Hlavní navigace

Kdy obnovíte vysílání? ptá se po roce regionálních studií RTA velká vysílací rada

14. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Studia Regionální televizní agentury (RTA) nevysílají už déle než rok, přesto dosud nepřišla o licence. Vysílací rada se jich teď ptá, zda a kdy svoje vysílání obnoví.

Pětice studií Regionální televizní agentury (RTA) ve východních a jižních Čechách, na severní, střední a jižní Moravě, která přerušila vysílání na Nový rok 2012, může definitivně přijít o vysílací licence. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se je chystá vyzvat, aby se vyjádřily k aktuální situaci ohledně překážek, které jim brání v obnovení vysílání. Pokud by radní shledali, že studiím RTA nic ve vysílání nebrání a přesto nevysílají, mohou jim licence odebrat.

K TÉMATU: Regionální studia RTA už devátý měsíc nevysílají, přesto jim nezanikly licence

RTA Východní Čechy, RTA Jižní Čechy, RTA Ostrava, RTA Zlín a RTA Jižní Morava nevysílají od chvíle, co se hlavní kanál televize Prima přejmenoval na Primu family a začal vysílat na základě nové licence, která mu umožnila zbavit se povinnosti pouštět do svého celostátního programu regionální stanice včetně RTA. FTV Prima však už na podzim 2011 nabídla regionálním televizím, že jim umožní vstupovat do jiného svého programu – ženského kanálu Prima love v celoplošném multiplexu 3 (Prima family vysílá v multiplexu 2).

ČTĚTE TAKÉ: Zánik původní licence Primy posvětil Nejvyšší správní soud. Odmítl žalobu RTA

BRAND24

Studia RTA nabídku FTV Primy nevyužila a požadovala pokračování spolupráce s hlavním kanálem Primy. Neúspěšně napadla proces vrácení licence původní televize Prima a změnu hlavního kanálu FTV Primy a její licence označila za technickou překážku, která jim brání v pokračování vysílání. Právě technická překážka je jedinou zákonnou možností, jak televize, která přeruší vysílání na delší dobu než 30 dní v jednom kalendářním roce, nemusí přijít o vysílací licenci.

Pět regionálních televizí RTA se ale už začátkem loňského roku zbavilo všech zaměstnanců a spolupracovníků, techniky i studií, v nich sídlily. Vysílání tak budou obnovovat jen těžko. Regionální televizní agentura, již má vlastnit podnikatel Jiří Šmejc, nyní vede pouze soudní spory se státem a loni nevyloučila ani možnost mezinárodní arbitráže o nedostatečně ochráněnou investici. Přímý vlastník RTA totiž sídlí v zahraničí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).