Hlavní navigace

Jaký byl satelitní rok 2016? Zvýšila se konkurence, byla založena asociace a došlo i na „odcházení“ od SD

10. 1. 2017
Doba čtení: 18 minut

Sdílet

Uvedeny také byly kombinované služby a v nabídce tak vedle satelitní TV je i TV internetová, někdy včetně on-line videotéky.

Nebudeme ale rozebírat budoucnost, nýbrž rekapitulovat minulost, přesněji řečeno rok 2016. A i když ho máme nejspíše ještě všichni v čerstvé paměti, malý souhrn toho nejdůležitější určitě nezaškodí.

Na minulý rok byl ohlášen příchod minimálně dvou nových provozovatelů satelitního vysílání pro koncové zákazníky. Nakonec na trh vstoupil jeden – Flix TV, zatímco slovenský Antik Sat, ač získal licenci, ještě nikoli.

Vzhledem k radikální proměně Digi TV, resp. Nové Digi TV, se ale konkurence v roce 2016 rozhodně podstatně zvýšila i bez příchodu Antiku. „Satelit“ navíc ohrožuje především IPTV, které je nesrovnatelně jednodušeji instalovatelné, netrpí neustálým přelaďováním, nemluvě o nižších vstupních nákladech. Cítí to i Skylink, který uvedl předběžnou verzi své internetové televize kombinované s videotékou (IPTV/VoD) a také čím dál tím rychleji rušil kanály s nízkým rozlišením (SD), což s sebou neslo i výměnu přijímačů u jeho posledních zákazníků.

Skoro celý rok jsme také byli svědky spousty nejrůznějších přelaďování a optimalizace vysílání a také jsme pro vás – v seriálu Nové hvězdy na satelitním nebi. Novinky ve vysílání od… – podrobně mapovali změny na u nás zachytitelných družicích s anténou do jednoho metru v rozsahu 55 °E až 30 °W. Od července jsme pak k němu přidali i měsíční výběr těch nejzajímavějších nových kanálů.

Aby toho nebylo málo, došlo dokonce i na založení vlastní oborové asociace, která by měla chránit společné zájmy provozovatelů satelitních platforem v České republice.

Antik Sat: vstup do Česka se nekonal

Antik Telecom finišuje přípravy pro vstup na český trh ještě v první polovině roku

Společnost Antik Telecom si pro české a slovenské satelitní vysílání rezervovala kapacitu družice Eutelsat 16 už v srpnu 2015. V říjnu spustila vysílání pro Slovensko, Česko mělo následovat v průběhu prvního čtvrtletí 2016.

NAPSALI JSME: Antik Telecom se intenzivně připravuje na vstup do Česka. Těšte se nejen na HbbTV

Vysílací satelitní stanice Teleport společnosti Telecom Austria v rakouských Alpách u obce Aflenz odkud se signál Antik Telecom šíří na družici.
Autor: Antik

Vysílací satelitní stanice Teleport společnosti Telecom Austria v rakouských Alpách u obce Aflenz, odkud se signál Antik Telecom šíří na družici.

Blíží se další satelitní televize. Kolik že jich vlastně budeme mít?

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) mimo jiné na svém 7. zasedání udělila licenci pro provozování „převzatého rozhlasového a televizního vysílání šířeného prostřednictvím družice“ společnosti Antik Telecom, resp. Tango Bohemia, s tím, že vysílání má být zcela, nebo převážně, směrováno na území České republiky.

NAPSALI JSME: Antik Telecom získal satelitní licenci pro Česko

Recenze přijímače pro službu Antik Sat

Televize od Antik Telecom si rozumí s Apple TV i s Androidem

Antik Sat spouští na Slovensku volný prodej DVB-S

Slovenský poskytovatel satelitního signálu Antik Sat, který zanedlouho vstoupí i na český trh, spustil na Slovensku prodej pro všechny zájemce. Zatím měl DVB-S pouze pro klienty své internetové sítě. Na ty ale firma stále myslí a základní balíček jim poskytuje zdarma. Ostatním zájemcům ho dnes začala nabízet, při ročním předplatném, za 89 centů měsíčně, tedy za asi 24 Kč.

NAPSALI JSME: Antik Sat zahájil volný prodej. Základní balíček stojí od 24 Kč

Nová satelitní platforma Antik Telecomu má jako jednu z výhod nabízet hybridní služby.
Autor: Antik Telecom

Nová satelitní platforma Antik Telecomu má jako jednu z výhod nabízet hybridní služby.

Digi TV končí a objevuje se zcela jiná Nová Digi TV

Nová Digi TV začíná s Digisporty, má i španělskou fotbalovou ligu

Jak jsme vás již informovali, společnost Lama Energy Group, provozovatel české satelitní platformy Digi TV (Nová Digi), získala exkluzivní práva na vysílání španělské fotbalové ligy, a to jak pro současnou sezónu, tak pro sezóny 2016/2017 a 2017/2018. Vysílání stanic Digisport 3 HD a Digisport 4 SD začalo v pátek 12. 2. 2016 utkáním španělské ligy mezi týmy Sporting de Gijón a Rayo Vallecano. Od 11. února se diváci obou slovenských satelitních platforem těší z dalšího kanálu ve vysokém rozlišení (HD), tentokráte od veřejnoprávní RTVS.

NAPSALI JSME: Nová Digi TV: Kdy budou přidány Digi Sporty?

Nabídku Nové Digi TV rozšířil třetí sportovní kanál Digi Sport ve vysokém rozlišení

Digisporty přesunuty, uveden samostatný balíček programů Sport a Superfotbal

Nová Digi TV, společnost Digi CZ, mění skladbu nabídky. Služba Nová Digi TV se z velké míry zaměřuje na sportovní fanoušky. Je proto logické, že se jim snažíme vyjít vstříc. Vytvořením samostatného balíčku programů Sport umožníme nejen jim, ale i všem ostatním divákům lépe si přizpůsobit programovou nabídku podle jejich potřeb, vysvětluje výkonný ředitel Digi CZ Vladimír Rusnák. Digi CZ také nabízí internetové připojení a pro zájemce jsou připraveny čtyři tarify rozlišené podle rychlosti.

NAPSALI JSME: Nová Digi TV: Digi Sporty přesunuty, balíček Maxi zdražen

Digi TV změnila vysílací frekvence. Týká se to i Novy Cinema

Digi TV nabízí nový fotbalový balíček a představuje projekt internetové televize

Digi TV CZ a SK - dnešní video debata o kanálech Digi Sport na Facebooku.
Autor: archiv

Digi TV CZ a SK – videodebata o kanálech Digi Sport na Facebooku.

Satelitní Digi CZ získal práva na seriál závodů MS na ploché dráze a na anglickou Premier League

Vysílací práva na FIM Speedway Grand Prix si Digi TV zajistila až do konce roku 2019. Fanoušci motoristického sportu uvidí již červnové závody Speedway Grand Prix, které se budou konat 11. června v Dánsku. Zápasy anglické Premier League pak naladíte od srpna pouze na satelitní televizi Nová Digi TV, která vlastní exkluzivní práva na jejich vysílání pro Českou republiku a nebude je s nikým dalším sdílet.

NAPSALI JSME: Digi TV si zajistila vysílací práva na mistrovství světa na ploché dráze

Anglická Premier League od nové sezóny pouze u Digi TV


archiv

Plány Digi TV: Premier League, Sky Bet Championship i španělská La Liga

Společnost Digi CZ, provozovatel satelitní televizní platformy Nová Digi TV, se dohodla s Digi Slovakia, dceřinou společností slovenského telekomunikačního operátora Slovak Telekom, na pokračování dosavadní spolupráce. To má v praxi znamenat, že fotbaloví fanoušci budou moci exkluzivně na Nové Digi TV sledovat přenosy z anglické Premier League a Sky Bet Championship a také ze španělské La Ligy vysílané na kanálech Digi Sport, které provozuje společnost Digi Slovakia. V případě anglických lig se to týká tří následujících sezón, u španělské nejvyšší soutěže jde o sezóny dvě.

NAPSALI JSME: Česká a slovenská Digi TV budou i nadále spolupracovat. Každá se postará o něco

Premier League od nové sezóny exkluzivně jen na Nové Digi

Digi Sport 4 HD by měl od srpna rozšířit nabídku slovenské Digi TV a Magio Sat


Autor: Digi TV

Flix TV: start v březnu, v listopadu set-top box s HEVC

V březnu odstartuje Flix TV, stanice Nova Sport 2 by měla být součástí základní nabídky

Zcela nový satelitní operátor využívá služeb rakouské TAG (Telekom Austria Group) a signál bude šířit přes francouzskou družici Eutelsat 16 na pozici 16 stupňů východně, stejně jako košický Antik Sat. Ten chce na český trh vstoupit ještě do prázdnin. Obě platformy také budou vysílány prostřednictvím stejného Teleportu – stanice v obci Aflenz umístěné v rakouských Alpách.

NAPSALI JSME: Flix TV odstartuje v březnu. Nova Sport 2 bude už v základu

Kdo stojí za chystanou satelitní službou Flix TV? V Maďarsku už provozuje videotéku

Satelitní operátor Flix TV chtěl původně službu spustit do konce roku 2015.
Autor: archiv

Satelitní operátor Flix TV chtěl původně službu spustit do konce roku 2015.

Satelitní platforma Flix TV spustila přehlednou službu

Od dnešního dne, tedy úterý 1. března, spouští v České republice své služby nová satelitní televize. Jmenuje se Flix TV a měli byste se v ní vyznat. Už to by mohla být velká změna. Základem nabídky by měla být přehlednost a srozumitelnost. Služba nabízí dva balíčky a dva balíčky prémiové.

NAPSALI JSME: Startuje nová satelitní platforma Flix TV. Je přehledná a srozumitelná

Flix TV předběhl Antik Sat a odstartoval na počátku března

Flix TV a HBO

Nový satelitní operátor, který u nás své služby spustil 1. března 2016, přichází s dalšími novinkami. V nabídce platformy jsou stále dva základní balíčky a dva balíčky doplňkové – HBO MaxPak a Aktivní. Objednat si tak můžete buď tzv. Dobrou TV se 61 televizními kanály, z toho 18 v HD, nebo „Lepší TV“ s 81 programy, z toho 25 v HD. V obou případech pak budete mít nyní instalaci a kompletní vybavení pro satelitní příjem zcela zdarma, resp. za 1 Kč, což je podmíněno uzavřením smlouvy na 24 měsíců. Oznámení se objevilo na webových stránkách provozovatele.

NAPSALI JSME: Flix TV – vybavení zdarma, HBO MaxPak samostatně a chystá se i HBO GO

Flix TV do toho šlápla! Její set-top box pracuje s H.265/HEVC

Satelitní poskytovatel Flix TV začal distribuovat svůj nový originální přijímač FlixBox HEVC. Je vybaven integrovanou Wi-Fi, konektorem RJ-45 pro zapojení ethernetového kabelu a je připraven pro příjem vysílání s H.265/HEVC. Pro FlixBox byl vyvinut zcela nový software. Zákazníkovi by měl přinést lepší kvalitu obrazu a zvuku a řadu technických výhod do budoucna. Operátor je tak připraven na případný přechod na úspornější kompresní formát obrazu.

NAPSALI JSME: Satelitní platforma Flix TV představuje nový set-top box FlixBox HEVC


Autor: Flix TV

FlixBox HEVC.

Flix TV po Česku vstoupil na Slovensko

Od počátku prosince 2016 mohou služby Flix TV, které v Česku odstartovaly na jaře 2016, využívat i slovenští zákazníci a firma zde buduje i partnerskou síť. Zatím je zde k dispozici jediný balíček, a to Dobrá TV.

NAPSALI JSME: Flix TV startuje i na Slovensku. I tady bude v základu Nova Sport

Freesat: postupný přechod na MPEG-4, okolo 120 tisíc zákazníků

FreeSAT posiluje balíček Medium HD

Z balíčku freeSAT Medium HD zmizely kanály Sundance Channel HD a Arena Sport HD, které nově najdete v dražší nabídce Plus HD. Programovému balíčku freeSAT Medium HD tudíž počet HD kanálů klesl na třináct, i když operátor měl ještě v den vydání článku dopoledne stále v jedné sekci webu číslo 15. Na počet na webu udávaných HD kanálů se ale nedalo spolehnout ani u jiných balíčků.

NAPSALI JSME: FreeSAT přesouvá dva HD kanály výše. V balíčku Medium HD jich má třináct

FreeSat zařazuje do nabídky Dvojku v HD a mj. i Sport 1 HD

V nabídce slovenského FreeSatu se nově objevil druhý kanál slovenské veřejnoprávní televize RTVS ve vysokém rozlišení a také šest stanic v maďarštině. Druhý kanál RTVS se v HD rozlišení objevil i na českých přístupových kartách. Naběhl tak nedlouho po oznámení slovenského FreeSatu. Svorně, a prakticky v jeden okamžik, pak oznámili oba satelitní provozovatelé zařazení dalšího kanálu Sport 1 HD pro české a slovenské zákazníky.

NAPSALI JSME: Slovenský FreeSat přidal sedm kanálů. Mezi nimi i Dvojku v HD

Už i u českého FreeSatu najdete slovenskou Dvojku v HD

Český i slovenský FreeSat zařazují do nabídky Sport 1 HD

FreeSat nastálo s ČT sport HD

Poté, co satelitní platforma FreeSat nabízela během květnového mistrovství světa v hokeji program ČT sport v HD rozlišení pouze dočasně, od začátku července zařazuje tento program do standardní nabídky nastálo.

NAPSALI JSME: FreeSat opět pustil ČT sport HD. Ale pouze dočasně

FreeSat zařadil do stálé nabídky ČT sport ve vysokém rozlišení

Stanice ČT Sport HD začala vysílat v nabídce satelitní služby freeSAT. Obrázek lze zvětšit.
Autor: repro foto ČT sport HD (freeSAT)

Stanice ČT sport HD začala vysílat v nabídce satelitní služby freeSAT. Obrázek lze zvětšit.

Více než 120 tisíc zákazníků a MPEG-4 do konce 2017

Česká a slovenská platforma FreeSat od 1. prosince přejde u kanálů ČT :D a ČT art na MPEG-4 a jak se říká ve zprávě: Tato změna bude naprosto hladká pro takové zákazníky FreeSatu, kteří buď používají satelitní přijímač přímo od operátora, či pro ty, kteří již používají vlastní satelitní přijímač kompatibilní s formátem MPEG-4.

NAPSALI JSME: FreeSat – kompletní přechod z MPEG-2 na MPEG-4 do konce příštího roku

FreeSat překlopil deset kanálů do Full HD

FreeSat deklaruje v České republice více než 120 tisíc zákazníků

Skylink: kanály se slušnou sledovaností už budou v roce 2017 většinou v HD

Skylink končí s SD

Televize Markíza ukončí poslední únorový den satelitní vysílání kanálů Doma a Dajto ze satelitu Astra 23,5 °E ve standardním SD rozlišení. Stanice budou nadále šířeny pouze ve vysokém rozlišení. Oznámil to satelitní operátor Skylink. Skupina Markíza není jediná, která k tomu kroku sáhla. Chystají se na něj i další, například ČT a slovenská veřejnoprávní RTVS. Přechod z SD na HD se dotkne zejména majitelů starších přijímačů pracujících s MPEG-2/SD, které ho nepodporují. Momentálně jsou u Skylinku ve vysokém rozlišení k dispozici všechny programy Televize Markíza.

NAPSALI JSME: Doma a Dajto končí v SD a nadále budou k dispozici pouze v HD

Koncem dubna ukončí Skylink vysílání stanic Fanda a Nova Cinema v SD

Skylink ukončí vysílání Nova Sport 1 v SD

Skylink: servisní poplatek se zvyšuje na 70 Kč

Od 1. dubna se mění výše servisního poplatku za možnost přístupu k bezplatným kanálům pro kódovací karty Skylink. Místo 55 korun budou zákazníci Skylinku platit sedmdesát korun měsíčně. K tomuto datu bude také aktualizován ceník služeb Skylink. Důvodem zdražení je podle PR zástupce společnosti Marka Němce „skutečnost, že za poslední rok došlo k nárůstu nákladů spojených s provozem satelitní televizní platformy“.

NAPSALI JSME: Skylink mění výši servisního poplatku, měsíčně budou jeho zákazníci platit 70 korun

CS film bude nutné přeladit

Nový balíček Skylink Smart přijde na 239 Kč

Od začátku března přibude u Skylinku nový programový balíček, jehož cena bude 239 Kč (8,80 €). V nabídce Smart je zahrnuto všech 21 kanálů balíčku Mini a dalších jedenáct z balíčku Multi, přičemž dva z těchto programů – E! Entertainment a Penthouse – sem byly nově přesunuty z balíčku Kombi.

NAPSALI JSME: Skylink nabídne od března nový programový balíček Smart

Balíček Skylink Smart bude stát 239 korun, nabídne čtyři HD kanály

Skylink uvolní do konce června AMC a Sport 1 a ukončí prodej balíčku Mini

Skylink hodlá v Česku předběhnout Antik Sat a chce spustit vlastní VoD (Video on Demand – video na vyžádání)

Na bratislavské konferenci CERD 2016 oznámil zástupce satelitní platformy Skylink Jaromír Glisník brzké spuštění OTT služeb po vzoru Rakouska a zemí Beneluxu. Nově zavedené OTT (Over The Top) služby Skylinku by měly využívat satelitní přijímače připojené k internetu. Stejnou technologii využívá provozovatel Skylinku, společnost M7 Group, i v Rakousku, Belgii, Nizozemí a Lucembursku. Jaromír Glisník také podle serveru BroadbandTVnews.com oznámil, že v příštím roce (2017) Skylink definitivně ukončí vysílání v MPEG-2 a přejde na standard DVB-S2/MPEG-4.

NAPSALI JSME: Skylink spustí během pár týdnů vlastní VoD knihovnu a umožní TimeShift

Jaromír Glisník: V roce 2017 bude většina kanálů se slušnou sledovaností vysílána v HD

Zástupce největší satelitní platformy na území České republiky, společnosti Skylink, kritizoval upřednostňování terestrického vysílání už během státem řízeného přechodu z analogového na digitální vysílání před deseti lety. Kritice Jaromíra Glisníka neušel ani chystaný přechod z formátu DVB-T na modernější DVB-T2. V rozhovoru předplatitelům Skylinku také slíbil, že do roku 2017 vstoupí naprostá většina nejsledovanějších kanálů do vysokého rozlišení a standardu MPEG-4.

NAPSALI JSME: Jaromír Glisník, rozhovor: Přechod na DVB-T2 je zbytečný, jde jen o budoucí kompenzace

Jaromír Glisník o kapacitě UHD kanálů a ICE kartách (odpovědi na doplňující dotazy čtenářů serveru DigiZone) 

Skylink si jako partnera pro VoD vybral Banaxi

Předběžné termíny vypnutí SD kanálů na platformě Skylink

Na setkání s prodejci Skylinku představilo jeho vedení předběžný plán vypínání kanálů běžících v MPEG-2. Jak ale upozorňuje šéf Skylinku Jaromír Glisník, finální plán zatím neexistuje a termíny se stále mění. Informace, které citujete, byly představeny na setkání s prodejci Skylinku. Vysvětloval jsem, že se jedná o hrubý předběžný plán a že prodejci nemají nic z toho zveřejňovat, protože zcela jistě dojde ke změnám, uvedl pro DigiZone Glisník.

NAPSALI JSME: Kdy Skylink vypne MPEG-2/SD kanály? Termíny zatím nejsou konečné

Wau je ode dneška na satelitní platformě Skylink v HD

AXN opět u Skylinku

Skylink měnil vysílací parametry řady kanálů

Provozovatel české a slovenské satelitní platformy, M7 Group, oznámil změnu vysílacích parametrů. Jedna z těchto změn proběhne v pondělí 23. května a bude se týkat programu CS Mini/CS Film/Horor Film.

NAPSALI JSME: Skylink připravil dvě změny. Dotkne se mj. AMC, Primy love či Primy Zoom HD.

Používáte Skylink? Možná budete muset přeladit například TV Barrandov či AMC

Skylink přesně úderem půlnoci vypnul frekvenci 12 525

V první polovině srpna ukončí Skylink vysílání na frekvenci 12 207

Přelaďte si Šlágr TV u Skylinku

Skylink uvedl hybridní satelitní přijímač

Skylink o sobě dal vědět několikrát. Jednak přeladěním Šlágr TV, jednak oficiálním oznámením začátku prodeje svého hybridního přijímače Samsung EVO-S pro satelitní příjem a službu Skylink Live TV a také uvedením populárního kanálu eSportsTV do své nabídky.

NAPSALI JSME: Samsung EVO-S, přijímač nejen pro službu Skylink Live TV, bude k dostání příští týden

Skylink nabídne, v rámci balíčku Smart, eSportsTV

Skylink s novou službou a hybridním dvoutunerovým přijímačem Samsung EVO-S

Knihovna Banaxi se objeví v hybridních satelitních přijímačích od Skylinku

Skylink ohlásil změny ve skladbě programů

V rámci plánovaného procesu změny formátu vysílání veřejnoprávních i komerčních českých a slovenských televizních stanic dojde i k dalším změnám. Ke 14. listopadu 2016 bude ukončeno satelitní vysílání stanic Prima a Nova a také pěti programů České televize, tedy ČT1, ČT2, ČT24, ČT sport, ČT :D a Art ve standardním rozlišení SD. K dalšímu kroku by mělo dojít 31. prosince, na kdy je plánováno ukončení vysílání SD verzí všech slovenských veřejnoprávních a komerčních televizních stanic.

NAPSALI JSME: Skylink vypne v polovině listopadu SD verze Novy, Primy a pěti programů České televize

Skylink: konec vysílání stanic Prima, Nova a ČT ve standardním rozlišení je už za rohem

Skylink zařazuje do nabídky Novu Sport 2 HD a Novu International

Markíza International startuje u Skylinku

Různé: vysílání ve 4K i s HDR a vlastní oborová organizace

SES, přelom 2015/16: celkem 7268 TV kanálů, z toho 2230 v HD a 8 v Ultra HD

Společnost SES (SES Astra) koncem roku v rámci planety šířila 7268 televizních kanálů, z toho bylo 2230 v HD a osm v rozlišení Ultra HD, resp. abychom byli přesnější, v Ultra HD (4K). Tady se vysílání teprve rozjíždí a letošní rok a ten příští mají být zlomové. První 4K televizor jsme přitom testovali už koncem roku 2013.

NAPSALI JSME: Ultra HD kanály na družicích Astra. I ty volně dostupné

Rozhovor – Thomas Wrede: Ultra HD je vysokým rozlišením zítřka

Přijde skandinávský sportovní kanál ve 4K, Viasat Ultra HD

Placená platforma Viasat nabídne nejen první Ultra HD kanál ve Skandinávii, ale zároveň také půjde o první sportovní kanál s tímto rozlišením na světě, který bude šířen přes satelit. Sdělila to společnost SES s tím, že poprvé také pro přenos využije pozice 5 stupňů východně, kde nyní vysílá 475 stanic.

NAPSALI JSME: MTG přijde s prvním severským 4K kanálem. Bude sportovní


Autor: MTG

SES předvádí vysílání s technologií HDR

Společnost SES (Astra) předvedla účastníkům konference Industry Days implementaci HDR, konkrétně HDR 10, společně se systémy Dolby Vision, Hybrid Log Gamma (HLG) a řešením Technicolor/Philips. Cílem demokanálu je umožnit partnerům SES vyzkoušet si různé technologie podání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem. Momentálně zkušební vysílání Astry přenáší HDR obsah v Ultra HD (4K) od LG Electronics. Ten by, díky technologii HLG (Hybrid Log Gamma) vyvinuté BBC a NHK, měl být zpětně kompatibilní i s běžnými televizními obrazovkami. Obsah byl během prezentace na Industry Days předváděn na OLED televizoru LG E6 4K.

NAPSALI JSME: SES odstartoval kanál s HDR. Předváděn byl na OLED televizoru LG E6 4K

Rozhovor – Martin Ornass-Kubacki: Satelitní operátoři jsou na nástup Ultra HD vysílání připraveni nejlépe

Astra vysílá s HDR. Máme pro vás snímky z televizoru Philips 43PUS6561

Olympijské hry v Rio de Janeiru 2016 odvysílají SES a Eurovision

Společnost SES oznámila uzavření dohody s vysílací společností Eurovision o přenosu z olympijských her v Rio de Janeiru 2016. Její součástí je pronájem několika transpondérů na satelitu NSS-806 v průběhu loňského července a srpna Eurovisionu, který umožní satelitním operátorům z celého světa intenzivní pokrytí olympiády v Riu a distribuci dalších významných sportovních událostí.

NAPSALI JSME: SES a Eurovision odvysílají letní olympiádu v Riu

Poptávka po satelitní kapacitě z letošní olympiády překročila objem z předcházejících ročníků

Ericsson zajišťuje HD videa pro LOH 2016


Autor: Wikimedia

Česká televize přechází na HD

Česká televize oznámila vítěze veřejné zakázky na dodavatele satelitního vysílání multiplexu veřejné služby. Na následující tři roky se jím stala společnost M7 Group. Ta zajistí satelitní šíření všech šesti kanálů České televize v HD kvalitě, a to včetně dvou regionálních mutací a dalších služeb, jako je duální zvuk, HbbTV, EPG, teletext nebo i zvuk ve formátu Dolby, pokud je k dispozici.

NAPSALI JSME: Satelitní vysílání pro Českou televizi zajistí společnost M7

ČT prodlouží satelitní vysílání v SD o čtyři měsíce. Chce dát divákům více času

SES zajistí kapacitu HD kanálů z portfolia M7 Group pro střední a východní Evropu

Satelitní operátoři chystají vlastní oborovou asociaci

Asociaci, která by chránila společné zájmy provozovatelů satelitních televizních platforem v České republice, založila satelitní služba Digi TV. Česká asociace satelitních operátorů (ČASO) chce vyjednávat s ministerstvem průmyslu a obchodu o podmínkách, za jakých Česká republika přejde na nový typ pozemního digitálního vysílání DVB-T2. Organizace, která vznikla teprve 2. srpna loňského roku, se obrátila na ministerstvo oficiálním dopisem, v němž žádá, aby byla zahrnuta mezi subjekty, které budou informovány o připravovaných krocích a mohou podávat připomínky k jednotlivým fázím přechodu na DVB-T2.

NAPSALI JSME: Digi TV založila Českou asociaci satelitních operátorů, členem chce být i Skylink

BRAND24

Televize Mňam TV a Mňau TV odcházejí z pozemního DVB-T nejen na satelit

Licenci televize Mňam TV a Mňau TV, provozované do konce října společností CE Media, odkoupila společnost S&P Broadcasting. Ta teď přehodnocuje distribuci vysílání obou kanálů a plánuje posílení kabelového, satelitního a on-line vysílání. Během listopadu tak obě stanice měly opustit své pozice v Multiplexu 4. Okolní státy mají terestriální vysílání zastoupeno minimálně, antény jsou již v České republice spíše přežitkem, pro televizní kanály velmi nákladným, proto jsme se rozhodli z multiplexu odejít, vysvětlil Pál Milkovics, CEO společnosti S&P Broadcasting.

NAPSALI JSME: Televizní stanice Mňam a Mňau odejdou během listopadu ze zemského vysílání

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).