Hlavní navigace

Jaký byl rok 2016 pro poskytovatele IPTV a HbbTV? Rušný

5. 1. 2017
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

Klasické televizní vysílání je mrtvé. S IPTV můžete pořady sledovat, kdy chcete, jaké chcete a na čem chcete. I takto se psalo o fenoménu internetové televize v roce 2016.

Rok 2016 můžeme směle označit za rok IPTV. Nárůst počtu diváků byl značný, a tak není divu, že se stále objevují noví a noví poskytovatelé signálu. A že je o IPTV zájem, dokazují zvýšené objednávky rychlejších internetových připojení, posilování přípojných bodů a můžeme být jen zvědaví, o kolik vlastně během roku 2016 narostla průměrná rychlost internetové přípojky v rámci republiky.

U HbbTV sice tak rušno nebylo, ale změn bylo nad míru obvyklou. Především ve dvou ohledech. Jednak se objevují nové reklamní formáty a jednak HbbTV urychleně zavádějí další televizní stanice. Dokonce i Nova, která se k této technologii až tak nadšeně nestavěla.

Čeho jsme se bohužel nedočkali, bylo zavedení přelomové specifikace HbbTV 2.0. Pár případů sice existuje zejména ve Velké Británii a v Itálii, ale podpora zatím není zabudována v žádném televizoru či set-top boxu. Zda se jí dočkáme v modelové kolekci 2017/18 a zda půjdou starší přístroje na tuto verzi aktualizovat, je na počátku ledna 2017 stále ještě otázkou.

NAPSALI JSME: Jaký byl rok 2015 pro kabelové společnosti a poskytovatele IPTV? „Nelineární“

Jaký byl rok 2016? Ve znamení IPTV a diskuzí kolem budoucího DVB-T2

HbbTV

Hybridní televize v bodě nula

Na začátku ledna 2016 oznámila společnost Hybrid, že do pozice předsedy představenstva a CEO této necelý rok existující firmy nastupuje někdejší technický ředitel Óčka Lukáš Hnilička. Ten nadále zůstává konzultantem Óčka pro nová média a oblast hybridní televize. Právě jejímu rozvoji se chce věnovat i v čele firmy Hybrid, která se chce podílet na rozvoji HbbTV technologie nejen na území České republiky.

NAPSALI JSME: Za reklamu v HbbTV by mohli zadavatelé letos utratit sto milionů korun

Atmedia začne každým dnem testovat nasazení HbbTV kampaní

Je tu první kampaň na HbbTV. Poběží na „malých“ televizních stanicích

Hybridní televize a dilema regulátorů

Služby na vyžádání nejsou regulačním právem klasifikovány jako televizní vysílání, přestože nabízejí stejný nebo obdobný obsah. Internetový obsah mimo jurisdikci poskytovatele, resp. místa uložení poskytujícího serveru, není regulován vůbec. Jurisdikční úvahy dále znesnadňují distribuované cloudy s masivní redundancí dat. Pro uživatele, ale zejména pro podnikatele a marketéry t-commerce, stejně jako pro politické extremisty, je to doba doteď netušených a vzrušujících příležitostí, pro skomírající národní státy, jejich regulátory a legislativu regulace je to noční můra.

NAPSALI JSME: Hybridní televize HbbTV aneb pokrok od ďábla jest

Reklama a HbbTV

Pohled regulátora poskytl předseda RRTV Ivan Krejčí, analýzu legislativních změn sepsali advokát Ondřej Preuss a specialistka Helena Havlíková. Zkušenosti z praxe doplnil broadcaster Leoš Pohl, vývojář Lukáš Hnilička a Michaela Vasilová z Atmedia.

NAPSALI JSME: Reklama a HbbTV: zadavatelům schází legislativa, vysílatelé věří v samoregulaci

Livebetting v hybridní televizi? Blízká budoucnost s nejasnými obrysy

R2B2 a společnost Hybrid představují nový formát programatické reklamy


Autor: Česká televize

Předseda RRTV a divadelní režisér Ivan Krejčí.

Čeká se na zavedení přelomové verze HbbTV 2.0

Celkově vzato to vypadá tak, že minimálně do podzimu 2016 nebude dvojková verze u žádného z výrobců televizorů k mání (nakonec nebyla vůbec). Rychlejší možná budou jen někteří výrobci set-top boxů, i když letos na podzim by mohl standard zavést Philips (TP Vision), k čemuž se ještě dostaneme (nakonec nezavedl). Ti, se kterými jsme mluvili, se však klonili spíše k roku 2017. Situace je o to komplikovanější, že někteří výrobci TV stále pracují se specifikací HbbTV 1.0, resp. 1.1.

NAPSALI JSME: Vstup HbbTV 2.0 do praxe je už na dohled

HbbTV 2.0: zlomová specifikace se letos do TV nedostane

HbbTV aplikace pro Euro 2016 je obdobou té pro MS hokej 2016. Tedy opět kvalitka

Prima Play v záplavě reklamních sdělení

Videotéka televize Prima, Prima Play, se během posledních dvou let hodně proměnila. Z kategorie „pohodové, občas reklama“ se dostala do fáze „nekoukatelné, pořád reklama“. Navíc reklama často nefunkční, protože aplikace na mobilu zpravidla spadla a ne pouze na jednom. Stav z ledna 2016, a také namátkově z února 2016, se ale konečně napravuje. I když bohužel jen v něčem. Aplikace se zdá být stabilnější (zkoušeno na telefonech LG Flex 2 a Energy Phone Max 4G) a reklamní bloky se konečně dají po naznačeném čase opravdu přeskakovat. Tedy zdá se…

NAPSALI JSME: FTV Prima tlačí na uživatele svého VoD: plaťte

Jak dokáží zadavatelé využít potenciálu reklamy v HbbTV

Reklama v prostředí hybridní televize je zatím stále v plenkách, i tak už ale vznikají platformy nabízející pokročilé způsoby nákupu nebo plánování. Společnost R2B2 už realizovala první programatické kampaně v prostředí hybridní televize, konkrétně si je zadal Vodafone, Jo´s bar a Sazka. O úskalích a možnostech RTB reklamy v prostředí HbbTV jsme mluvili se Stanislavem Mottlem, manažerem výkonnostní reklamy.

NAPSALI JSME: Stanislav Mottl – Do pár let bude v HbbTV převažovat programatický nákup reklamy

Mediazastupitelství Atmedia spustilo druhou HbbTV kampaň, objednal ji Vodafone

Atmedia zveřejnila výsledky dvou pilotních HbbTV kampaní

Start Seznam.cz TV pořádně rozhýbal české DVB-T (a také HbbTV)

Posuzovat Seznam.cz TV očima běžné televizní stanice nejde. Nejedná se totiž o televizní vysílání jako takové, a pokud nepoužijete televizor s funkčním HbbTV, uvidíte jen jakousi šablonu stránky, točící se kroužek a titěrné oznámení: „Nedaří se Seznam.cz spustit? Mrkněte na www.seznam.cz/jaknaladit/“.

NAPSALI JSME: Jaká je Seznam.cz TV?

Seznam.cz TV sází na doporučovaný obsah

KinoSvět podporuje HbbTV

Volně šířená televize KinoSvět spustila ve spolupráci s firmou Grand IT vlastní zkušební provoz HbbTV. Pilot je realizován v terestrickém a satelitním vysílání, tedy v pozemní regionální síti 4 společnosti Prague Digital TV, v regionální síti 7 společnosti Progress Digital a na satelitní platformě Skylink. Netýká se zatím vysílání v kabelových a IPTV televizních sítích.

NAPSALI JSME: KinoSvět spouští zkušební provoz vlastní hybridní aplikace

Jak vypadá HbbTV na KinoSvět? Začíná fungovat

HbbTV na KinoSvět se rozjíždí na dalších televizorech

Nova odstartovala zkušební provoz HbbTV

To „v první fázi“, jak zdůrazňuje tisková zpráva, najdete na kanálech Fanda (odtud pochází naše galerie), Telka, Smíchov, Nova Sport 1, Nova Sport 2 a Nova International. Jak vidíte, odkaz na HbbTV aplikaci v podobě tradičního červeného tlačítka zatím nenajdete na stanicích Nova a Nova Cinema. Spustili jsme HbbTV v testovacím provozu a postupně ji zavádíme na všechny naše kanály. Divákům chceme umožnit se jednoduchou cestou skrze své televizní obrazovky dostat k dalšímu obsahu, uvádí Petr Horák, zástupce ředitele sekce nových médií a diverzifikace skupiny Nova.

NAPSALI JSME: Skupina Nova spustila HbbTV

Další dva kanály nabídnou HbbTV – TV Barrandov a Šlágr TV

Mautilus připravil hybridní aplikaci pro Markízu

Spuštěna první HbbTV reklama pomocí automatického nákupu v Evropě

Spolupráce pražských firem R2B2 a Hybrid započala koncem roku 2015 a jejím výsledkem bylo spuštění první HbbTV reklamy pomocí automatického nákupu v Evropě. Jednalo se o bannerový formát a kampaň proběhla na hudební stanici Óčko. Na spolupráci navázaly i v roce 2016, v jehož polovině úspěšně spustily první videoreklamu v podobě Push2Play (spuštění videa po stisknutí červeného tlačítka). Nejnovějším přírůstkem je videoformát, tzv. Switchroll, kdy se video automaticky spustí po přepnutí na kanál.

NAPSALI JSME: Společnosti R2B2 a Hybrid uzavřely partnerství pro oblast HbbTV

Mediální agentura Optimedia realizuje hybridní kampaň pro Nescafé


Autor: Optimedia

Hybridní kampaň kávovaru Movenza.

FTV Prima: nová aplikace, nový reklamní formát

Prima vyvinula novou HbbTV aplikaci pro streamování, kdy se diváci stiskem červeného tlačítka dostanou přímo do živého vysílání. Poprvé ji otestovala při přenosu finále soutěže Prima Cool HearthStone Liga. V rámci této aplikace jsme poprvé v České republice využili nový reklamní formát nazvaný XXL Streamer. Ten se zobrazí po spuštění aplikace na jedné třetině obrazovky, zbylé dvě třetiny zabírá samotný živý přenos. Formát nijak nepřekrývá samotný obsah, vysvětlil Daniel Grunt, ředitel nových médií FTV Prima.

NAPSALI JSME: Prima představila novou streamovací aplikaci pro hybridní televizi

FTV Prima pro HbbTV připravila aplikaci Prima letáky

IPTV

O2TV dosáhla dvou set tisíc klientů

Počet zákazníků digitální televize O2 TV překročil na konci prosince 2015 hranici 200 tisíc. Nadále stoupá také počet stažení stejnojmenné aplikace, která umožňuje sledovat televizní vysílání na mobilních zařízeních. Od svého uvedení na trh eviduje O2 už na 500 tisíc stažení.

NAPSALI JSME: O2 TV hlásí více než dvě stě tisíc zákazníků

O2 TV nabízí zpětné zhlédnutí až o padesát hodin

O2 se omlouvá zákazníkům za problémy s přenosem utkání pražských „S“

Co nabízí set-top box O2 TV, který si můžete zakoupit v běžných obchodech?

Služba O2 TV je od začátku února dostupná v běžné maloobchodní síti a s jakýmkoli internetovým připojením. Je také levnější a má i více HD kanálů. Za necelé dva tisíce korun získá zákazník set-top box, který zprovozní O2 TV jednak na libovolném internetovém připojení a jednak na každém televizoru s rozhraním HDMI či jiným audio-video vstupem (A/V), klidně i analogovým.

NAPSALI JSME: Jaká je O2 TV Air M se set-top boxem dostupná ve volném prodeji?

Jaká je O2 TV v mobilu a v počítači? Výtečná…

Jak fungují české a slovenské IPTV/VoD v zahraničí

Služeb tohoto typu je na českém trhu dostupných celá řada. Některé mají automaticky hlídanou tzv. geolokaci, a jakmile zjistí, že jste za hranicemi všedních dnů, buď se zcela odmítnou spustit, nebo se spustí a vydají hlášení, že nemohou fungovat, nebo jedou, ale v nějakém omezeném provozu. Bohužel prakticky nikdy neoznámí, v jakém…

NAPSALI JSME: Streamování v zahraničí. Co z českých a slovenských videoték chodí a co nikoli

T-Mobile představil IPTV platformu nazvanou T-Mobile TV

4. dubna spustil největší tuzemský mobilní operátor vlastní IPTV službu, a to pod názvem T-Mobile TV. Služba nabízí mimo jiné funkci zpětného zhlédnutí až 48 hodin nebo možnost nahrávání. Náročnější uživatelé si navíc můžou objednat některý ze šesti tematických balíčků nebo přístup do videotéky. IPTV od T-Mobile nabídne tři základní tarify. Základ vyjde na 399 korun měsíčně a obsahuje sedmdesát televizních kanálů, Standard se sto stanicemi bude stát 499 korun měsíčně a s tarifem Premium za 899 korun měsíčně budou moci zákazníci sledovat až 130 kanálů, z toho více než tři desítky v HD kvalitě.

NAPSALI JSME: Pod názvem T-Mobile TV spustí operátor 4. dubna vlastní IPTV platformu

Arris VIP1113: přijímač připomínající UFO pro službu T-Mobile TV

Srovnávací studie televizí IPTV

UPC nabídne svým divákům archiv pořadů až týden zpětně

Diváci interaktivní televize Horizon budou moci bezplatně sledovat i pořady, které byly v „živé TV“ odvysílány před týdnem. Začne se už v květnu. Zpětné zhlédnutí bude nejprve dostupné na 48 stanicích s nejvyšší sledovaností, do budoucna ale kabelová společnost plánuje spuštění této funkce na všech kanálech. Obsluha prý bude velice jednoduchá. Postačí vyvolat programového průvodce EPG, vyhledat jakýkoli zmeškaný pořad označený ikonou pro zpětné sledování a spustit. Pro zpětné sledování je však nezbytné propojit HD Mediabox a modem kabelem.

NAPSALI JSME: UPC nabídne nejdelší zpětné zhlédnutí i v Česku

UPC přehrává sedm dní nazpět. Krátce jsme to vyzkoušeli

UPC v Horizon Go výrazně navýšilo počet stanic a sjednotilo nabídku

Během hokejového utkání Česko–USA zaútočili hackeři na streamovací servery O2

Hackerský útok zapříčinil technické problémy při on-line vysílání hokejového zápasu Česka proti USA a několikaminutové problémy s přihlášením k mobilní službě O2 TV. O2 dokonce před zápasem posílilo své streamovací kapacity a přijalo několik opatření, která pomáhají útoky typu DDoS odrazit. První útoky přicházely již minulý týden a o víkendu, vysvětluje šéf síťového provozu Václav Hanousek. Přesto jsme byli minulý čtvrtek schopni poskytnout službu 320 tisícům zákazníků a přenést rekordní objem 237 Gb/s. Opatření, která jsme na ochranu služby poskytované našim zákazníkům přijali, bohužel vlivem systémové chyby způsobila dnešní hodinový výpadek na pevném internetu v části Prahy a Středních Čech, dodává Hanousek.

NAPSALI JSME: O2 se potýká s masivními DDoS útoky z Česka i ze zahraničí

O2 Sport: podívejte se, jak vypadá multidimenze v praxi

O2 kvůli hokeji výrazně posiluje přenosovou kapacitu

Zákaznická podpora operátorů IPTV

Náš čtenář a občasný přispěvatel se rozhodl dokončit svoji IPTV studii závěrečným shrnutím a prezentací osobních zkušeností se zákaznickým servisem vybraných operátorů. Po technické stránce mají podle něj někteří operátoři ještě co zlepšovat, o klientském servisu nemluvě. Staví výhradně na své osobní zkušenosti.

NAPSALI JSME: Osobní zkušenosti s helpdesky a doporučení ke studii o IPTV televizi

Značné změny u O2 TV

Sportovní stanice O2 Sport oslaví začátkem srpna první výročí od svého vzniku. Mateřská firma O2 při té příležitosti sjednotí podobu své televizní značky O2 TV a z O2 Sport se tak stane O2 TV Sport. Sjednotí se i grafika, kterou připravila společnost Department, a celá akce vypukne na „výroční“ den, což je 8. srpna, nebo chcete-li 8. 8. Aby toho nebylo málo, ve stejný den také O2 TV spustí první ze tří ohlášených specializovaných sportovních stanic. Ta se už nebude jmenovat O2 Fotbal, ale v duchu nové doby O2 TV Fotbal. Všechny kanály, včetně toho hlavního, tedy O2 Sport, tak svůj název sjednotí pod základní značkou O2 TV.

NAPSALI JSME: O2 Sport oslaví rok. Změnou názvu, loga, novým kanálem i plným přechodem na Full HD

O2 Sport: Naším cílem je oslovit domácnosti, které zatím služby placené televize nevyužívaly

Ze zákulisí přímého přenosu. Co nasadil O2 Sport při nedělním derby?

Rozjíždí se internetová televize Digi2GO

Strategie, se kterou jde tato IPTV služba na trh, spočívá ve srovnání programové i cenové nabídky se službou satelitní, tedy s Novou Digi TV. Provozovatel, televizní operátor Digi CZ, člen české investiční skupiny Lama Energy Group, hodlá navíc přiblížit svou službu IPTV potenciálním zákazníkům a v této souvislosti uvolní jeden a možná i více atraktivních fotbalových utkání pro zhlédnutí zdarma. Služba používá platformu 4Net.TV solutions a adaptivní datový tok.

NAPSALI JSME: Nová Digi TV: naše IPTV televize bude v září, dnes spouštíme předregistraci

Digi2GO: zcela bez set-top boxu nebo s až dvěma. A za jednu cenu

Digi2GO: podívejte se, jak vypadá na třech platformách

Rozšíření programové nabídky u T-Mobile TV

Služba T-Mobile TV (IPTV/VoD), která byla spuštěna loni v dubnu, navýšila od 1. září 2016 počet stanic o dvanáct. K vidění tak jsou dokumentární kanály Discovery Channel, Animal Planet, Animal Planet HD, ID Xtra, DTX a Discovery Science, lifestylová stanice TLC a sportovní kanály Eurosport 1 HD a Eurosport 2 HD. Nově přibude i oblíbený National Geographic v HD, stanice s erotickým obsahem Dorcel TV a také Auto motor a sport – specializovaný program o autech, tuningu a automobilových závodech.

NAPSALI JSME: Od září přidává T-Mobile TV dalších 12 kanálů

Jaké set-top boxy nabízí T-Mobile TV?

Skylink představil ostrou verzi své IPTV služby

Společnost M7 Group, provozovatel satelitní platformy Skylink, dala od pondělí 12. září 2016 k dispozici ostrou verzi své aplikace Skylink Live TV umožňující sledovat televizní vysílání po internetu jak na chytrém telefonu a tabletu, tak ve webovém prohlížeči počítače. S vlastnostmi služby, včetně obsáhlých galerií, a to i z části VoD, tedy z on-line videotéky, kterou zajišťuje Banaxi, jsme vás už seznámili. Test ostré verze aplikace, kterou pro M7 Group vytvořila společnost Stream Group, Nizozemské království (tak je alespoň v aplikaci uvedena), chystáme.

NAPSALI JSME: Skylink se chystá na IPTV. Podívejte se, jak vypadá zkušební verze

Skylink oficiálně spouští Live TV. Zkušební verzi dal ke stažení už koncem srpna

Skylink s novou službou a hybridním dvoutunerovým přijímačem Samsung EVO-S

Nová internetová televize se jmenuje Lepší.TV

Společnost goNET, která provozuje programový přehled TVprogram.cz, začala kromě nahrávání pořadů nabízet i vlastní IPTV službu s 69 kanály. Jak se píše v tiskové zprávě ke zprovoznění IPTV platformy, její tvůrci si kladou za cíl stát se „nejlevnější internetovou televizí“, kterou lze sledovat přes set-top box nebo jakýkoli internetový prohlížeč. Set-top box, který operátor nabízí pod názvem Lepší.TV box, funguje na operačním systému Android 6.0 a po připojení klávesnice s myší by měl televizor změnit na „plnohodnotný počítač“.

NAPSALI JSME: Server TVprogram.cz oznámil spuštění vlastní internetové televize Lepší.TV

První český 4K set-top box v ostrém provozu? Podívejte se, co chystá IPTV služba Lepší.TV

Jak vypadá internetová televize Lepší.TV

O2 TV výrazně rozšiřuje O2 TV Air

Od poloviny prosince jsou na tarifu Air nově dostupné všechny balíčky, včetně verze Kino se stanicemi HBO a Cinemax. Vedle přidání dalších čtyř kanálů v HD je tu tak i vylepšená nabídka nezávislé O2 TV Air fungující na internetu od jakéhokoli poskytovatele. Doposud bylo možné službu objednat pouze s balíčkem (tarifem) M.

NAPSALI JSME: O2 oznámilo výsledky za 3. čtvrtletí. Služba O2 TV meziročně narostla o skoro 12 %

Přichází O2 TV Air s rozšířenou nabídkou

O2 TV rozšiřuje nabídku. Přidává čtyři stanice v HD

Rozšíření O2 TV Air M na O2 TV Air, prosinec 2016.
Autor: O2 TV

Rozšíření O2 TV Air M na O2 TV Air, prosinec 2016.

Různé

K dispozici je odložená sledovanost

Od února 2016 mají tuzemské televize v rámci peoplemetrových dat k dispozici i hodnotu označovanou jako TS0, případně VOSDAL. Jde o zkratku Viewed On Same Day As Live. Jde konkrétně o obsah daného kanálu, který byl ze záznamu přehrán v ten samý den, kdy byl živě vysílán.

BRAND24

NAPSALI JSME: Televize se nově dostanou k odložené sledovanosti z aktuálního dne

Spuštění crossmediálního měření chystá ATO na leden 2018

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).