Hlavní navigace

Kavčí hory se při přípravě ČT :D inspirovaly hlavně od německého Kinder Kanalu

30. 5. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

UVNITŘ PREZENTACE – Česká televize ve středu zveřejnila na semináři mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně další podrobnosti o dětském kanálu ČT :D, který odstartuje 31. srpna

Dvořák: Při kandidatuře jsem ještě neměl koncept

Německý veřejnoprávní Kinder Kanal (KiKa) byl hlavním vzorem při sestavování koncepce dětského kanálu České televize, který zahájí vysílání v sobotu 31. srpna prostřednitcvím pozemní Regionální sítě 7, satelitu a kabelové televize. Na semináři o ČT :D, který proběhl na mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně, to ve středu řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák. „Dětský kanál byl jedním z trumfů mého kandidátského projektu na generálního ředitele, ale když jsem s touto myšlenkou přede dvěma lety v červenci nebo srpnu přišel, neměl jsem ji nijak promyšlenou,“ přiznal Dvořák.

„Měl jsem obavy, aby některý z mých protikandidátů nepřišel se stejnou myšlenkou. To se nakonec nestalo, a poté, co jsem byl zvolen ředitelem, jsem začal řešit otázku koncepce takového programu,“ popsal šéf ČT. Už jako generální ředitel se vypravil na jednu z prvních zahraničních cest do německé veřejnoprávní televize ARD, která už od 90. let minulého století provozuje dětský kanál KiKa. „Intendantka ARD mi promítla podobný promo film o KiKa, který běžel tady na semináři a v tu chvíli jsem si řekl, že nemá smysl vymýšlet cokoli nového. Že to už je vymyšlené,“ dodal Dvořák.

Česko už jeden původní dětský kanál má, ale placený

Koncepce ČT :D je německému KiKa opravdu hodně podobná. Cílí na děti vě věku od čtyř do dvanácti let, KiKa a její mateřská ARD navíc oslovuje ještě teenegery a adolescenty. Těm se ale věnují v pozdějších vysílacích časech, které ČT u nového kanálu využije pro vysílání další nové stanice ČT art, zaměřené na kulturu a umění. I žánrová pestrost je u německého a českého dětského kanálu podobná. Oba počítají s animovanými seriály a filmy, zábavně-vzdělávacími magazíny, dětským zpravodajstvím, dramatickými seriály, pohádkami a rodinnými filmy. A představitelé obou těchto televizí svorně říkají, že jim nejde o sledovanost.

Německý i český televizní trh je nasycen placenými dětskými kanály na satelitu a v kabelu, proto veřejnoprávní televize sází především na vlastní tvorbu a kvalitní akvizici. Petr Dvořák ve Zlíně zopakoval, že odmítá na ČT :D vysílat „asijské animované střílečky“. Podle mediálního teoretika Milana Šmída z pražské Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy nebude ČT :D ani prvním čistě českým dětským kanálem. Tím je kabelový a satelitní CS Mini, vysílající v dopoledních hodinách na programové pozici CS Filmu od Československé filmové společnosti Leoše Pohla a Jana Jurky. „Tento program ale vysílá výhradně archivní tvorbu,“ upozornil Šmíd.

Večerníček zůstane po spuštění ČT :D i na Dvojce

Výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha na zlínském semináři rozptyloval obavy diváků, kteří nebudou v dosahu signálu nového programu, že jejich děti přijdou o každodenního Večerníčka: „Do doby, než se pokrytí ČT :D vylepší, budeme Večerníčka souběžně vysílat jak na dětském kanálu, tak na ČT 2. Ve stejném čase jako nyní, tedy od 18:45 hod.“ ČT :D totiž nemůže zpočátku počítat s tím, že by pozemní cestou dosáhnul ke stejnému počtu diváků jako veřejnoprávní multiplex 1 se současnými čtyřmi programy ČT. Regionální síť 7, v níž se objeví, totiž nebude pokrývat signálem alespoň 95 procent populace Česka, jak to u programů veřejnoprávní televize vyžaduje zákon.

Přesto se dá čekat, že dosah Regionální sítě 7 ještě před startem ČT :D poroste. Serveru DigiZone.cz to na středečním semináři ve Zlíně potvrdil její provozovatel Radim Pařízek. Podle jeho slov se tento multiplex během několika málo dní rozšíří na Ostravsko a plánuje pokrýt i další regiony. „Rázem tu bude místo čtyř (celoplošných) multiplexů rovnou pět,“ uvedl doslova (už dnes sedmá regionální síť pokrývá přes 70 procent obyvatel Česka). Česká televize si ale pro jistotu pojistí vysílání i dalších vybraných dětských pořadů na programech ČT 1 a ČT 2. Například premiérové pohádky, zejména vánoční, odvysílá nejprve Jednička a teprve potom dětský kanál ČT :D.

ČT :D – prezentace Barbary Johnsonové by potucek793

Pro dětskou ČT tvoří i Miloš Čermák s Milanem Šímou

Jednička naopak oželí dva premiérové původní seriály, které původně vznikaly právě pro první program ČT: Špačkovi v síti času od režiséra Karla Smyczka a Mazalové – sitcom o „soužití jedné příšerné rodiny a překvapivě sympatických hradních strašidel“. Oba se objeví pouze na ČT :D. Ve výrobě jsou i nové Večerníčky Tarbíci, Nejmenší slon na světě, Králík Fiala, Bílá paní na hlídání, Chaloupka na vršku a nové díly Štaflíka a Špagetky. Václav Chaloupek pro dětský kanál ČT připravuje nový seriál Méďové na cestách a prostřednictvím zábavného cyklu o logickém myšlení Chytrost nejsou žádné čáry se mezi externí tvůrce ČT po letech vrací Miloš ČermákMilanem Šímou, autoři někdejšího pořadu Zavináč o internetu.

BRAND24

Středeční seminář ČT o dětském kanálu přilákal do Zlína poměrně dost známých lidí z oboru. V publiku kromě provozovatele Regionální sítě 7 Radima Pařízka nechyběla bývalá programová ředitelka ČT Kateřina Fričová, režiséři Jiří Strach a Jiří Svoboda, a několik členů Rady ČT, kteří měli ten samý den ve Zlíně výjezdní zasedání.

ČT :D – prezentace Luděk Horký by potucek793

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).