Hlavní navigace

Jarní přehled programové nabídky vybraných IPTV služeb

28. 2. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

UVNITŘ TABULKY – Od posledního srovnání uplynulo už několik měsíců a došlo k menším i větším změnám. V tomto je zohledněn březnový stav u trojice služeb IPTV/OTT.

Srovnání programové nabídky provozovatelů IPTV jsem prováděl naposled koncem léta minulého roku, další pak byl zpracován v čase předvánočním ve formě přehledných tabulek.

LETNÍ SROVNÁNÍ: Srovnávací studie regionálních poskytovatelů IPTV

PŘEDVÁNOČNÍ ANALÝZA: Předvánoční tabulkové srovnání čtyř vybraných služeb IPTV

K aktuálnímu porovnání byly využity nejnovější informace od poskytovatelů týkající se programové nabídky platné od 1. března 2017. Zahrnuty jsou i kanály s plánovaným spuštěním v průběhu měsíce března.

Autor děkuje za spolupráci Kateřině Mikšovské z tiskového oddělení společnosti O2 a Anně Hroudové z tiskového oddělení společnosti T-Mobile.

PDF KE STAŽENÍ: Srovnání programových nabídek IPTV operátorů, únor 2017

Všeobecná programová nabídka

TV Nova provedla v únoru 2017 rebranding svých kanálů, jak je vidět z obrázků níže. Spolu s rebrandingem došlo i k drobným změnám v grafickém provedení log jednotlivých kanálů, což je již ve srovnávací tabulce zapracováno. Jedná se ale primárně o změnu kosmetickou, nikoliv kvalitativní.

Barrandov Family není kanál nový, ale původně známý jako Barrandov Muzika. Ke změně programového složení i názvu došlo z důvodu velmi nízké sledovanosti. Je aktuálně pouze v nabídce T-Mobile TV.

Rozšířilo se i pokrytí kanálu Prima Max HD, nově ho kromě Digi2Go nabízí i O2 TV.

Přidáním ČT24 HD (a ČT art / Déčko) se zkompletovala nabídka programů veřejnoprávní ČT ve vysokém rozlišení. Přidání těchto programů bylo diváky opakovaně vyžadováno.

Žádným z operátorů zatím nebyla přidána náhrada za Universal Channel, jehož vysílání bylo ukončeno na základě rozhodnutí americké centrály NBC Universal.

Zde jsou některé z mých návrhů možných náhrad za Universal Channel – samozřejmě pouze v teoretické rovině, všechny tyto programy jsou vysílány v sousedních státech.

Rozšířeno bylo i pokrytí programy z rodiny HBO. Nově jsou HD verze HBO programů nabízeny ve všech třech srovnávaných službách, tedy Digi2Go, O2TV i T-Mobile TV. Programy Cinemax však stále nejsou dostupné v nabídce Digi2Go.

Novinky u O2 TV

Patrně nejvíce programů přidalo O2, tak se nyní zastavíme u služby O2 TV. Nejnovější událostí na trhu je uvedení nového balíčku programů společností, která ve veřejných prohlášeních opakovaně sdělovala, že balíčky prostě na pořadu dne nejsou. Ano, jedná se o nový balíček Svět v nabídce O2 TV, který byl oficiálně oznámen dne 24. 2. 2017 s plánovaným spuštěním během měsíce března.

K TÉMATU: Jaký způsob programové nabídky oceňují diváci placených služeb?

Někteří z klientů O2 TV už začínají spekulovat, zda se nejedná o návrat programových balíčků podle aktuálního celoevropského trendu. Plánované programy z tohoto balíčku jsou v přehledovém PDF označeny červeně.

Jedná se o tyto programy:

Hojně diskutovanou skutečností bylo vyřazení programu Travel Channel z nabídky O2 TV k 1. únoru 2017.

Pozitivně pak bylo hodnoceno zařazení programů National Geographic Channel HD, Nat Geo Wild HD a Spektrum HD.

Do nabídky O2TV rovněž přibyly sportovní tématické programy O2 Fotbal a O2 Tenis, oba jak v SD, tak v HD. Z nabídky byl naopak vyřazen kanál TV8.

Novinky u T-Mobile TV

O společnosti T-Mobile bylo slyšet hlavně díky vánočnímu zpřístupnění nejvyšší nabídky Premium všem klientům T-Mobile TV, kteří mají předplaceny nabídky Základ nebo Standard, a to bez navýšení ceny a na nezvykle dlouhé období – od 1. listopadu 2016 až do 31. ledna 2017. Oproti tomu O2 TV nabídlo balíček XL (bez HBO) do 4. ledna 2017.

Vánoční reklama T-Mobile

Vánoční reklama T-Mobile

Vánoční reklama O2

Vánoční reklama O2

Nejnověji T-Mobile TV nabízí svým klientům sledování TV také na stolním počítači či notebooku.

Přihlašovací obrazovka nové služby T-Mobile TV

Přihlašovací obrazovka nové služby T-Mobile TV

K autentizaci a provozu internetové verze televize je využívána optická infrastruktura určená také pro internetové připojení viaGIA (viaHome/T-Systems).

Podle tiskové zprávy společnosti T-Mobile je třeba:

  • znát své přístupové údaje (generují se při aktivaci služby a jsou společné pro mobilní aplikaci i přístup přes web)
  • mít operační systém Windows 7, 8.1, 10 nebo macOS 10.11 (El Capitan)
  • využívat prohlížeč Chrome ve verzi 52 a vyšší
  • disponovat internetovým připojením o rychlosti minimálně 400 kb/s (optimálně kolem 2,5 Mb/s)

Na všech zařízeních včetně přístupu přes webové stránky lze využívat všechny oblíbené funkce, jako jsou možnost zpětného zhlédnutí všech pořadů až dva dny po odvysílání, nahrávání a uložení pořadů na 30 dní, zastavení nebo puštění právě běžícího pořadu od začátku a další.

Operátor doporučuje přes webové rozhraní nastavovat Vlastní řazení kanálů, které by mělo být touto formou nejpohodlnější (každá změna se samozřejmě propisuje i do ostatních přístrojů nevyjímaje set-top box).

Z vyjádření společnosti dále vyplývá, že aktuálně není v plánu zařazení další nové stanice do programové nabídky.

Novinky u Digi2Go

Služba Digi2Go společnosti Digi Czech Republic pro změnu ve vánočním čase nabízela slevu padesát procent na šest měsíců z ceny pro nové klienty.

Podobnou nabídku spustila Digi TV i během oblíbené slevové akce Black Friday.

Hlavní programovou změnou pak bylo převedení Digi Sportu 3 na plnohodnotný program.

Celkový počet programů

Jak operátoři komunikují celkový počet programů v nabídce? Pro ilustraci použijeme obrázky z jejich webových stránek.

Digi CZ (Digi2Go)

Digi CZ (Digi2Go)

U Digi Czech Republic se jedná o počet maximální.

BRAND24

O2 (O2TV)

U O2 je to rovněž počet maximální, počet ale nezahrnuje nově oznámené programy sdružené v balíčku Svět.

T-Mobile (T-Mobile TV)

T-Mobile (T-Mobile TV)

U T-Mobile TV nutno připočíst ještě programy z balíčků Zahraničí a Pro dospělé.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).