Hlavní navigace

Kaon KTF-230 má modulátor a řadu digitálních funkcí

25. 9. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Na začátku letošního roku jsme na DigiZone.cz představili Kaon KTF-200, toho času nejlevnější set-top-box s modulátorem. Nový model pokračuje ve vytyčené cestě a k nízké ceně přidává i zajímavý design. Přednímu panelu dominuje "výhybka" na ruční přepínání programů, zelený průhledný plast dává vzpomenout na počítač iMac. Seznam funkcí nabízí tři podoby elektronického průvodce, sedmero her a digitální úpravu velikosti obrazu.
Kaon KTF-230

Kaon KTF-230 se od jiných digitální přijímačů výrazně liší. Ne snad rozměry, které jsou 26×50×18 centimetrů a řadí set-top-box do střední třídy. Do stejné kategorie patří i hmotnost půl druhého kilogramu, provozní spotřeba až 17 Wattů značí pak vyšší energetické nároky. Jako svěží vánek působí ale vzhled přístroje, který dává zapomenout na čistě šedivé nebo černé set-top-boxy. Kaon má výrazný čelní panel z průhledného zeleného plastu, do něhož je uprostřed zanořen programový volič ve tvaru páčky. Levou přední stranu zaplňuje také stavový spínač a čtyřmístný displej s menšími zelenými číslicemi. Napravo jsou už jen nápisy.

Příjemný pohled se naskytne majiteli set-top-boxu v případě zadního panelu. Když přebolí zklamání z jediného konektoru SCART, další nabídka už jen potěší. Výrobek má čtyři zdířky typu cinch: dvě slouží jako analogový stereo výstup, další je koaxiální verzí rozhraní S/P-DIF pro digitální zvuk a poslední slouží jako kompozitní videovýstup. Na zádi přístroje je i čtvero anténních konektorů, vstupy a výstupy jsou tu po dvojicích. Modulátor pro distribuci signálu DVB-T vysokofrekvenční cestou je napojený na polovinu z nich. Kdo je v problematice nový, tomu připomínám, že set-top-box vybavený modulátorem je nutností pro televize bez zdířky SCART. Výbavu zadního panelu doplňuje rozhraní RS-232 na aktualizaci ovladačů z PC.

Kaon KTF-230 zezadu

Jednoduchá instalace v pěti krocích

Po zapojení přijímače do elektrické sítě je na řadě chvíle čekání před černou obrazovkou. Nového uživatele přivítá nápis Easy Installation a nabídne mu první krok, kterým je volba jazyka. Na výběr je devět možností, čeština mezi nimi nechybí. Bod dvě a tři má stejné schéma, tentokrát jde ale o navolení řeči zvukového doprovodu a titulků. Ve čtvrtém kroku si divák musí nastavit ručně čas a datum. Moment je to poněkud nezvyklý, tyto údaje jsou přímo v digitálním vysílání a obvykle se proto nastavuje pouze odchylka od GMT. Za páté přichází na řadu hledání programů. Uživatel se může rozhodnout buď pro automatické hledání všech stanic nebo jen těch bezplatně dostupných. Další variantou je i ruční výběr. Při hledání jsou zobrazené čtyři sloupce: číslo kanálu, frekvence a seznam nalezených televizí a rádií. Pátrání je u konce do tří minut, pak už stačí jen potvrdit nález a nechat ho uložit.

Bohatá uživatelská nabídka

Televizní obraz překryje divákovi nejprve uživatelské menu. Doporučuji změnit Nastaveni systemu a vybrat v kolonce Vystup SCART možnost RGB. Obraz díky tomu získá sytější barvy a ostřejší rysy. Čeština v menu je věcně správná, ale diakritiky prostá. Důležitější jsou však položky, které jsou majiteli set-top-boxu k dispozici. Kromě změny poměru obrazovky a jeho korekčních režimů (celá obrazovka, obálka, vyber & vyřízni) je i kanál a typ signálu z modulátoru nebo několik typů zámků (dětský zámek, zámek přístroje a zámek menu). Pro jakoukoli změnu je nutné znát přístupový kód k nastavení, který je na začátku tvoří čtyři nuly.

Kaon KTF-230 menu
Kaon KTF-230 nastaveni

Nejvíc na mne zapůsobila ovšem poslední řádka úvodní nabídky. Pod lehce dezorientujícím názvem Obsluzny program je tu hned několik zajímavých aplikací. Kalendář a kalkulačka patří mezi ty jednodušší. Více možností nabízí zvětšení / zmenšení obrazu, které může divák upravit od „skoro celé obrazovky“ do malého obdélníku. V kombinaci se zastavením obrazu může zvídavé oko zkoumat každý detail vysílání, protože se ale jedná o zoom digitální, žádné zázraky typu Kriminálka Las Vegas nečekejte. Maximálně přiblížený záběr vypadá jako několik skvrn různé barvy.

Kaon KTF-230 zoom
Kaon KTF-230 zoom II

Vegas je městem her a právě za ně dostává Kaon KTF-230 zvláštní pochvalu. Divák si může krátit reklamní předěly sedmi logickými hříčkami, a to při zachování zvuku na pozadí – při startu pořadu může včas přestat hrát a vrátit se do děje. Nabídku her tvoří klasika jako Tetris, Miny nebo Had. Hexa je variací na padání kostiček, tentokrát s proměnlivými kameny. Za názvem Puzzle nehledejte žádnou skládačku, ale klasické Pexeso. Slider dává hráči sestavit do původní podoby rozházený obrázek a Sobokan chce vrátit bedny labyrintem zpátky do skladiště. Kdo má rád rychlou a jednoduchou zábavu, ve které musí zapojit mozek a zručnost, bude ze set-top-boxu nadšený.

Televizní hry (Kaon KTF-230)
Kaon KTF-230 hry
Kaon KTF-230 hry - had
Kaon KTF-230 hry - hexa
Kaon KTF-230 hry - miny
Kaon KTF-230 hry - puzzle
Kaon KTF-230 hry - slider
Kaon KTF-230 hry - sobokan
Kaon KTF-230 hry - tetris

A jak vypadají základní funkce digitálního vysílání?

Každou změnu stanice doprovází informační panel, který je v případě Kaonu promyšlený a přehledný. Název programu, jeho číslo a jméno pořadu nikoho nepřekvapí, stejně jako délka aktuálního vysílání nebo stav signálu. Užitečné vlastnosti ale nabízejí barevná tlačítka na dálkovém ovládání, které mohou přinést informace o následujícím pořadu nebo detail pořadu současného. Data na panelu vycházejí z elektronického průvodce programem (EPG). Model KTF-230 ho nabízí ve třech variantách.

Kaon KTF-230 info
Kaon KTF-230 info detail

Po prvním stisknutí klávesy EPG se na obrazovce ukáže běžící lišta s nejbližšími pořady. Divák si může ale pomocí směrových šipek posunout průběžné informace i do dalších hodin a dní. Modré tlačítko na dálkovém ovládání změní formát programového průvodce. Nejdřív je na řadě přehled momentálně vysílaných pořadů na všech stanicích. Další stisk uvede program příštích hodin, opět pro všechny televize nebo rádia. Poslední tvar EPG nabízí pořady jen na jedné stanici, ale tentokrát v týdenním přehledu. Čeština průvodce je tragická, set-top-box žádnou variantu kódování české diakritiky nezobrazuje správně, místo háčků a čárek častuje diváky nesrozumitelnými symboly, psal jsem na začátku roku o modelu KTF-200. Kaon ale udělal skok vpřed a nový přijímač už nemá s českou diakritikou potíže. Chybné interpretace češtiny se u něj bát nemusíte.

Kaon KTF-230 EPG pruh
Kaon KTF-230 EPG soucasne
Kaon KTF-230 EPG tydenni

Teletext set-top-boxu zabírá celou obrazovku a má pozadí s šedivým nádechem. Nečekejte žádné rychlé hledání, stránky si dekodér načítá postupně tak, jak přicházejí se signálem. I tady jsou háčky a čárky nad písmeny ve správném provedení. Přístroj nabízí také časovač, který si divák vyvolá žlutým tlačítkem na ovladači. Uživateli je k dispozici osm záznamů s volitelnou periodicitou, přijímač se umí ve správnou chvíli probudit i vypnout. Položky se zadávají ve tvaru začátek – délka trvání – program k nahrání. Vyplněný záznam musí majitel set-top-boxu uložit, jinak časovač nebude fungovat.

Kaon KTF-230 teletext

Závěrečné shrnutí

Kaon KTF-230 je sympatickým výrobkem na poli digitálního televizního příjmu přes běžnou anténu. Za cenu pod úrovní dvou a půl tisíce korun získá uživatel přijímač s modulátorem a bohatou výbavou funkcí. Promyšleně zpracovanému EPG chybí jen možnost přímého zadání údajů do časovače. Sedm logických her zkrátí divákům čekání na konec reklamy, pokud tedy zbytek rodiny nebude proti. Jediným vážnějším nedostatkem set-top-boxu je proto uživatelská příručka, která je společná desítce modelů značky Kaon a tragicky nepřehledná. Až distributor zpracuje manuál, v němž budou nejvýš přístroje stejné kategorie, ne současná všehochuť, bude modelu KTF-230 právem náležet označení „Umí dobře česky“. I bez něj má ale přístroj vysoké kvality a může potěšit řadu nových digitálních diváků.

BRAND24

Kaon KTF-230
Celkové hodnocení 7 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 3 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Orientační cena: 2090 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Kaon KTF-230 panel

Potřebujete set-top-box s modulátorem aspoň pro jednu TV v domácnosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).