Hlavní navigace

Klíč s počítačem nebo počítač s klíčem?

22. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: FAB
FAB uvedl dvě novinky pro zvýšení bezpečnosti a také pohodlí majitelů. Jedna je určena především pro bytové domy, druhá je inteligentnější.

FAB Bera (od 4.538 Kč) je samozamykací zámek. Ano, slyšíte správně. Jak nám sdělil výrobce, podle normy EN179 o vybavení dveří na únikových cestách musí být hlavní vchod obytné budovy stále odemčen. To jde proti požadavku, řady nájemníků, kteří by nejraději měli kvůli zlodějům neustále zamčeno. Tím ale, typicky v případě požáru, ohrožují svou bezpečnost.

Zámek byl vyvinut pro to, aby se oba tyto protichůdné požadavky daly splnit. Má totiž tu vlastnost, že ho zvenku musíte normálně odemknout, ale zevnitř nikoli, takže jednoduše stačí vzít za kliku. V okamžiku, kdy za vámi dveře zaklapnou, jsou pro příchozího opět zamčené. V případě základní mechanické verze FAB Bera úzký (4.538 Kč) ve dvou bodech, přičemž zámek je pravolevý s oboustrannou střelkou. Otevření zámku pomocí cylindrické vložky je možné z obou stran, ale protože je zámek samozamykací, nejde pomocí cylindrické vložky ručně uzamknout, ale jde pouze odemknout. Existuje ale i dražší verze napojitelná na automatického vrátného v domovním telefonu.

BRAND24

Samozamykací zámek FAB Bera, ryze mechanická verze.
Autor: FAB

Samozamykací zámek FAB Bera, ryze mechanická verze.

Druhá novinka se jmenuje FAB +Cliq (cylindrická vložka: 8.470 Kč, elektronický klíč od 2.299 Kč) a představuje klíč ovládaný počítačem. Stejně jako u autoklíčů v sobě kombinuje mechanické zabezpečení a elektroniku. Čip v klíči se dá spravovat přes počítač, a tak například každý zaměstnanec nebo nájemník může mít nastaveno, které dveře může otevřít a dokonce i kdy. Při ztrátě lze klíč okamžitě deaktivovat a odpadá i případné měnění vložek, nemluvě o tom, že klíč nelze zkopírovat.

Důležité také je, že elektronika vložky je napájena z baterie uložené v klíči. Odpadá tak instalace přívodních kabelů do dveří a vložky FAB +Cliq lze instalovat prakticky do jakýchkoli dveří.

FAB Cliq Green 40073 s čipem, baterií a možností přeprogramování.
Autor: FAB

FAB Cliq Green 40073 s čipem, baterií a možností přeprogramování.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).