Hlavní navigace

Jarní přehled set-top boxů pro příjem DVB-T2/HEVC do pěti tisíc korun

21. 3. 2017
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: Dreambox
AKTUALIZOVÁNO – UVNITŘ TABULKA A GALERIE – Máme pro vás další vydání našeho pravidelného přehledu. Do tabulky jsou doplněny mj. výrobky TeleSystem.

AKTUALIZOVÁNO, 5. 4. 2017: P. R. manager, Jan Řezáč nám poslal následující vyjádření: Dobrý den, na základě vašeho článku jsou v Mallu a v CZC upraveny kategorie. Na Mall.cz se na prvním místě v kategorii set-top boxy objevuje parametr „DVB-T2 tuner (H.265/HEVC)“. Na CZC.cz byl v rámci „Televize, video a audio“ v kategorii „Příjem TV signálu“ vytvořen rozcestník „DVB-T2 (HEVC) přijímače“, resp. „Pozemní přijímače (DVB-T2/HEVC)“.

Jak se můžete přesvědčit, výběr je nyní, na rozdíl od varianty popisované níže, snadnější.

Nově upravená kategorie pro set-top boxy DVB-T2/HEVC na CZC.cz.
Autor: Bohumil Herwig

Nově upravená kategorie pro set-top boxy DVB-T2/HEVC na CZC.cz.

AKTUALIZOVÁNO, 17:30: přidán Octagon SF138 HD (3.850 Kč) s podporou HbbTV. 

Chcete být kompatibilní s budoucím vysíláním v DVB-T2/HEVC, které se od prvního března 2017 rozjelo naostro v rámci první přechodové sítě, a nechcete to řešit výměnou televizoru? Pak nezbývá než přejít na jinou platformu nebo sáhnout po set-top boxu. Tady je situace ve srovnání s přehledem z počátku roku 2016 výrazně lepší a oproti podzimu 2016 o něco lepší. Nyní se ale nejspíše bude měnit pomalu každý měsíc.

V tomto přehledu se opět zaměříme na „krabičky“ s tunerem DVB-T2, které zvládají příjem s kompresí, videokodekem, HEVC, tedy High Efficiency Video Coding. Nezapomeneme ale ani na ty, které se navíc pyšní logem Českých Radiokomunikací (ČRa) „DVB-T2 ověřeno“ (jsou uvedeny v poznámce). Vše ostatní budou jen doplňkové záležitosti, protože o tohle nám jde především – o dostupné zařízení připravené na šíření pozemního televizního signálu v novém standardu DVB-T2/HEVC, nebo jak se také říká DVB-T2/H.265.

Nyní odstartovaný několikaletý souběh DVB-T a nástupnického DVB-T2 se završí, resp. má završit, někdy v roce 2020 či 2021, kdy se plně přejde na efektivnější „dvojku“. Právě kvůli efektivitě a zúženému pásmu, které nyní je, resp. bude k dispozici pro pozemní TV vysílání, se vlastně všechno dělá. Televize zkrátka vyklízí prostor mobilním datovým sítím, a aby zvládla to, co dnes, musí na to efektivněji.

Nic jiného za přechodem na DVB-T2/HEVC nehledejte a nic jiného také za ním nebude. Ani vyšší počet kanálů, ani více HD a už vůbec ne vyšší obrazová kvalita vysílání. Ti, kteří měli možnost vidět to současné přechodové, to jistě poznali sami…

K TÉMATU: Podzimní přehled set-top boxů do 5000 Kč pro příjem DVB-T2/HEVC (2. 11. 2016)

České Radiokomunikace spouští DVB-T2 přechodovou síť ze Žižkova a Cukráku

V přechodové síti Českých Radiokomunikací chybí kanály Novy

Radim Pařízek: V lednu 2017 začneme stavět třetí přechodovou síť

Certifikace „DVB-T2 ověřeno“: ČRa oficiálně uvolňují logo a tiskovou zprávu

Pár poznámek úvodem

V přehledu zatím nebylo zapotřebí cokoli měnit a nakonec jsme opět sáhli po cenové hranici 5000 Kč, do níž se vešel i jeden set-top box s rozlišením Ultra HD (4K) a dva jsou už vybaveny mechanikou PCMCIA pro zasunutí případné přístupové karty dovolující příjem placených kanálů.

Co se týče zařízení ověřených u ČRa a tudíž oprávněných používat logo DVB-T2 ověřeno, události jsme se bohatě věnovali, takže netřeba nic dodávat.

Celý seznam, který je ke stažení u ČRa, se pak v drtivé většině případů skládá z televizorů, set-top boxů je tam naprosté minimum a všechny aktuální vidíte v připojené tabulce. V měsíci březnu se tu nově objevují výrobky Orava, Vivax a Panasonic, až na jeden jde však opět pouze o televizory.

Rozhraní pro přístupovou kartu? Nijak levné

K vašim dotazům u podzimního vydání tohoto přehledu nám své vyjádření zaslal Marek Bezoušek, product manager ze společnosti Inter-Sat (set-top boxy Alma a Zircon). Přinášíme ho v plné podobě:

Reaguji na některé pisatele, kteří zmínili, že v boxech zatím není implementováno CA rozhraní. Zatím není rozhodnuto, zda-li vůbec bude ke kódování přistoupeno. Daleko levnější je poté implementace integrovaného dekodéru CA. 

Za předpokladu, že ke kódování přijde, počítejme: 

Cena STB se zvýší implementací CA rozhraní o cca 200–250 Kč. 

Je nutno použít CI modul: 800–900 Kč.

Přístupová karta: 300–500 Kč, podle obchodního modelu distribuce.

Celkem se, při současné ceně boxu 1200 Kč, cena navýší na 2500–2850 Kč. To už je velmi vysoká suma. Při integrování dekodéru Irdeto, pokud bude použito právě Irdeto, se cena boxu může pohybovat v MOC 1600–1700 Kč. Jednoznačně výhodnější pro zákazníky je nyní nezatěžovat set-top boxy zvýšenou cenou.

Velké e-shopy a DVB-T2/HEVC? Stále smutný příběh – až na Alza.cz

I po spuštění první přechodové sítě pro DVB-T2 mají prakticky všechny obchody problémy s prezentací nabídky kompatibilních set-top boxů. Nejenže se nerozpakují pod DVB-T2 nabízet boxy nefunkční (H.264) s budoucím vysíláním, ale dokonce ani nedovolují volbu „HEVC“, i když přístroje v nabídce zjevně jsou. Takovýmto obchodům se raději vyhněte, protože jsou tu tací, kteří to dělají pořádně. I když z těch velkých…

  • CZC.cz stále řeší budoucí pozemní vysílání položkou „DVB-T2 přijímače“ bez upřesnění komprese (videokodeku), což je v současné situaci poněkud zavádějící. Navíc se pod ní skrývají i boxy pro H.264, což je také jediná volba v položce „Formát video komprese“. Možnost H.265/HEVC nenajdete ani na volbě „Průvodce nastavením filtrů“, takže u CZC raději set-top boxy pro nové pozemní TV vysílání nekupovat.
  • Kasa.cz má kategorii v základu stále ještě nazvánu „DVB-T přijímače“ a od podzimu 2016 se tu – zdá se – nic nezměnilo. Pod ní jsou skryty volby „DVB-T“, „DVB-T2“ a „DVB-T2 (H.265)“. O Alma 2800 HEVC tu v položce „Vybráno pro Vás“ prodejce hovoří jako o „DVB-T přijímači“, čímž je zjevně sám proti sobě. K přijímačům pro DVB-T2/HEVC se naštěstí dostanete, ale musíte v části podivně nazvané „DVB-T tuner“ zatrhnout volbu „DVB-T2 (H.265)“. I tak to jde dělat.
  • Euronics.cz taktéž – při prvním přiblížení – nabízí pouze „DVB-T přijímače“, následně si můžete vybrat buď „DVB-T“, nebo „DVB-T2“. O set-top boxech pro DVB-T2 se tu taktéž hovoří jako o „DVB-T přijímačích“, což bylo vidět hned zkraje v části Nejprodávanější u Evolveo Omega T2. A to byla volba „DVB-T2 (H.265)“ v části „DVB-T tuner“ zatržena.
  • Mall.cz v základní nabídce, stejně jako na podzim, set-top boxy vůbec nenabízí. A také stále ještě nezaregistroval, že existuje nějaké DVB-T2, nemluvě o DVB-T2/HEVC. Tato volba tu úplně chybí, i když kompatibilní přístroje nikoli. Matení diváků je tak základem nabídky a ani „Náš tip“ u skutečně kompatibilního Alma 2800 HEVC to nespraví.
  • Alza.cz je jediný obchod, který set-top boxy pro budoucí pozemní televizní příjem v DVB-T2/HEVC prezentuje rozumně. Ostatně i na podzim byl jediný, kdo to dělal. Hned v základu vidíte volbu „Televize DVB-T2 HEVC/H.265 – Připravte se na nový formát televizního vysílání“. Alza.cz je z velkých obchodů také jediný, kdo si zaslouží naše doporučení.

VYZKOUŠELI JSME ZA VÁS (výběr): Ferguson Ariva T265: po aktualizaci zcela jiný set-top box

Zircon Fire: první přijímač DVB-T/T2/HEVC s certifikátem „ověřeno“ u Českých Radiokomunikací

Evolveo Omega T2: terestrický FTA přijímač pro platformu DVB-T2 a formát H.265/HEVC

Edision Proton T265: malý, levný, rychlý, citlivý a pohodový přijímač pro DVB-T2/C/HEVC

Situace na trhu jen o málo lepší než na podzim

Současný stav u set-top boxů pro DVB-T2/HEVC sice už nelze označit za neutěšený či katastrofální jako před rokem v zimě 2016 (v přehledu byly pouze tři přístroje), ale pokud si zařízení spočítáte v současné tabulce, dospějete k číslu 17. Něco jsou ovšem pouhé odvozeniny, takže v reálu je přístrojů do pěti tisíc korun něco nad deset, se všemi odvozeninami pak kolem dvaceti. V porovnání s televizory jsou na tom set-top boxy opravdu hodně špatně a u TV je situace nesrovnatelně lepší. To už byla i minulý rok.

U letošních televizních kolekcí očekávají všichni masoví výrobci, že všechny jejich přístroje (prakticky všechny) budou schopny příjmu signálu v DVB-T2/HEVC. Set-top boxy ovšem ještě čeká dlouhá cesta, nemluvě o tom, že v rozumné cenové relaci nenarazíte na jediný, který by uměl HbbTV, a i těch, které jsou připojitelné k internetu, je vysloveně pár. V praxi jde zejména o boxy s Androidem, ale ty spolehlivostí právě neprosluly.

Jak číst tabulku, v níž najdete i odkazy na naše testy

Všechny boxy mají mít externí napájení, všechny jsou také vybaveny tunerem DVB-T2 (H.265/HEVC) a klasickým DVB-T schopným příjmu HD kanálů. U některých to však nebylo uvedeno, proto údaj v tabulce chybí. Jedinou výjimkou je Ferguson Ariva 4K Combo s rozlišením Ultra HD (4K) určený i pro příjem satelitní. A ten také, spolu s oběma Dreamboxy, nabízí možnost využít přístupové karty, a tudíž placených kanálů. Všechny ostatní set-top boxy jsou určeny pouze pro příjem kanálů volných. Vivax DVB-T2 180H sice nemá šachtu pro kartu, ale podle všeho má zabudováno rozhraní RJ-45 (Ethernet LAN). O přehrávání multimédií přes síť či o podpoře HbbTV se však nikde nehovořilo. Jde ale o naprostou novinku, která neměla ještě ani cenu.

Pokud se zajímáte jen o přístroje s logem DVB-T2 ověřeno, pokud box splnil kritéria, je to uvedeno v poznámce. V každém případě je třeba si uvědomit, že přístroj, který má ověřenu kompatibilitu s budoucím zemským vysíláním, a přístroj, který si přinesete domů z obchodu, nemusejí mít shodnou verzi firmwaru. Jakmile se verze změní, měl by výrobce buď přístroj nechat znovu u ČRa vyzkoušet, nebo vydat prohlášení, že se změny netýkají příjmu DVB-T2/HEVC. V tomto ohledu se teprve uvidí, jak vše bude fungovat a jaké má kupující vlastně záruky a možnosti reklamace.

Tabulka jarního přehledu set-top boxů do 5000 Kč podporujících příjem v DVB-T2/HEVC

Článek je aktualizován k 18. březnu 2017. V tabulce jsou doplněny boxy TeleSystem, Strong a Vivax, mimo jiné také upraveny ceny, případně některé parametry tak, jak se postupně objevují na stránkách dovozců a výrobců.

BRAND24

cena: tunery: příjem (rozlišení): PCMCIA (CI+): některé funkce: vstupy/výstupy (výběr): rozměry (švh), hmotnost: poznámka:
Alma
2800 HEVC
890 Kč DVB-T (MPEG-2, 4), DVB-T2 (HEVC) až Full HD, max. 1.080p ne EPG, nahrávání, TimeShift, RF modulátor HDMI, SCART, digitální audio výstup, USB 2.0 167 × 36 × 92 mm, 300 g pro volné kanály; přehrávání MP3; JPEG; MKV, AVI, MPG, MP4, MOV; certifikace ČRa; testován podobný box Zircon Fire
DI-Way K1 And-4 DVB-T2 Quad Core 1.890 Kč DVB-T (MPEG-1, 2, 4), DVB-T2 (HEVC) až Full HD, max. 1.080p ne aplikace z Google Play, DLNA HDMI 1.4, digitální audio výstup, Ethernet (LAN), 4× USB 2.0; Wi-Fi (2,4 GHz), Wi-Fi Miracast neuvedeny pro volné kanály; Android 4.4, bezdrátová myš a klávesnice, samostatná grafika Mali-450MP; EPG neuvedeno
Ferguson Ariva T265 1.399 Kč DVB-T (MPEG-1, 2, 4), DVB-T2 (HEVC) až Full HD, max. 1.080p ne nahrávání, TimeShift, Dolby Digital Plus HDMI, A/V, 2× USB, digitální koaxiální audio výstup 134 × 27 × 88 mm; 135 g pro volné kanály; EPG neuvedeno, přehrávání multimédií, formáty neuvedeny
Ferguson Ariva 4K Combo 3.300 Kč DVB-T, DVB-T2 (HEVC), DVB-S/S2 (4K) až Ultra HD (4K), max. 3 840 × 2 160 bodů ano, Conax EPG, nahrávání, TimeShift, Dolby Digital, Digital Plus HDMI 2.0, A/V (jack), digitální optický audio výstup, Ethernet (LAN), 3× USB (verze nezjištěna); mechanika karet Micro SD, Bluetooth, Wi-Fi (802.11 b/g/n 2,4 a 5 GHz), Wi-Fi Miracast 258 × 43 × 158 mm; nezjištěno Android 5.1, ovládací aplikace ke stažení; DVB-S2: až 4K UHD/HEVC; DLNA, Miracast i AirPlay; podpora Kodi, Netflix, HBO GO
Dreambox DM520 3.890 Kč DVB-T/C, DVB-T2 (HEVC) až Full HD, max. 1.080p ano EPG, nahrávání, TimeShift HDMI 1.4, 2× USB, digitální optický audio výstup, Ethernet (LAN) 260 × 45 × 150 mm; neudáno Dreambox OS (Linux); konstrukce bez ventilátoru; možnost osadit i DVB-S/S2
Dreambox DM525 4.490 Kč DVB-T/C, DVB-T2 (HEVC) až Full HD, max. 1.080p ano, 2× EPG, nahrávání, TimeShift HDMI 1.4, 2× USB, digitální optický audio výstup, Ethernet (LAN) 260 × 45 × 150 mm; neudáno Dreambox OS (Linux); konstrukce bez ventilátoru; možnost osadit i DVB-S/S2
Edision Proton T265 1.199 Kč DVB-T/C, DVB-T2 (HEVC) až Full HD, max. 1.080p ne EPG, nahrávání HDMI, A/V, USB 2.0 115 × 24 × 75 mm; nezjištěna pro volné kanály; přiložené IR čidlo (možnost schovat přijímač za TV)
Evolveo Omega T2 990 Kč DVB-T (MPEG-2, 4), DVB-T2 (HEVC) až Full HD, max. 1.080p ne EPG, nahrávání, TimeShift HDMI 1.4, SCART, digitální koaxiální audio výstup, USB 2.0 168 × 38 × 113 mm; 300 g pro volné kanály; USB média FAT32, NTFS; nahrávka ukládána ve formátu TSV; podpora MP3, WMA; JPEG; MKV, DivX, MOV, MPEG; certifikace ČRa
Octagon SF138 HD 3.850 Kč DVB-T/C, DVB-T2 (HEVC) neudáno ano EPG, teletext, HbbTV HDMI 1.4, SCART, A/V (cinch), digitální optický audio výstup, USB 2.0, RJ-45, Wi-Fi 211 × 40 × 170 mm; 1,5 kg čtečka Conax, operační systém Linux E2 HD (Enigma2)
Opticum Lion HD 265 1.090 Kč DVB-T (MPEG-1, 2, 4), DVB-T2 (HEVC) až Full HD, max. 1.080p ne EPG, teletext, nahrávání, TimeShift, hry HDMI, SCART, digitální koaxiální audio výstup, USB 2.0 150 × 90 × 36 mm; 240 g pro volné kanály; paměť na 6 000 TV a rádio kanálů; podporuje disky FAT32 a NTFS až 1 TB
Opticum Terra HD 265 1.090 Kč DVB-T (MPEG-1, 2, 4), DVB-T2 (HEVC) až Full HD, max. 1.080p ne EPG, nahrávání HDMI 1.4, SCART, digitální koaxiální audio výstup, USB 2.0 168 × 36 × 90 mm; nezjištěno pro volné kanály; přehrávání multimédií; 27 programovatelných časovačů
Strong SRT 2221 1.999 Kč DVB-T, DVB-T2 (HEVC) až Full HD, max. 1.080p ne EPG, nahrávání, TimeShift HDMI, digitální optický audio výstup, 4× USB 2.0, Ethernet (LAN), mechanika paměťové karty SD, Wi-Fi (802.11 b/g/n) 130 × 28 × 130 mm; 260 g pro volné kanály; o. s. Android 4.4; dálkový ovladač s funkcí Air Mouse a klávesnicí
TeleSystem TS6808 T2 HEVC 990 Kč DVB-T, DVB-T2 (HEVC) až Full HD, max. 1.080p ne EPG neuvedeno, teletext, nahrávání, TimeShift HDMI 1.4, SCART, digitální koaxiální audio výstup, USB 2.0 nezjištěno pro volné kanály; přehrávání multimédií; certifikace ČRa
TeleSystem TS6811 T2 HEVC 1.190 Kč DVB-T, DVB-T2 (HEVC) až Full HD, max. 1.080p, 50Hz ne EPG, teletext, nahrávání, TimeShift HDMI 1.4, SCART, digitální koaxiální audio výstup, USB 2.0 138 × 35 × 100 mm; nezjištěno pro volné kanály; přehrávání JPG, MP3, HE-AAC, MPEG-1, MPEG-2, H.265; certifikace ČRa; podobný model: TS 6811 – MC 6620
TeleSystem TS Unico T2 HEVC 1.999 Kč DVB-T, DVB-T2 (HEVC) až Full HD, max. 1.080p, 50Hz ne EPG, teletext, nahrávání, TimeShift HDMI 1.4, SCART, digitální koaxiální audio výstup, USB 2.0 168 × 36 × 90 mm; nezjištěno pro volné kanály; přehrávání JPG, MP3, HE-AAC, MPEG-1, MPEG-2, H.265; certifikace ČRa; v ceně druhý zjednodušený ovladač
Zircon Fire 990 Kč DVB-T (MPEG-2, 4), DVB-T2 (HEVC) až Full HD, max. 1.080p ne EPG, nahrávání, TimeShift, RF modulátor HDMI, SCART, digitální audio výstup, USB 2.0 167 × 36 × 92 mm, 300 g pro volné kanály; přehrávání MP3; JPEG; MKV, AVI, MPG, MP4, MOV; certifikace ČRa
Zircon Ice 1.090 Kč DVB-T (MPEG-2, 4), DVB-T2 (HEVC) až Full HD, max. 1.080p ne EPG, nahrávání, TimeShift, RF modulátor HDMI, SCART, digitální audio výstup, USB 2.0 167 × 36 × 92 mm, 300 g pro volné kanály; přehrávání MP3; JPEG; MKV, AVI, MPG, MP4, MOV; certifikace ČRa; testován podobný box Zircon Fire
Vivax DVB-T2 180H nezjištěno DVB-T, DVB-T2 (HEVC) nezjištěno ne EPG neuvedeno, nahrávání HDMI, SCART, USB 2.0, RJ-45 150 × 35 × 97 mm; 250 g pro volné kanály; certifikace ČRa

Tabulka ke stažení: Přehled set-top boxů do 5.000 Kč-tabulka_jaro-2017 (XLS)

Přehled set-top boxů do 5.000 Kč-tabulka_jaro-2017 (PDF)

Co si slibujete od přechodu na DVB-T2? (Odpovědět můžete i na více otázek.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).