Hlavní navigace

Kinosvět se vydá po stopách zmizelé Jantarové komnaty

14. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Wikimedia
Pod názvem Hitler, Stalin a Jantarová komnata uvede TV Kinosvět každou středu v česko-slovenské premiéře šestidílný ruský seriál.

O Jantarové komnatě byly napsány stovky knih, tisíce článků a natočeny desítky filmů. Ale dokud se nenajde, bude tato komnata stále vzrušovat všechny milovníky válečné historie, záhad a tajemství, říká Jan Jurka, programový ředitel stanice, a dodává: Seriál snad nejúplněji zachycuje pátrání po tomto unikátním skvostu. Diváci budou sledovat nejen související válečné operace a Hitlerovo a Stalinovo soupeření, ale i úsilí týmů pátračů a s pátráním spojené politické hry až do roku 2006. Lepší dokument na toto téma neexistuje.

Seriál z roku 2006 se mimo jiné pokouší objasnit, proč Sověti Jantarovou komnatu neodvezli do bezpečí, jak se vedl souboj mezi nacisty o to, čí bude a kde bude umístěna, skutečnou roli Hitlera a Stalina, jestli nebyla komnata ve skutečnosti zničena a kde se může ukrývat: zda v Německu, Polsku, ruské enklávě na Baltu, České republice, USA, Venezuele, nebo třeba na dně moře. A také vysvětlit překvapivé vyhlášení ruského prezidenta Jelcina: Vím, kde je Jantarová komnata.

PSALI JSME: Kinosvět bude na jaře pokračovat s osvědčenými formáty, mezi programovými novinkami je opět ruský seriál

Vedle toho nabídne řadu momentů vztahujících se k Jantarové komnatě, např. záhadná úmrtí, poválečné podvody německých historiků nebo překvapivou pomoc ruských emigrantů při pátrání.

Obsah jednotlivých dílů

První díl

Mýty a fakta spojená s Jantarovou komnatou a historií jejího vzniku. Hitlerův plán na vznik obrovského muzea s uměleckými předměty z celé Evropy. Útok na Sovětský Svaz, obsazení Carského Sela a demontáž komnaty. Proč ji Sověti neodvezli? Spory mezi nacisty o to, čí bude. První záhadná smrt. Zmocní se komnaty Göring? Poputuje do Lince, nebo Königsbergu, či někam jinam?

Druhý díl

Na scénu vstupují Hitlerův architekt Speer a Hitler se Stalinem. Byla Jantarová komnata zničena během náletů? Königsberg v ohni. Jantarová komnata se poprvé stěhuje… Chce ji kurátor dr. Rode ukrást? Rudá armáda dobývá Königsberg. První pátrání po komnatě. Dr. Rode mystifikuje a jeho následná smrt – zemřel ale skutečně?

Třetí díl

Důkazy: Jantarová komnata existuje. Němci se snaží svést Rusy ze stopy. Svědectví pamětníků. Stalin chce komnatu za každou cenu. Pátrání začíná. Kdo pomůže? Ruští emigranti. Jejich podivuhodné osudy. Nové stopy a Stalin ještě netrpělivější. Jak běžela léta pátrání. Sovětské pátrání přebírá Ruská federace. Jelcin: Vím, kde je Jantarová komnata.

Čtvrtý díl

Podzemní hlavní město Německa a jeho poklady – ukrývá se komnata zde? Co odvezli Američané? Do pátrání se zapojují média. Pomáhat pátračům se nevyplácí: platí se i smrtí. Anglická stopa. A znovu Göring. Důl Witkind – je komnata zde?

BRAND24

Pátý díl

Časopis Spiegel a jeho zájem o komnatu. Další falešné stopy. Podivuhodné osudy členů pátracího týmu. Naděje stále existuje… Nebo ne? Nachází se Jantarová komnata na dně Baltského moře?

Šestý díl

Pátrání vede zpět do Königsbergu. Možné další úkryty. Tentokrát důl Anna. Astrologové: komnata je ve Venezuele a odvezli ji tam prchající nacisté. Další alternativní místa: Bavorsko a Česká republika, aneb i když ji nenajdeme, alespoň sem budou jezdit turisté. Devět pravděpodobných míst úkrytu. Rekonstrukce komnaty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).