmito nezávislými radami.

BRAND24

Nejvíce nezávislými se mediální rady stávají po parlamentních volbách. Zvlášť po těch posledních, kdy se poměry sil ve sněmovně radikálně změnily. Rady ale fungují ještě ve složení, které odpovídá předchozí sněmovně. Co z toho vyplývá pro blížící se volbu nových radních? Nic zásadního. Tři televizní a dva rozhlasoví radní v patnácti-, respektive devítičlenném kontrolním orgánu žádnou revoluci nezpůsobí. Spíš si počkejme na onu změnu pravidel, která se začíná časově krýt s dobou, kdy mají obě rady dodat poslancům výroční zprávy o hospodaření veřejnoprávní televize a rozhlasu za loňský rok.

Stačí, aby sněmovna tyto zprávy dvakrát za sebou neschválila a znamená to odvolání celé rady. Nová by se pak volila už podle nových pravidel. Aktuálně se rozhoduje mezi tím, že by radní přímo nominovaly vybrané organizace a instituce vyjmenované přímo v zákoně, nebo by je nadále volili politici, ale tuto pravomoc by si mezi sebou rozdělila sněmovna, Senát a prezident. Pokud máte pocit, že jste o této „trojnožce“ už někdy slyšeli, nemýlíte se. Naposledy ji zcela vážně prosazovala vláda Mirka Topolánka. Jako vždy ale zůstalo jen u slov. Takže, jak to bude nyní?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).