Hlavní navigace

Jaroslav Jiruš: Správci domů nemyslí na úpravy antén včas

17. 2. 2009
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Za dnešním rozhovorem jsme museli až na střechu jednoho panelového domu na pražském sídlišti Červený vrch. Právě tam totiž zrovna pracuje Jaroslav Jiruš na úpravě kabelových rozvodů společné televizní antény pro více než stovku bytových jednotek. „Budu rád, když všechno stihnu do termínu vypnutí analogového vysílání ze žižkovského vysílače,“ říká v rozhovoru pro server DigiZone.cz. Rekonstrukce společné televizní antény pro jeden panelový dům podle něj trvá zhruba měsíc. Už teď se ale Jaroslavu Jirušovi ozývají správci dalších domů, které musí odmítat, protože by jejich zakázky nestihl vyřídit do 30. dubna, termínu vypínání analogové televize ze Žižkova.

Stihnou se podle vás upravit všechny společné televizní antény v Praze do 30. dubna, kdy se má vypnout analogové vysílání Novy, Primy a ČT 1 z vysílače na Žižkově?

Z mého pohledu, pokud se nebudou montovat skupinové digitální přijímače do starých rozvodů, to bude problém. Oblastí, které ještě nejsou na přechod k digitálnímu příjmu televize připraveny, je hodně. Pokud se má rekonstrukce společných antén (STA) dělat jednou provždy i s výměnou koaxiálních rozvodů, časově ani kapacitně to nejde stihnout. Informace o termínu vypnutí analogu se k lidem dostává pozdě. Jednotliví statutární zástupci bytových družstev musí vypsat výběrová řízení na firmu, která úpravu provede, a pak se ta zakázka musí zrealizovat. Už jenom výběrové řízení a shánění firmy, vysvětlování koncepce STA, zda chtějí hlavní stanici se set-top-boxem nebo bez set-top-boxu, se satelitem nebo bez satelitu, je poměrně zdlouhavé. Tím pádem se samotná instalace odsouvá na později. Podle stanov družstev se musí do výběrového řízení oslovit alespoň dvě firmy.

Jaroslav Jiruš - 1

Proč musí vůbec družstva vypisovat na firmu, která jim provede úpravu STA, výběrové řízení?

Protože právnické organizace fungují tak, že pokud jde o bytové družstvo nebo společenství majitelů bytových jednotek, podle stanov může jejich výbor rozhodnout o investici do 20 nebo 30 tisíc korun. V případě havárií se nemusí rozhodovat o výběrovém řízení, ale u větších investicích nad 30 tisíc korun se musí svolat členská schůze, kde se musí tato investice odsouhlasit. Členové družstva by se měli sami rozhodnout, jakým způsobem chtějí přejít na digitální příjem televize. Zda chtějí skupinové přijímače, protože se bojí sami používat set-top-box, nebo chtějí analogově nahrávat pořady. Pokud se mají dělat po domě i nové kabelové rozvody včetně lištování, prosekávání, sádrování a případně i malování, časová náročnost rekonstrukce STA roste. V průměru jde o jeden měsíc na jeden panelový dům.

Rozhovor děláme v panelovém domě, který má 13 pater. Jak dlouho vám potrvá práce na úpravě STA?

Je tu 13 poschodí, 108 bytových jednotek. Investice začala probíhat v prosinci loňského roku, příprava už v listopadu. V lednu začala hlavní část výstavby páteřní sítě a lištování, a mám obavy, abych to vůbec do konce března stihnul. Nadále tu mám zajištěné analogové vysílání, tím pádem mám připravený svůj vlastní skupinový digitální přijímač, který budu muset správci domu pronajmout. Ten převede signál tak, aby obyvatelé tohoto domu mohli nadále přijímat signál stejným způsobem jako teď a od 1. května o něj nepřišli.

Takže budete obyvatelům tohoto domu převádět digitální signál prostřednictvím jednoho společného set-top-boxu do analogu.

Ano, do starých rozvodů ve VHF pásmu pomocí konvertorů, které si nechám buď upravit, nebo přeladit od někoho jiného.

Zvýšil se zájem bytových družstev o opravy STA v souvislosti s vypínáním analogového vysílání z žižkovského vysílače? Jakým způsobem se dozvídají o termínu vypnutí?

Dozvídají se ho především z doslechu, protože jim chvílemi běží piktogram ve vysílání ČT 1, který předtím běžel na ČT 2, která se vypínala loni v říjnu. Lidi si pořád myslí, že si koupí set-top-box a napojí ho na neupravenou STA, nebo si koupí pokojovou anténu, a tím to pro ně končí. Ale ne všude fungují pokojové antény spolehlivě. Lidé si pořád myslí, že si anténu pro digitální příjem zajistí buď sami, nebo to nechávají na družstvech, která by ji měla správně podle stanov zajistit. Poslední dobou se mi množí dotazy, zda bych nešel do výběrových řízení na úpravu STA s tím, abych tuto rekonstrukci stihnul do vypnutí žižkovského vysílače. Těmto lidem rovnou odpovídám, že bych to nestihnul, že stěží stihnu upravit dva domy, které mám nasmlouvané už od loňského roku.

Nabízím jim možnost skupinových digitálních přijímačů, což lidi moc nechtějí, protože pokud mají zájem o STA na principu přímého rozvodu a chtějí třeba přijímat digitální signál na vlastní set-top-box, zdají se jim tyto investice zbytečné. Společný přijímač pro ně ztrácí hodnotu i účel. Ale pokud někdo chce rychle zajistit úpravu STA pro digitální příjem, jde to jedině skupinovým příjmem a nebo provizorně po nějakou dobu upraveným set-top-boxem, což já osobně nedoporučuji a správně by se to ani nemělo dělat, protože STA by měla splňovat nějaké technické podmínky a zařízení, které se má instalovat a má být v chodu v rámci STA musí mít buď doklad o shodě o umístění na prostředí STA, anebo homologaci. Skupinové set-top-boxy, pouštěné do rozvodu narychlo, by podle předpisů neměly být. Nejsou k tomu určeny.

Jaroslav Jiruš - 2

Ve Vokovicích, kde upravujete STA, bude i po vypnutí Žižkova dál fungovat analogový dokrývač z budovy Aritma. Tam se dokonce měnil analogový vysílací kanál Primy, protože ho rušil multiplex 3 na novém kanálu 59. Měla bytová družstva v okolí zájem o přesměrování STA na vysílač Aritma a pokračovat v analogovém příjmu televize?

Mám dva nebo tři případy, kdy to chtějí, protože by úpravu pro digitální příjem nestihli a musí jenom přeladit měniče a konvertory na patřičné kmitočty. To je ale další investice. Musí se instalovat nová, výkonnější anténa, protože signál z Aritmy je poměrně slabý. Naskytl se mi taky problém, že Nova odtud vysílá na kanále 47 a je na měničích STA pro analogový příjem rušená multiplexem 3 na sousedním kanálu 46 z vysílačů Ládví a Strahov. Analogová Nova by se tedy měla eventuelně přeladit, stejně jako Prima, aby digitální vysílání nezpůsobovalo zhoršenou kvalitu analogového kanálu. Úprava STA pro příjem analogového signálu z Aritmy tedy jde, ale musíte demontovat původní hlavní stanici STA a celou ji přeladit. Ale to si musí družstva zaplatit a kapacita servisních organizací, které přelaďují konvertory a mají na to vybavení a zkušenosti, je malá. Taky nejde o nejlevnější investici. Jde o nějakých sedm nebo osm tisíc korun včetně DPH s tím, že předtím se ještě musí provést měření kvality signálu, ale především o síle signálu na 46. kanálu, který ohrožuje analogovou Novu.

Na domě, kde právě upravujete STA, je společná anténa kombinovaná pro pozemní i satelitní příjem digitální televize. Jak velký zájem je právě o tento kombinovaný způsob rozvodu televizního signálu?

Zájem začíná být poměrně velký díky rozrůstajícím se satelitním platformám na pozici CS Linku (Skylink a Gital, pozn. red.). Diváci o ně mají zájem hlavně díky programovým nabídkám, u kterých nemusí platit žádné měsíční poplatky a stačí jenom aktivační poplatek. Navíc jsou v těchto nabídkách oba programy Slovenské televize a je možné si k nim dokupovat další placené programy. Je to poměrně rozšířené, často u objektů, které jsou už zateplené a nechtějí na fasádu montovat původní parabolické antény. Je to ale poměrně dražší. Pokud tedy už majitel domu dělá rekonstrukci STA, doporučuji mu buď satelitní příjem ze dvou družic najednou, anebo instalovat koaxiální rozvod a stožárový systém tak, aby tento rozvod šel kdykoli bez problémů rozšířit. To znamená instalovat koaxiální rozvod v rámci rekonstrukce STA po domě tak, aby každý byt měl svoje samostatné koaxiální připojení z hlavního rozvaděče STA a instalovat stožár s anténou s patřičnou důkladností, aby se na něj kdykoli v budoucnu daly namontovat satelitní paraboly.

Když si takto družstvo zainvestuje koaxiální rozvod, může ho v budoucnu kdykoli rozšířit o multiswitche, parabolické antény, a popřípadě zesilovače pro rozšíření satelitních služeb na pozici CS Linku. V každém případě to je ideální řešení, protože dům nehyzdí paraboly, nedochází k narušování zateplených objektů a satelit má svým způsobem budoucnost oproti pozemnímu vysílání. Hlavně tam, kde je nyní zemský digitální příjem zhoršený nebo poruchový. A to se týká právě řady lokalit na Praze 6, kde působím.

Jaroslav Jiruš - 4

Jak se řeší příjem televize v dolících, jako je Divoká Šárka a dalších údolích na Praze 6? Tam asi digitální signál nechytnete.

Buď se povede někam nad stráň, jako v Šáreckém údolí, namontovat stožár a hledá se odraz signálu, a nebo, jako ve Velkých Přílepech, což je hodně propadlý dolík, diváci přechází na satelitní příjem. Protože tam nejen že nejde chytit signál pražských vysílačů, ale ani ze severočeské Bukové hory, která pokrývá část severozápadní Prahy. Satelitní příjem je pro lidi finančně náročnější, ale je to pro ně jistota, že budou mít signál.

Chtějí diváci ve Vokovicích, kde upravujete STA, přijímat i zemskou digitální síť 4, kterou provozuje Telefónica O2 a obsahuje zkušební vysílání ČT 1 a Novy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV)?

Chtějí, ale pokrytí tu není zrovna ideální. Na kanále 64, který multiplex 4 v Praze využívá, se signály špatně zesilují a špatně se dostávají do rozvodů. Je to dané vysokou frekvencí a velkou náročností zesilovačů, ale především levných vstupů do obvodů, filtrů a nebo zesilovačů. Takže zájem je, ale zatím ten systém funguje tak, že lidi nemají informace, jakým způsobem se bude vysílání na 64. kanále vyvíjet z hlediska obsahu i pokrytí. Na Praze 6 většinou musím antény směřovat na bývalou telekomunikační budovu v Olšanské ulici na Praze 3 a signál tohoto multiplexu je většinou o třetinu slabší než u zbývajících multiplexů. U větších rozvodů pak máte problém systém srovnat na jednotnou úroveň všech čtyř multiplexů a patřičně zesílit multiplex 4, takže se stává, že jeho signál je poměrně nekvalitní.

Byl velký problém s přechodem žižkovského vysílače na vertikální polarizaci u digitálního vysílání?

Byl, protože veškeré antény typu síta, které mají velký horizontální poměr vůči vertikálnímu, přestaly fungovat, takže tyto antény se nemohly přenastavovat do vertikální polarizace bez nových ramen nebo jiných pomocných mechanických prvků. Nejsou na to konstrukčně stavěné. Když anténu posunete do vertikální polohy, do všech napojovacích krabic vniká voda, ta kondenzuje a časem způsobuje oxidaci koaxiálních kabelů a tím pádem začne kostičkovat obraz. Často pak nevíte, co to způsobuje, a teprve po nějaké době zjistíte, že do těchto antén zatéká. Antény na českém trhu totiž byly z 90 procent určené pro příjem v horizontální pozici, nikoli pro vertikální. Od toho se odráží princip a výroba těchto antén, kdy se klade důraz, aby do prvků a zapojovacích systémů v horizontální poloze nemohla zatékat voda. V každém případě, všechny STA, které už byly upravené pro digitální příjem ze Žižkova v horizontální pozici a sloužily nějakých pět šest let při příjmu na 25. a 46. kanále, bylo nutné přeladit. Pokud lidé chtěli zachovat příjem multiplexu 3 na kanálu 46 kvůli televizi Noe, která tam vysílá, musely se pro STA použít dvě antény: jedna vertikální pro Žižkov a jedna pro 46. kanál v horizontální polarizaci, který se musel přislučovat a dolaďovat. To ovšem znamenalo další investice a čekání, kdy na ně přijde řada u servisní firmy.

Říkal jste, že do vypnutí analogu na Žižkově stihnete stěží upravit STA na dvou panelových domech. Je v Praze dost firem, které se zabývají úpravami televizních antén, aby se stihlo všechno opravit do termínu vypínání? Působí třeba na Praze 6 ještě nějaká podobná firma?

Vím o konkurenci ve Střešovicích na Praze 6. To je ale spíš obchodní zastoupení. Specializuje se na skupinové přijímače. Kromě mě ale na Praze 6 nevím o nikom, kdo by se zabýval velkými lištovými rozvody STA a měl na to dost lidí a času. Spíš naopak, stále se mi ozývají noví lidé a ptají se, jestli bych jim neupravil STA ještě předtím, než se vypne analogové vysílání ze Žižkova.

Jaroslav Jiruš - 3

Vy pracujete jako živnostník a najímáte si na jednotlivé zakázky spolupracovníky?

Jsem živnostník a trvale pracujeme ve dvou až třech lidech. U větších firem na tom nejsou o moc lépe, protože provádět lištové a koaxiální rozvody má svá specifika. Musíte mít správné vybavení a znalosti, a je to časově velmi náročná práce – především instalací rozvodů koaxiálních kabelů. Nejdříve je totiž musíte provést na chodbách a v nebytových prostorách a potom musíte obeslat obyvatele domu, ti vám musí zpřístupnit byty, a tam se ještě provádí nová koaxiální výstavba. Odstavuje se nábytek, a to vás zdržuje v tom, že musíte jednotlivé byty navštívit, obeslat, a lidi chodí do práce, nemusí mít zrovna čas. Některé byty jsou pronajaté, takže sháníte majitele. I v tom je časová náročnost, a když má být celý rozvod hotový u všech bytů až k televiznímu přijímači, musí se vyměnit i koaxiální rozvody v jednotlivých bytech.

Když je tak velký zájem a podobných firem je v Praze málo, nevyužívají toho servisní společnosti z jiných regionů? Nejezdí do Prahy upravovat STA mimopražští anténáři?

Jezdí, ale Praha má pro anténáře svoje specifika a pokud je firmy neznají, spíš si vylámou zuby. Mimopražští toho využívají, ale místní lidé jsou k nim trochu nedůvěřiví, protože firmy bývají zdaleka a při různých výpadcích a chybách nemůžou okamžitě zajistit servis. Potom zpravidla takoví zákazníci volají pražským firmám, což se stává i mně, a pak ty opravy děláme my. Zaskakujeme tak za firmy ze severních Čech, ale často i z Moravy. Ty sem jezdí pouze na velké výstavby, ale další servis od nich není tak operativní a rychlý jako u pražských společností. Říkám to z vlastní zkušenosti, protože tento týden mám po nějaké takové firmě upravovat STA v domě v Liboci. Nevím, jestli jde o rekonstrukci, změnu polarizace nebo něco jiného, ale tomu družstvu se nedaří dostat na místo původní firmu, která na tom pracovala, a už dva týdny sledují místo digitální televize kostičky.

BRAND24

Každá solidní firma by měla mít skladem náhradní díly, jako jsou zesilovače, které často odcházejí kvůli bouřkám, pokud nejsou chráněné, a co nejrychleji zajistit výměnu vadných částí za nové. Nebo mít v Praze někoho, kdo k jejich klientovi vyjede. Sám to dělám tak, že si u svých zákazníků nechávám proti podpisu vydat klíče od domu, a potom mi nikdo nemusí odemykat a můžu hned opravovat. Třeba i v noci – zrovna o Vánocích jsem měl jeden takový výjezd, kde konkurenční firma udělala špatné napojení elektřiny, napojili STA na okruh světla ve sklepě, tam praskla žárovka, spadl jistič, a dům se okamžitě ocitl bez elektřiny. Přitom každý správný anténář ví, že takhle by se to dělat nemělo.

STA pro DVB-T a DVB-S

Ukázka kombinované STA pro zemský a satelitní příjem

Dům na pražském sídlišti Červený vrch, ve kterém Jaroslav Jiruš právě provádí úpravu STA, přijímá televizní signál jak z pozemních vysílačů, tak ze satelitu. Pozemní signál digitální televize jde do společného rozvodu ze tří různých antén: úplně nahoře je horizontálně nastavená anténa pro příjem multiplexu 4 na kanálu 64 z vysílače v Olšanské ulici, pod ním je menší horizontálně nastavená anténa pro příjem multiplexu 3 na původním kanálu 46 z vysílače Strahov (oproti multiplexu 3 ze Žižkova a Cukráku obsahuje také křesťanskou televizi Noe) a dole je vertikálně nastavená anténa pro příjem multiplexů 1, 2 a 3 na kanálech 53, 41 a 59 z vysílače Žižkov.

Pod anténami pro pozemní příjem televize jsou uchycené dvě satelitní paraboly. Vpravo je anténa zaměřená na pozici 19,2 stupně východně, která umožňuje příjem služby UPC Direct a řady volně šířených, především německých televizí, vlevo parabola nastavená na pozici 23,5 stupně východně, kde vysílají služby Skylink a Gital.

Fotografii kliknutím zvětšíte.

NEPŘEHLÉDNĚTE ČLÁNEK: Chytrá společná televizní anténa

Fotografie: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Řešili jste nebo řešíte úpravu STA pro digitální příjem televize ve vašem domě?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).