Hlavní navigace

Kdo má lepší podzim, Nova nebo Prima?

6. 8. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Dvě nejúspěšnější komerční televize u nás - Nova a Prima - představily v tomto týdnu svá podzimní programová schémata. Hovořit v množném čísle je rozhodně na místě, protože kromě Novy šlo také o Novu Cinema, Novu Sport a MTV a u Primy také o Primu Cool a Primu love. Nabízí se tedy otázka, kdo namíchal lepší koktejl pořadů - Nova, nebo konkurenční Prima? Přitáhne k obrazovce diváky Expozitura nebo show Česko Slovensko má talent? Na odpověď si musíme ještě pár týdnů počkat.

Nova a Prima představily svůj podzim

Samé „ležáky“ si připravila pro diváky na letošní podzim televize Nova. Nabídne jim sice zcela nový původní krimiseriál Expozitura, čtyři nové díly z cyklu Soukromé pasti či další díly původního sitcomu Comeback, ve všech případech jde ale o pořady, které natočila již před mnoha měsíci či dokonce lety a čekala s jejich odvysíláním na příhodnou dobu, kdy skončí ekonomická krize a bude moci jejich sledovanost náležitě zhodnotit prodejem reklamních časů. Na Nově se tedy kromě Expozitury neobjeví vůbec žádná novinka, televize vsadí na osvědčené pořady. A co Prima? Přišla ta na podzim s něčím, co by její diváci nečekali? Až na pár výjimek ne. Opět sází na formáty, které se osvědčily v minulých měsících nebo letech. Žádným překvapením není druhá řada show Česko Slovensko má talent, třetí (a poslední) řada Pohlreichova Ano, šéfe! a také některé akviziční a nutno říci prověřené seriály, jako jsou například Sběratelé kostí, které uvidíme nejen na hlavní Primě. Právě nabídka tematických stanic potěší diváky především, a to ať už jde o kultovní Akta X na Coolu nebo Zoufalé manželky na stanici Prima love.

Jan Potůček: Nova na podzim vymete šuplíky. Sází hlavně na seriál Expozitura
Lukáš Polák: Hlavní Prima podzimem nepřekvapila. Potěší ale její tematické kanály
Jan Potůček: Sledovali jsme živě: tisková konference televize Nova k podzimnímu schématu
Lukáš Polák: Sledovali jsme živě: Tisková konference televize Prima k podzimnímu schématu

Reklama na České televizi to má téměř spočítané

Už jen podpis prezidenta republiky pod novelou zákona o České televizi chybí k tomu, aby od letošního listopadu zmizela reklama z vysílání prvního programu ČT, zpravodajské ČT 24 a webů ČT. S poslaneckou verzí novely totiž ve čtvrtek souhlasil i Senát. Reklama by tak měla zůstat jen na programech ČT 2 a ČT 4, přičemž výnosy z jejího prodeje na Dvojce by měly jít do Fondu kultury spravovaného ministerstvem kultury a z Čtyřky na nákup vysílacích práv pro sportovní přenosy na České televizi. Senátoři však novelu poněkud pozměnili, když do ní doplnili, že Česká televize má až do června příštího roku přispívat z výnosů z prodeje reklamy na dokončení televizní digitalizace v Česku. Měla by si také moci odečíst náklady na správu výběru reklamních výnosů a jejich zasílání na určené fondy. O těchto změnách by měla znovu jednat Poslanecká sněmovna. Česká televize nebude moci podle novely od letošního listopadu také vysílat žádný teleshopping, což se ale nemusí týkat edice „ČT nabízí“.

TK Nova jaro 2011 - Alex Ruzek, Jan Andruško

Tak dlouho se generální ředitel Novy Jan Andruško snažil (na fotce s programovou šéfkou Alex Ruzek), až zrušení reklamy na ČT 1 a ČT 24 proloboval. (Foto: TV Nova)

Jan Potůček: Senát souhlasí s koncem reklamy na ČT 1 a ČT 24. Zbývá podpis Klause

Prima family letos nebude

Prima family, která bývá nejčastěji skloňována jako čtvrtý kanál televize Prima, letos neodstartuje. Po skončení středeční tiskové konference k podzimním programovým novinkám stanice to řekl webu Mediaguru.cz generální ředitel Marek Singer. Čtvrtý kanál letos nebude. Stále neznáme datum ukončení přechodu na digitální vysílání, a to je pro nás závazné, konstatoval Singer. Podle původních informací přitom Prima chtěla zahájit vysílání rodinné televize ještě letos. My plánujeme, že 12. listopadu spustíme novou stanici, uvedl nedávno právní zástupce Primy Pavel Kubina. Pro byl tehdy i sám Marek Singer. Zákonodárci však bohužel stále nemají jasno v tom, zda proces digitalizace skončí 11. listopadu, který si vzala za svůj i veřejnoprávní Česká televize a vypne k tomuto datu poslední analogový vysílač, nebo až příští rok, kdy přejdou definitivně na DVB-T i komerční televize. Licence pro Primu family byla udělena už loni v březnu.

Prima - pozadí s portfoliem

Prima bude mít prozatím i nadále pouze tři kanály. (Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz)

Lukáš Polák: Čtvrtého programu Primy se už letos nedočkáme
Lukáš Polák: Změna licenčních podmínek Primy family neprošla

Stručně

Příbramská společnost Teleko spustila v Brně vysílání digitálního rozhlasu v systémech DAB a DAB+. Firma na to upozornila prostřednictvím svých webových stránek. Podle původních plánů mělo být přitom vysílání spuštěno až v září, jak nedávno uvedl pro server DigiZone.cz jednatel Teleka Tomáš Řapek. V Brně se vysílá na kanálu LE.

Lukáš Polák: Vysílání digitálního rozhlasu DAB a DAB+ se rozšířilo do Brna

Více zákazníků s vysokorychlostním připojením k internetu než odběratelů digitální kabelové televize měla ke konci prvního pololetí letošního roku největší tuzemská kabelová společnost UPC Česká republika. Vůbec poprvé tak počet zákazníků internetového připojení překonal počet diváků digitální kabelové televize od této firmy.

Jan Potůček: UPC už má více zákazníků internetu než digitální kabelové televize

Bude kabelový a satelitní kanál Nova Sport vysílat i nadále kanadsko-americkou hokejovou NHL, nebo se bude muset obejít bez ní? Z tiskových materiálů k letošnímu podzimu, které na pondělní tiskové konferenci v Praze rozdávala televize Nova, vyplývalo, že NHL na Nově Sport nebude. Nebyla v nich totiž o této soutěži ani zmínka.

Jan Potůček: Končí NHL na Nově Sport? Jednáme o nové smlouvě, ujišťuje její šéf

NHL

Skončí NHL na Nově Sport? (Foto: archiv Nova)

Licenci pro vysílání v kabelových rozvodech na Olomoucku, Karvinsku a dalších regionech získala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání ostravská společnost POLAR televize Ostrava, která provozuje stejnojmennou televizi Polar. Stanice donedávna dodávala zpravodajství pro ostravské vysílání Regionální televizní agentury (RTA) Jaroslava Berky, od letošního března si jej ale zajišťuje samostatné studio RTA Ostrava.

Jan Potůček: Ostravská televize Polar rozšířila licenci pro kabelové vysílání mimo Ostravu

Ve věku 71 let zemřel Robert Bakalář, dlouholetý komentátor cyklistických závodů na Československé a České televizi a v posledních letech na placeném panevropském kanálu Eurosport. Jeho hlas býval nerozlučně spojen s přenosy Tour de France. Ne jinak tomu bylo i letos, zatím poslední ročník Tour de France, který skončil přede dvěma týdny, byl jeho patnáctým v roli komentátora.

Lukáš Polák: Zemřel Robert Bakalář, legendární komentátor cyklistických zá­vodů

BRAND24

Nabídli jsme vám první várku nejdementnějších televizních reklam, které jste nám zaslali vy, naši čtenáři. Vybrali jsme z nich pět nejšílenějších, z nichž můžete hlasováním vybrat nejhorší reklamu tohoto týdne. O další pětici budeme hlasovat opět za týden, takže pokud máte zájem, můžete až do čtvrtečního večera posílat svoje tipy.

Redakce: Hledáme nejdementnější televizní reklamu: volume 1

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).