Hlavní navigace

Kdo stojí za chystanou satelitní službou Flix TV? V Maďarsku už provozuje videotéku

24. 11. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jedinou majitelkou i jednatelkou operátora služby je maďarská manažerka Kamilla Tóth, ta však nemusí být skutečným investorem. S televizemi vyjednává Flix.TV už půl roku.

Zacíleno na diváky bezplatného DVB-T

Již druhá nová satelitní televizní služba oznámila brzký vstup na český trh. Po slovenské Antik Sat, za kterou stojí slovenská společnost Antik Telekom z Košic a jež se nejprve etabluje na Slovensku, než vstoupí do Česka, má ještě do konce letošního roku na stávající satelitní operátory zaútočit služba Flix.TV. Podle dosavadních informací by mělo jít o low cost platformu, která se bude snažit přetáhnout diváky od pozemního digitálního vysílání DVB-T, které je možné sledovat zdarma. Tomu odpovídá také zamýšlené rozdělení základních programových balíků na nejnižší „sociální“ s pouhými 30 kanály, na který naváže balíček Standard s 80 programy, Premium s 80 kanály a prémiovým filmovým obsahem a nejvyšší nabídka s prémiovými sportovními programy a kanály pro dospělé.

Flix.TV má startovat s 13 programy v HD rozlišení, včetně tří programů České televize a hlavního kanálu Novy, ale také slovenské Markízy, Jojky nebo TV Doma. To je lákavější nabídka než DVB-T, záležet ovšem bude na ceníku balíčků, které zatím operátor nezveřejnil. V prezentaci, s níž letos na jaře a v létě obcházel provozovatele českých televizí, ovšem jasně zmiňuje, že chce cílit právě na diváky, co dosud nevyužívají žádnou placenou televizní službu a spoléhají na bezplatnou nabídku v terestrice. Ta obsahuje rovněž okolo 30 programů jako plánovaná nejnižší nabídka Flix.TV, z HD kanálů ale může nabídnout jen ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD. Komerční televize své HD verze z pozemního vysílání stáhly, aby za ně mohly inkasovat zvláštní poplatky od poskytovatelů kabelové, satelitní a IP televize.


Zdroj: www.flixtv.cz

Flix.TV slibuje na svém webu poměrně brzký start, dostupná má být ještě do konce letošního roku

Smělý plán: desítky tisíc zákazníků do dvou let

Ambice Flix.TV, která bude už pátou satelitní službou na českém trhu (a po vstupu Antik Sat jich bude už šest, pokud počítáme zvlášť sesterské platformy Skylink a CS Link), nejsou malé. Podle výše zmíněné prezentace, kterou má server DigiZone.cz k dispozici, chce do dvou let získat 50 tisíc zákazníků. To by sice bylo nejméně ze všech tuzemských satelitních služeb, Flix.TV ale vstupuje v podstatě na obsazený trh, takže nemůže počítat se statisíci klientů. Zvlášť když nabídka placených televizních služeb v Česku je velmi pestrá a významně ji ovlivňuje i skutečnost, zda daný operátor nabízí i mobilní verzi své služby, funkci TimeShift, televizní archiv a vlastní videotéku. I s tím ale Flix.TV počítá. OTT služby hodlá spustit ve chvíli, kdy bude samotná satelitní platforma zavedená.

Inspiraci může Flix.TV čerpat od sesterské společnosti Hefa Media Kft z Budapešti, která provozuje video-on-demand službu UploadTV. Sama o sobě tvrdí, že se plánuje specializovat na distribuci digitálního obsahu, i když na českém a slovenském trhu se zpočátku omezí na lineární vysílání. Vztah mezi Hefa Media Kft a společnosti Flix.TV s.r.o., která sídlí ve středočeských Bořanovicích, není jasný. Firma Flix.TV vznikla teprve letos v květnu a její jedinou majitelkou i jednatelkou je maďarská manažerka Kamilla Tóth. S provozovateli českých televizí, které se mají stát součástí programové nabídky Flix.TV, však za operátora vyjednává Tomáš Hons, který měl být aktivní i v eshopu s elektronikou Inter-sat.cz. Podle jednoho z vysílatelů, s nímž Hons vyjednával, však oboru příliš nerozumí. Dělalo to na mě dojem, že je to pro něj zcela nový obor, svěřil se serveru DigiZone.cz.

Prezentace Flix.TV pro obchodní partnery by potucek793

Přijde nelineární služba Satflix?

Kamilla Tóth figuruje ještě v jedné české společnosti. Od července eviduje obchodní rejstřík firmu Satflix television SE, která sídlí na stejné adrese v Bořanovicích jako Flix.TV s.r.o. Kamilla Tóth je v ní jedinou členkou představenstva, nevlastní v ní ale žádný podíl. Jediným akcionářem Satflix television SE je společnost Adelein SE z Brna, která do společnosti vložila základní kapitál ve výši 3,2916 milionu korun, jedinou členkou představenstva je pak Zuzana Parisi z Brna. Adelein SE je akciovou společností s akciemi na jméno, vlastníka tak nelze v obchodním rejstříku dohledat. Jediným členem dozorčí rady této firmy je ale Gábor Gyula Tóth z Budapešti, jedinou členkou představenstva pak Zuzana Parisi. Firma má základní kapitál 120 tisíc eur (přes tři miliony korun). Veškeré úkony při zakládání firem Adelein SE a Satflix television SE podle sbírky listin zajišťovala Zuzana Parisi.

BRAND24

Stejné jméno Zuzana Parisi figuruje v obchodním rejstříku u 28 různých firem, často evropských společností, jakými jsou i Satflix television SE a Adelein SE. Patrně tak pomáhá zahraničním vlastníkům jednat s českými úřady a je jejich spojkou v tuzemsku. U deseti firem je ale vedena jako společník a u dvou je jmenována likvidátorem. Kamilla Tóth, která je z hlediska Flix.TV klíčovou osobou, podle informací serveru DigiZone.cz dosud působila spíše v oblasti mediálních a reklamních agentur v Maďarsku a částečně na Slovensku, v České republice však nikoli. Ačkoli je podepsaná pod tiskovou zprávou, kterou se tento týden Flix.TV oficiálně představila českým novinářům, fakticky s médii nekomunikuje a podle notářského zápisu o zakládání společnosti Flix.TV s.r.o. komunikuje pouze v angličtině.

Start ještě do konce letošního roku myslí Flix.TV vážně, na internetové stránce www.flixtv.cz již upozorňuje na brzké zahájení vysílání. V pondělí oficiálně potvrdila, že využije satelitní kapacitu na družici Eutelsat 16 ° východně, kterou spravuje rakouská společnost Telekom Austria. Stejný satelit i zprostředkovatele kapacity využívá i slovenská služba Antik Sat, která má v příštím roce vstoupit na český trh. Flix.TV už má také jasno v tom, jaký typ kódování a dekódovacích modulů použije. Již v létě při jednání s provozovateli českých televizních stanic informovala o kódovacím systému Conax i set-top-boxech této značky, které bude pronajímat nebo prodávat svým zákazníkům. K dispozici mají být i CA moduly spárované s dekódovacími kartami vhodné pro televizory s CI sloty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).