Hlavní navigace

První pohled: Jaké jsou televizory Samsung QLED? Hodně nadějné

25. 8. 2017
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Samsung
UVNITŘ FOTOGALERIE – Přijali jsme pozvání ke krátkému vyzkoušení dvou zástupců nejvyšší kategorie Samsungu. Máme však přislíbenu i zápůjčku na plnohodnotný test.

Nejprve to bylo SUHD, letos poprvé jsou však LCD televizory tohoto korejského výrobce, obohacené o antireflexní vrstvu Ultra Black, uváděny pod jménem QLED (Q jako Quantum dot). Quantum dot, tedy něco jako kvantové tečky (můžete se také dočíst „body“), jsou pochopitelně jen marketingovým názvem. S kvantovou fyzikou nemají nic společného. Jde o jednu z použitých nanovrstev, která má u řad QLED, což je to nejlepší, co letos Samsung nabízí, zajistit lepší barevné podání a vyšší jas. Nově až 2000 cd/m2, zatímco předchozí SUHD byly na polovině.

V televizorech označených jako QLED jsou nanovrstvy dvě: zmiňovaný Quantum Dot a antireflexní Ultra Black. Ta, jak jsme se přesvědčili, opravdu potlačuje nežádoucí odrazy světla, i když si ji nepředstavujte tak, že z běžné lesklé obrazovky udělá matnou. Je to spíše pololesk. Účinky jsou však vidět.

Antireflexní vrstva umístěná na vnější straně televizní obrazovky má také mít zásadní vliv na zvýšení kontrastu. Novinkou je i použití anorganických krystalů z kovových materiálů majících zaručit dlouhou životnost obrazovky či vyšší pohledové úhly, což je – oproti SUHD – rovněž znát.

ČTĚTE TAKÉ: Samsung a letošní rok ve dvou slovech – Quantum Dot

LCD televizory Samsung QLED vstupují do prodeje

Samsung zlevňuje televizory QLED. Dotkne se to deseti modelů v řadách Q7, Q8 a Q9

Co bylo k dispozici, jaké je provedení

U Samsungu byly v jedné z místností nainstalovány dva modely z řady Q a také některé další LCD televizory, jako například UE55MU6652 (39 990 Kč), kterým jsme se ale nevěnovali.

První QLED patřil k řadě Q7 (QE55Q7, 140 cm, 62 990 Kč), druhý ke Q8 (QE65Q8, 165 cm, 99 990 Kč), oba s přídomkem Made in Slovakia na výrobním štítku.

Kategorie QLED u Samsungu momentálně zahrnuje řady Q7, přesněji Q7F a Q7C, Q8C (pouze prohnutá, v září se očekává i rovná) a nejvyšší Q9F. Všechny mají zdvojené tunery, včetně podpory H.265/HEVC, a všechny také využívají externího boxu One Connect s rozhraními, tunery a velkou částí elektroniky. Tentokráte k „televizoru“, což je prakticky jen obrazovka, vedou dva kabely: napájení (dvoužilový, běžný) a tenoulinký optický systémový kabel. Ty se protahují tubusem nohy podstavce, což je dobře vidět na jednom ze snímků v galerii výše.

Upevnění podstavců k obrazovce televizoru bylo u zmiňovaných modelů řádově lepší než u některých, i špičkových, výrobků z loňské kolekce, kde s tím byly potíže. Televizory QLED jsou pak zjevně navrhovány pro spolupráci s minimálně zvukovou lištou, opravdu mělké reproduktory totiž nemohou nabídnout nějaký výrazný zvukový doprovod. U všech modelů jsou umístěny ve spodní části a vyzařují směrem dolů.

Kupříkladu Samsung QE55Q7 s 55 palci úhlopříčky, tedy 140 cm, je ovšem v této části hluboký pouze 45 mm.

One Connect je s obrazovkou spojen optickým kabelem o tloušťce vysloveně milimetr, dva, a dodává se v až 15metrové podobě (VG-SOCM15). Navíc se dá navinout jak na straně panelu (viz foto), tak mezi obrazovkou a One Connectem. Šikovné kolečko je taktéž vidět na snímku ve fotogalerii.

Externí lišta je výborně navržena a rozhraní je dostatek. Je tu ale bohužel jedna poměrně zásadní vada na kráse – zcela chybí rozhraní USB 3.0, takže přehrávání videí ve 4K může být dokonce až znemožněno. Počkejme si ale na důkladnější test.

I přes absenci USB 3.0 je One Connect silnou zbraní Samsungu dovolující prakticky bezešvou montáž televizorů na stěnu. Společně s tenoulinkým spojovacím optickým kabelem a speciálním držákem M21 pro úhlopříčku 75 palců (M11 je určen pro 55" a 65") nevyžadujícím montáže do otvorů VESA. Držák M21 se uchytí na místo, kde je jinak přišroubována noha od standardního podstavce, a protože jde o vybrání na zadní straně TV, dovoluje to minimalizovat vzdálenost od stěny. Druhá část držáku se pak přišroubuje na stěnu a televizor/panel se do něj zavěsí. Obrazovku je pak možné částečně naklopit směrem k divákovi.

Televizor je samozřejmě také možné přidělat na stěnu přes běžnou montáž VESA, její závity jsou ale už na zadní straně (nikoli ve vybrání), takže vzdálenost obrazovky od stěny bude přece jen vyšší.

Kromě instalace na zeď je rovněž ke koupi – pro některé modely – i podlahový stojan (trojnožka) a další, designová verze stolního stojanu nazývaná Gravity Stand nebo také Tower Stand. Více ve fotogalerii výše, kde je i další příslušenství.

Operační systém Tizen a uživatelské prostředí

U operačního systému už Samsung nemluví o verzi, oproti roku 2016 ale bylo upraveno mj. i uživatelské rozhraní. Samotný Tizen je v televizoru prakticky neviditelný, o jménu se nepíše ani v položce vypisující informace o konkrétní konfiguraci TV. Stejně jako v několika posledních letech nabízí Tizen i letos zabezpečení proti virům a funkci naleznete v menu nastavení, Obecné a Správce systému. Kontroluje nejen televizor, ale i připojená úložná zařízení.

Hezkou novinkou je pak možnost světlé menu nastavení přepnout do tmava (je výraznější), zmenšit nebo zvětšit jeho písmo. Volby jsou pod Usnadnění.

Uživatelské prostředí televizorů je na první pohled podstatně kultivovanější než dříve (žádné humpolácké ikony) a také velice svižně reaguje. Alespoň u toho, co jsme mohli v krátkosti vyzkoušet; bez EPG a vyvolání seznamu kanálů, protože TV signál přiveden nebyl.

K dispozici je celá řada lokalizovaných aplikací a Samsung tohle umí už léta. Najdete tu například Voyo, HBO GO, Lepší.TV či Stream, samozřejmě nechybí ani Amazon Prime Video, Netflix a obvyklé YouTube.

Ikony aplikací můžete z domovské lišty lehce odebrat nebo je přesunout podle potřeby na nové místo. Vše je opět velice intuitivní.

Kovová elegantní „dálka“

Dálkový ovladač je ke všem modelům Q dodáván jediný, je v kovu a v kombinaci infra a Bluetooth; TV se zapíná přes infra, dále funguje přes Bluetooth. Je navržen v minimalistické podobě jako nepohybový a chybí tu zejména barevná teletextová tlačítka (HbbTV opět není po instalaci povoleno a je třeba ho manuálně spustit).

Tlačítko hlasitosti a tlačítko postupné volby kanálů jsou třípolohové. Hlasitost regulujeme směrem nahoru a dolů, při stlačení je televizor ztlumen. V případě „CH“, tedy postupné volby kanálů, je výběr naladěných stanic podobný, stlačení pak obstará výpis celého seznamu.

UX DAy - tip 2

Pro vyvolání číselné klávesnice slouží tlačítko „123“ (vhodné pro ty, co zadávají stanice číselně), barevná teletextová tlačítka vyvolá symbol označený barevnými tečkami. Jak vidíte ze snímku výše, k dispozici je i běžný kurzorový kříž s OK/Enterem uprostřed, „domeček“ pro vyvolání domovské nabídky, chytrých funkcí či vstupu do nastavení. Dále je tu Zpět (delší podržení zajistí Exit) a také Pause/Play. Vše doplňuje vypnutí a zapnutí a tlačítko mikrofonu pro hlasové vyhledávání.

Vybrané vlastnosti Samsungu QE55Q7 a Samsungu QE65Q8

Krátce se zastavme u dvou instalovaných přístrojů QLED a podívejme se na jejich chování v rámci omezeného provozu, který jsme mohli vyzkoušet.

  • Ovládání – výborné a intuitivní, i když bez možnosti kolovat. Zvyknete si ale prakticky okamžitě.
  • EPG – nebylo k dispozici (absence TV signálu).
  • HbbTV – dtto, jeho zprovoznění je nicméně po instalaci televizoru manuální, tzv. datová služba tedy není automaticky povolena (viz fotogalerie výše). Je třeba vstoupit do položky APPS, vyhledat aplikaci HbbTV a nainstalovat ji. Zásadním problémem, který můžete vidět i ve fotogalerii je nutnost přihlásit se k účtu u Samsungu. Zprovoznit HbbTV na QLED, ale nejspíše i jinde v kolekci Samsung 2017, tak nebude jednoduché.
  • Pohledové úhly – výborné a pokrok je oproti původním SUHD znát. U prohnuté QE65Q8 při pohledu více z boku narůstají odlesky, začínají být hůře čitelné titulky a byla vidět menší ztráta detailů. U prohnutých TV jsou však pohledové úhly vždy trochu problematická záležitost. V případě rovné QE55Q7 je to už trochu jiné a jasnější. I tady jsou pohledové úhly výborné, a to ze všech stran. Nějaká výraznější ztráta detailů či změna barev nebyla pozorována ani při pohledu shora a zdola. Při pohledu více z boku, a vlastně ze všech stran, byly pokles detailů a jistá změna barevnosti přece jen trochu patrné, rozhodně však překvapivě málo. Tedy u tohoto konkrétního televizoru.
  • Obrazové režimy jsou čtyři: Dynamický, Standardní, Přirozené a Film, rozdíly mezi nimi byly jasně vidět. Samsung převedl drtivou většinu obrazových úprav do položky Nastavení pro pokročilé, v níž mj. najdete úpravu úrovně podsvícení, vyvážení zelené a červené, sytost barev atd. Je tu i volba Režim HDR+ (viz dále). Pokud ji vypnete, máte k dispozici stejnou sadu obrazových režimů, identifikace obsahu s HDR a tudíž upravené přehrávání by prý mělo zůstat zachováno. Jen byste tím vlastně mohli nastavit televizoru režim například pro velmi světlou (přesvětlenou) místnost. Nechme ale závěr až na regulérní test.
  • Multimédia – naleznete je v seznamu zdrojů (vstupy/výstupy) a i tady je všechno řádově kultivovanější. Zmizely obří ikony komplikující život, nastoupila vytříbená grafika s jasně dostupnými filtry. Textový výpis souborů sice možný není, ale přehrát můžete buď vše, nebo si zvolit filtr pro foto, hudbu, video a nahrané pořady. Televizory bez potíží zvládly mj. testovací soubory v rozlišení HD Ready a Full HD s kodekem HEVC či špičkovou nahrávku ve Full HD s datovým tokem 20, 25 Mb/s. Ultra HD (4K) zatím nebylo zkoušeno.
  • HDR – podporováno je dynamické HDR (s metadaty dovolující úpravu i v rámci jednoho snímku), a to ve standardech HDR10 a HLG. Obrazové režimy při přehrávání obsahu s technologií HDR nejsou standardně k dispozici a objevila se pouze nefunkční volba s položkou označenou jako HDR+ s tím, že v nápovědě bylo řečeno „nejlépe odpovídá prostředí, ve kterém se díváte na televizor“. Změnu třeba pro sledování ve světlejším prostředí v tomto okamžiku udělat nešlo, pro ni – viz výše – musíte vypnout Režim HDR+. Uvidíme ale, co ukáže důkladnější zkoumání. V každém případě už první přehrání testovacích souborů ukazuje na velice dobré a citlivé nastavení HDR bez zbytečného zdůrazňování efektů.
  Samsung QE55Q7 Samsung QE65Q8
cena: 62 990 Kč 99 990 Kč
úhlopříčka, formát: 140 cm (55"), 16:9 165 cm (65"), 16:9
obrazovka: LCD, podsvícení LED (v rámu – Edge LED), Ultra HD, 3840 × 2160 bodů; další parametry neudány LCD, prohnutá, podsvícení LED (v rámu – Edge LED), Ultra HD, 3840 × 2160 bodů; další parametry neudány
tuner a zvuk: 2× DVB-T/C (HD), DVB-S, DVB-T2/S2 (HEVC), analogový; zesilovač 40 W, systém 2.2, Dolby Digital Plus, dts 2× DVB-T/C (HD), DVB-S, DVB-T2/S2 (HEVC), analogový; zesilovač 60 W, systém 2.2, Dolby Digital Plus, dts
spotřeba (udávaná podle EU): 140 W, pohotovostní režim: neudáno; tlačítko vypnutí (elektronické); roční spotřeba 194 kWh; energetická třída B 153 W, pohotovostní režim: neudáno; tlačítko vypnutí (elektronické); roční spotřeba 212 kWh; energetická třída A
vstupy/výstupy (výběr): v TV: systémový konektor, napájení; externí lišta One Connect: 4× HDMI, digitální optický audio výstup, Ethernet (LAN), 3× USB 2.0, 1× PCMCIA (CI+); napájení; Bluetooth, Wi-Fi (802.11 mj. i „ac“, 2,4 i 5 GHz) v TV: systémový konektor, napájení; externí lišta One Connect: 4× HDMI, digitální optický audio výstup, Ethernet (LAN), 3× USB 2.0, 1× PCMCIA (CI+); napájení; Bluetooth, Wi-Fi (802.11 mj. i „ac“, 2,4 i 5 GHz)
rozměry (švh); hmotnost: 1225 × 788 × 304 (bez podstavce 45) mm; 21,2 kg 1442 × 919 × 375 (bez podstavce 107) mm; 30,2 kg
poznámka: pevný podstavec, podpora 10 bitové barevnosti, Bluetooth Audio, Multiroom Link, HbbTV 1.5, bez USB 3.0; HDR10 a HLG pevný podstavec, podpora 10 bitové barevnosti, Bluetooth Audio, Multiroom Link, HbbTV 1.5, bez USB 3.0; HDR10 a HLG

Co říkáte na Samsung QLED?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).