Hlavní navigace

Jiří Balvín: Óčko odchází z DVB-T, ale nevylučujeme, že se tam časem vrátí

24. 7. 2009
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Už jen pouhý týden bude hudební televize Óčko součástí zemské digitální sítě 3 společnosti Czech Digital Group (CDG). Příští týden v pátek 31. července nadobro opustí pozemní vysílače a nadále bude vysílat pouze prostřednictvím satelitu, kabelových rozvodů, IPTV a internetu. Co vedlo provozovatele Óčka k tomuto rozhodnutí, vysvětlují v mimořádném rozhovoru pro server DigiZone.cz generální ředitel této televize Jiří Balvín a její výkonný šéf Hynek Chudárek. Oba nevylučují, že se Óčko časem do DVB-T vrátí, odmítají ale být součástí digitální sítě, která by pokrývala více než 70 procent území České republiky.

Proč se Óčko rozhodlo opustit zemské digitální vysílání, tedy multiplex 3?

Jiří Balvín: Protože se během přechodu na zemské digitální vysílání zcela zásadně měnila pravidla hry. Existovala tady nějaká, i když nepsaná, dohoda, už z doby, kdy Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přiděloval frekvence pro digitální televizní vysílání, že vzniknou dva robustní multiplexy, a potom dva multiplexy, které budou určeny pro nějakou pomezní sílu, čímž u prvního myslím třeba TV Barrandov nebo druhý program Primy. A potom by tady byl jeden evidentně menší multiplex, který by byl stavěn na základě přání vysílatelů. Těmi měli být z tematických kanálů především Z1, Óčko, a dejme tomu TV Pohoda a regionální televize. Tato dohoda platila do října loňského roku.

Jiří Balvín

Ta dohoda se týkala i CDG, provozovatele digitální sítě 3, ve které teď vysíláte, a kterou příští týden opustíte?

Jiří Balvín: Měli jsme od CDG návrh, včetně tabulky vysílačů, podle kterého jsme si měli vybrat, na kterých pozicích chceme vysílat, a tomu odpovídala i cena za šíření signálu. Na základě této tabulky jsme zpracovali naši představu. Dělal na tom především Hynek Chudárek, a na základě této naší představy jsme vytvořili byznysplán Óčka na dalších pět let, který nám naši majitelé schválili. Jenže do toho přišla ekonomická krize, která se ještě loni v říjnu tolik neprojevovala, protože sledovanost Óčka neustále stoupala, příjmy byly velmi dobré. Pět nebo šest let jsme byli ziskovou firmou, měnili jsme technologii, odbavovací pracoviště, zvuky, kamery, jeřáby , apod., a ještě k tomu jsme byli v plusu. A najednou se změnila pravidla hry, původní nabídka na sestavení vlastní sítě vysílačů neplatila. Už jsme si nemohli vybrat, kde chceme a kde nechceme vysílat.

Proč?

Jiří Balvín: CDG se dohodlo s Českými Radiokomunikacemi na využívání jejich vysílačů, k nim si připočítalo nějakou svoji marži a výsledek nám předložilo jako nový návrh. Měli jsme na vybranou, jestli to vezmeme nebo ne. Celou dobu jsme se snažili přátelským způsobem vysvětlovat, že jsme sice celoplošnou televizí, ale s nějakými omezenými možnostmi příjmu, a divák musí vyvinout určitou aktivitu, aby nás získal. Náš divák je skutečně aktivní, vždycky si nás aktivně vyhledával. Nikdy jsme nechtěli pokrývat v DVB-T sto procent území České republiky. Přijde nám to naprosto zbytečné, protože nás nikdy nebude sledovat sto procent diváků. Proto se nám hodila původní nabídka CDG, kdy bychom si mohli vybrat, z jakých vysílačů budeme vysílat. A poroto jsme například odmítli začít digitálně vysílat na Domažlicku, protože to je menší region a aktivní složka obyvatelstva je tam malá. Žije tam jenom 250 tisíc obyvatel. Věděli jsme, že ti, co nás budou chtít sledovat, si nás najdou jinak. A také našli: díky satelitu, nebo přímo v Domažlicích na sídlišti po kabelu.

Proč jste k tomu rozhodnutí opustit multiplex 3 dospěli právě teď? Je to kvůli tomu, že tato síť má během prázdnin spouštět další silné vysílače?

Jiří Balvín: Ani tak ne. Spočítali jsme si, že prudkým rozvojem ostatních vysílacích platforem, zejména satelitu a služeb typu Skylink, CS Link nebo Digi TV, se Óčko dostává přes satelit téměř do dvou milionů domácností. Jestliže jsme vysílali i přes pozemní digitál za určitých nákladů a byli jsme ziskoví, tak při zvyšující se ceně za tento způsob vysílání podle toho, jak by se rozšiřovalo pokrytí, se nám zdálo lepší investovat tyto peníze do programu a do svého vlastního rozvoje. A přitom diváků bychom měli pořád stejně.

Máte představu o tom, o kolik diváků Óčko přijde, když opustí zemské digitální vysílání?

Jiří Balvín: Máme. Ono se to tedy špatně měří. Když se v dubnu vypínalo v Praze analogové vysílání, oproti všem předpokladům se vůbec nic nestalo. Neštěknul po tom ani pes. Pamatujete si, co se dělo loni v říjnu při přeladění přechodných multiplexů na definitivní. Nedávno nám Digikoalice říkala, kolik měla telefonických dotazů během vypínání analogu v Praze. Skoro nula, čtyři nebo pět. Takže si myslíme, že nejčernější prognóza ztráty diváků Óčka po odchodu z DVB-T by byla okolo deseti procent, která se ale vzápětí dožene při stoupajícím počtu diváků ostatních vysílacích platforem. Myslím si, že se během září nebo října dostaneme na naprosto stejná čísla.

Čili Óčko definitivně opustí DVB-T, nezůstane ani v pražském multiplexu 3 na kanálu 46, kde vysílá například televize Noe?

Hynek Chudárek: Je otázka, jestli 46. kanál vydrží. To je předmětem sporu. Využijeme ale všechny možnosti. Zkusíme jít do regionů, využít regionální operátory DVB-T. Máme dohodu s českobudějovickou televizí Gimi, která už dostala kmitočtový příděl pro jeden vysílač v jižních Čechách, další možnost je na Ostravsku. Všechny tyto možnosti chceme využít a budeme čekat, až někdo postaví digitální síť s pokrytím 70 procent obyvatel, protože jsme si vyhodnotili, že taková úroveň pokrytí je pro nás jediná správná.

Takže vysílání na 46. kanále v Praze v síti CDG už není ve hře?

Jiří Balvín: V současné době ne.

Hynek Chudárek

CDG vás tam nechce, když odcházíte z ostatních vysílačů multiplexu 3?

Hynek Chudárek: Ne. Tato zpráva je naprosto čerstvá pro všechny. Žádná další jednání s CDG ještě neprobíhala a vůbec je nevylučujeme. I když zrovna Prahu máme pokrytou tak dokonale jinými vysílacími platformami, že je otázka, zda se nám vyplatí vynakládat prostředky na vysílání v DVB-T.

To znamená, že Óčko v dohledné době nebude žádat ani o vydání kompenzační licence pro celoplošné zemské digitální televizní vysílání.

Jiří Balvín krčí rameny

Budete o ni vůbec někdy žádat?

Jiří Balvín: Podívejte se, kdo by na podzim 2008, v září nebo říjnu, řekl, že v červenci 2009 bude mít 35 procent domácností v České republice satelitní televizi? Nikdo. Trh se vyvíjí tak překotně, že co když přijde nějaká technologie, o které se léta mluví, přenos televize po elektrických drátech? Kdy si dáte šňůru do zásuvky a půjde vám po tom televize? Nebo nějaká jiná forma? U nás je pořád upřednostňované terestrické vysílání a pořád se žádá stoprocentní pokrytí území. Které západoevropské země mají stoprocentní pokrytí zemským televizním signálem? Německo má pokryto přes 40 procent území. Ano, u nás se vývoj na 40 let zbrzdil, ale třeba takové Holandsko nemá terestricky pokryto téměř nic. Tam má 95 procent domácností kabelovou televizi. Takže říkat teď, jestli si Óčko požádá o řádnou licenci pro vysílání v DVB-T, je těžké. Do roku 2012 se z tohoto pohledu může stát cokoli. I když čas letí hrozně rychle, kvůli tomu překotnému rozvoji ostatních vysílacích platforem je do roku 2012 ještě hrozně daleko. Tady se za půl roku stanou takové věci, které se dříve stávaly za pět let.

Hynek Chudárek: Vezměte si, že teď je ve hře opuštěný multiplex 3 společnosti CDG, nevyužitý multiplex 4 Telefóniky O2, a volné kmitočty u ČTÚ, které byly určené pro mobilní digitální televizi ve standardu DVB-H. To znamená, že se může najít subjekt, který to začne provozovat, a myslím si, že by to mohl začít provozovat jako menší síť, která jednoznačně najde naplnění.

Říkáte „opuštěný multiplex 3“. Vy víte o tom, že by další dvě televize v této síti, zpravodajský kanál Z1 a publicistická televize Public, chtěly taky odejít? Konzultovali jste s nimi svůj krok?

Jiří Balvín: Z1 by jistě tu síť velmi ráda opustila, vzhledem k potížím, které má, ale nemůže. Vysílá totiž na základě licence pro celoplošné zemské digitální vysílání. Musela by to nějak technicky řešit, získat oprávnění jen pro kabelové a satelitní vysílání. Na to má každý žadatel nárok, taková licence je nároková. Ale je třeba si uvědomit, že Z1 nemá přes ostatní platformy vybudované takové pokrytí jako naše Óčko, které ho budovalo mnoho let. A takové pokrytí nemá ani televize Public. Samozřejmě, že jsme Z1 i televizi Public informovali, že se chystáme multiplex 3 opustit. Nejde ale o to, že bychom chtěli spolu s nimi tlačit na CDG. Naše rozhodnutí je samostatné.

Do kdy vlastně platí smlouva Óčka s CDG na vysílání v multiplexu 3?

Jiří Balvín: Měli jsme ji do konce května s tím, že se dál bude pokračovat minimálně do konce letošního roku. Mezitím se jednalo o variantách nových smluv na tři nebo pět let, které si v současné době nemůže dovolit podepsat nikdo, snad kromě České televize, která má zákonem určené nějaké povinnosti, takže si mohla dovolit podepsat smlouvu s operátorem na deset let. Uvázat se ale smlouvou k desetiletému vysílání pozemním digitálem by bylo v našem případě vražedné.

Lze vůbec tu smlouvu s CDG vypovědět takto rychle? Nebude muset Óčko platit nějaké sankce?

Jiří Balvín: Ne, dohodli jsme se s nimi. Vždycky jsme platili včas, dokonce s předstihem.

Dá se říci alespoň řádově, kolik korun vás měsíčně stálo vysílání Óčka v multiplexu 3?

Jiří Balvín: Ne.

Tak alespoň řekněte, jaká by byla cílová částka za vysílání v multiplexu 3 s plným pokrytím.

Jiří Balvín: Je naprosto shodná s velkými televizemi.

Jiří Balvín, Hynek Chudárek, Rostislav Kocman

Jde tedy o desítky milionů korun ročně? Šedesát, osmdesát milionů korun?

Jiří Balvín: Určitě. A to je právě to: my bychom se dostali na úroveň plateb velkých plnoformátových televizí. Počítali jsme, že tu bude nějaké konkurenční prostředí, ale tady nikdo s cenami od Českých Radiokomunikací nehne. Původně se počítalo s variantou, že vysílatelé programu si budou moci zvolit, v jakých lokalitách budou vysílat a za kolik.

Hynek Chudárek: Právě ta varianta u 70 procentního pokrytí byla ve hře ještě loni na podzim, kdy jsme si z 95 procent pokrytého území v nabídce CDG sami vybrali ty vysílače, které by nám pokryly 70 procent. A mohli jsme si taky vybrat, jak rychle ty vysílače spouštět. To byl opravdu výborný návrh pro menší televize. Jenže ze dne na den to bylo shozené ze stolu kvůli Českým Radiokomunikacím.

A co Telefónica O2 a její multiplex 4? Jste s nimi v kontaktu, jednáte o případné spolupráci?

Jiří Balvín: Být v kontaktu a jednat jsou dvě různé věci. V kontaktu jsme, jednali jsme, ale neměli nám co nabídnout. Kde je nějaká jejich síť? Nic se nestaví.

Nešli byste ani do současného multiplexu 4, který vysílá v Praze, Brně, Ostravě a Plzni?

Hynek Chudárek: Telefónica má svoji politiku, o které nikdo pořádně nic neví. Jedna z jejich vizí je kompresní standard MPEG-4 a HDTV. Navíc jsou zainteresovaní v přípravě sekundární sítě digitálních vysílačů pro Českou televizi. Pro tuto síť chtějí využít kmitočty, které jsou vymezeny pro budování multiplexu 4. Mají tedy nějakou svoji politiku a řekl bych, že rozvoj samostatného multiplexu 4 je na okraji jejich zájmu. Nebo je až druhý v pořadí.

Jiří Balvín: Jestli se dostane Česká televize k těmto frekvencím a začne stavět dokrývací síť pro svoje digitální vysílání, pak je otázka, jestli by nás to zajímalo.

Že byste vysílali v rámci veřejnoprávního multiplexu na sekundární síti provozované Telefónikou O2 na páté programové pozici?

Jiří Balvín: Třeba.

Ve chvíli, kdy už tam nebude Český rozhlas?

BRAND24

Jiří Balvín: Třeba. Jsou to nevyužité frekvence, na které se v zákoně zapomnělo. Stejně tak jako se zapomnělo do zákona napsat termín, do kterého si mají držitelé-nedržitelé licencí pro celoplošné zemské digitální televizní vysílání požádat o kompenzační licenci. Tohle je ten samý případ. Telefónica O2 má kmitočty pro provozování multiplexu 4 tři roky a nedělá nic. Tak proč by o ně neměla přijít? Stejně to je státní majetek, který je jenom propůjčovaný provozovateli.

Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Bude vám Óčko v DVB-T chybět?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).