Hlavní navigace

K neodvysílání Show Jana Krause se vyjádřila i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání

27. 10. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se ohradila proti tvrzení televize Prima, která „zaštítila své rozhodnutí neodvysílat pořad Show Jana Krause odkazem na riziko sankce ze strany Rady“.

Společnost FTV Prima by měl jako zkušený provozovatel znát právní výklad Rady v souvislosti s povinností dodržovat zásady objektivity a vyváženosti, píše se v tiskové zprávě RRTV. Pořad Show Jana Krause již byl v minulosti na základě diváckých stížností posuzován z hlediska pravidel pro objektivní a vyvážené informování, když v průběhu prezidentských voleb v roce 2013 v rámci tohoto pořadu hosté Jana Krause vyjádřili přímou podporu prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi.

Rada tehdy konstatovala, že na zábavní pořad, který je zcela principiálně prostoupen subjektivními názory a hodnotícími komentáři, ze zákona nelze uplatňovat požadavky na objektivitu. Prima tak podle Rady rozhodně nemůže argumentovat jakousi nejistotou či právní neurčitostí a její vyjádření je nutno chápat jako alibistické a účelové. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se ve vyjádření distancuje od snahy provozovatele hledat viníka svého postupu na straně regulátora.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).