Hlavní navigace

Kde se pozemně vysílá v MPEG-4 a s jakými výsledky

3. 5. 2007
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televize Nova navrhuje, aby všichni noví provozovatelé digitálních programů vysílali ve společném multiplexu a kompresním standardu MPEG-4. Podle generálního ředitele Novy Petra Dvořáka na tento standard běžně přecházejí země, které z toho či onoho důvodu pozdržely start řádného pozemního digitálního vysílání, a nebylo by tedy od věci, aby na něj urychleně přešla také Česká republika. Pojďme se tedy podívat, kde všude v Evropě se v MPEG-4 pozemně vysílá už dnes a proč.

Francie: placené kanály a volné HD vysílání

Při zavádění zemského digitálního vysílání ve Francii použili operátoři sítí standard MPEG-2. Volně šířené digitální programy mohou vysílat v obou standardech, drtivá většina multiplexů ale využívá MPEG-2, stejně jako sítě provozované v České republice. Důvodem jsou nižší náklady na vysílání a větší výběr digitálních přijímačů schopných přijímat signál v MPEG-2 (oproti MPEG-4, pro který je na trhu např. HD přijímač Thomson ST7100). Francouzský regulační úřad CSA do volby kódování operátorům sítí nemluví a loni povolil první tři testy pozemního vysílání MPEG-4/HDTV v Paříži, Lyonu a Marseille, na které navázal komerční provoz. Francouzská vláda navíc určila, že ti provozovatelé multiplexů, kteří chtějí pozemně šířit placenou televizi, musí použít výhradně MPEG-4.

V praxi to vypadá tak, že ve Francii v MPEG-4 vysílají jak volně dostupné digitální televize, tak zakódované placené kanály. Obojí je ale vůči multiplexům v MPEG-2 v menšině. Volný příjem zemské digitální televize v MPEG-4 nabízí od loňského dubna například platforma TPS (programy TPS Star, TF1 a M6), placené programy od listopadu 2006 společnost Canal+ (balíček Minipack s programy Planete, Canal-J, Eurosport a Paris Premiere plus tři prémiové stanice: Canal+, Canal+ Cinema a Canal+ Sport). Nutno ovšem dodat, že u volného vysílání jde výhradně o HDTV (stanice ve vysokém rozlišení obrazu), zatímco placené kanály v MPEG-4 vysílají rovněž ve standardním rozlišení (např. Eurosport). Volné vysílání v MPEG-4/HDTV plánuje také veřejnoprávní France Television. Francii proto lze právem označit za evropského lídra v zavádění HDTV.

Británie: jak rozdělit spektrum pro HDTV?

Zemské digitální vysílání ve Spojeném království se zatím omezuje pouze na standard MPEG-2 (nepočítáme-li několik experimentů MPEG-4). V něm vysílá nejrozšířenější digitální platforma Freeview. Britský superregulační úřad Ofcom se momentálně zabývá otázkou, jak uspokojit zájemce o terestrické vysílání ve vysokém rozlišení obrazu, tedy HDTV, pro které operátoři využijí standard MPEG-4. Veřejnoprávní stanice BBC už loni v únoru oznámila záměr šířit pozemně pět programů v HD kvalitě, a podobný nápad měl už dříve Channel 4. Podle analýzy společnosti Strategy Analytics by kolem roku 2020 mohlo HDTV přijímat až devadesát procent britských domácností. Nikdo ale neuvažuje o zemském vysílání v MPEG-4 pro standardní rozlišení obrazu.

Zemské vysílání HDTV chce Británie spustit až po postupném vypnutí analogových kmitočtů. Ofcom nyní stojí před rozhodnutím, zda takto uvolněné frekvence automaticky přidělit zájemcům o provozování programů ve vysokém rozlišení obrazu, nebo je vydražit pro jakýkoli účel. Proti druhé variantě ale stojí silná lobby vysílatelů, kteří vidí budoucnost v HDTV (včetně BBC). Když se začátkem letošního roku na Ofcom obrátila mediální skupina BskyB s žádostí o přidělení kmitočtů pro placené pozemní digitální vysílání v MPEG-4, regulátor projevil značné obavy nad roztříštěním trhu terestricky šířených televizních stanic. Nelíbilo se mu především riziko, že ti diváci, kteří si už pořídili digitální přijímače schopné rozluštit signál v MPEG-2, nebudou moci naladit signál multiplexů v MPEG-4.

Irsko vysílá a bude vysílat pouze v MPEG-4

Jednou z mála zemí, které reálně vysílají pouze v MPEG-4 a hodlají tento standard používat i do budoucna jak pro volně šířené, tak placené pozemní digitální programy, je Irsko. Pilotní projekt omezený na metropoli Dublin odstartoval loni v srpnu, přičemž se omezil pouze na vysílání programů ve standardním rozlišení a přijímat ho mohl jen malý počet vybraných diváků (na trhu se objevila pouhá tisícovka přijímačů). Technologii pro distribuci signálu dodala britská společnost BT Commications, vysílače a doplňkové služby firma NEC. Po vypnutí analogového vysílání chce Irsko zprovoznit čtyři celoplošné digitální multiplexy po osmi televizních programech ve standardním rozlišení.

Koncem příštího roku chce Irsko spustit také zemské digitální vysílání v HD kvalitě. Definitivní multiplexy v MPEG-4 nabídnou kombinovaný obsah: SDTV (standardní rozlišení) i HDTV (programy ve vysokém rozlišení). Jinak se k otázce MPEG-4 postavili ve frankofonní oblasti Belgie. Veřejnoprávní televize RTBF provozuje jeden digitální multiplex ve standardu MPEG-2, druhý plánuje v MPEG-4. Po vypnutí analogového vysílání, které je naplánované na rok 2011, chce RTBF využít uvolněné kmitočty pro zemské digitální vysílání v HD kvalitě (v MPEG-4), případě pro regionální vysílání (a to buď v MPEG-2, nebo v MPEG-4). Nutno dodat, že v současné době RTBF provozuje kromě jedné digitální sítě také dva celoplošné analogové programy.

Itálie: placená televize a velké plány s HDTV

Během loňských Zimních olympijských her v Turíně nabídla zemské digitální vysílání v MPEG-4 italská veřejnoprávní televize RAI. Program v HD kvalitě byl dostupný pouze v Turíně jako experiment omezený na dobu konání olympiády (RAI testovala pozemní vysílání HDTV už v roce 1990 během Mistrovství světa ve fotbale, ale tehdy to bylo pochopitelně v MPEG-2). Pro sledování zkušebního vysílání RAI používala přijímač ADB 6800STX. Po vypnutí analogového televizního vysílání na Sardinii letos v březnu připravuje komerční kanál Retequattro, vlastněný mediální skupinou Mediaset, na tomto ostrově pozemní digitální vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (v MPEG-4 AVC).

Italský ministr informatiky Paolo Gentiloni vyzval Mediaset (firma nabízí placené kanály v DVB-T), aby sečkal s masovějším zaváděním pozemního vysílání HDTV na definitivní vypnutí analogu a dohodu o dalším využití kmitočtového spektra. Úplný přechod na MPEG-4 by podle ministra postihl čtyři miliony majitelů přijímačů MPEG-2. Veřejnoprávní televize RAI, která po „olympijském“ experimentu rovněž uvažuje o trvalém vysílání v HD kvalitě, mezitím začala testovat vlastní hybridní set-top-box pro příjem IPTV a zemské digitální televize v MPEG-2 i MPEG-4. Přijímač umožní sledovat programy ve vysokém rozlišení, ale také využívat video on demand a další interaktivní služby.

Španělsko: výhradně pro vysílání v HD kvalitě

Španělsko se poučilo z chyb při zavádění placené digitální televize na konci devadesátých let, proto v současné době nabízí pouze volně přístupné DVB-T programy. Naprostá většina sítí vysílá v MPEG-2, někteří operátoři ale zkouší, nebo dokonce už nabízí komerční provoz volně dostupných televizních stanic ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), pro které používají standard MPEG-4. Vůbec první test tohoto druhu proběhl loni v červnu v Zaragoze a provedla ho společnost Abertis a mediální skupina Mediapro. Experiment byl přímo provázaný s probíhajícím mezinárodním filmovým festivalem a po několika dnech skončil.

Průkopníkem v zavádění zemského digitálního vysílání v HD kvalitě (a tedy v MPEG-4) je Katalánsko. Místní televizní provozovatel TVC, který chce postupně spustit osm digitálních sítí, hodlá pro HDTV vyčlenit rovnou dva multiplexy. V Barceloně od letošního dubna vysílá v HD verzi místní televize TV3, i když zatím jen dvě až tři hodiny denně. Ve vysokém rozlišení nabízí filmy a seriály z produkce studií Sony – Columbia a animované pořady. Volně přístupné zemské digitální vysílání v MPEG-4 ve standardním rozlišení obrazu žádný španělský operátor zatím nenabízí. Sousední Portugalsko minulý týden vypsalo licenční řízení na obsazení prvního multiplexu pro placené televizní programy. Z dostupných informací není zřejmé, zda tato síť bude vysílat v MPEG-2 nebo MPEG-4.

Slovinsko a Chorvatsko zavedou rovnou MPEG-4

Mezi menšinu evropských zemí, které se rozhodly zahájit řádné digitální vysílání rovnou ve standardu MPEG-4, patří Chorvatsko a Slovinsko. Také zde ale proběhly počáteční testy v MPEG-2. První experimentální vysílání v MPEG-4 vyzkoušeli Chorvaté loni v březnu v Záhřebu a poté vláda přijala koncepci, podle níž by digitální programy šířené pozemní cestou měly vysílat ve vysokém rozlišení obrazu a MPEG-4. Jeden chorvatský multiplex v MPEG-4 má obsahovat dva televizní programy, přičemž v první fázi přechodu na DVB-T vzniknou pouze dvě digitální sítě: veřejnoprávní a komerční. Po vypnutí analogových kmitočtů má v Chorvatsku vysílat až osm multiplexů, všechny v MPEG-4 a HD kvalitě.

Chorvatskem se inspirovalo také sousední Slovinsko, jehož Agentura pro poštu a elektronickou komunikaci přijala letos v lednu rozhodnutí, podle něhož země použije při zavádění řádného zemského digitálního vysílání výhradně standard MPEG-4. Rovněž zde ale probíhají testy v MPEG-2 a vzhledem k tomu, že v tomto standardu vysílají operátoři v sousední Itálii a Rakousku, přijímače pro MPEG-2 diváci rozhodně upotřebí. Zajímavý přístup zvolilo Slovensko: ačkoli dosavadní experimenty v Bratislavě, Banské Bystrici/Zvolenu a Košicích/Prešově probíhají v MPEG-2, vláda nehodlá operátorům ukládat, v jakém standardu mají vysílat. V připravované kampani chce informovat o výhodách i nevýhodách obou kompresních standardů.

Norsko chce díky MPEG-4 dohnat zpoždění

Trošku jiný důvod pro zavádění zemského digitálního vysílání v MPEG-4 mělo Norsko. Země se opozdila v zavádění DVB-T, a proto se rozhodla kvůli maximálně efektivnímu využití kmitočtového spektra přeskočit etapu vysílání v MPEG-2. Letos v lednu zahájil vysílání první multiplex v MPEG-4 s programy veřejnoprávní Norské televize. Programy vysílají jak ve standardním, tak vysokém rozlišení obrazu. Další multiplex pro komerční stanice ve standardním rozlišení zahájí vysílání letos v září. Jedná se o ojedinělý případ v celé Evropě: neplacené digitální vysílání v MPEG-4, aniž by šlo o HDTV, téměř nikdo neprovozuje (s výjimkou Irska). Jde o stejný model, který navrhuje televize Nova pro provozovatele nových digitálních programů v České republice.

Další skandinávská země, Švédsko, se pyšní světovým prvenstvím v testování zemského digitálního vysílání ve vysokém rozlišení obrazu a MPEG-4. Experiment provedla v roce 2003 firma Teracom. Komerční provoz chce Teracom spustit letos na podzim, švédské digitální sítě však zatím využívají standard MPEG-2 a programy vysílají ve standardním rozlišení. Diváci je mohou přijímat volně, existují ale také programy, jejichž příjem je zpoplatněný.

Estonsko testuje v obou standardech

Estonská vláda loni pověřila telekomunikačního operátora Levira, aby co nejdříve zahájil zemské digitální vysílání ve standardu MPEG-4. Multiplex obsadily programy veřejnoprávní televize a rozhlasu ETV. Vedle MPEG-4 probíhá souběžně i vysílání v MPEG-2. Podobně probíhal i první digitální experiment na území Estonska. V roce 2003 nabídla firma Levira v metropoli Talinu multiplex v MPEG-2 s programy Euronews, BBC World a TV3+ a vedle něj síť v MPEG-4 se dvěma stanicemi veřejnoprávní ETV. Do budoucna se země kloní spíš ke standardu MPEG-4, přičemž na přelomu letošního a příštího roku by operátor Levira měl zprovoznit už třetí celoplošný multiplex, v roce 2009 doplněný o čtvrtou digitální síť.

Vláda chce, aby multiplexy nabízely v první fázi nejméně patnáct televizních programů, shodných s těmi, které lze nyní přijímat analogově. Z toho vyplývá, že by tyto stanice měly vysílat ve standardním rozlišení obrazu. Kromě volně přístupných programů země umožní také pozemní vysílání placených digitálních kanálů. Podobně se zachovala také další pobaltská republika, Litva. Operátor TEO LT loni zahájil v metropoli Vilniusu vysílání prvního multiplexu ve standardu MPEG-4. Síť obsahuje tři komerční programy, přičemž do konce roku 2009 by měla pokrývat až 95 procent území Litvy. Operátor loni na podzim spustil také vlastní službu IPTV a obě platformy kombinuje. Pozemní cestou chce Litva šířit až čtyřicet televizních stanic.

Ukrajina mixuje vysílání MPEG-2 a MPEG-4

První testy zemského digitálního vysílání v MPEG-4 proběhly na Ukrajině loni. Podílely se na nich společnosti Com Sat Technology a European Telcos, které se specializují na vysílání ve standardech MPEG-4 part10 a H.264/AVC. Test proběhl s encodérem 4Caster B3 a dekodérem 4View 4550 od společnosti Envivio. Na letošní rok plánuje země ostrý start čtyř multiplexů v metropoli Kyjevě, které postupně rozšíří pokrytí na celoplošné. Nyní se zde vysílá experimentálně ve standardu MPEG-2, řádné vysílání ale počítá s mixem obou standardů (MPEG-2 a MPEG-4 AVC) i v rámci jedné digitální sítě. Datový tok v takto kombinovaných sítích navíc doplní stanice vysílané ve formátu DVB-H pro mobilní telefony.

Ukrajina loni provedla také první test zemského digitálního vysílání ve vysokém rozlišení obrazu. Takový test v prosinci 2006 proběhl také v rumunské metropoli Bukurešti. Provedla ho komerční televize Pro TV vlastněná americkou mediální skupinou CME (majitel českých televizí Nova a Galaxie sport). HD vysílání ve standardu MPEG-4 bylo volně dostupné, ale v komerční podobě by mělo jít o placenou službu. Pro TV chce takto pozemně vysílat v největších rumunských městech, kde se soustředí více než polovina obyvatel země. Kromě toho Pro TV připravuje HD vysílání také v kabelových rozvodech, na satelitu a prostřednictvím IPTV platforem. Volné zemské digitální vysílání v MPEG-4, ať ve standardním nebo vysokém rozlišení obrazu, žádný rumunský operátor nepřipravuje.

BRAND24

Polsko deklaruje MPEG-4, vysílá ale v MPEG-2

K zajímavé situaci došlo v Polsku. Tamní úřady už přede dvěma lety po bouřlivé diskusi rozhodly, že k řádnému digitálnímu vysílání země použije standard MPEG-4. Rada pro rozhlas a televizi si dokonce nechala zpracovat studii, zda se na trhu objeví dostatek set-top-boxů a televizorů schopných přijímat vysílání v tomto standardu. Radní předloni deklarovali ochotu vypsat licenční řízení na obsazení prvních dvou zkušebních multiplexů v MPEG-4, parlamentní volby a změna politické garnitury ale tyto plány narušily (až do letošního února). Veřejnoprávní Polská televize (TVP) provozuje pět digitálních experimentů v MPEG-2, do budoucna ale chce vysílat v MPEG-4, přičemž tento formát hodlá využít pro šíření programů ve vysokém rozlišení obrazu.

Dvě největší komerční televize Polsat a TVN, sdružené v organizaci Polský televizní operátor (POT), hodlají v polovině května zahájit vůbec první testy zemského digitálního vysílání ve Varšavě a Velkopolském vojvodství. Tyto experimenty mají probíhat v MPEG-4, což už odsouhlasil i polský telekomunikační úřad. POT má vydané kmitočtové příděly, momentálně se ale potýká s problémy při shánění vysílacích technologií. Server Satkurier.pl také poznamenává, že v zemi nejsou žádné volně dostupné přijímače MPEG-4, takže není jasné, komu bude zkušební digitální vysílání Polsatu a TVN (plus menší komerční stanice TV4, která patří provozovateli Polsatu) určeno. Jisté je, že POT chce všechny tři programy šířit ve standardním rozlišení, nikoli jako HDTV.

K čemu by se měl používat standard MPEG-4 v zemském digitálním vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).