Hlavní navigace

K novele zákona o elektronických komunikacích se vyjádřil i ČTÚ

22. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Titulek tiskové zprávy říká, že „Budoucnost je v DVB-T2. Novela zákona o elektronických komunikacích (ZEK) zajišťuje bezproblémový přechod“.

Norma, která v Poslanecké sněmovně postoupila do třetího čtení, podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) vedle opatření pro snazší změnu operátora upravuje i přechod bezplatného terestrického vysílání DVB-T na inovovaný standard DVB-T2. Ten je úspornější ke kmitočtovému spektru a umožní divákům i nadále přijímat televizní vysílání přirozeným, nejekonomičtějším a nejpoužívanějším způsobem.

V souvislosti s informacemi, které se na veřejnosti objevují s cílem zpochybnit přijetí novely, považuje Český telekomunikační úřad za nutné uvést na pravou míru zavádějící tvrzení některých skupin.

ČTÚ dále připomíná, že o uvolnění další části spektra do roku 2020 rozhodla Světová telekomunikační unie a následně i Evropská unie. Tzv. druhá digitální dividenda má zajistit, že část kmitočtů, nyní využívaných pro televizní vysílání, bude do roku 2020 uvolněna pro rychlý mobilní internet.

K TÉMATU: Novela ZEK by měla na pořad jednání Sněmovny dorazit až příští týden

Rovnost hlasů znamená, že Hospodářský výbor nedoporučil novelu ZEK ke schválení

Stát však musí také současně zajistit, že zemské televizní vysílání nebude druhou digitální dividendou ohroženo. Tento způsob bezplatného příjmu digitální televize přitom, podle ČTÚ, využívá 60 % domácností. Přechod na DVB-T2 se řeší od roku 2013, kdy vláda přijala strategii Digitální Česko v. 2.0 – Cesta k digitální ekonomice.

BRAND24

Přechod na nový standard bude spojen s náklady na straně spotřebitele-diváka v řádech sto- až tisícikorun, vyvolanými nutností pořídit nový televizor nebo set-top box. Domácnosti tím však získají příjem televizních kanálů bez nutnosti pravidelně hradit měsíční poplatky, jako je tomu v případě ostatních platforem, říká se ve zprávě ČTÚ, která pokračuje:

Naopak nepřijetí novely zákona by ohrozilo přechod na DVB-T2, mělo by za následek ztrátu pokrytí zemským vysíláním, omezení počtu vysílaných programů a neřízené odpojování vysílačů. Domácnosti by pak musely řešit příjem TV signálu některou z existujících placených variant.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).