Hlavní navigace

Jihočeské Rádio Orlík ukončilo vysílání, o záchraně jednalo i s majitelem Dechovky

26. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Informace o možném zániku stanice se objevily už loni v září, ale článek, který tehdy vyšel na webu super-radio.cz, byl stažen. Orlík chtěl být alternativou k velkým rozhlasovým skupinám.

Rozhlasový éter v České republice je chudší o jednu stanici. O víkendu své vysílání ukončilo jihočeské Rádio Orlík. Všiml si toho tematický blog dxradio.cz. Rádio Orlík ani jeho modulaci už v tuto chvíli nenaladí zájemci na žádné z jeho šesti VKV frekvencí. Webové stránky dostupné na adrese: http://www.radioorlik.cz/, jsou v tuto chvíli stále ještě dostupné, webový stream na serveru Play.cz však už upozorňuje případné posluchače v češtině i angličtině, že vysílání není k dispozici. Oficiální vyjádření majitele stanice, hudebníka Josefa Zocha, se serveru DigiZone.cz nepodařilo získat. Zoch je na svém mobilu nedostupný.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Fajn Rádio Agara získalo transformační licenci pro digitální vysílání, Orlík neuspěl

O možném zániku Rádia Orlík se spekulovalo na internetu celý poslední rok. Na webu super-radio.cz se loni dokonce objevil článek s názvem „Dny Rádia Orlík jsou sečteny“, v němž autor popisoval, v jaké je stanice finanční situaci, a že se chystá na brzké vypnutí svého signálu. K tomu nakonec nedošlo a článek navíc ze jmenovaného webu zmizel. Zájemci si ho mohou ovšem vyvolat snadno mimo jiné prostřednictvím služby Webarchive.org. Rádio Orlík chtělo fungovat jako alternativa k velkým komerčním rozhlasovým skupinám a posluchače na webu vyzývalo, aby ho neváhali finančně podpořit.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Hudební kanály v Česku se neuživí, minimálně jeden na konci roku zanikne

Podle informací serveru DigiZone.cz jednal provozovatel Rádia Orlík, společnost Česká rozhlasová, o záchraně i s majitelem Rádia Dechovka. Stanice by tak snadno získala vysílače pro distribuci signálu v pásmu VKV. K dohodě nakonec skutečně došlo, ale samotné realizaci nikoliv. Rádio Orlík mělo mít na VKV kmitočtech Dechovky programové okno, v němž si bude vysílat několikahodinový program. Tematická dechovková stanice v současné době vysílá z několika vysílačů na středních vlnách a dále je k dispozici také v Regionální síti 4, DAB multiplexu Českých Radiokomunikací a na internetu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).