Hlavní navigace

Kdy bude Netflix fungovat na „českých“ televizorech?

2. 2. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Netflix
AKTUALIZOVÁNO – Chcete sledovat tuto službu přímo z TV? Pozeptali jsme se u výrobců, zda jim aplikace pracuje, případně kdy pracovat začne. Ne vždy je to totiž zatím ideální…

AKTUALIZOVÁNO, 2. 2. 2016, 16:23 hod.: Panasonic nám oficiálně oznámil, že aplikace Netflixu byla spuštěna pro televizory rok výroby 2015. U roku výroby 2014 nemáme zatím funkčnost widgetu/aplikace potvrzenu. Dejte vědět… 

Před nedávnem se kolegovi Polákovi rozeběhl widget Netflixu u televizoru LG a právě to nás inspirovalo k přípravě tohoto souhrnného materiálu na výše uvedené téma.

Obeslali jsme proto vybrané výrobce a požádali je o vyjádření, zda už je jejich aplikace Netflixu v chytrých televizorech funkční i při regionovém nastavení na Česko.

A pokud není, kdy bude k dispozici.

K TÉMATU: Netflix v TV přes Chromecast

Netflix: jak se zaregistrovat a co očekávat

Start-nestart Netflixu popíchl MTG. Spolumajitel Primy uspíší lokalizaci ViaPlay

Právě v regionu byl totiž zakopaný pes a kolega Polák donedávna hbitě přepínal tak, aby mu Netflix fungoval. Alespoň u jeho LG 50LB570V, jejíž verzi vidíte níže. Jak jsem se ale dozvěděl, je totéž zapotřebí i u některých Panasoniců, a tam prý zase funguje Polsko. Asi nebude náhodou, že právě zde sídlí vedení regionu…

Pojďme se proto podívat nejen na LG či Panasonic, ale i na další velké výrobce na českém trhu, od kterých jsme zároveň chtěli vědět, které televizory jakých platforem a také jakých ročníků výroby widget/aplikaci Netflixu podporují.

Jejich vyjádření, pokud se ho podařilo sehnat, najdete níže.

Televizor LG 50LB570V redakčního kolegy Lukáše Poláka postavený na platformě NetCast z roku 2014. Widget Netflixu pro region Česko mu byl zprovozněn zhruba v polovině ledna.
Autor: Lukáš Polák

Televizor LG 50LB570V redakčního kolegy Lukáše Poláka postavený na platformě NetCast z roku 2014. Widget Netflixu pro region Česko mu byl zprovozněn zhruba v polovině ledna.

LG: aplikace pro Netflix bude spouštěna postupně

Nejprve se má, podle tiskové zprávy zveřejněné ovšem pro polský trh, objevit verze pro WebOS 1.0, zatímco aplikace pro Smart TV s WebOS 2.0 bude k dispozici ve druhém kole nejspíše do konce března 2016.

Netflix pro televizory se systémem NetCast (3.0, 4.0 a 4.5) by měl funkční někdy v této době, tedy na přelomu ledna a února.

Tuto zprávu se nám od českého zastoupení zatím nepodařilo potvrdit.

Čtvrtá řada seriálu House of Cards je Netflixem ohlášena na pátek 4. března 2016.
Autor: Netflix

Čtvrtá řada seriálu House of Cards je Netflixem ohlášena na pátek 4. března 2016.

Panasonic s otazníkem

Přes veškerou snahu se ani u tohoto výrobce nepodařilo vyjádření sehnat, ale podle diskusí i na DigiZone.cz to vypadá tak, že u televizorů roku výroby 2014 aplikace Netflixu pracuje, ale u některých je zapotřebí nastavit jiný region (objevuje se zmiňované Polsko).

Co se týče roku výroby 2015, aplikace nejspíše zatím vůbec neběží, ale měla by prý být funkční v řádu týdnů (jak jsem koupil, tak prodávám…).

Na Facebooku regionálního Panasonicu jsem ještě narazil na zprávu, že Netflix pracuje na všech televizorech od roku výroby 2014. Když jsem si ale ještě těsně před vydáním tohoto článku chtěl zkontrolovat formulaci, už jsem ji nenašel. Takže se mi to buď zdálo, nebo byla stažena.

V roce 2014 jsme recenzovali Philips 55PFS8209 s Android 4.2, který byl opravdu výtečný! I tady má Netflix prý bez jakýchkoli problémů fungovat. Ostatně tato značka byla jedna z mála, která dávala možnost, nechat se na příchod Netflixu do Česka upozornit e-mailem.
Autor: Philips

V roce 2014 jsme recenzovali Philips 55PFS8209 s Android 4.2, který byl opravdu výtečný. I tady má Netflix prý bez jakýchkoli problémů fungovat. Ostatně tato značka byla jedna z mála, která dávala možnost nechat se na příchod Netflixu do Česka upozornit e-mailem.

Philips (TP Vision): Netflix všude možně a už od prvního dne

Aplikace je dostupná buď přímo v hlavní nabídce aplikací (platí to jak pro Android, tak pro klasickou Smart TV), nebo v galerii aplikací. Není také třeba volit jinou zemi a na TV Philips byl Netflix dostupný už v první den, kdy byl oficiálně uvolněn pro náš region.

Tak zní zpráva z místního zastoupení TP Vision a pokračuje výčtem kompatibilních zařízení.

Podporované televizory typu Smart TV (bez Androidu):

  • 2013 – řady 3208 až do 5038
  • 2013 – řady 6008 až do 9×x8
  • 2014 – řady 4509 až do 7809
  • 2015 – řady 5300

Podporované televizory typu Smart TV s OS Android:

  • 2014 – řady 7909 až do 9809
  • 2015 – řady 5500, 6400, 65×0, všechny 7×x0 a 8700
  • 2016 – řady 8601 a 8901

Na ostatních TV Philips není Netflix dostupný z důvodů nekompatibilních platforem.

A ještě dorazil dovětek v tom smyslu, že pracovníci českého zastoupení společnosti TP Vision úspěšně vyzkoušeli aplikaci na televizorech 65PUS9109/12, 40PFH6550/88 a 32PFT5500/12.

K nejlepším recenzovaným televizorů Samsung v minulém roce patřil UE43J5572 s podporou HEVC na tunerech a parádním poměrem cena/výkon. A také s operačním systémem Tizen. I zde má Netflix pracovat.
Autor: Samsung

K nejlepším recenzovaným televizorům Samsung v minulém roce patřil UE43J5572 s podporou HEVC na tunerech a parádním poměrem cena/výkon. A také s operačním systémem Tizen. I zde má Netflix pracovat.

Samsung v tom má jasno

Od tohoto výrobce přišla lakonická odpověď, které ovšem potěší všechny majitele jeho Smart TV: Netflix je dostupný pro Smart TV od 2012 a mladší.

Jde tudíž jak o původní platformu, které výrobce jednoduše říkal Smart TV, čímž dal jméno celé kategorii, tak nové modely s linuxovým operačním systémem Tizen.

Netflix by vám měl – vedle televizorů – fungovat i na Sony PlayStation 3, 4 (na snímku) a Vita.
Autor: Sony

Netflix by vám měl – vedle televizorů – fungovat i na Sony PlayStation 3, 4 (na snímku) a Vita.

Sony: neuvěřitelná spousta kompatibilních zařízení

Podle této značky lze velmi zjednodušeně říci, že kompatibilní je naprostá většina produktů z roku 2012 a novějších. Jen se pochopitelně musí jednat o „Smart“ zařízení s připojením k internetu.

Výčet většiny z nich by se sem nevešel, takže vybírám jen některé a soubor tak, jak nám byl zaslán, připojuji ke stažení níže. V každém případě, co se nově uváděných zařízení pro sezónu 2016/17 týče, půjde o všechny Ultra HD (4K) televizory s operačním systémem Android a také o Smart TV sérií WD60 a WD75.

Tato VOD služba by rovněž měla fungovat i na PlayStationu 3, 4 a Vita a beze změny regionu i na televizorech z let 2013/14, kde to někteří pracovníci místního zastoupení i vyzkoušeli. Jinak Sony upozorňuje, že u starších TV a přehrávačů Blu-ray disků nejspíše bude nutno v nastavení „Síť“ vyhledat položku s názvem „Obnovit internetový obsah“ nebo podobným.

V té chvíli si zařízení, na základě vaší IP adresy, stáhne „ikony“ aplikací, které by v daném regionu měly fungovat, tedy včetně Netflixu.

BRAND24

Máme také ze zastoupení Sony potvrzeno, že na chytrých televizorech z roku 2011, například na KDL-24EX320, služba nefunguje.

KE STAŽENÍ:

Sony HE devices supporting Netflix (TXT)

Využíváte Netflix?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).