Hlavní navigace

Jaký bude digitální rok 2007? (2.)

10. 1. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Určitě by mohl být převratný, pokud všichni zainteresovaní skutečně zasednou za společný stůl a vyjednají „generální dohodu“ o postupu digitalizace, jak se o ní mluví minimálně poslední půlrok. Jenže zatím jde jen o vysněné přání, protože k žádným skutečným jednáním nedošlo, a to dokonce ani nad definitivní verzí Technického plánu přechodu na zemské digitální vysílání. Český telekomunikační úřad se rozhodl pro direktivní řešení bez diskusí.

Parlament znovu projedná digitální novelu

Digitální televize nedá spát ani našim poslancům a senátorům. Čeká je zkrácené jednání o mininovele zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, ale také zákonu o České televizi, v nichž by se měla vyřešit otázka výměny analogových kmitočtů za kanály pro digitální vysílání. Zejména u komerčních televizí bude třeba vyřešit otázku kompenzace za to, že nebudou moci čerpat svoje licence pro pozemní analogové vysílání až do konce jejich platnosti, u Novy do roku 2017 a u Primy do roku 2018. Stejný problém se týká i současných regionálních televizí. Zatím není jasné, zda se nynější provozovatelé analogových komerčních stanic spokojí s jednou bonusovou licencí pro celoplošné vysílání navíc, jak navrhovala původní novela zákona o digitalizaci, nebo zda budou požadovat víc (třeba celý multiplex, jak o tom uvažuje Nova).

Zákonodárci také musí vyřešit, jak z Technického plánu přechodu z analogového na digitální zemské televizní vysílání (TPP) udělat vymahatelný dokument a ne pouze slohové cvičení Rady ČTÚ, pro televize nezávazné a čistě dobrovolné. Zákon by měl také stanovit sankce pro ty, kdo nebudou dodržovat termíny uvedené v TPP, a zakázat jednomu provozovateli souběžné analogové i digitální pozemní vysílání, jímž by nynější televize mohly blokovat frekvence určené pro nové digitální sítě. To vše by měl Parlament stihnout a prezident podepsat do konce května, protože TPP počítá s prvními změnami už od 1. června. Právě v červnu mají začít vysílat první tři digitální multiplexy v Brně – městě, a v srpnu a září tu má skončit analogová televize. Ovšem pouze teoreticky…

Jak to dopadne s digitálními licencemi?

ADT logo velké

Ale i kdyby se podařilo schválit všechny legislativní změny a komerční televize souhlasily s výměnou analogových kmitočtů za digitální, není vůbec jasné, zda budou mít tři definitivní digitální multiplexy co vysílat. Respektive už dnes lze říci, že kromě přechodné digitální sítě A, z níž se stane multiplex 2, nebude žádný další obsah. Šest nových digitálních programů – Óčko, Febio TV, TV Barrandov, RTA, Z 1 a TV Pohoda – stále bojuje za obnovení licencí vydaných loni v dubnu, které v září 2006 zrušil na popud televizí Nova a Galaxie sport pražský městský soud. Ten má řešit ještě čtyři další žaloby proti výsledku licenčního řízení a na Nejvyšším správním soudu leží kasační stížnosti Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a všech šesti digitálních televizí proti zrušení jejich licencí.

Vysílací rada by sice mohla digitální licence udělit znovu, ale tomu brání právě podané kasační stížnosti a čtyři nevyřízené soudní žaloby. Obvyklá lhůta pro vyřízení kasační stížnosti je půldruhého roku od jejího podání, přičemž soud projednává stížnosti chronologicky tak, jak mu přišly – bez výjimky. Ale i kdyby se mu nějakým zázračným způsobem podařilo vyřídit stížnosti digitálních televizí a vysílací rady, nové programy se nestačí tak rychle připravit, aby byly už v červnu schopné vysílat. Navíc od chvíle, kdy se podaří tyto licence obnovit nebo udělit znovu, provozovatelům opět poběží roční zákonná lhůta pro zahájení vysílání. Dříve než v polovině roku 2008 se tak nových digitálních programů v DVB-T nedočkáme. Ledaže by některé mezitím začaly vysílat v jiných platformách: na satelitu, po kabelu a v IPTV.

Vzniknou nové programy Novy, Primy a ČT

Prima klub

Z problémů nových digitálních programů můžou těžit současné televize. Pokud se jim podaří domluvit se státem na „dostatečné“ kompenzaci za vrácené kmitočty pro analogové vysílání, mohly by volné programové pozice v prvních třech multiplexech obsadit nové stanice Novy, Primy a České televize. Provozovatelé digitálních sítí by takové řešení jistě uvítali – nezáleží jim na tom, čí program budou šířit, ale zda vůbec budou mít nějaké klienty. A Nova s Primou dozajista radši připraví vlastní tematické stanice, než by na trh pustily nové hráče. Vždyť sama Nova by v ideálním případě obsadila klidně celý multiplex (do licenčního řízení na digitální programy poslala čtyři projekty), Prima zase počítá s další plnoformátovou stanicí Prima klub a nedávno nabytá vysílací práva pro fotbalové Euro 2008 by mohla uplatnit na vlastním sportovním kanálu.

Pozadu nechce zůstat ani veřejnoprávní ČT. Současné čtyři programy chce doplnit ještě jedním, který bude kombinovat vysílání pro děti (přes den) se vzdělávacími pořady (večer a v noci). Na stejném principu funguje německý Kinder Kanal a ZDF doku, přičemž Kika má vyhrazený vysílací čas od 6:00 do 21:00 a po zbývající dobu na stejné vysílací pozici běží dokumentární program. Jak to funguje v praxi, se mohou od loňského 6. prosince přesvědčit televizní diváci na Domažlicku, kde lze zachytit zemské digitální vysílání z bavorského vysílače Hoher Bogen (kanál 33). Start pátého programu ČT je podmíněn spuštěním tzv. veřejnoprávního multiplexu (označovaného také jako multiplex 1), na který dojde řada až po obsazení ostatních digitálních sítí. Podle TPP by měl zahájit vysílání nejpozději do 10. října 2010 a nejpozději k tomuto datu mají programy ČT opustit digitální síť, o kterou se nyní dělí s televizí Nova.

Televize do mobilu získá první multiplex

DVB-H mobil

Snaha mobilních operátorů donutit ČTÚ, aby se kromě klasické zemské digitální televize začal věnovat také mobilní televizi, nese ovoce. Úřad sice vyjmul problematiku DVB-H z Technického plánu přechodu, zároveň ale slíbil v letošním roce vypsat výběrové řízení na provozovatele sítě pro mobilní digitální televizi. Podmínkou spuštění komerčního vysílání je dohoda všech tří mobilních operátorů na využívání společného multiplexu. Telefónica O2, T-Mobile i Vodafone takovou spolupráci nevylučují. Záleží na tom, komu nakonec ČTÚ přisoudí provozování multiplexu. Zájem mají Radiokomunikace, ale také Telefónica. Obě firmy by však podle současných zákonů měly smůlu, protože ty zakazují křížení vlastnictví mezi provozovatelem vysílání a provozovatelem vysílací sítě. Radiokomunikace jsou minoritním akcionářem T-Mobile a Telefónica je sama mobilním operátorem.

Legislační změny jsou nutné i kvůli samotnému obsahu DVB-H. Operátoři většinou nabídnou převzaté programy, ty ale nelze podle nynějšího vysílacího zákona šířit pozemní cestou. Předseda RRTV Václav Žák proto doporučuje alespoň kosmetickou úpravu zákona, která by umožnila vydat krátkodobou licenci na obsah, a poté zákon předělat. Dříve než v druhé polovině letošního roku se tedy Televize do kapsy tak, jak ji loni na podzim v Praze testoval T-Mobile s Radiokomuni­kacemi, nedočkáme. Ale i kdyby, nešlo by o celoplošné vysílání. Takovou síť lze sestavit jen po vypnutí kmitočtů pro analogové televizní vysílání, takže DVB-H by se objevilo jen ve větších městech, tedy Praze, Brně, Ostravě či Plzni. Každá taková metropolitní síť by skýtala prostor pro čtyřicet televizních programů a doplňkové služby. Vyděleno třemi, na každého operátora by zbylo přes deset programových pozic.

Proběhnou pilotní testy HDTV

HDTV ilustračka

Televize s vysokým rozlišením obrazu u nás zatím nemá na růžích ustláno. Ne že by na trhu nebyl dostatek přijímačů schopných využít kvalit HDTV, chybí ale obsah. To by se mělo během letošního roku změnit. První testy zemského digitálního vysílání v HD kvalitě (a standardu MPEG-4) provedly loni na podzim firmy Telefónica O2 a Czech Digital Group. Letos v nich chtějí pokračovat, rozhodně se ale nedá očekávat, že by některý z provozovatelů zemských digitálních multiplexů nabídl komerční provoz. Ostatně v první fázi přechodu na DVB-T se s HDTV nepočítá. O to víc se bude zájem o vysílání ve vysokém rozlišení soustředit na další digitální platformy, především satelit a IPTV. Ostatně přes satelit lze zahraniční HD kanály naladit už nyní, při troše štěstí a dobré výbavě chytíte i speciální HD program britské veřejnoprávní televize BBC, která v něm loni nabízela i vybrané přenosy z fotbalového šampionátu.

Pro české diváky ale budou zajímavější česky vysílající programy, a ty v HD kvalitě zatím chybí. Co je platné, že Zone Media ohlásila vstup prvního televizního kanálu ve vysoké kvalitě na český trh, když satelitní vysílání stanice VOOM HD nabízí jenom souhrn „toho nejlepšího“ z několika amerických stanic od Voom HD Network. Přes IPTV v Česku testuje HD vysílání zatím jen frýdecko-místecká společnost Mattes AD, nabízí však pouze dokumentární pořady. Na šíření kanálů HDTV je připravená také O2TV od Telefónky O2. Je docela možné, že se v její nabídce letos objeví program Canal AD, připravený mateřskou firmou ve Španělsku pro testy HD vysílání ve všech jejích společnostech v Evropě i Americe. Experiment se soustředí nejen na IPTV, ale také na satelitní a kabelové digitální vysílání (přes satelit vysílá Canal AD na družici Hispasat 1C).

BRAND24

Kromě IPTV lze testy, nebo dokonce i komerční provoz televize ve vysokém rozlišení očekávat také u kabelových společností, ale pouze u těch, které nabízejí digitální službu DVB-C. Právě jim, ale také operátorům IPTV, patří vzkaz hudební televize Óčko z loňského listopadu, že je připravena spustit vysílání v HD kvalitě, pokud o ně budou mít tuzemské společnosti zájem. Na satelit se však Óčko v HD kvalitě – z pochopitelných (finančních) důvodů – nechystá. Z velkých českých televizních stanic zatím o HDTV veřejně mluví pouze Česká televize. Podle odhadů šéfa projektu digitalizace Pavla Hanuše lze první testy očekávat napřesrok, pravidelné vysílání ne dříve než v roce 2010.

Přečtěte si také, jaký měl být digitální rok 2006 podle představ serveru DigiZone.cz, a jaký byl ve skutečnosti.

Která z událostí popisovaných v článku je pro vás nejdůležitější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).