Hlavní navigace

Kolik peněz za kompenzace operátorům DVB-T a o hodinu posunuté mutace dvou kanálů u Skylinku

10. 12. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: FTV Prima
TÝDENNÍ REVIZE – Skylink nabízí jako zatím jediný operátor nové, o hodinu zpožděné stanice Prima +1 a JOJ +1.

Satelitní Skylink rekapituloval. A nejen to

Nabídku satelitní platformy Skylink rozšířily čtyři HD programy. Kromě Sport 1 a JOJ Cinema se diváci dočkali i o hodinu posunuté mutace hlavních kanálů české Primy a slovenské JOJ. Své zákazníky si našla i nová OTT služba Skylink Live TV – během tří měsíců si ji vyzkoušelo kolem šedesáti tisíc zákazníků.

Změny v programové nabídce Skylinku představil na tiskové konferenci ředitel této česko-slovenské satelitní platformy Jaromír Glisník. Na úvod zrekapituloval letošní rok, během něhož Skylink dokončil šest let trvající migraci na formát MPEG-4 (na Slovensku bude vysílání v MPEG-2 ukončeno během ledna) a ukončení provozu kódovacího systému CryptoWorks. Navýšila se i nabídka programů ve vysokém rozlišení, na českém trhu z 35 na 61 a na slovenském z 34 na 56.

Jan Brychta: Skylink nabízí jako zatím jediný operátor nový, o hodinu zpožděný kanál Prima +1

Operátoři DVB-T přijdou o kmitočty, ale získají mnohem více

Kolik peněz budou stát kompenzace operátorům dnešních terestrických vysílacích sítí za jejich předčasné vypnutí a kde na ně stát vezme?

Pouhé týdny nás dělí od startu přechodových sítí DVB-T2, multiplexů zemské digitální televize nové generace. Pokud by se postupovalo podle hrubého harmonogramu obsaženého ve vládní Strategii rozvoje terestrického televizního vysílání v České republice, v největších aglomeracích by už sítě DVB-T2 druhým měsícem vysílaly. Ve skutečnosti se jejich start posunul až na začátek nového roku 2017. Ovšem ani lednový termín nemusí být konečný, České Radiokomunikace coby budoucí provozovatel přechodové sítě 2 už avizovaly, že řádné vysílání v tomto standardu zahájí patrně až v únoru. Důvod? Nejasnosti okolo financování tohoto přechodného vysílání.

Jan Potůček: Co všechno si nárokují operátoři celoplošných multiplexů DVB-T při přechodu na DVB-T2?

Freedom TV a přechodové sítě DVB-T2

V Říčanech nabízí na regionální síti 19 své služby ve standardu DVB-T placená pozemní digitální televize Freedom TV, kterou provozuje společnost dvbexpert. Služba využívá dva multiplexy, fungující na kanálech 25 a 49. Regionální síť 19 vysílá z objektu Alfa Tower v Říčanech, což je nejvyšší budova na Černokostelecké ulici, z jejíž tamní střechy vysílají oba multiplexy pokrývající část území Středních Čech. Kanály 25 a 49 by ale mohly být v řádu měsíců vyčleněny pro přechodové sítě, nebo je může změnit nová koordinace kanálů po II. digitální dividendě. Je tedy možné, že po odebrání pásma 700 MHz bude nutné přesunout kanály, které tam v současnosti vysílají?

Pro přechodové sítě je sice zatím vyčleněn pouze kanál 31 a o ostatních zatím rozhodnuto není, ale v případě, že se rozhodne i o kanálech 25 a 49, bude je nutno opustit. Jak upozorňuje předseda expertní komise pro digitalizaci při Ministerstvu průmyslu a obchodu Pavel Dvořák, regionální vysílací sítě (včetně té říčanské, pozn. redakce) vysílají na rádiových kmitočtech na základě individuálních oprávnění, jejichž platnost je omezena datem 31. prosince 2017.

Jan Brychta: Říčanský projekt Freedom TV mohou ohrozit chystané přechodové sítě

Stručně

Flix TV na slovenský trh vstupuje s předplacenou kartou na šest měsíců a společně se satelitním přijímačem ji zákazníci zakoupí u smluvních partnerů. Zatím je zde k dispozici jediný balíček, a to Dobrá TV.

Bohumil Herwig: Flix TV startuje i na Slovensku. I tady bude v základu Nova Sport

Slovenský zpravodajský kanál TA3 dnes zahájil vysílání ve vysokém rozlišení na satelitu Astra 3B 23,5 st. východně. Stanice je nadále šířena v režimu FTA, tedy volně bez nutnosti vlastnit jakoukoliv dekódovací kartu či platit jakýkoliv poplatek. Vysílá se totožný obsah jako u TA3 v SD, liší se jen kvalitou obrazu.

Petr Jakub: Zpravodajský kanál TA3 HD zahájil vysílání


Autor: Martin Hovorka

TA3 HD

Zhodnocení „Black Friday 2016“: Výsledky se nám podařilo získat od dvou společností – Alza.cz a Datartu. U obou patří mezi TOP produkty televizory s úhlopříčkou 55 palců, tedy 140 cm. Alza tvrdí, že počet unikátních zobrazení webových stránek byl čtyřikrát vyšší než v roce 2015. Nejsilnějším dnem z pohledu zákaznického zájmu pak byl pátek 25. listopadu.

Bohumil Herwig: „Black Friday 2016“: závěrečné zhodnocení

Black Friday 2016.

Spolupráce obou pražských firem započala koncem roku 2015 a jejím výsledkem bylo spuštění první HbbTV reklamy pomocí automatického nákupu v Evropě. Jednalo se o bannerový formát a kampaň proběhla na hudební stanici Óčko. Na spolupráci navázaly i v roce 2016, v jehož polovině úspěšně spustily první videoreklamu v podobě Push2Play (spuštění videa po stisknutí červeného tlačítka). Nejnovějším přírůstkem je videoformát, tzv. Switchroll, kdy se video automaticky spustí po přepnutí na kanál.

Jan Brychta: Společnosti R2B2 a Hybrid uzavřely partnerství pro oblast HbbTV

Jan Brychta: Mediální agentura Optimedia realizuje hybridní kampaň pro Nescafé


Autor: Optimedia

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání projednala na 22. zasedání 50 bodů programu, vyhodnotila 42 stížností, vydala 6 upozornění a zahájila 12 správních řízení. Proběhla také dvě veřejná slyšení o udělení licence k provozování rozhlasového vysílání a zaevidován byl jeden nový poskytovatel audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání. Celkem jich tak je 146.

Bohumil Herwig: RRTV: řada upozornění na zvýšenou hladinu hlasitosti reklam

Proběhlo také několik personálních změn. Generální ředitel ČT obhájil místo v EBU, ředitelem nangu.tv se stal Zdeněk Gerlický, který byl zároveň jmenován předsedou představenstva společnosti, a generální ředitel třetí největší televizní skupiny Jaromír Soukup zrušil funkci výkonného ředitele.

Bohumil Herwig: Petr Dvořák opět zvolen do vedení EBU. Na starosti bude mít sport

BRAND24

Jan Brychta: Zdeněk Gerlický se stává novým ředitelem společnosti nangu.tv

Jan Brychta: Borovský odchází z TV Barrandov, televizi nadále povede přímo Jaromír Soukup


Autor: nangu.tv

Zdeněk Gerlický.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).