Hlavní navigace

Jaký byl rok 2015 v televi­zorech? Tvrdý a unixový

2. 1. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Loewe
Loni se toho v „TV branži“ událo dost a dost a nešlo jen o televizory jako takové, ale zejména o vysílání. Tady byly změny opravdu hodně razantní.

Začít bychom mohli nástupem televizorů s podporou kodeku HEVC, což platilo nejen o těch, které jdou na český trh, pokračovat bychom mohli prakticky naprostým útlumem 3D (pseudo 3D) a končit bychom mohli například nástupem unixových, resp. linuxových operačních systémů.

A někdy vysloveně zásadním, jako u Samsungu, který u chytrých televizorů už používá pouze linuxový Tizen.

Tohle ale paradoxně nebylo to nejdůležitější. Za největší událost letošního roku pokládám značné přitvrzení v obchodu s televizory a neméně značné snižování cen jdoucí někdy až absurdně hluboko.

Pokud teď myslíte na pomalu ztrátový prodej, tak ano. I ten mám na mysli. Mimochodem, vzpomínáte na konec plazmových televizorů? Tedy na ten po odchodu Pioneeru? Panasonic v podstatě vyprodával i špičkové řady a dělal to s jasným vědomím ztráty.

Dnes je situace na poli televizorů s LCD obrazovkami natolik tvrdá, že se někdy děje totéž se záměrem až zbavit se zboží a také přežít.

NEZAPOMEŇTE SI PŘEČÍST:

Češi si musí do šesti let vyměnit televize

Aktualizovaný přehled TV s podporou DVB-T2/S2 a H.265/HEVC

Veletrh IFA 2015: kvalitní LCD i překvapivé OLED

V Česku je už dostupné streamované Ultra HD, ale…

První televizory s Android TV (Philips, Sony). Co čekat?

Jaký je OS Firefox (Panasonic)

Rok 2015: raketové urychlení přechodu na DVB-T2

V roce 2014 byly skokově změněny podmínky pro vysílání DVB-T2 a přešlo se z kodeku H.264 na kvalitnější H.265/HEVC, což se také objevilo v národním D-Booku se slovy, že zohledněn byl „záměr provozovatelů vysílání a operátorů vysílacích sítí využít pro budoucí šíření zemského digitálního televizního vysílání v systému DVB-T2 zdrojové kódování obrazu podle ITU-T Recommendation H.265/ISO/IEC 23008–2“.

Neboli využít efektivněji pracujícího kodeku H.265/HEVC dovolujícího – při stejné obrazové kvalitě – zařadit do multiplexu více kanálů.

V roce 2015 pak nastala druhá zásadní změna. Bylo totiž oznámeno, že se přechod od DVB-T směrem k DVB-T2 radikálně urychlí. Začne už v polovině roku 2016 a dokončí se nejspíše v roce 2021.

Motorem je Německo a my jsme nemohli především z technických důvodů stát stranou, což je jen dobře.

Na začátku prosince DigiZone.cz přineslo zprávu, že Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) finalizuje dokument týkající se budoucnosti televize, a jak na semináři v Poslanecké sněmovně upozornil Pavel Hanuš z ČT, „problémem při přechodu na DVB-T2 nebude pokrytí, ale problémem bude otázka regionalizace.“ 

Hladký přechod na technologii DVB-T2 tak mají u nás zajistit takzvané přechodové multiplexy, které dočasně problematická místa překryjí. Více na výše uvedeném odkazu.

Přechod přijde český stát na pěkné peníze, ale jak to tak vypadá, nakonec na něm – díky DPH – ještě vydělá. Operátoři pak za předčasný konec DVB-T dostanou kompenzaci v podobě kmitočtů pro DVB-T2, což v rozhovoru pro DigiZone.cz potvrdil předseda expertní skupiny MPO Pavel Dvořák.

To nejdůležitější z roku 2015

Shrnutí by vypadalo takto a abecedním pořadím se v tomto případu opravdu zabývat nebudu.

Mohlo by se ještě zdát, že největší událostí byla změna kódování DVB-T2 na H.265/HEVC (namísto H.264), což je pochopitelně zásadní, ale ta proběhla už na podzim roku 2014…

Česko:

  • Raketové urychlení odchodu z DVB-T. S přechodem na DVB-T2 se začíná v polovině 2016 a končí někdy 2021. Urychlení je rozhodně dobrou zprávou pro všechny, včetně diváků. I když ti to pochopitelně nakonec všechno zaplatí. Otázkou není v tomto okamžiku počet kanálů v multiplexu. Otázkou je jejich kvalita a v tomto ohledu jsem skeptický, nebo chcete-li realistický.

Svět:

  • Výrazný nástup televizorů s rozlišením Ultra HD (4K), které díky výraznému zkvalitnění převodu zejména z nízkého rozlišení (SD) získávají zaslouženou přízeň zákazníků.
  • Panasonic OLED – po šokujícím prohlášení na únorovém uvedení výrobků pro sezónu 2015/16 (viz naše reportáž z Frankfurtu) přišlo neméně šokující podzimní uvedení televizoru Panasonic TX-65CZ950 (první pohled na něj najdete zde). I když stále není zřejmé, odkud vlastně pochází obrazovka, je to vlastně jedno, a to nejen kvůli certifikaci THX, kterou televizor získal.
  • Samsung SUHD je odpovědí na LG OLED. Podle mého představuje maximum, jaké lze z televizoru s LCD obrazovkou dostat. A někdy jsou výsledky až neuvěřitelné.

Překvapení roku

  • Rozhodně urychlení přechodu na DVB-T2/HEVC v Německu i v Česku.
  • Pomalost operací u linuxových operační systémů pro televizory. Jsou tu sice výjimky, ale není jich mnoho a potenciální zákazníci nelibě nesou především přerušení zvuku při vstupu a odchodu do EPG, které je nejviditelnějším vyjádřením tohoto problému.
  • Loewe se znovu zrodilo už v roce 2014 s novým majitelem a v tomto roce překvapilo neuvěřitelně silným „tahem na bránu“ a několikerou redefinicí přístupu ke svým televizorům. Naposledy to udělalo oznámením vstupu do OLED a tuto obrazovku bude mít jeho vrcholová řada Theatre.
  • Mezi překvapení roku si rozhodně přičtěte i zmiňované Samsung SUHD a Panasonic OLED, což se možná do budoucna ukáže jako klíčové.

Zklamání roku:

  • Tím je nesporně operační systém Google Android TV, který dorazil v polorozpracované podobě, ve které často neběží základní funkce.
České experimentální vysílání v systému DVB-T2 s kódováním HEVC (LG 65UF950).
Autor: Bohumil Herwig

České experimentální vysílání v systému DVB-T2 s kódováním HEVC (LG 65UF950).

Co můžeme očekávat v roce 2016? U nás především nástup DVB-T2/HEVC

Souběh DVB-T a DVB-T2/HEVC by měl trvat nějakých pět let, a jelikož se zahajuje už v polovině roku 2016, počítá se s vypínáním sítí DVB-T v letech 2020 až 2021. Více se o tom dozvíte zde.

V souvislosti se zmiňovaným nástupem vysílací normy DVB-T2 s kódováním H.265/HEVC je tu i podstatně vyšší podpora tohoto tuneru, resp. tohoto kodeku, u nově uváděných televizorů a set-top boxů.

Očekávám, že i toto se na přelomu února a března 2016 dozvím na představení kolekce výrobků Panasonicu pro sezónu 2016/17 a také že se dozvím více o technologii obrazovky OLED této firmy a časovém harmonogramu pro uvedení dalších úhlopříček.

Zatím je zřejmé, že HEVC na tunerech bude u nové kolekce podporovat TP Vision (Philips), které mělo minimum televizorů, jež to zvládaly, Samsung ji naopak měl letos nejširší a LG nezůstane stranou stejně, jako ostatní výrobci. Ti menší ji ale zřejmě budou zavádět postupně a náběh bude pomalejší.

Očekávám rovněž další zrychlení běhu linuxových operačních systémů, zejména zlikvidování zvukové pauzy při vstupu do EPG a také urychlení práce například s menu, spolehlivější spolupráci s bezdrátovými sítěmi a více národních aplikací.

Doufám rovněž v dopracování a usazení operačního systému Android TV jeho výrobcem, společností Google, a také v možnost zpětné aktualizace stávajících televizorů u zákazníků.

Vedle zavádění pozemního DVB-T2/HEVC se na nás ovšem chystá ještě další „maličkost“ – nástup nových operátorů poskytujících satelitní a dokonce i hybridní příjem a také příchod americké on-line videopůjčovny Netflix.

Ta – pokud skutečně vstoupí – může změnit trh, ale je tu mnoho „ALE“, včetně zejména dabování pořadů, na které jsou Češi tak citliví.

AntikSat a Flix.TV jsou dva poskytovatelé satelitního televizního signálu, které v nejbližší době uvidíme i u nás. Jako první by měl přijít maďarský Flix.TV.
Autor: archiv

AntikSat a Flix.TV jsou dva poskytovatelé satelitního televizního signálu, které v nejbližší době uvidíme i u nás. Jako první by měl přijít maďarský Flix.TV.

Přicházejí další poskytovatelé DVB-S

Vedle Nové Digi TV, Skylinku a freeSATu přijdou v roce 2016 minimálně dva další provozovatelé. Flix.TV navíc DigiZone.cz potvrdil, že chce odstartovat vysílání ještě letos, na což už moc času nezbývá. Na webové stránce služby „flixtv.cz“ se ani 21. 12. nic nedělo.

Druhým z poskytovatelů je košický Antik Telecom nabízející své služby pod značkou AntikSat, a to dokonce služby hybridní, takže byste mohli – přes kompatibilní přijímač – využít i HbbTV známé zatím jen z pozemních služeb. Přes satelit ho ale už vyzkoušela – díky spolupráci s techniky společnosti SES – hudební televize Óčko na družici Astra 3B (23,5 °E).

Oba provozovatelé budou signál šířit prostřednictvím stejné družice Eutelsat (16 stupňů východně) a stejné bude i použité kódování (Conax). Oba také hodlají nabídnout vysoce konkurenční ceny a srozumitelně dělané balíčky, což je u nás tradiční problém.

V případě Antik Telecom má jít o asi sto kanálů, z nichž přibližně třetina bude v HD. Nabídka se bude šířit prostřednictvím nezávislých prodejců, kterých je prý už přes 150. Operátor bude dodávat předplacené karty a set-top boxy a také vlastní dekódovací moduly určené majitelům televizorů se zabudovaným satelitním přijímačem. Hybridní satelitní vysílání bude zajištěno prostřednictvím platformy Direct2home od Telekom Austria a k dispozici bude i mobilní televize Antik TV Go fungují už na Slovensku. Na české webové stránce AntikSatu se můžete už i zaregistrovat.

Co se týče Flix.TV, signál se má přijímat jednak díky firemním boxům a jednak díky kompatibilním přijímačům, jejichž seznam hodlá provozovatel zveřejnit. Oznámena byla i jména konkrétních kanálů a jde například o všechny hlavní české i slovenské stanice, včetně HD verzí. Z ostatních jsou zastoupeny například AMC Channel, AXN, CS Film, CS mini, Eurosport 2 HD, Eurosport Int HD, Film+, skupina kanálů Filmbox a například i Slovak Sport 1.

V roce 2016 se očekává i příchod VOD služby Netflix. Zatím nikdo ale neví, kdy to opravdu bude.
Autor: Netflix

V roce 2016 se očekává i příchod VOD služby Netflix. Zatím nikdo ale neví, kdy to opravdu bude.

Jaký bude rok 2016?

Očekávám, že ještě náročnější než ten letošní. Slevové akce na televizory jsou impozantní už teď, o čemž jste se mohli přesvědčit v našich přehledech. K mému překvapení se pak do ceny 50 000 Kč vešel například jeden televizor Samsung typu SUHD (UE48JS8502) a skvostem je nepochybně i kdysi vlajková řada Panasonic TX-55AX900. To jsou skutečně skvělé nabídky za skvělé ceny pro ty, kdo vědí, co kupují, a chtějí to nejlepší za co nejlepší cenu, a jsou si tudíž ochotni počkat.

Osobně k nim ještě řadím Philips 55PUS8809 s Androidem 4.2, byť bez podpory kodeku HEVC na tunerech, kterou první dva přístroje mají. Právě tuner DVB-T2/S2/HEVC bude určovat trh v sezóně 2016/17 a kdo ho mít nebude, bude prodávat jen minimálně (nepodceňujme ale „nevědomost“).

Nebo to nejlevnější…

Očekávám tedy tvrdé cenové souboje, očekávám výbornou nabídku za výborné ceny, samozřejmě s výjimkou vlajkových lodí jednotlivých značek, a tedy i OLED a SUHD. Tady si budou výrobci držet ceny relace a pochybuji, že dojde k nějakému výraznějšímu zlevnění dříve než za rok. U OLED nejspíše ještě později, což má svou logiku.

Pokud se ptáte, co operační systémy, resp. TV platformy, to opravdu nevím a netroufám si ani tipnout. Například Loewe si prý hodlá podržet NetRange a zavedení linuxového systému neplánuje. Naopak Samsung ho má ve všech svých TV (Tizen), takže předpokládám, že se tohoto konceptu podrží i v příštím roce.

Sony (ale i TP Vision) naráží s Android TV, takže tady uvidíme…

LG, Philips a Panasonic podporují obě možnosti (svou tradiční platformu i nový linuxový OS). V těchto případech je otázkou, kterým směrem se vlastně vydají, resp. zda budou udržovat obě platformy, nebo jen tu linuxovou. To druhé je přes všechny potíže pravděpodobnější.

Otázkou také je, co udělají menší a malí výrobci, u nichž je vidět platforma Opera. V každém případě i oni budou muset radikálně přejít k tunerové podpoře HEVC na T2 a případně i S2. Ostatně je to vidět už i v současné nabídce Sencoru, který se toho chopil s vervou.

BRAND24

Rok 2016 bude rozhodovat o mnohém. Včetně přežití toho kterého výrobce, včetně přežití technologie OLED a snad zodpoví i otázky kolem její životnosti. Ale neradujte se. Tyto extra obrazovky budou i příští rok jen pro toho, kdo na ně bude mít, a nějaké velké zlevnění se očekávat nedá i přesto, že se do našeho cenového přehledu TV 30 000 až 50 000 Kč vešly dokonce dvě.

Byť s rozlišením Full HD…

Malý výběr toho nejzásadnějšího z roku 2015. Co považujete za nejzásadnější vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).